Siirry sisältöön

Tilitykset

Maksamme tekijänoikeuskorvauksia asiakkaanamme oleville musiikintekijöille, säveltäjille ja -kustantajille. Maksamme tilityksiä tällä hetkellä neljä kertaa vuodessa.

Yksittäisen tekijän tilityksen määrää riippuu siitä, kuinka paljon teosta on esitetty ja mikä on hänen osuutensa teokselle tilitettävästä korvauksesta. Teoksen tekijät sopivat itse, miten he jakavat teokselle kohdistettavat korvaukset keskenään.  Jako-osuuksien sopimisessa täytyy kuitenkin noudattaa Teoston tilitys- ja jakosäännössä määriteltyjä rajoja.

Tilityspäivät

Maaliskuun tilitys 19.3.
Kesäkuun tilitys 11.6.
Syyskuun tilitys 17.9.
Joulukuun tilitys 17.12.

Voit myös avata kuvan tilityskalenterista ja katsoa tarkemmin, mistä lähteistä korvauksia maksetaan.

Teoston tilitys- ja jakosääntö ja sitä täydentävä ns. kerroinliite määrittävät periaatteet, joiden perusteella maksamme esityskorvaukset. Tilitys- ja jakosäännöstä päättää yhdistyksen jäsenkokous eli tekijät ja kustantajat päättävät itse, miten tulot jaetaan.

Kustantajalle maksettavan osuuden määrästä sopivat tekijä ja kustantaja, kun he tekevät kustannussopimuksen. Kustantaja saa sovitun osuuden vain sen tekijän korvauksista, jonka kanssa hänellä on sopimus.

Paljonko korvauksia maksetaan?

Se, paljonko rahaa on jaossa, riippuu musiikin käyttäjiltä vuosittain kerättyjen korvausten määrästä.

Radiossa ja televisiossa kerättyjen korvausten määrään vaikuttavat muun muassa musiikin esityskanavan tavoittavuus, esityksen kesto ja esityskertojen määrä.

Tapahtumissa tilityksen määrään vaikuttavat mm. esityspaikan koko sekä maksullisissa tapahtumissa pääsylipputulot ja ilmaistapahtumissa yleisömäärä. Esityspaikan koko lasketaan sen mukaan, kuinka paljon yleisöä tapahtumapaikkaan enimmillään mahtuu.

Ennen tekijöille maksettavaa tilitystä vähennämme kerätyistä varoista toimintamme kulut sekä kansallisten varojen vähennyksen. Kansallisilla varoilla tuetaan kotimaisen musiikin esittämistä muun muassa Teoston jäsenjärjestöjen kautta myönnettävin avustuksin.

Teoston maksamat tekijänoikeuskorvaukset ovat ennakonpidätyksen alaista tuloa. Pidätämme tilityksistä ennakonpidätyksen veroprosenttisi mukaisesti. 

Korvausten keräämisestä voi huolehtia myös Teoston kumppani

Tilityksestä musiikintekijälle voi huolehtia joko Teosto tai hallituksemme valitsema ulkopuolinen taho.

Musiikin tallennuslupia myöntää ja siitä kertyviä korvauksia kerää kumppanimme Nordisk Copyright Bureau (NCB).

Pääosan kansainvälisten online-musiikkipalveluiden laskutuksesta ja prosessoinnista hoitaa Network of Music Partners (NMP).

Maksamiemme korvausten yhteydessä tilitetään myös NMP:n ja NCB:n keräämät korvaukset.

Ilmoita teoksesi

Asiakkaanamme voit saada korvauksia, kun teostasi esitetään tai se tallennetaan ääni- tai av-tallenteelle. Muistathan siis tehdä teosilmoituksen verkkopalvelussamme.

Tee esitysilmoitus

Saat korvauksia, kun musiikkiasi esitetään julkisesti. Jos esität omaa tai muiden musiikkia, tee ilmoitus verkkopalvelussamme tai Keikkamobiili-sovelluksessa.

Valitse ansaintamalli

Musiikkia tehdään niin freelancerina kuin yrittäjänäkin. Jos pohdit ansiotulomalliin tai verokorttiin liittyviä kysymyksiä, lue sivuiltamme lisätietoa verotuksesta.

Lue lisää

 • Kun liityt asiakkaaksi, toimita meille kuluvan vuoden verokorttisi.
 • Jatkossa saamme ennakonpidätysprosenttisi suoraan verohallinnolta ja se päivittyy vuosittain 1.2. alkaen.
 • Verottaja ei toimita meille muutosverokortteja eli ne tulee toimittaa meille itse tilitystä edeltävän kuukauden loppuun mennessä
 • Jos liityt asiakkaaksi kuluvan vuoden lokakuun jälkeen, toimita verokorttisi seuraavalle vuodelle
 • Jos olet eläkkeensaaja, toimita meille vuosittain sivutuloverokorttisi

Kyllä. Mm. radio- ja tv-kanavat sekä live-esiintyjät raportoivat meille säännöllisesti tietoja esittämistään teoksista. Esitysraporteissa ilmoitetut teokset kirjataan kansainväliseen tietokantaan. Jos tietokannasta löytyy teoksia, joiden tekijäksi on merkattu henkilö, jolla on sama nimi kuin sinulla, saat asiakkaaksi liityttyäsi tarkistuslistan em. teoksista. Teosten tarkistuslistassa on teoksen nimi ja teosnumero. Saat myös toimintaohjeet, mitä tehdä, jos tunnistat listalta omia teoksiasi.

Tv:ssä ja radiossa esitetyn musiikin korvaukset voidaan maksaa takautuvasti Teostoon liittymisvuodelta ja kahdelta liittymistä edeltävältä vuodelta. Keikoilta ja konserteista voidaan maksaa korvauksia liittymisvuodelta.

Tilityksissämme kertyy korvauksia musiikkiteoksille, joiden tekijätiedoissa on puutteita. Teoksista on saapunut meille esitysilmoituksia, mutta teosten kaikkia tekijöitä (esim. säveltäjiä, sanoittajia) ei ole tunnistettu.

Alta löydät listan teoksista, joille on kertynyt korvauksia, mutta joita ei ole pystytty maksamaan kokonaan tai osittain.

Ohje listan tarkasteluun:

 • Kokonaan mustalla merkityistä teoksista saattaa puuttua teosilmoitus.
 • Vihreällä korostettujen tunnistamattomien tekijöiden osuuksia ei ole pystytty tilittämään.

Jos löydät teoksiasi listalta, toimi seuraavasti:

Jos löydät listalta oman teoksesi, ilmoita teoksen oikeat tiedot meille sähköpostilla  omateosto(at)teosto.fi. Tarvittavia tietoja ovat:

 • Tunnistamattomat-listalta löytyvä teosnumero ja teoksen nimi
 • Teoksen oikea nimi ja tekijöiden nimet niin kuin olet ilmoittanut ne teosilmoituksessa

Jos et ole tehnyt teosilmoitusta listalta löytyvästä teoksesta, tee teoksesta lisäksi myös teosilmoitus verkkopalvelussamme.

Avaa lista tunnistamattomista teoksista

Tee esitysilmoitukset Suomesta mahdollisimman pian esityksen jälkeen. Tilaisuuden järjestäjältä joudutaan mahdollisesti pyytämään tietoja laskutusta varten ja laskuttamaan korvaukset, mikä vie oman aikansa. Olethan myös tarkkana järjestäjätietoa ilmoittaessasi: tapahtuman järjestäjä ja esityskorvauksen maksaja ei välttämättä ole se ravintola tai konserttisali, jossa esiinnyt. Voit selvittää järjestäjän esim. esiintymissopimusta tehdessäsi.

Ulkomaan esityksistä kannattaa ilmoittaa esitysvuoden aikana, jotta korvaukset kulkeutuvat esiintymismaasta tilitykseemme ilman turhia viiveitä . Ulkomailla tapahtuvia esityksiä voit ilmoittaa kuitenkin vielä kolmen vuoden ajan siitä, kun esiintyminen on tapahtunut.

Lue lisää sivuiltamme: Esitysilmoitukset 

Asiakkaanamme olevat säveltäjät, sanoittajat, sovittajat ja kustantajat voivat hakea itselleen ennakkoa tekijänoikeuskorvausten tilityksestä. Päätös ennakon maksamisesta ja sen suuruudesta tehdään aina tapauskohtaisesti. Lue lisää: Ennakkomaksut

Teoston tilitys- ja jakosääntö määrittää periaatteet, joiden perusteella maksamme esityskorvaukset. Tilitys- ja jakosäännöstä päättää yhdistyksen jäsenkokous.

Tutustu tilitys- ja jakosääntöön (pdf)

Tiedot uusista kustannussopimuksista on ilmoitettava Teostoon viimeistään

 • 5.01. kun teokselle on odotettavissa tilitystä maaliskuun tilityksessä
 • 1.04. kun teokselle on odotettavissa tilitystä kesäkuun tilityksessä
 • 20.07. kun teokselle on odotettavissa tilitystä syyskuun tilityksessä
 • 10.10. kun teokselle on odotettavissa tilitystä joulukuun tilityksessä

Uusien kustannusyhtiöiden on hoidettava Teoston asiakkaaksi liittyminen 3 kk ennen seuraavaa tilitysajankohtaa.

Uusien kustannussopimusten tiedot ja teosilmoitukset on ilmoitettava yllä mainittujen aikataulujen mukaan.

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!