Siirry sisältöön

Lisätietoa luvista

Hanki lupa

Säveltäjä-sovittaja Knipi Stierncreutz
Teoston asiakas vuodesta 1993

Tältä sivulta löydät tietoa eri toimijoista, jotka Teoston lisäksi myöntävät musiikin käyttölupia. Lisäksi kerromme lupien laskutuksesta ja voimassaoloajasta sekä mikä vaikuttaa luvan hintaan.

Lisätietoa luvista

Musiikin käytöstä maksettavan korvauksen suuruus eli luvan hinta perustuu musiikin merkitykseen sen käyttäjän toiminnassa: korvaus on suurempi, jos musiikki on keskeinen ja merkittävä osa toimintaasi ja pienempi, jos soitat musiikkia taustamusiikkina.  

Tapahtumiin tarvittavien lupien hinta määräytyy esimerkiksi keikkojen lukumäärän, yleisömäärän tai pääsylipputulojen perusteella. Nettikäytössä luvan hintaan vaikuttaa esimerkiksi musiikin käyttötapa ja musiikin määrä tai palvelun musiikkiprofiili (vähän vai paljon musiikkia) ja palvelun liikevaihto. Radioiden, televisioiden ja isojen alustapalvelujen (esimerkiksi Spotify, Netflix, Youtube jne.) kanssa musiikin käytön ehdoista ja hinnoista neuvotellaan erikseen. 

Jos musiikin oikeudenomistajat eli säveltäjät, sanoittajat ja musiikkikustantajat itsehallinnoivat oman musiikkinsa käyttöoikeuksiahe myös hinnoittelevat musiikkinsa käytön itse. 

Teoston lupa on useimmissa tapauksissa toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jonka irtisanomisaika on yksi kuukausi.  

Lupa voi olla vain yhden toimijan nimissä. Jos esimerkiksi tapahtumalla tai tilaisuudella on useita eri järjestäjiä, järjestäjien täytyy sopia keskenään, kuka musiikinesitysluvan hakee eli kenen nimiin sopimus tehdään ja kuka maksaa Teoston laskun. 

Yritykselle, yhdistykselle tai muulle yhteisölle lupaa hakevalla henkilöllä on oltava nimenkirjoitusoikeus ja oikeus tehdä sopimuksia, yksityishenkilön on oltava täysi-ikäinen. 

Teoston lupien laskutusväli vaihtelee: jotkut luvat laskutetaan kerran kuukaudessa, jotkut neljä kertaa vuodessa tai vain kerran vuodessa. Lupien hintoihin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero. 

Jos musiikin oikeudenomistajat eli säveltäjät, sanoittajat ja musiikkikustantajat itsehallinnoivat oman musiikkinsa käyttöoikeuksiahe myös laskuttavat musiikkinsa käytön itse. 

Katso laskutuskalenterista, koska luvat laskutetaan

Tapahtumiin tarvittavien lupien osalta voit vaikuttaa luvan hintaan myös itse.  Jos ilmoitat keikkojen, konserttien ja muiden tapahtumien laskutukseen tarvittavat tiedot lupaehtojen mukaisesti verkkopalvelussamme, saat laskuusi 3 % alennuksenJos taas et ilmoita tietoja sovitusti, saat arviolaskun, joka on yleensä huomattavasti suurempi kuin todellisiin ilmoitettuihin tietoihin perustuva lasku. 

Jos saat arviolaskun, voit oikaista sen ilmoittamalla meille tapahtuman oikeat, toteutuneet tiedot.

Miten oikaisen laskun ja saan hyvityksen laiminlyöntimaksuun?
Jos vielä arviolaskun saatuasikin ilmoitat ja vahvistat järjestämiesi tapahtumien musiikinkäyttöä koskevat tiedot, oikaisemme arviolaskun ja hyvitämme myös laiminlyöntimaksun seuraavassa laskussasi. Ilmoita ja vahvista järjestämiesi tapahtumien tiedot verkkopalvelussamme seuraavasti:

  • Kirjaudu käyttäjätunnuksillasi verkkopalveluun osoitteessa extranet.teosto.fi tai klikkaamalla Teosto.fi-sivun oikean yläreunan Kirjaudu-linkkiä.
  • Ilmoita tapahtumatiedot verkkopalvelussa annettujen ohjeiden mukaan.

Minulla ei vielä ole verkkopalvelutunnuksia – miten saan ne?
Jos et ole vielä hakenut käyttäjätunnuksia verkkopalveluumme, saat ne asiakaspalvelustamme.

Jos et ole järjestänyt tapahtumaa, josta sait arviolaskun
Ota yhteys asiakaspalveluumme puhelimitse numerossa 010 808 118, niin poistamme tapahtuman tiedoistasi ja hyvitämme arviolaskun.

Säästä rahaa ilmoittamalla tiedot ajoissa!
Ilmoittamalla järjestämiesi tapahtumien tiedot kuukausittain saat täsmälliset, tekemiisi ilmoituksiin perustuvat laskut. Lisäksi saat 3 %:n lupatuotekohtaisen vuosialennuksen, kun ilmoitat kaikkien kuukausien tapahtumatiedot ajoissa.

Tapahtumatiedot ilmoitetaan verkkopalvelussa aina seuraavan kuukauden 15. päivään mennessä, esim. tammikuussa järjestettyjen tapahtumien tiedot ilmoitetaan viimeistään 15. helmikuuta. HUOM! Ilmoitukset on tehtävä myös niiltä kuukausilta, jolloin et ole järjestänyt tapahtumia. Klikkaa verkkopalvelussa kyseisten kuukausien kohdalla Ei tapahtumia tässä kuussa -nappia.

Teoston lisäksi myös musiikin oikeudenomistajilla eli säveltäjillä, sanoittajilla ja musiikkikustantajilla on halutessaan mahdollisuus itse myöntää lupa musiikkinsa käyttöön eli itsehallinnoida oman musiikkinsa oikeuksia. Tässä tapauksessa sinun on oltava yhteydessä musiikin tekijään itseensä ja sovittava musiikin käytön ehdoista.

Kun musiikin oikeudenomistajat myöntävät käyttöluvan omille teoksilleen eli itsehallinnoivat oikeuksiaan, he sopivat itse myös musiikin käyttökorvauksen määrästä ja laskuttavat sen.  

Oikeudenomistajien myöntämä lupa on voimassa vain ilmoitetussa käyttötilanteessa ja ilmoitetun ajan. Myös oikeudenomistajien myöntämistä käyttöluvista kannattaa tehdä kirjallinen sopimus, jossa sovitaan mahdollisimman tarkkaan luvan ehdoista ja hinnasta. 

Perintäämme hoitaa Svea Perintä. Jos olet saanut yhteydenoton Sveasta, otathan yhteyttä heidän asiakaspalveluunsa maksusuunnitelmia ja maksuaikatauluja koskien. Yhteystiedot löydät Svean lähettämästä viestistä.  

Kysymyksiin alkuperäisten laskujen sisällöstä vastaa Teoston asiakaspalvelu p. 010 808 118 (avoinna ma – pe klo 10 – 12 ja klo 12.30 – 14.30) tai tapahtumat (at) teosto.fi. 

Musiikkiluvat.fi
Asiakastiloissa soitettavan taustamusiikin käyttöön tarvittavat luvat myy ja laskuttaa Teoston ja Gramexin yhteisyritys Musiikkiluvat.fi.
Nordisk Copyright Bureau NCB
Musiikkitallenteisiin  ja av-tuotantoihin tarvittavat tallennus- ja synkronointiluvat saat useimmiten yhteispohjoismaisesta Nordisk Copyright Bureau NCB:stä.
Gramex
Äänitemusiikin käyttöön tarvittavat esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien luvat saat Gramexista.
Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!