Uratarina: Anne Varis – Miten musiikkitieteilijästä tuli tuotepäällikkö?

Teoston tuotepäällikkö Anne Varis on seurannut työssään internet- ja mobiiliaikakauden vaiheita. ”Musiikin käyttöä on tullut pohdittua niin kännykän soittoäänien kuin virtuaalisten opetustuntien kannalta. Kiinnostavinta työssäni on hakea ratkaisuja asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin.” 

Miten päädyit Teostoon töihin?

Alun perin keskityin musiikkialan koulutukseen: valmistuin musiikinohjaajaksi ja sittemmin filosofian maisteriksi musiikkitieteiden laitokselta Jyväskylästä. Opiskeluiden jälkeen hakeuduin unkarin kielen opintojen innoittamana Budapestiin töihin ja palattuani Suomeen pääsin Teostolle töihin. 

Teostossa aloitin palveluneuvojana taustamusiikkiryhmässä. 2000-luvun puolivälissä tein töitä NCB:ssä online-, soittoääni- ja mp3 –aiheiden parissa. Kännyköiden suosituimpia soittoääniä taisi muuten olla Axel F -biisi Beverly Hillsin kytästä.  Myöhemmin siirryin suunnittelijaksi mediayksikköön, jossa työni keskittyi erityisesti online-aiheisiin ja kysymyksiin esimerkiksi musiikkinäytteiden julkaisusta verkkosivuilla.

Millaisten tehtävien parissa nykyisin työskentelet? 

Vastaan taustamusiikin ja tapahtumien musiikin käyttölupiin liittyvistä kehittämistehtävistä. Tällä hetkellä olen mukana esimerkiksi tapahtumalupaa koskevan verkkopalvelun kehittämistyössä.

Kun asiakkailta tulee tarvetta uudenlaiselle musiikin käyttötavalle, osallistun uuden lupatuotteen kehittämiseen. Esimerkkinä uusista tarpeista ovat opetuksessa lisääntyneet virtuaalitunnit, joilla käytetään musiikkia. Uusille lupatuotteille pitää määritellä mm. sopimusehdot, hinnoittelu, raportointi- ja laskutustavat. Teen myös usein vertailua, millaisia tuoteratkaisuja muissa maissa on toteutettu.

Tänä vuonna minua työllistää myös Teoston ja Gramexin yhteisyritys, joka alkaa hoitaa taustamusiikin ja tapahtumien lupamyyntiä jatkossa.

Mitä perustyöviikkoosi kuuluu?

Perusviikkoa ei olekaan! Viikon aikana ilmaantuu laajempien projektien rinnalle usein erilaisia asiakaskysymyksiä, joihin selvitän vastauksia.

Lisäksi suunnittelen miten verkkopalvelua pitäisi parantaa sekä neuvottelen myynnin ja markkinoinnin kanssa tuotteiden kehittämiseen liittyvistä asioista. Tapaan myös asiakkaita tuote- ja sopimusasioiden tiimoilta.

Olen lisäksi mukana livefoorumissa, jossa keskustelemme tapahtuma-alan ajankohtaisista aiheista. Livefoorumissa ovat mukana esimerkiksi Live Nation, Tavastia ja MaRa ry.

Oletko tehnyt jatko-opintoja työsi ohessa?

Tuotteisiin ja asiakaspalveluun liittyvän työni rinnalla tein Aalto yliopistossa palveluratkaisujen kehittämisen opintokokonaisuuden. Perehdyin mm. palvelumuotoiluun ja asiakaskokemukseen liittyviin kokonaisuuksiin. Palvelumuotoilun ajattelu on saanut Teostossa viime vuosien aikana yhä keskeisemmän sijan. Kaiken kaikkiaan ajattelen, että opiskelu ei lopu koskaan.

Mikä työssäsi on kiinnostavinta?

Pidän siitä, että päivät ovat erilaisia. Tykkään työskennellä kädet savessa ja ratkaista erilaisten asiakkaiden tarpeita. Viihdyn Teostossa myös siksi, että täällä on kivoja työkavereita ja saan tehdä töitä musiikin parissa. Tuntuu, että Kamppiin muuttoomme jälkeen myös erilaiset musiikkiesitykset työpaikalla ovat lisääntyneet.

Mitä touhuat vapaa-ajalla?

Laulan kuorossa ja soitan pianoa. Vaikka taustani on klassisessa musiikissa, makuni on laidasta laitaan: ostin just Flow–festareille kolmen päivän lipun ja keväällä menen Ismo Alangon keikalle. Otan kaiken irti myös hyötyliikunnasta ja juoksen tai pyöräilen usein työmatkat Itä-Helsingistä keskustaan.