Kysymyksiä ja vastauksia: Musiikkisisältöjen poisvedot YouTubesta

Miksi YouTubesta on vedetty sisältöjä pois?

Google on vetänyt musiikkisisältöjä pois Suomen YouTubesta. Taustalla ovat pitkittyneet sopimusneuvottelut Teoston ja Googlen välillä. Sopimuksen väliaikaisesta jatkosta on sovittu aikaisin aamulla 30.11., mistä huolimatta Google toteutti poisvedon. Googlen ilmoituksen mukaan he aloittavat sisältöjen palautuksen torstaina 30.11. 

Olen Teoston asiakas. Miksi Teosto päättää minun musiikkini käytöstä YouTubessa?

Teoston asiakkaana olevat musiikintekijät ja -kustantajat ovat myöntäneet Teostolle oikeuden sopia heidän musiikkinsa käyttöön liittyvistä ehdoista ja korvauksista. Teoston asiakkaana on Suomessa noin 31 000 musiikintekijää ja -kustantajaa, joiden oikeuksista Teosto huolehtii.

Miksi palvelusta on poistettu myös ulkomaisia sisältöjä?

Teosto edustaa kotimaisten musiikintekijöiden lisäksi noin kolmea miljoonaa ulkomaista musiikintekijää ja -kustantajaa ja neuvottelee Suomessa myös heidän musiikkinsa käytöstä.

En ole Teoston asiakas. Miksi minun musiikkini on otettu pois YouTubesta?

YouTube on Googlen palvelu, ja Google on myös tehnyt päätöksen sisältöjen poisvedosta, sen laajuudesta ja teknisestä toteutustavasta. Emme osaa valitettavasti sanoa, millä perusteella ja laajuudella Google on poisvedot tehnyt. Google on ilmoittanut Teostolle, että he aloittavat sisältöjen palauttamisen torstaina 30.11.

Kuuluuko YouTube sopimuslisenssijärjestelmän piiriin?

YouTube ei kuulu sopimuslisenssijärjestelmän piiriin. Voimassa olevat hyväksymispäätökset löydät Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta. 
 
Sopimuslisenssijärjestelmä mahdollistaa sen, että tekijänoikeusjärjestö voi myöntää käyttölupia muidenkin kuin edustamiensa tekijöiden puolesta. Sopimuslisenssijärjestelmä helpottaa käyttölupien hankkimista keskitetysti. Sopimuslisenssijärjestönä toimiminen edellyttää opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksyntää. 
 

Millä perusteella Teosto voi päättää kaikkien musiikkisisältöjen hinnoittelusta?

Teosto neuvottelee korvaushinnat ja -ehdot Suomessa niiden musiikintekijöiden ja -kustantajien puolesta, joita se edustaa. Korvaushinnat muodostuvat lisensointineuvotteluiden kautta, eli yksin Teosto ei luonnollisesti voi hintoja määrittää ja päättää.

Teostolla on olemassa oleva hinnasto mainosrahoitteisen musiikkisisällön sekä kuluttajalle maksuttoman AV-sisällön käytölle. YouTuben kilpailevat palvelut eli musiikkipuolella esim. Spotify ja taas AV-sisällöissä esim. Ruutu ja YLE Areena maksavat näiden hinnastojen mukaan.

Tulevatko musiikkisisällöt vielä takaisin YouTubeen? Milloin?

Google on ilmoittanut, että he he aloittavat sisältöjen palauttamisen torstaina 30.11.

Miksi neuvottelut pitkittyivät? Onko Teosto hankala neuvottelukumppani?

Neuvotteluissa tavoitteenamme on ollut löytää sellaiset ehdot ja korvaustaso, joka olisi asiallinen musiikintekijöiden ja -kustantajien kannalta. YouTube on tutkitusti* Suomen ylivoimaisesti suurin ja käytetyin musiikkipalvelu, jonka kasvu on ollut voimakasta jo vuosien ajan. Vuonna 2015 musiikkia kuunteli YouTubesta 55 % kuluttajista, ja tänä vuonna jo 69 % kaikista musiikin kuluttajista kuunteli musiikkia YouTubessa. Mielestämme tämän pitäisi näkyä myös musiikin tekijöille maksettavissa korvauksissa.

*Polaris Nordic -tutkimus, elokuu 2017

Mitä tapahtuu itse tekemilleni YouTube-videoille, joissa on musiikkia?

Jos videoissa on Teoston asiakkaana olevien musiikintekijöiden ja -kustantajien musiikkia, videoita ei voi katsoa Suomen YouTubessa tällä hetkellä Googlen suorittaman poisvedon takia.

Olen käyttänyt videoissa omaa musiikkiani, enkä ole Teoston asiakas. Miksi nämäkään videot eivät näy?

YouTube on Googlen palvelu, ja Google on myös tehnyt päätöksen sisältöjen poisvedosta, sen laajuudesta ja teknisestä toteutustavasta. Emme osaa valitettavasti sanoa, millä perusteella Google on poisvedot tehnyt. Google on ilmoittanut Teostolle, että he aloittavat sisältöjen palauttamisen torstaina 30.11.

Onko YouTube nyt laiton palvelu? Voinko käyttää sitä edelleen?

YouTube ei ole laiton palvelu, ja sitä voi edelleen käyttää.

Haluaako Teosto estää musiikkipalveluiden käytön?

Teoston tavoitteena on mahdollistaa se, että jokainen musiikin ystävä voi kuunnella musiikkia helposti ja laillisesti. Osana tätä Teosto sopii musiikintekijöiden puolesta musiikin käytön ehdoista ja musiikin oikeudenhaltijoille tulevan korvauksen suuruudesta palveluiden tarjoajien kanssa.

Miten sisältöjen poisveto vaikuttaa YouTube-tilityksiin? Milloin seuraava YouTube-tilitys maksetaan?

Seuraavat YouTube-korvaukset maksetaan joulukuun 2017 tilityksen yhteydessä. Tällöin maksetaan korvaukset vuoden 2017 ensimmäisen vuosipuoliskon musiikinkäytöstä.

Sopimuksen jatkosta on sovittu, eikä hetkellisen musiikkisisältöjen poisvedon pitäisi vaikuttaa korvausten maksamiseen.

Voiko Teoston asiakkaiden musiikkia kuunnella YouTubessa edelleen muualla kuin Suomessa?

Kyllä voi