Musiikin käyttö videoilla YouTubessa – tarvitsenko luvan?

Tarvitsenko Beethovenin musiikin käyttöön luvan?

Jos soitat Beethovenin kappaletta itse tai vaikka vihellät, et tarvitse lupaa. Tekijänoikeuden suoja-aika on voimassa 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen, joten Beethovenin osalta se on päättynyt. Jos käytät esim. sinfoniaorkesterin levytystä, huomioi se, että äänitteillä ja esittäjillä on oma suoja-aikansa (70 vuotta esittämisestä). Esittäjien ja äänitetuottajien tekijänoikeuksista huolehtii Gramex. Tietoa kappaleiden tekijöistä ja levy-yhtiöistä Fono.fi

Tarvitsenko luvan, jos vihellän Piippolan vaaria?

Et tarvitse. Piippolan vaari on ns. kansansävelmä (trad.), jossa tekijä on tuntematon. Tällainen musiikki on vapaata alkuperäisessä muodossaan. Jos sävelmästä on tehty sanoitus tai ”uusi” sovitus, niihin pätee niihin 70 vuoden suoja-aika, vaikka itse sävellys on vapaa.

Tarvitsenko Sibeliuksen musiikin käyttöön luvan?

Kyllä tarvitset. Tekijänoikeuden suoja-aika on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden jälkeen – Sibeliuksen kohdalla siis vuoteen 2027.

Sinun/yrityksen/järjestön on hankittava lupa videon tekemiseen. Audiovisuaalisten tuotantojen musiikinkäyttölupia hallinnoi yhteispohjoismainen Nordisk Copyright Bureau NCB. Musiikin käytöstä pitää täyttää NCB:n lomake ja lähettää se asiakaspalveluun av.fi@ncb.dk  Lisätietoa luvista ja NCB:n asiakaspalvelun puh.numeron löydät NCB:n verkkosivuilta. Tarkista myös, tuleeko sinun olla yhteydessä levy-yhtiöön, jos käytät äänitettyä musiikkia. Tietoa kappaleiden tekijöistä ja levy-yhtiöistä Fono.fi

Tarvitsenko luvan, jos esitän coverbiisin YouTube-videolla? Tarvitsenko luvan, jos vihellän tunnetun kappaleen YouTube-videolla?

Kyllä tarvitset. Myös cover-biisien osalta on hankittava lupa musiikkiteoksen (sävellys, sanoitus, jne.) käyttöön, kun kyse on kaupalliseen tai ammatilliseen käyttöön tehtävästä videosta.

Audiovisuaalisten tuotantojen musiikinkäyttölupia hallinnoi yhteispohjoismainen Nordisk Copyright Bureau NCB. Musiikin käytöstä pitää täyttää NCB:n lomake ja lähettää se asiakaspalveluun av.fi@ncb.dk  Lisätietoa luvista ja NCB:n asiakaspalvelun puh.numeron löydät NCB:n verkkosivuilta. Tarkista myös, tuleeko sinun olla yhteydessä levy-yhtiöön, jos käytät äänitettyä musiikkia. Tietoa kappaleiden tekijöistä ja levy-yhtiöistä Fono.fi

Mistä saan luvan, kun käytän musiikkia mainosvideolla tai varainhankintakampanjan videolla? 

Jos haluat käyttää musiikkia mainosvideolla, sinun tulee neuvotella siitä suoraan oikeudenomistajan (musiikintekijän/-tekijöiden) kanssa. Useimmiten musiikkikustantaja hoitaa lisensoinnin mainoskäyttöön musiikintekijöiden puolesta. Jos kustantaja tai musiikintekijä ei halua itse hoitaa lisensointia, voi NCB lisensoida kappaleen hänen puolestaan. Mainokseksi lasketaan kaupallisten videoiden lisäksi järjestöjen varainhankintakampanjat.

Musiikkikustantajista voit kysyä Suomen Musiikkikustantajat ry:stä. NCB:n asiakaspalvelun yhteystiedot löydät NCB:n verkkosivuilta.

Jos kuvaan videon päivästäni kaupungilla, ja lisään sen YouTubeen, voinko soittaa taustalla kappaletta Freestyler?

Lupa pitää hankkia, jos video tulee ammatilliseen tai kaupalliseen käyttöön (esim. yksityisen tai julkisen sektorin organisaation video, yksityisyrittäjä, muu videontekijä).

Audiovisuaalisten tuotantojen musiikinkäyttölupia hallinnoi yhteispohjoismainen Nordisk Copyright Bureau NCB. Musiikin käytöstä pitää täyttää NCB:n lomake ja lähettää se asiakaspalveluun av.fi@ncb.dk  Lisätietoa luvista ja NCB:n asiakaspalvelun puh.numeron löydät NCB:n verkkosivuilta. Tarkista myös, tuleeko sinun olla yhteydessä levy-yhtiöön, jos käytät äänitettyä musiikkia. Tietoa kappaleiden tekijöistä ja levy-yhtiöistä Fono.fi

Tarvitaanko lupa, jos soitamme työpaikan videolla Anssi Kelan kappaletta taustalla ja lataamme videon YouTubeen (esim. asiantuntijan haastattelu, työpaikan historiikki)?

Lupa pitää hankkia, kun video tulee ammatilliseen käyttöön (esim. yksityinen tai julkinen sektori, yksityisyrittäjä, muu videontekijä). Audiovisuaalisten tuotantojen musiikinkäyttölupia hallinnoi yhteispohjoismainen Nordisk Copyright Bureau NCB. Musiikin käytöstä pitää täyttää NCB:n lomake ja lähettää se asiakaspalveluun av.fi@ncb.dk  Lisätietoa luvista ja NCB:n asiakaspalvelun puh.numeron löydät NCB:n verkkosivuilta. Tarkista myös, tuleeko sinun olla yhteydessä levy-yhtiöön, jos käytät äänitettyä musiikkia. Tietoa kappaleiden tekijöistä ja levy-yhtiöistä Fono.fi

Miten musiikintekijä saa rahaa YouTube-videoiden käytöstä?

YouTuben järjestelmä tunnistaa videolla soivan musiikin ja YouTube lähettää tiedot käytetystä musiikista Teostolle. Tämä perusteella Teoston edustamille musiikintekijöille maksetaan korvauksia kyseisen kappaleen käytöstä.

Musiikintekijöillä on koska tahansa oikeus kieltää teostensa käyttäminen YouTubessa palvelun tarjoaman menettelyn kautta. Google omistaa palvelun ja vastaa sen ylläpidosta sekä toiminnallisuuksista.

Lue lisää kysymyksiä ja vastauksia YouTubesta.

Et tarvitse lupaa musiikin käyttöön. YouTuben sisällöntunnistusjärjestelmä Content ID tunnistaa musiikin YouTubeen ladatuilta videoilta.

Taustatietoa:

Miten Teosto maksaa musiikintekijöille korvauksia, kun heidän musiikkiaan käytetään YouTubessa: Musiikintekijät ja YouTube

Mitä tarkoittaa tekijänoikeus: Tekijänoikeus ja musiikki

Videon kaupallistaminen: YouTuben tukisivu