
Oma musiikki verkossa
Jos haluat, voit laittaa myös omaa musiikkiasi kuunneltavaksi tai ostettavaksi suoratoisto- eli striimauspalveluihin, latauskauppoihin tai pienimuotoisesti omille nettisivuillesi. Ennen kuin laitat teoksia verkkoon kuunneltavaksi tai ostettavaksi, hankithan siihen aina luvan myös kappaleen mahdollisilta muilta tekijöiltä, kustantajalta ja musiikin esittäjiltä.
Omien teoston julkaisu striimauspalveluissa ja latauskaupoissa
Useimmat suoratoistopalvelut eivät tee julkaisusopimuksia suoraan yksittäisten tekijöiden tai edes pienten levy-yhtiöiden kanssa, vaan musiikin julkaisemiseen tarvitaan yleensä musiikin digitaaliseen jakeluun erikoistunut aggregaattori. Lisätietoja striimauspalveluista ja aggregaattoreista löydät viereiselle palstalle kootuista artikkeleista.
Jos saat musiikkiasi tarjolle striimauspalveluun tai latauskauppaan, varmista myös itse aktiivisesti, että palveluntarjoajalla on oikeat tiedot teoksen nimestä ja tekijöistä (säveltäjä, sanoittaja, sovittaja, kustantaja), jotta Teoston keräämät korvaukset teoksen esityksistä voidaan kohdistaa ja maksaa oikein. Muista aina tehdä teoksista myös teosilmoitus verkkopalvelussamme.

Livestriimaus
Maksuttomat livestriimit
Voit livestriimata esiintymisiäsi Youtubessa, Facebookissa ja Instagramissa aina ilman erillistä Teostolta hankittua lupaa, jos livestriimien katselu on palvelun käyttäjille eli striimin katsojille maksutonta. Teostolla on edellä mainittujen palvelujen kanssa lisensointisopimukset, joiden ansiosta palvelut maksavat musiikista korvauksia meille, ja me tilitämme korvaukset eteenpäin asiakkainamme oleville musiikintekijöille ja musiikkikustantajille. Livestriimeissä voi esittää itse tekemäänsä musiikkia tai muiden tekijöiden musiikkia.
Jos haluat livestriimata omia esiintymisiäsi omalla kotisivullasi tai jollain muulla kuin edellä mainituilla aluostilla, livestriimaamiseen tarvitaan Teoston Mediapienlupa. Luvan hankkii livestriimattavan esiintymisen järjestäjä eli joko sinä itse jos olet striimauksen vastuullinen järjestäjä tai se, jonka hallinnoimalla alustalla livestriimaus esitetään.
Livestriimien maksuttomat tallenteet
Itse omaa musiikkiaan esittävät musiikintekijät voivat jättää livestriimit katsottaviksi myös tallenteina YouTubeen, Facebookiin ja Instagramiin. Cover-esiintyjien ja esimerkiksi kuorojen on kuitenkin hankittava Teoston Mediapienlupa tallenteen jättämiseen myös edellä mainituille alustoille.
Mediapienlupa tarvitaan myös silloin, jos livestriimistä tehdyn tallenteen haluaa jättää omille kotisivuille tai muulle alustalle kuin YouTube, Facebook ja Instagram.
Maksulliset live-striimit ja tallenteet
Jos striimattavan keikan, konsertin tai muun live-musiikkitapahtuman katselemiseen myydään pääsylippuja tai tarjotaan muulla tavoin maksullisia katseluoikeuksia (esim. pyytämällä lahjoituksia), kaikilla alustoilla – myös YouTubessa, Facebookissa ja Instagramissa* – tarvitaan Teoston Live-esiintymisten kuluttajamaksullinen suoratoisto (striimaus) -lupa.
Lupa on helpoin vaihtoehto myös musiikintekijöille, jos he järjestävät maksullisen livestriimatun esiintymisensä itse. Toinen musiikintekijöille mahdollinen vaihtoehto on itsehallinnointi, jos itsehallinnoinnin ehdot täyttyvät.
*Yleisissä, isoissa alustapalveluissa on mahdollista, että alustojen omat sisällöntunnistusjärjestelmät katkaisevat livestriimin, vaikka Teostolta olisikin hankittu asianmukainen lupa maksulliseen striimaukseen. Me emme valitettavasti voi vaikuttaa palveluiden sisällöntunnistusjärjestelmiin, joten suosittelemme käyttämään erityisesti maksullisiin striimauksiin muita alustoja.
- Tekijän on oltava Teoston suora asiakas
- Itsehallinnointi-ilmoitus on tehtävä Teoston verkkopalvelussa niin hyvissä ajoin, että itsehallinnointi on rekisteröity viimeistään 30 päivää ennen live-striimattavaa esiintymistä
- Jos jossain biisissä/teoksessa on myös muita tekijöitä tai kustantaja, myös heiltä kaikilta on saatava kirjallinen lupa itsehallinnointiin ennen itsehallinnointi-ilmoituksen tekemistä
- Itsehallinnointi-ilmoitus livestriimattavista esiintymisistä tehdään Teoston verkkopalvelussa, toistaiseksi vielä elävän musiikin itsehallinnointiin tarkoitetulla lomakkeella (Käyttöoikeuden myöntäminen elävän musiikin alueella).
- Jos tekijä haluaa jättää livestriimatusta esiintymisestä striimausalustalle tallenteen myöhempää katselua varten ja itsehallinnoida myös tallennetta, tallenteen itsehallinnoinnista on tehtävä verkkopalvelussa erillinen Käyttöluvan myöntäminen av-alueella -ilmoitus.