YouTuben kumppaniohjelmat

Kuka tahansa voi ladata videosisältöä YouTubeen palvelun käyttöehtoja noudattaen. YouTube ei maksa korvausta videoiden käytöstä yksittäiselle lataajalle, vaikka videon yhteyteen olisi myyty mainoksia.

Teoston asiakkaat saavat kuitenkin korvauksia musiikkinsa käytöstä YouTubessa (edellyttäen, että musiikki on tunnistettu), koska Teostolla on sopimus YouTuben kanssa. Tuloja YouTubesta saa vain silloin, jos musiikkisisältöön on liitetty mainoksia, joita katsellaan. 

YouTuben kumppaniohjelmien avulla omia videosisältöjä voi kaupallistaa eli saada suoraan YouTubelta korvauksia hyödyntämällä mainoksia tai saamalla tuloja palvelun mahdollisista maksullisista ominaisuuksista. Tällä sivulla kerromme tietoa YouTuben kumppaniohjelmista.

Mikä on YouTube Music Partner?

Music Partner on merkittäviä määriä musiikkisisältöä YouTubeen lataava levy-yhtiö tai aggregaattori (esim. Playground Music, Phonofile, Tunecore, Orchard, Believe Digital, United Screens).

YouTubessa käytettävä teos voidaan tunnistaa silloin, kun siitä on toimitettu YouTubelle referenssitiedosto ja musiikkiteoksen tekijätiedot. Nämä tiedot YouTubelle voi toimittaa Music Partner. YouTube vertaa ladattua musiikkia Music Partnereiden luomiin referenssitiedostoihin.

Yksittäinen musiikintekijä, artisti tai masterin omistaja ei voi tehdä Music Partner -sopimusta suoraan YouTuben tai muiden digitaalisten palveluiden, kuten Spotifyn kanssa. Pienemmällä toimijalla tulee olla sopimus aggregaattorin tai major levy-yhtiön kanssa musiikin digitaalisesta jakelusta.

Teosto ei ole Music Partner, vaan Teostolla on sopimus YouTuben kanssa edustamiensa oikeuksien käytöstä. YouTube  raportoi Teostolle teosten käytöstä videopalvelussa. 

Music Partnerin lataama video on yleensä musiikkivideo tai tallenne keikalta. Music Partneriksi haetaan erikseen YouTubelta, pelkkä YouTube-kanavan avaaminen ei riitä. Yleensä Music Partner lataa musiikkia YouTubeen ammattimaisesti. Music Partner saa pääsyn YouTuben kumppaneiden sisällönhallintajärjestelmään, jossa Music Partner voi hallinnoida musiikkiin liittyviä oikeuksiaan.

Music Partner saa tuloja:

  • kun Music Partnerin videoihin on liitetty mainoksia.
  • kun Music Partnerin musiikkia on käytetty kenen tahansa videossa, jossa on mainontaa ja YouTuben Content ID -sisällöntunnistusjärjestelmä tunnistaa musiikin.
  • kun Music Partnerin musiikkia käytetään mahdollisissa YouTuben maksullisissa palveluissa.

mikä on YOUTUBE PARTNER?

Yksittäinen käyttäjä, joka lataa videosisältöä YouTubeen ja joka valitsee sisältönsä kaupallistamisen YouTubessa. Partnerilla on oltava kaikki oikeudet sisältöönsä, jonka partner lataa YouTubeen. Esimerkiksi elokuvien tuotantoyhtiö voi olla Partner. Partnerin lataamissa videoissa voi olla musiikkia tai muuta ääntä. 

Partner saa tuloja:

  • kun Partnerin videoihin on liitetty mainoksia.
  • kun Partnerin videosisältöä käytetään mahdollisissa YouTuben maksullisissa palveluissa.

Jos Partnerien lataamissa videoissa on musiikkia, jonka Content ID voi tunnistaa ja yhdistää Music Partnerin lataamaan tunnistetiedostoon, musiikin oikeudenhaltijat voivat saada korvauksia musiikin käyttämisestä näillä Partnerin lataamilla videoilla. Muussa tapauksessa Partnerien lataamissa videoissa mahdollisesti olevaa musiikkia ei tunnisteta. Tällöin myöskään Teosto ei tunnista näillä videoilla mahdollisesti olevaa musiikkia eli Teosto ei tilitä tuloja näistä videoista edustamilleen musiikin tekijöille. Lue Googlen sivuilta YouTube Partner -kelpoisuusvaatimuksista.