Lainauskorvausta nuottien, partituurien ja äänitteiden kirjastolainoista

Lainauskorvaus on teoksen tekijälle maksettava tekijänoikeuskorvaus. Lainauskorvaukseen ovat oikeutettuja tekijät, joiden teoksia lainataan yleisistä kirjastoista taikka yliopistojen, korkeakoulujen tai ammattikorkeakoulujen kirjastoista kirjoina, nuotteina tai äänitteinä.

Lainauskorvaus koskee muun muassa kirjailijoita, kääntäjiä, toimittajia, kuvantekijöitä, musiikintekijöitä ja kuvittajia.

Lainauskorvaus perustuu EU:n vuokraus- ja lainausdirektiiviin ja tekijänoikeuslakiin. Korvaus rahoitetaan valtion budjettivaroista ja sen maksamisesta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lainauskorvausta hallinnoi kolme järjestöä. Sanasto tilittää korvaukset kirjallisten teosten tekijöille, Kopiosto kuvantekijöille ja valokuvateosten tekijöille, ja Teosto puolestaan musiikintekijöille.

Lainauskorvauksen jakaminen tekijöille pohjautuu kirjastojen lainaustilastoihin. Korvausta maksetaan musiikin, tekstin ja kuvan tekijöille, jotka asuvat Suomessa tai jossain muussa ETA-maassa.

Tekijäkohtaisen korvauksen suuruuteen vaikuttaa julkaisun tai äänitteen lainauskertojen määrä. Teoston musiikintekijäasiakas saa lainauskorvauksen suoraan tilityksen osana joulukuun tilityksessä.

Lue aiheesta lisää:

www.lainauskorvaus.fi

Teoston avainlukuja ja tilinpäätös 2018