Tilitysten maksaminen ennakkoon

Teoston asiakkaana olevat säveltäjät, sanoittajat, sovittajat ja kustantajat voivat hakea itselleen ennakkoa tekijänoikeuskorvausten tilityksestä. Ennakkomaksua haetaan tältä sivulta löytyvillä lomakkeilla. Päätös ennakon maksamisesta ja sen suuruudesta tehdään aina tapauskohtaisesti. 

Kuka voi saada ennakkoa?

Voimme maksaa tilityksiä ennakkoon asiakkaanamme oleville musiikin tekijöille ja kustantajille, joille kahtena viimeisenä kalenterivuotena tilitettyjen korvausten yhteissumma on ollut molempina vuosina vähintään 3000 euroa brutto.* Ennakon saamiseen vaikuttaa myös arviomme tulevista tilityksistäsi.

Ennakkomaksun suuruus voi olla enintään 50 prosenttia kahden edellisen vuoden tilitysten yhteenlasketusta summasta.  Esimerkiksi, jos olet saanut tilitystä vuonna 2018  5000 euroa ja vuonna 2019 yhteensä 3000 euroa, voit hakea enintään 4000 euron suuruista ennakkomaksua (5000 + 3000 = 8000 / 2 = 4000).

Ennakkomaksua ei voida myöntää, jos asiakkaalla on kustantajan maksamaa ennakkoa, tilitykseen kohdistuvia vähennyksiä ulosotossa tai teoksia/käyttöalueita itsehallinnoinnissa.

*Alennettu tilitysraja on voimassa vuoden 2020 loppuun saakka.

Ennakon hakeminen

Ennakkomaksun hakua on keväällä 2020 laajennettu niin, että ennakkoa voi hakea milloin tahansa vuoden 2020 aikana. Ennakkomaksua on mahdollisuus poikkeuksellisesti hakea suoraan sähköpostitse.  

Ennakkomaksua haetaan tämän sivun oikeasta reunasta löytyvillä hakulomakkeilla (musiikintekijälle ja kustantajalle omat lomakkeet). 

  • Täytä hakemukseen henkilötietosi, haetun ennakkotilityksen määrä ja toivottu takaisinmaksuprosentti sekä päiväys.
  • Tallenna lomake koneellesi
  • Lähetä lomake joko Teoston yhteyshenkilöllesi tai asiakaspalveluun: omateosto@teosto.fi

Täytäthän tiedot huolellisesti ja tutustut ennakkomaksuehtoihin ennen hakemuksen lähettämistä.

Käsittelemme hakemukset 12 päivän sisällä hakemuksen saapumisesta. Ilmoitamme päätöksestä sinulle sähköpostitse.  

Ennakon maksaminen

Myönnetty ennakkomaksu maksetaan noin viikon sisällä siitä, kun saat päätöksen sähköpostitse. Maksu maksetaan yhdessä erässä sille pankkitilille, joka on ilmoitettu Teostolle tilitysten maksamista varten. 

Ennakkomaksusta pidätetään ennakonpidätys Teostolla tiedossa olevan veroprosenttisi mukaisesti. Muista tarkistaa verkkopalvelusta Teostolla tiedossa oleva veroprosenttisi. Tilaa ja toimita Teostoon tarvittaessa muutosverokortti.

Ennakon vähentäminen tulevista tilityksistä

Ennakkona maksettu summa vähennetään Teoston myöhemmin maksamista tilityksistä. Ennakon lyhennysprosentti voi olla 50 tai 100 % tulevasta tilityksestäsi.

Ennakon takaisinmaksut vähennetään tilityksistäsi bruttona.

Teoston asiakkuutta ei voi irtisanoa edes osittain ennen kuin ennakko on joko katettu kokonaisuudessaan tilityksistäsi tai olet maksanut ennakon kokonaisuudessaan takaisin.

Ennakkomaksu ja kustantajien maksamat ennakot

Jos teet ennakon saamisen jälkeen kustannussopimuksen, joka sisältää ennakkomaksun, kustantaja ei voi alkaa periä maksamaansa ennakkoa tilityksistäsi ennen kuin Teoston maksama tilitysennakko on kokonaisuudessaan katettu. Musiikintekijän tulee informoida kustantajaa asiasta.

Ennakon maksaminen takaisin

Jos haluat maksaa ennakon takaisin ennen kuin se on vähennetty kokonaisuudessaan tilityksistäsi, ota yhteyttä omaan yhteyshenkilöösi tai asiakaspalveluumme omateosto@teosto.fi, p. 010 808 118.

HAE ENNAKKOA
Tallenna tarvitsemasi lomake omalle tietokoneellesi, niin voi täyttää sen sähköisesti. 

Ennakkomaksun hakulomake ja ehdot: musiikintekijät
Ennakkomaksun hakulomake ja ehdot: kustantajat