Musiikin käyttö videoilla YouTubessa – tarvitsenko luvan?

Kun musiikkia sisältävän videon julkaisee esimerkiksi yritys, yhdistys, oppilaitos, kunta, urheiluseura tms., musiikin käyttöön videolla tarvitaan aina erillinen lupa. Jos video on uutismainen eli esimerkiksi tapahtumasta tai näytöksestä tehty tallenne, musiikin tekijöiden ja kustantajien luvan musiikin käyttöön saa hankkimalla Teostosta Mediapienluvan.

Jos yritys tai yhteisö käyttää musiikkia YouTubessa julkaistavassa mainoksessa, elokuvassa (myös lyhytelokuvat ja dokumentit), yritysesittelyssä tai muussa vastaavassa toimintaan, ansaintaan tai kaupalliseen käyttöön liittyvässä videossa, lupa musiikin käyttöön on kysyttävä musiikin kustantajalta. Kustantajien yhteystietoja saat tarvittaessa Teoston asiakaspalvelusta. 

Jos käytät YouTubeen julkaistavassa videossa digitaalisesti tai levyllä julkaistua musiikkia (niin sanottu äänitemusiikki), tarvitset siihen luvan myös äänitteen julkaisijalta, joka useimmissa tapauksissa on levy-yhtiö. Tieto julkaisijasta on yleensä mainittu julkaisussa. Jos käytät äänitemusiikkia ilman sen julkaisijan lupaa, YouTube voi blokata videon, vaikka musiikin tekijöiden ja kustantajien lupa olisikin kunnossa.

MUSIIKIN KAUPALLISESTA KÄYTÖSTÄ YOUTUBESSA KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ

Tarvitsenko luvan, jos esitän coverbiisin tai vihellän tunnetun kappaleen YouTube-videolla?

Kyllä tarvitset. Kun käytetään biisin tai kappaleen alkuperäistä sävellystä (ja coverbiisin osalta mahdollisesti myös sanoitusta) ja videon tekee yritys, yhdistys tai muu vastaava taho toimintaansa tai ansaintaansa liittyvään tai kaupalliseen käyttöön. 

Mistä saan luvan, kun käytän musiikkia mainosvideolla tai varainhankintakampanjan videolla?

Jos haluat käyttää musiikkia mainosvideolla, lupa on kysyttävä musiikintekijältä tai -tekijöiltä. Useimmiten musiikkikustantaja hoitaa musiikintekijöiden puolesta mainoksiin liittyvät lupa-asiat. Mainokseksi lasketaan kaupallisten videoiden lisäksi myös esimerkiksi järjestöjen varainhankintakampanjat. Kustantajien yhteystietoja saat tarvittaessa Teoston asiakaspalvelusta.

Jos kuvaan dokumenttivideon "Päivä kaupungilla", ja lisään sen YouTubeen, voinko soittaa taustalla kappaletta Freestyler?

Voit, mutta vain silloin, jos saat Freestylerin käyttöön luvan sen tekijöiltä. Useimmiten musiikkikustantaja hoitaa musiikintekijöiden puolesta mainoksiin liittyvät lupa-asiat. Jos käytät Freestylerista digitaalisesti julkaistua tai levytettyä versiota, tarvitset musiikin tekijöiden ja kustantajan luvan lisäksi myös äänitteen julkaisijan luvan.

Tarvitaanko lupa, jos soitamme työpaikan videolla Anssi Kelan kappaletta taustalla ja lataamme videon YouTubeen (esim. asiantuntijan haastattelu, työpaikan historiikki)?

Kyllä tarvitaan. Musiikin käyttöön yritysvideoilla on kysyttävä lupa musiikintekijältä tai tekijöiltä. Useimmiten musiikkikustantaja hoitaa musiikintekijöiden puolesta mainoksiin liittyvät lupa-asiat. Jos käytät Anssin biisistä digitaalisesti julkaistua tai levytettyä versiota, tarvitset musiikin tekijöiden ja kustantajan luvan lisäksi myös äänitteen julkaisijan luvan.

Tarvitsenko luvan, jos käytän videolla Beethovenin musiikkia?

Jos sinä itse tai joku muu soittaa Beethovenin sävellystä livenä tai vaikka viheltää sen, sävellyksen käyttöön ei tarvita lupaa. Teoksen eli sävellyksen suoja-aika on voimassa 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen, joten Beethovenin osalta se on päättynyt. Jos kuitenkin käytät esim. sinfoniaorkesterin levytystä jostain Beethovenin sävellyksestä, huomioi se, että äänitteillä ja esittäjillä on oma suoja-aikansa (70 vuotta esittämisestä), eli levytetyn version suoja-aika voi vielä olla voimassa.

Tieto äänitteen julkaisijasta on yleensä mainittu julkaisussa.  Lisätietoa löydät myös esimerkiksi Fono.fi-sivuilta.

Tarvitsenko luvan, jos vihellän videolla Piippolan vaaria?

Et tarvitse. Piippolan vaari on ns. kansansävelmä (trad.), jossa tekijä on tuntematon. Tällainen musiikki on vapaata alkuperäisessä muodossaan, kun sitä esitetään videolla livenä.

Tarvitsenko luvan Sibeliuksen musiikin käyttöön videolla?

Kyllä tarvitset. Tekijänoikeuden suoja-aika on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden jälkeen – Sibeliuksen kohdalla siis vuoteen 2027. Jos käytät Sibeliuksen musiikista digitaalisesti julkaistua tai levytettyä versiota, tarvitset Teostosta saatavan musiikintekijän ja kustantajan luvan lisäksi myös äänitteen julkaisijan luvan.

Miten musiikin tekijä tai esittäjä saa rahaa,  jos YouTube-videoissa käytetään musiikkia?

Lisätietoa musiikintekijöiden tulonmuodostuksesta voit lukea täällä. 

Lue lisää Youtubesta ja musiikkisisällöistä

Jos olet yksityishenkilö ja julkaiset YouTubessa videon, jossa on musiikkia, et tarvitse musiikin käyttöön erillistä lupaa. Teoston ja YouTuben välinen sopimus antaa sinulle musiikin tekijöiden ja kustantajien luvan musiikin käyttöön. YouTube ja Teosto myös huolehtivat musiikin tekijöille ja kustantajille kuuluvista korvauksista. 

Myös useimmilla levy-yhtiöillä (tai muilla äänitteiden julkaisijoilla) on YouTuben kanssa sopimukset, mikä mahdollistaa digitaalisesti tai levyllä julkaistun musiikin (niin sanotun äänitemusiikin) käytön yksityishenkilöiden julkaisemilla videoilla. Jos äänitteen julkaisija ei kuitenkaan ole antanut lupaa äänitteen käyttöön, YouTube voi blokata videon, vaikka musiikin tekijöiden ja kustantajien lupa olisikin kunnossa.

Lue lisää Youtubesta ja musiikkisisällöistä