Teoston ja YouTuben lisensointisopimus – kysymyksiä ja vastauksia

Mitä Teoston ja YouTuben tekemä sopimus tarkoittaa käytännössä?

YouTube ja Teosto ovat tehneet lisensointisopimuksen. Sopimus kattaa Teoston edustaman, kotimaisen ja ulkomaisen repertoaarin videoissa, joita suoratoistetaan YouTube-palvelussa Suomen alueella. Sopimus hyödyttää musiikin tekijöitä ja kustantajia sekä koko YouTube-yhteisöä.

Mitä sopimukseen sisältyy?

Sopimuksen ansiosta Teoston edustamat oikeudenomistajat saavat korvauksia, kun heidän musiikkiaan kuunnellaan YouTuben kautta Suomessa. Tuloa muodostuu, kun YouTuben kumppaniohjelmaan kuuluvissa videoissa esitetään mainoksia. Käytännössä Teoston oikeudenomistajat saavat korvauksia, kun YouTube saa luotua palvelulla tuloa. YouTube-kumppaniohjelman usein kysytyt kysymykset ja niiden vastaukset löydät täältä.

Mitä musiikillisia oikeuksia sopimus koskee?

Sopimus koskee Teoston lisensoimaa suomalaista ja kansainvälistä repertoaaria. Toisin sanoen sopimus koskee Suomen YouTuben videoissa käytettyä, Teoston edustamaa repertoaaria. Tähän sisältyy laaja valikoima erilaisia tapoja käyttää musiikkia, kuten perinteinen audiovisuaalinen sisältö, musiikkivideot, live-streamit ja käyttäjien lataamat videot.

Miten Teosto voi tietää mitä musiikkia YouTubessa esitetään?

Sopimusaikana YouTube luovuttaa Teostolle musiikin käytöstä tietoa, jonka avulla Teosto kohdentaa korvaussummat oikeudenhaltijoille.

Mistä Teosto tietää, kenen videoissa on mainoksia, mitä on katsottu ja kuinka paljon? Miten varmistatte, että rahat menevät varmasti oikealle musiikintekijälle? 

Teoston ja Youtuben välinen sopimus edellyttää raportointia, joka sisältää oikeanlaiseen ja oikean suuruiseen tilitykseen tarvittavat tiedot. Tekijän kannattaa varmistaa, että kaikista teoksista on tehty teosilmoitukset, jotta korvauksia voidaan maksaa oikeille tahoille. Lue sivuiltamme tietopaketti siitä, miten YouTube tunnistaa, kenen musiikkia on soitettu ja miten musiikintekijä voi saada korvauksia.

Voiko korvauksia saada takautuvasti?

Korvauksia ei voi saada takautuvasti. Sopimus on voimassa 1.11.2013 alkaen.

Pitääkö teosten olla Teoston rekisterissä, jotta ne kerryttävät tuloa?

Jotta Teosto pystyy tilittämään korvaukset musiikin käytöstä, teosten pitää aina olla aina Teoston teostietokantaan ilmoitettuja.

Miksei Teosto kerro lisää palvelun ominaisuuksista ja siitä, miten tekijän pitää toimia siellä?

Teosto ei voi vastata Youtube-palvelun toiminnallisuuksista eikä toimivuudesta, sillä palvelu on täysin Youtuben hallinnoima. Teoston antama tieto on yhtä lailla ulkopuolisen, toisen käden tietoa kuin kenen tahansa muun palvelua käyttävän tieto.

Teosto tulee kuitenkin auttamaan parhaansa mukaan käyttäjien ja tekijöiden kysymyksissä asiakaspalvelun ja Teoston järjestämien tilaisuuksien muodossa.  

Muuttuvatko tilitykset?

Tilitys pysyy mahdollisia Youtube-korvauksia lukuun ottamatta täysin samana.

Miksi sopimukseen pääseminen kesti niin kauan?

Teoston ja YouTuben lisensointineuvottelut olivat perinpohjaiset. Pitkä neuvotteluaika johtui palvelun monimutkaisuudesta sekä sivuston tarjoamasta monimuotoisesta sisällöstä. Neuvotteluosapuolet ovat tyytyväisiä, että musiikintekijöitä ja YouTube-yhteisöä hyödyttävä sopimus saatiin tehdyksi.

Miksi sopimusehdot ovat luottamuksellisia?

Sopimusehdot ovat kaupallisesti luottamuksellisia. Tämä on normaalien liiketoimintakäytäntöjen mukaista. Voimme kuitenkin kertoa, että sopimus on reilu oikeudenomistajien kannalta ja sisältää mallin tuottojen jakamiseen.

Käyttäjät ovat saaneet virheellisiä tekijänoikeusilmoituksia yrittäessään käyttää videoidensa musiikkia tai virheilmoituksia yrittäessään katso musiikkia sisältäviä videoita. Mistä tämä johtuu?

Virhe tapahtuu luultavimmin Youtuben sisällöntunnistamisjärjestelmässä, joka tunnistaa osan sisällöstä väärin tällä hetkellä.  Vastaavia ongemia on havaittu myös muilla toimijoilla.

Selvitämme tällä hetkellä Youtuben käyttöä estävää vikaa yhdessä Youtuben sekä muiden oikeuksien omistajien kanssa.

Lisätietoa löydät tiedotteestamme.