Musiikin käyttö videoilla YouTubessa – tarvitsenko luvan?

Tarvitsenko Beethovenin musiikin käyttöön luvan?

Jos soitat Beethovenin kappaletta itse tai vaikka vihellät, et tarvitse lupaa. Tekijänoikeuden suoja-aika on voimassa 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen, joten Beethovenin osalta se on päättynyt. Jos käytät sinfoniaorkesterin levytystä, huomioi se, että äänitteillä ja esittäjillä on oma suoja-aikansa (50 vuotta esittämisestä). Esittäjien ja äänitetuottajien tekijänoikeuksista huolehtii Gramex.

Tarvitsenko luvan, jos vihellän Piippolan vaaria?

Et tarvitse. Piippolan vaari on ns. kansansävelmä (trad.), jossa tekijä on tuntematon. Tällainen musiikki on vapaata alkuperäisessä muodossaan. Jos sävelmästä on tehty sanoitus tai ”uusi” sovitus, niihin pätee niihin 70 vuoden suoja-aika, vaikka itse sävellys on vapaa.

Tarvitsenko Sibeliuksen musiikin käyttöön luvan?

Kyllä tarvitset. Tekijänoikeuden suoja-aika on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden jälkeen – Sibeliuksen kohdalla siis vuoteen 2027.

Jos teet videon ei-kaupalliseen käyttöön ja lataat sen YouTubeen yksityishenkilönä, et tarvitse erillisiä lupia, koska Teosto on sopinut tästä käytöstä YouTuben kanssa.

Muissa tapauksissa sinun on hankittava lupa videon tekemiseen. Audiovisuaalisten tuotantojen musiikinkäyttölupia hallinnoi yhteispohjoismainen Nordisk Copyright Bureau NCB. Lisätietoa luvista ja NCB:n asiakaspalvelun yhteystiedot löydät NCB:n verkkosivuilta.

Tarvitsenko luvan, jos esitän coverbiisin YouTube-videolla? Tarvitsenko luvan, jos vihellän tunnetun kappaleen YouTube-videolla?

Kyllä tarvitset. Myös cover-biisien osalta on hankittava lupa musiikkiteoksen (sävellys, sanoitus, jne.) käyttöön.

Jos teet videon ei-kaupalliseen käyttöön ja lataat sen YouTubeen yksityishenkilönä, et tarvitse erillisiä lupia, koska Teosto on sopinut tästä käytöstä YouTuben kanssa.

Muissa tapauksissa sinun on hankittava lupa videon tekemiseen. Audiovisuaalisten tuotantojen musiikinkäyttölupia hallinnoi yhteispohjoismainen Nordisk Copyright Bureau NCB. Lisätietoa luvista ja NCB:n asiakaspalvelun yhteystiedot löydät NCB:n verkkosivuilta.

Jos kuvaan videon päivästäni kaupungilla, ja lisään sen YouTubeen, voinko soittaa taustalla Sandstormia?

Voit, jos teet videon ei-kaupalliseen käyttöön ja lataat sen YouTubeen yksityishenkilönä. Lupa pitää kuitenkin hankkia, jos video tulee ammatilliseen tai kaupalliseen käyttöön (esim. yksityisen tai julkisen sektorin organisaation video, yksityisyrittäjä, kaupallisesti toimiva vloggaaja).

Audiovisuaalisten tuotantojen musiikinkäyttölupia hallinnoi yhteispohjoismainen Nordisk Copyright Bureau NCB. Lisätietoa luvista ja NCB:n asiakaspalvelun yhteystiedot löydät NCB:n verkkosivuilta.

Tarvitaanko lupa, jos soitamme työpaikan videolla Anssi Kelan kappaletta taustalla ja lataamme videon YouTubeen (esim. asiantuntijan haastattelu, työpaikan historiikki)?

Lupa pitää hankkia, kun video tulee ammatilliseen käyttöön (esim. yksityinen tai julkinen sektori, yksityisyrittäjä, vloggaaja). Audiovisuaalisten tuotantojen musiikinkäyttölupia hallinnoi yhteispohjoismainen Nordisk Copyright Bureau NCB. Lisätietoa luvista ja NCB:n asiakaspalvelun yhteystiedot löydät NCB:n verkkosivuilta.

Mistä saan luvan, kun käytän musiikkia tuotteen tai yrityksen mainosvideolla? 

Jos haluat käyttää musiikkia mainosvideolla, sinun tulee neuvotella siitä suoraan oikeudenomistajan (musiikintekijän/-tekijöiden) kanssa. Useimmiten musiikkikustantaja hoitaa lisensoinnin mainoskäyttöön musiikintekijöiden puolesta. Jos kustantaja tai musiikintekijä ei halua itse hoitaa lisensointia, voi NCB lisensoida kappaleen hänen puolestaan.

Mainokseksi lasketaan kaupallisten videoiden lisäksi järjestöjen varainhankintakampanjat.

Lisätietoa luvista ja NCB:n asiakaspalvelun yhteystiedot löydät NCB:n verkkosivuilta.

Miten musiikintekijä saa rahaa YouTube-videoiden käytöstä?

YouTuben järjestelmä tunnistaa videolla soivan musiikin ja YouTube lähettää tiedot käytetystä musiikista Teostolle. Tämä perusteella Teoston edustamille musiikintekijöille maksetaan korvauksia kyseisen kappaleen käytöstä.

Musiikintekijöillä on koska tahansa oikeus kieltää teostensa käyttäminen YouTubessa palvelun tarjoaman menettelyn kautta. Google omistaa palvelun ja vastaa sen ylläpidosta sekä toiminnallisuuksista.

 

Lue lisää kysymyksiä ja vastauksia YouTubesta.