Joulukuun tilityksessä Teoston asiakkaille 10,5 miljoonaa euroa

Joulukuun tilitys maksetaan 15.12.2017. Tilitys sisältää korvaukset sekä Teoston kotimaisille, että ulkomaisille oikeudenhaltijoille. Yhteensä joulukuun tilityksessä maksetaan noin 10,5 miljoonaa euroa.

Tilityksessä maksetaan korvaukset seuraavilta alueilta ja ajanjaksoilta:

Kuva aukeaa suurempana, kun klikkaat sitä. 

 

Tilityksessä maksettavat korvaukset 

Tilitysalue

Korvaussumma

Kaupallinen VOD

1,69 M€

Yle radiot

1,17 M€

Kaupalliset radiot

0,76 M€

Taustamusiikki, Radio

1,13 M€

Suuret konsertit

0,30 M€

Lainauskorvaukset

0,63 M€

Yksityisen kopioinnin hyvitys, audio, äänitteet

0,97 M€

Yksityisen kopioinnin hyvitys, video, televisio

0,33 M€

Yksityisen kopioinnin hyvitys, audio, radio

0,05 M€

Tilitykset ulkomailta

1,50 M€

NCB tallentamiskorvaus

0,96 M€

NMP online tilitys

0,58 M€

Puuttuneet teosilmoitukset

0,39 M€

Selvinneet kiistat

0,07 M€

Korjaustilitys (esim. reklamaatiot)

0,001 M€

TILITYS YHTEENSÄ

10,5 M€

Huomiotavaa joulukuun tilityksessä

 • Kaupallinen Video on Demand (VoD) on tilitysalueista kovimmassa nousussa. Taustalla on Netflixin korvaustason ja käyttäjämäärien nousu sekä uutena tilitysalueena tilitettävä HBO. HBO:n tilitys sisältää pääasiassa esityksiä vuosilta 2015-2016.
 • Radion perusteella maksettava taustamusiikki on toista kertaa mukana nopeutetussa tilityksessä ja alue tilittyy jatkossa aina kvartaaleittain.
 • NMP:n kautta käsiteltävä online-tilitys sisältää korvaukset digitaalisista musiikkipalveluista. Näistä merkittävimmät osuudet ovat Spotifylla (05-07 / 2017) sekä YouTubella (1H 2017).
 • NCB:n maksamissa mekanisointioikeuksien tilityksissä on pudotusta edelliseen vuoteen verrattuna. Pudotuksen taustalla on äänitemyynnin yleinen väheneminen sekä Saksan GEMA:n ja paikallisen verottajan välinen veroselvitys. Selvityksen vuoksi emme ole saaneet GEMA:n keräämiä mekanisointikorvauksia emmekä Warnerin ja Sonyn äänitemyynnin korvauksia (CLA). Nämä viivästykset koskevat tällä hetkellä vuoden 2016 toista vuosipuoliskoa. Pyrimme selvittämään tilanteen mahdollisimman pian yhteistyössä NCB:n kanssa.
 • NCB maksaa normaalin tilityksensä lisäksi myös takautuvia online-korvauksia teoksista, joista ei ole pystytty tunnistamaan oikeudenhaltijoita. Tämä tilitys kattaa online-käyttöä ennen vuotta 2012 ja kohdistuu pääasiassa iTunesiin. Tämä korvaus maksetaan osuuksina niille tekijöille, jotka ovat saaneet online-tilityksiä kyseiseltä periodilta.
 • Ylläolevassa taulukossa mainitut ”puuttuneet teosilmoitukset” ja ”selvinneet kiistat” korjaavat aikaisempien tilitysten tilannetta. Nämä alueet ovat voineet jäädä odottamaan kunnossa olevaa dokumentaatiota ja tulevat nyt mukaan, kun tiedot on saatu kuntoon.

Pienin tilityksessä maksettava summa on 25 euroa. Jos tilityksestä kertynyt summa jää tämän alle, se maksetaan tilillesi, kun 25 euron raja on saavutettu. Summa tulee maksuun seuraavan tilityksen yhteydessä. Mikäli tilityksen saava kustantaja on arvonlisäverovelvollinen, Teosto maksaa tilityksen arvonlisäverollisena.

Musiikin käyttöalueiden sisällöt

Tilitysalue

Esitysalue

Muuta

RADIO

   

Yle valtakunnalliset radiokanavat

Yle Radio 1, Yle Radio Suomi, YleX, Radio Extrem, Radio Vega, Yle Yöradio, Ylen Klassinen

Sisältää internet-radiokorvauksia.

Ylen maakuntaradiot

Yle maakuntaradiot (suomen-, ruotsin- ja saamenkieliset lähetykset)

Sisältää internet-radiokorvauksia.

Kaupalliset radiokanavat

Kukin erikseen: Radio Nova, City-radiot (Bauer), Radio Rock, Radio Aalto, Radio Dei, SuomiPOP, NRJ Energy, Iskelmä (Bauer) + kumppanit, KissFM, MetroFM, Groove FM, Radio Pori, NRJ Nostalgia, Loop, Helmiradio, pienet kaupalliset radiot

Sisältää internet-radiokorvauksia.

STREAMING

Kaupalliset VOD palvelut kukin erikseen: Netflix, HBO, Elisa Viihde, Viaplay, TeliaSonera konsertit

 

TAUSTAMUSIIKKI

Taustamusiikki, radio

Radioalueen raportteja hyödynnetty taustamusiikkitilityksen jaossa (kts. tarkemmat tiedot alla)

TAPAHTUMAT

Suuret konsertit

Konsertit, joiden laskutettu esityskorvaus on vähintään 1 200 euroa, tilitetään konserttikohtaisesti laskutetun korvauksen mukaan.

LAINAUKSET

Lainauskorvaukset

Opetus- ja kulttuuriministeriön osoittamat lainauskorvaukset maksetaan äänitteiden ja nuottijulkaisujen kirjastolainauksista.

HYVITYSMAKSU

Yksityisen kopioinnin hyvitys, audio, äänitteet

Yksityisen kopioinnin hyvitys, video, televisio

Yksityisen kopioinnin hyvitys, audio, radio

Valtion talousarviosta otettavasta määrärahasta maksettavat korvaukset teostesi kappaleiden valmistamisesta yksityiseen käyttöön.

Taustamusiikki, radio -tilitysalue sisältää musiikin käytön seuraavilla alueilla: 

 • Ravintolat, mekaaninen
 • Asiakastilat
 • Kauneus- ja terveyspalvelut
 • Taksit
 • Ravintolat, mekaaninen tanssi ja karaoke
 • Majoitustilat
 • Musiikkiautomaatit
 • Henkilökuntamusiikki
 • Linja-autot ja junat

Huomasitko tilityksessä korjattavaa?

Jos huomasit tilityksessäsi puutteita tai korjattavaa, ilmoita niistä meille verkkopalvelun Huomautukset-osiossa viimeistään 31.1.2018. Käsittelemme tilitystä koskevat huomautukset saapumisjärjestyksessä mahdollisimman pian.

Huomaathan, että vuoden 2018 alusta lisäämme tekijöiden verkkopalveluun uuden osion, jossa löydät tietoa tunnistamattomaksi jääneistä teoksista, joilla on ollut kuitenkin esityksiä Suomessa. Löydät listan jatkossa verkkopalvelun teokset-osion sivupalkista otsikolla ”tunnistamattomat teokset”. Jos löydät omia teoksiasi listalta, niin se tarkoittaa, että teoksen osalta kaikki oikeudenhaltijatiedot eivät ole kunnossa. Seuraathan tällaisessa tapauksessa verkkopalvelussa olevia ohjeita ja ole yhteydessä Teostoon.

Teethän teosilmoituksen heti teoksen valmistuttua

Muistathan, että voimme maksaa korvauksia vain niistä teoksista, joista olemme saaneet ajoissa teosilmoituksen. Teethän teosilmoituksen aina mahdollisimman nopeasti teoksen tekemisen yhteydessä. Tämä varmistaa, että teos on mukana tietokannoissamme ja löytyy myös musiikkikäytön raporttien kohdistuksiin heti käytön alusta lähtien. Näin ollen tilitysten korjaamisten ja reklamaatioiden tarve vähenee.

Ystävällisin terveisin,
Teosto