Musiikki podcast-ohjelmassa

Tarvitsenko luvan, jos käytän podcastissa musiikkia?

Jos teet kaupallisessa tarkoituksessa ja ammattimaisesti podcastia, hanki Teostosta mediapienlupa ladattavia tai streamattavia podcasteja varten.

Yksityishenkilöt voivat tehdä streamattavia podcasteja Youtubeen ilman erillisiä lupia. Lisätietoa voit lukea sivuiltamme: Musiikin käyttö Youtubessa

Radioilla, joilla on sopimus Teoston kanssa, podcast sisältyy hinnoitteluun.

Jos julkaiset musiikkia sisältävän podcastin omilla kotisivuillasi (etkä esim. Youtubessa) ja musiikki ei itsesi tekemää, voit hankkia Teostosta mediapienluvan. 

Voiko musiikkia käyttää Soundcloudissa ja Mixcloudissa julkaistavassa podcastissa?

Soundcloudissa ja Mixcloudissa kannattaa lukea palveluiden käyttöehdot, koska niissä määritellään, missä tilanteessa musiikin käyttö on sallittua (esim. jos kyse on itse säveltämäsi musiikista). Tutustu esimerkiksi Soundcloudin laatimaan käyttöehtoon ja kysymyksiin koskien musiikkia.

Miksi musiikin käyttöön tarvitaan lupa?

Musiikinkäytön lupamaksut ovat musiikintekijöille – esimerkiksi säveltäjille ja sanoittajille - maksettavaa korvausta heidän tekemästään työstä. Teosto kerää korvaukset musiikin käytöstä ja tilittää ne edelleen niille musiikintekijöille ja -kustantajille, joiden luomaa sisältöä eli musiikkia on soitettu. Teosto edustaa noin 33 000:ta kotimaista ja noin kolmea miljoonaa ulkomaista säveltäjää, sanoittajaa, sovittajaa ja musiikin kustantajaa. 

Kuuntele musiikintekijöiden podcast-haastatteluita

Teoston Säv.San.Sov-podcastissa musiikintekijät kertovat kiinnostavia, hauskoja ja koskettavia tarinoita työstään musiikin äärellä. Haastattelussa ovat muun muassa Paula Vesala, Tuomas Kantelinen ja Pauli Hanhiniemi. Tutustu ja kuuntele: Säv.San.Sov.-podcast