Kysymyksiä ja vastauksia YouTubesta

Huom. Tämä ohjeistus on Teoston laatima. YouTuben tarjoama virallinen materiaali ja paljon lisätietoa YouTuben käytöstä on saatavilla osoitteesta youtube.com/help.

Saanko Teostosta korvauksia musiikkiteosteni käytöstä YouTubessa?
Jos olet Teoston asiakas, saat korvauksia musiikkiteostesi käytöstä YouTubessa. YouTube maksaa korvauksia Teoston ja YouTuben solmiman sopimuksen mukaisesti. YouTube maksaa korvauksia myös videoiden mainostulojen perusteella (jos kyseessä on palvelun mainosrahoitteinen ominaisuus) tai käyttäjämaksujen perusteella (jos kyseessä on palvelun maksullinen ominaisuus).

Edellytyksenä korvausten saamiselle on, että

  • YouTuben sisällöntunnistusjärjestelmä Content ID tunnistaa musiikkiteoksesi YouTubeen ladatuilta videoilta
  • YouTube yhdistää musiikkiteoksesi YouTuben Music Partnerin lataamaan ns. reference fileen eli referenssitiedostoon (alta löydät lisää tietoa)
  • Teosto tunnistaa musiikkiteoksesi YouTuben lähettämistä musiikkiraporteista.

Saanko Teostosta korvauksia myös teoksistani, joita muut ovat ladanneet YouTubeen?
Kyllä, jos ne on tunnistettu. Saat korvauksia kaikista teoksista, jotka YouTuben sisällöntunnistusjärjestelmä Content ID on tunnistanut. Jotta Content ID voi tunnistaa teoksen, teoksesta tulee olla reference file eli ns. referenssitiedosto, jonka YouTuben Music Partner on ladannut YouTubeen.

Saanko suoraan YouTubelta korvauksia omien videoideni lataamisesta palveluun (esimerkiksi osan mainostuloista)?
Et saa suoraan YouTubelta korvauksia videoiden lataamisesta ellet ole YouTuben Partner tai Music Partner. Katso lisätietoja YouTuben kumppaniohjelmista kotisivultamme täältä.

Miten voin saada mainoksia videoihini? Voinko hankkia mainoksia itse?
YouTube myy mainostilaa palveluunsa. Yksittäinen musiikintekijä tai -kustantaja tai videoiden yksittäinen lataaja ei voi siis myydä mainoksia omien videoidensa yhteyteen.

Mitä tietoa YouTubelle ilmoitetaan, kun videoita ladataan palveluun?
Jos lataat omia videoitasi YouTubeen, ilmoita videolla olevan musiikkiteoksen nimi ja tekijä(t), jos ne ovat tiedossasi. 

Voinko kieltää musiikkiteosteni käytön YouTubessa?
Voit koska tahansa poistaa yksittäisen videon tai kieltää musiikkiteostesi käytön YouTubessa huolimatta siitä, että Teostolla on sopimus musiikin käytöstä YouTuben kanssa. Jos haluat poistaa videon, voit käyttää oheisessa linkissä olevaa lomaketta. Voit myös olla yhteydessä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskukseen (TTVK) poistamispyynnön tekemiseksi. Jos haluat kieltää teostesi käytön kaikkialla YouTubessa, ota yhteyttä Teostoon.

Saanko soittaa julkisissa tilaisuuksissa musiikkia YouTube-soittolistalta?
YouTuben omat käyttöehdot kieltävät palvelun julkisen käytön. Myös Teosto edellyttää, että Teoston edustamaa sisältöä käytetään vain yksityiseen ei-kaupalliseen käyttöön.

Music Partner on yhteistyökumppani, joka lataa musiikkia YouTubeen

Mikä on Music Partner ja mikä on sen suhde Teostoon?
Music Partner on merkittävä YouTubessa olevien musiikkiäänitteiden oikeudenhaltija, kuten levy-yhtiö tai näitä oikeuksia esittäjän tai äänitetuottajan puolesta hallinnoiva taho kuten aggregaattori.

Music Partner lataa musiikkia YouTubeen ammattimaisesti, luo musiikkikappaleelle referenssitiedoston ja antaa myös musiikkikappaleen tekijätiedot YouTubelle. Music Partner saa osansa YouTuben mainostuloista tai maksullisen palvelun tuloista YouTuben kanssa tekemänsä sopimuksen mukaisesti. Katso lisätietoja Music Partner -kumppanuudesta sivuiltamme.

Teosto hallinnoi musiikkiteoksia eli säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien tekijänoikeuksia. Teosto ei ole Music Partner, vaan Teostolla on erillinen sopimus YouTuben kanssa edustamiensa oikeuksien käytöstä. YouTube saa Music Partnerilta tekijätiedot, joiden pohjalta videopalvelu raportoi Teostolle teosten käytöstä. 

Mitä tietoja Music Partner ilmoittaa YouTubelle?
Music Partnerin tulee ilmoittaa kaikki tiedot, joita YouTube siltä edellyttää, erityisesti teoksen ja tekijöiden nimet sekä ISRC-koodi. 

YouTuben sisällöntunnistusjärjestelmä

Miten YouTubessa soineet kappaleet tunnistetaan?
YouTube käyttää Content ID -sisällöntunnistusjärjestelmää, joka tunnistaa palvelussa olevat Music Partnerin lataamia referenssitiedostoja vastaavat teoskappaleet tai osat niistä. Sisällöntunnistusjärjestelmä tunnistaa myös kappaleiden melodiat eli esimerkiksi useimmat cover-kappaleet tunnistetaan.

Millainen YouTuben sisällöntunnistusjärjestelmä on?
YouTuben sisällöntunnistusjärjestelmä on rakennettu niin, että se tunnistaa kappaleen ja ilmoittaa sen lataamisesta kappaleen oikeudenhaltijana olevalle Music Partnerille ja Teostolle. Tämän jälkeen sisältöön sovelletaan oikeudenhaltijan valitsemaa menettelyä. Vaihtoehtoja on kolme:

  1. Sisältö poistetaan
  2. Sisältö kaupallistetaan mainosten tai käyttäjämaksujen avulla, jolloin ne kerryttävät tuloa oikeudenhaltijoille
  3. Sisältö jää ilmaiseen käyttöön

Korvaukset musiikista YouTubessa

Miten YouTubesta kertyvät Teosto-korvaukset jyvitetään?
Teosto-korvaukset jyvitetään jokaiselle videolle erikseen.

Miten musiikkitietojen raportointi tapahtuu?
YouTube toimittaa raportit käytetystä musiikista Teoston yhteistyökumppanille Network of Music Partners A/S:lle (NMP). NMP käsittelee tiedot Teoston puolesta ja laskuttaa korvaukset YouTubelta. NMP laskuttaa korvauksia muidenkin online-palvelujen, kuten Spotifyn, osalta. Korvaukset maksetaan Teoston tilityksissä musiikintekijöille.

Maksetaanko Teoston kautta tilitykset vain Suomen YouTuben käytöstä vai myös kansainvälisestä käytöstä?
Teoston kautta maksetaan tilitykset musiikkisi sekä Suomessa tapahtuvasta käytöstä että kansainvälisestä käytöstä YouTubessa.

Miten muiden maiden YouTube-tilitykset tulevat Teoston asiakkaille? 
Ulkomailla YouTubessa kuunneltujen teosten käyttökorvaukset tilitetään tekijöille osana Teoston ulkomaan tilityksiä. Ulkomailta tulevien tilitysten ajankohdat riippuvat siitä, milloin Teoston ulkomaiset sisarjärjestöt toimittavat tilitettävät rahat ja tilitystiedot Teostolle.

Milloin seuraavat YouTube-tilitykset maksetaan?
Tilitykset maksetaan kvartaaleittain eli neljä kertaa vuodessa. Lue lisää: Tilitys

Miksi en ole saanut tilitystä YouTubesta?
Lähtökohta YouTube-korvausten saamiselle on se, että sisällön yhteyteen on myyty mainontaa tai että musiikkiasi on kuunneltu palvelun maksullisen version kautta. Lisäksi musiikkiteoksesi pitää olla tunnistettu YouTubessa ja Teostossa (ks. kysymykset tunnistamisesta kohdassa ”Yleistä musiikin käytöstä YouTubessa” ylempää).

Teosto maksaa tilitykset tekijöille, kun korvausten yhteissumma ylittää 25 euron rajan. Jos tilityssumma jää tämän alle, korvaukset jäävät odottamaan seuraavaa tilitystä, jolloin 25 euron raja ylittyy.

Videon ja musiikin lataaminen YouTubeen

Olen Teoston tekijäasiakas. Saanko ladata omia musiikkiteoksiani YouTubeen?
Saat ladata. Muistathan tehdä Teostolle myös teosilmoitukset kappaleistasi.

Mikäli teoksellasi on myös muita tekijöitä, jotka eivät ole Teoston asiakkaita tai joilla ei ole sopimusta musiikin käyttämisestä YouTubessa, tarvitset luvan myös heiltä. Lisäksi tarvitset kaikkien muiden oikeudenhaltijoiden luvat YouTube-käyttöön (esimerkiksi soittajien, videolla esiintyvien, äänitetuottajan, videon ohjaajan jne. luvat tilanteesta riippuen).

Tarvitsenko Teostolta luvan ladatakseni muiden musiikkiteoksia (äänitteinä tai covereina) YouTubeen?
Et tarvitse Teostolta erillistä lupaa ladataksesi Teoston edustamien tekijöiden musiikkiteoksia YouTubeen.

Muista kuitenkin huolehtia, että sinulla on kaikkien muiden oikeudenhaltijoiden suostumus materiaalin käyttöön YouTubessa (esimerkiksi muiden kuin Teoston asiakkaana olevien musiikin tekijöiden, soittajien, videolla esiintyvien, äänitetuottajan, videon ohjaajan jne. luvat tilanteesta riippuen). Katso lisätietoa sivultamme: musiikin käyttö YouTube-videolla

Paljonko biisin lataaminen YouTubeen maksaa?
Teoston edustamien oikeuksien osalta käyttäjän ei tarvitse maksaa musiikin lataamisesta YouTubeen. Jokaisella muulla oikeudenhaltijalla on kuitenkin oikeus määrätä omien oikeuksiensa käytöstä YouTubessa – mukaan lukien mahdollisesta YouTube-käytön korvauksesta. Tästä kannattaa keskustella samalla, kun pyytää luvan musiikin käyttämiseen kyseiseltä oikeudenhaltijalta.