Riikka Railimo – Mitä tekee edunvalvontapäällikkö?

Riikka Railimo Teosto edunvalvonta musiikintekijä musiikkiala

”Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, politiikasta ja lainsäädännöstä, myös kansainvälisellä tasolla”, summaa Teoston edunvalvontapäällikkö Riikka Railimo. Nykyisen työpaikkansa hän bongasi Facebookista ja siirtyi Teostoon suoraan Brysselistä. 

Miten päädyit Teostoon töihin?
Hieman sattumien kautta löysin itseni hakemasta tätä työpaikkaa. Työskentelin tuolloin Brysselissä Itä-Suomen EU-toimiston johtajana, mutta huomasin, että Teostolle haetaan EU-edunvalvonnan ammattilaista. Paikka kuulosti todella kiinnostavalta, joten perheemme suunnitelmat saivat uuden käänteen ja edessä olikin muutto Suomeen!

Mitä sinulta odotettiin uudessa tehtävässä?
Teostossa haluttiin vahvistaa edunvalvontaa ja erityisesti EU-tason osaamista sekä saada näihin lisää systemaattisuutta. Ei riitä, että Brysselissä käy satunnaisesti, vaan asioita pitää viedä eteenpäin johdonmukaisesti, henkilökohtaisesti, jakaa tietoa ja herättää teemoihimme kiinnostusta.

Kotimaan asioiden lisäksi on seurattava aktiivisesti myös kansainvälistä lainsäädäntöä. Vaikka toimenkuva oli Teostossa uusi, työnkuva tuntuu itsestäni tutulta ja monet tapaamani ihmiset ja yhteistyökumppanit ovat olleet minulle tuttuja politiikan maailmasta jo yli viidentoista vuoden takaa.

Olen aiemmin työskennellyt mm. EU-yhteiskuntasuhteiden konsulttina ja kansainvälisen järjestön pääsihteerinä sekä kansanedustajien ja europarlamentaarikon avustajana. Lisäksi olen vaikuttanut niin kaupunginvaltuustossa ja maakuntavaltuustossa sekä useissa kansalaisjärjestöissä. Minulla taitaa olla "360-asteen kuva" siitä, miten yhteiskunnassa viedään asioita eteenpäin.

Mikä edunvalvojan työssä on tärkeää?
Asiantuntevuus ja luottamus ovat tässä työssä tärkeitä asioita. Halu oppia koko ajan uutta sekä kontaktien solmiminen ovat myös olennaisia. Samaten avoimuus – pitää kertoa mitä edustaa.

Edunvalvonta on hyvin laaja näkökulma, jonka alueita ovat mm. tutkimus, viestintä, lobbaaminen ja strategia. Meitä EU-tasolla toimivia suomalaisia edunvalvojia ei ole pilvin pimein, vaikka määrä kasvaa vuosien mittaan.

Työssäni on hyvä keskustella muidenkin kuin samanmielisten kanssa ja kyettävä ymmärtämään, mistä toiset lähtevät kantaansa rakentamaan: onko kyse äänestäjistä, jostain ylemmästä instanssista vai mistä näkökantaa rakennetaan.

Millaisten asioiden parissa teet töitä?
Esimerkiksi musiikintekijöiden verotuskäytäntö ja sosiaaliturva ovat ajankohtaisia aiheita. Pyrin osaltani vaikuttamaan siihen, että luovan alan toimijoita kohdeltaisiin tasa-arvoisesti verrattuna muiden ammattien harjoittajiin esimerkiksi sosiaalietuuksien ja työeläkkeen suhteen.

Myös EU:n digitaaliset sisämarkkinat koskettavat tekijänoikeus- ja kulttuurialaa merkittävästi, sillä musiikki on jo vahvasti läsnä digitaalisessa maailmassa. Parhaillaan keskustellaan siitä, miten ansaintalogiikkoja kehitetään ja miten tekijänoikeuksista huolehditaan digitaalisessa liiketoiminnassa.

Vastaan myös kulttuurikummitoiminnasta, jossa musiikintekijät ja kansanedustajat/mepit tutustuvat toistensa työhön ja kasvattavat ymmärrystä kulttuurialasta ja päätöksenteosta.

Mikä työssäsi on hauskinta?
Innostun siitä, että voin kokonaisvaltaisesti miettiä keinoja ja argumentteja, miten viedä eteenpäin suomalaisten musiikintekijöiden asioita kansallisella ja EU-tasolla. Saan myös oppia uusia asiakokonaisuuksia, kuten digitaaliset sisämarkkinat, jotka puolestaan kytkeytyvät erittäin tärkeisiin työllisyyden ja talouden aiheisiin.

Kerro jokin musiikkimuistosi   
Olen laulanut kuorossa ja soitin lapsena myös sähköurkuja. Jostain syystä päädyin soittamaan kappaleen Päivänsäde ja menninkäinen useampanakin vuonna joulujuhlassa Mikkelissä ala-asteella!

Haastattelu ja kuva: Kaisa Huikuri

Lue lisää

Uratarinoita Teostosta

Edunvalvonnan ajankohtaisia aiheita:

• tekijänoikeuskorvausten verotuksen uudistaminen ja luovan yrittäjyyden tukeminen
• musiikintekijöiden sosiaali- ja eläketurvan parantaminen
• suomalaisen kulttuurin ja sen viennin vahvistaminen
• EU:n digitaaliset sisämarkkinat
• Katso myös: Teoston hallitusohjelmateemat