Kesäkuun tilityksessä Teoston asiakkaille 32 miljoonaa euroa

Kesäkuun tilityksessä 14.6.2018 musiikintekijöille ja -kustantajille maksetaan yhteensä 32 miljoonaa euroa. Tästä 13,5 miljoonaa euroa maksetaan Teoston kotimaisille asiakkaille.

Tilityksessä maksetaan korvaukset seuraavilta alueilta ja ajanjaksoilta:


Klikkaa kuva suuremmaksi

Kesäkuun tilityksen yhteydessä maksamme suomalaisen musiikin edistämisvaroista 195 000 euroa tukemaan kotimaisia tekijöitä ja kustantajia, jotka tekevät esitysmateriaaleja edellyttäviä (partituurimusiikki) teoksia.

Korvaukset Teoston kotimaisille asiakkaille:

Esityskorvaukset kotimaasta

Euroa

Tapahtumat, elävä musiikki

         4 792 419 €

Televisio

         3 792 974 €

Mekaaninen musiikki

         1 537 878 €

Radio

            814 626 €

Teatterielokuvat

            146 901 €

Streaming

            283 435 €

Yhteensä

       11 368 233 €

 

 

Esityskorvaukset ulkomailta

 

Radio

            227 307 €

Televisio

            130 496 €

Teatterielokuva

              23 246 €

Tapahtumat

            165 996 €

Diskot

                6 711 €

Yksityisen kopioinnin hyvitys

              15 042 €

Download

              69 659 €

Mekaaninen musiikki

                8 047 €

Streaming

              71 466 €

Muut rojaltit

              50 368 €

Yhteensä

            768 336 €

   

NCB

 

NCB:n maksamat tallennuskorvaukset

779 693 €

NMP:n maksamat online-korvaukset

  629 400 €

   

KAIKKI YHTEENSÄ

13 545 662 €

NMP-tilitys (Network of Music Partners)

NMP*:n online-tilitys sisältää korvaukset seuraavista digitaalisista musiikkipalveluista:

 • Spotify - Q4/2017

 • YouTube - Q4/2017

 • Beatport - Q4/2017

 • Microsoft Xbox - Q4/2017

 • Securycast – Q4/2017

*NMP eli Network of Music Partners A/S hoitaa kansainvälisten online-musiikkipalveluiden laskutuksen ja prosessoinnin Teoston puolesta. NMP:n omistavat NCB ja englantilainen PRS for Music. 

Huomioitavaa kesäkuun tilityksessä

Yle Elävä Arkisto: korjaus vuosien 2015-2016 tilityksiin

YLE Elävän Arkiston tilityksissä on huomattu virhe vuosien 2015-2016 kohdalla. Virhe on tapahtunut tilitystietojen käsittelyssä ja sen vuoksi osalle asiakkaistamme on maksettu liikaa korvauksia musiikin käytöstä Ylen Elävä Arkistossa ja osalle vastaavasti liian vähän.

Korjaamme virheen kesäkuun tilityksessä pidättämällä tilitystä niiltä asiakkailta, joille on maksettu liikaa korvauksia. Asiakkaille, jotka ovat saaneet liian vähän tilitystä, maksetaan lisätilitys. Kaikille niille asiakkaille, joille virhe on aiheuttanut yli 500 euron tilitysmuutoksen, on lähetetty myös henkilökohtainen viesti tilanteesta. Pahoittelemme tilanteen aiheuttamaa harmia.

GEMAn veroselvitys jatkuu: korvaukset viivästyneet

NCB:n maksamat mekanisointikorvaukset ovat laskussa. Taustalla on äänitemyynnin yleinen väheneminen sekä Saksan tekijänoikeusjärjestö GEMAn ja paikallisen verottajan välinen veroselvitys. Selvityksen vuoksi GEMA ei ole maksanut meille keräämiään mekanisointikorvauksia tai Warnerin ja Sonyn äänitemyynnin korvauksia (CLA). Korvauksia ei ole maksettu Teoston lisäksi muihinkaan pohjoismaisiin järjestöihin. Korvauksia on maksamatta vuoden 2016 heinäkuusta alkaen. Selvitämme tilannetta yhteistyössä NCB:n kanssa ja pyrimme saamaan korvaukset GEMAsta mahdollisimman pikaisesti.

Käynnissä olevan veroselvityksen vuoksi GEMA ei ole maksanut meille esityskorvauksia kesäkuun 2017 jälkeen. Olemme selvittäneet tilannetta GEMAn ja Saksan verottajan kanssa ja saaneet veroselvityksen valmiiksi. Valitettavasti GEMAn tilitys ei ehdi mukaan vielä kesäkuun maksuun, mutta pyrimme maksamaan viivästyneet korvaukset syyskuun 2018 tilityksessä.

Live Entertainment Finlandin v. 2017 tilaisuudet eivät mukana tilityksessä

Live Entertainment Finland Oy:n järjestämät vuoden 2017 tilaisuudet eivät ole mukana kesäkuun tilityksessä. Syynä ovat Live Entertainment Finlandin maksuviivästykset, joiden vuoksi emme ole saaneet korvauksia tilityksessä maksettavaksi. Tilannetta pyritään parhaillaan ratkaisemaan maksujärjestelyjen kautta.

TV-alueen tilityksissä laskua

TV-tilitykset ovat laskeneet osalla asiakkaistamme aiempiin vuosiin verrattuna. Laskun taustalla on suojatun (Teoston edustaman) musiikin käytön vähentyminen etenkin kaupallisilla tv-kanavilla. Lisäksi kaupallisen tv:n tilityssummaan vaikuttaa se, että MTV on maksanut aiempaa vähemmän musiikin esityskorvauksia Teostolle. Teoston ja MTV:n erimielisyys vuoden 2017 esityskorvausten hintatasosta ja maksamisesta etenee markkinaoikeuden ratkaistavaksi. 

TV-alueen tilitys nopeutuu syksyllä: varmista, että olet ilmoittanut teoksesi

Kesäkuussa maksetaan vuoden 2017 tv-korvaukset. Samalla tv-alueen korvaukset maksetaan koko vuoden osalta viimeistä kertaa. Syyskuussa 2018 nopeutamme tv-alueen tilityksiä, ja alamme maksaa tv-korvauksia jokaisen tilityksemme yhteydessä.

Syyskuussa maksetaan vuoden 2018 tammi-maaliskuun korvaukset tv:ssä esitetystä musiikista. Varmistathan mahdollisimman pikaisesti, että olet ilmoittanut kaikki teoksesi, joilla on ollut tv-esityksiä alkuvuonna. Tilityksen nopeutus kannattaa myös huomioida omien tilitysten seurannassa. Kerromme lisää tilityksen nopeutuksesta lähempänä syyskuun tilitystä. 

Alustavat tilitystiedot verkkopalvelussa

Olemme aikaistaneet tilitystietojen näyttämistä asiakkaille, ja tiedot ovat näkyvillä verkkopalvelussa noin 10 päivää ennen maksupäivää. Huomaathan, että kyseessä ovat alustavat luvut tilityksestä, jotka saattavat muuttua maksupäivään mennessä. Luvut eivät myöskään sisällä NMP:n Online- tai NCB:n Offline-korvauksia; näiden alueiden korvaukset näkyvät vasta lopullisten maksutietojen yhteydessä.

Pienin tilityksessä maksettava summa on 25 euroa. Jos tilityksestä kertynyt summa jää tämän alle, se maksetaan tilillesi, kun 25 euron raja on saavutettu. Summa tulee maksuun seuraavan tilityksen yhteydessä.

Mikäli tilityksen saava kustantaja on arvonlisäverovelvollinen, maksamme tilityksen arvonlisäverollisena.

Teoston keräämistä korvauksista on vähennetty Teoston keskimääräisen kuluprosentin mukaisesti 18,4 % kulut sekä kotimaan esityskorvauksista pidätetty kansallisiin varoihin* 6,0 %.

*Teoston asiakassopimuksessa on sovittu, että Teosto saa ennen tilitystä vähentää maksusummasta oikeuksien hallinnoinnin kulut sekä enintään 10 % käytettäväksi suomalaisen musiikin edistämiseen. Lisäksi ulkomaisten tekijänoikeusjärjestöjen ja muiden tekijänoikeuksien haltijoiden kanssa on sovittu tekijänoikeuskorvausten pidättämisestä tietyltä osin sosiaalisiin, kulttuurisiin tai vastaaviin tarkoituksiin. Näistä käytetään nimitystä ”kansalliset varat”.

Musiikinkäyttöalueiden sisällöt kesäkuun tilityksessä

Tilitysalue

Esitysalue

Muuta

RADIO

   

Yle valtakunnalliset radiokanavat

Yle Radio 1, Yle Radio Suomi, YleX, Radio Extrem, Radio Vega, Yle Yöradio, Ylen Klassinen

Sisältää internet-radiokorvauksia.

Ylen maakuntaradiot

Yle maakuntaradiot (suomen-, ruotsin- ja saamenkieliset lähetykset)

Sisältää internet-radiokorvauksia.

Yle tallentaminen, äänitteet

 

Yleisradion maksamat korvaukset musiikin omasta tallentamisesta radiokäyttöön

Kaupalliset radiokanavat

Kukin erikseen: Radio Nova, City-radiot (Bauer), Radio Rock, Radio Aalto, Radio Dei, SuomiPOP, NRJ Energy, Iskelmä (Bauer) + kumppanit, KissFM, MetroFM, Radio Pori, NRJ Nostalgia, Loop, Helmiradio, pienet kaupalliset radiot

Sisältää internet-radiokorvauksia.

TELEVISIO

 

 

 

Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema, Yle Fem, MTV3, MTV3 Ava, MTV3 Juniori, MTV3 Max, Sub, Nelonen, Jim, Liv, 4Prime, TV5, TV7, Kutonen, Fox, Hero, Frii, TV Finland, TLC, National Geographic

Tässä ryhmässä tilitetään myös maksullisten TV-kanavien korvauksia, netti-TV-korvauksia.

Yle tallentaminen, av-tuotannot

 

Yleisradion maksama tallennuskorvaus Ylen tuottamista tv-ohjelmista sekä niistä tv-ohjelmista, jotka Yle on tuottanut ulkopuolisen tuottajan kanssa ja ohjelman esitysoikeudet ovat kokonaisuudessaan Ylellä.

STREAMING

 

 

Yle verkkopalvelut

Yle Areena
Yle Elävä arkisto

Yleisradion maksama esityskorvaus musiikinkäytöstä internet-palvelussa.

TAPAHTUMAT

 

 

Elävä musiikki

Elävä musiikki, pienet tapahtumat
Elävä musiikki, laskutusperusteinen
Elävä musiikki, yleisöperusteinen
Mekaaninen musiikki, DJ

Sisältää ravintoloissa ja laivoissa
esitetyn musiikin. Laivojen korvaukset
tilitetään pienten ja laskutusperusteisten tapahtumien alla.

Konsertit

Konservatoriot, Musiikkioppilaitokset, Sibelius-Akatemia,  Radion sinfoniaorkesterin konsertit, Ylen järjestämät muut konsertit, Varuskuntasoittokuntien konsertit, Helsingin kaupunginorkesteri, Lahden kaupunginorkesteri, Turun kaupunginorkesteri, Tampereen kaupunginorkesterit, Muiden kaupunginorkestereiden konsertit, Kuntien järjestämät konsertit, Seurakuntien järjestämät konsertit, Muut konsertit, joiden laskutettu esityskorvaus on alle 1200 euroa.

 

Festivaalit

Pori Jazz, Provinssirock, Ruisrock, Ilosaarirock, Tuska-festivaali, Flow Festival, Himos Festival (Juhannus), Qstock, Rock the Beach

 

Suuret konsertit

Konsertit, joiden laskutettu esityskorvaus on vähintään 1 200 euroa, tilitetään konserttikohtaisesti laskutetun korvauksen mukaan.

 

Teatteri

Tässä ryhmässä tilitetään korvaus näytelmissä esitetystä musiikista.

 

TEATTERIELOKUVAT

Korvaus elokuvateattereissa esitettyjen elokuvien sisältämästä musiikista. Tilitys tapahtuu elokuvakohtaisesti eli erikseen jokaisen elokuvan lipputulojen perusteella.

 

TAUSTAMUSIIKKI

Taustamusiikki, radio

Radioalueen raportteja hyödynnetty taustamusiikkitilityksen jaossa (kts. taulukko alla)

 

Taustamusiikki, elävä

Elävän musiikin ja konserttialueen raportteja hyödynnetty taustamusiikkitilityksen jaossa (kts. lista alla)

Taustamusiikki, radio -tilitysalue sisältää musiikin käytön seuraavilla alueilla:

 • Ravintolat, mekaaninen
 • Asiakastilat
 • Kauneus- ja terveyspalvelut
 • Taksit
 • Ravintolat, mekaaninen tanssi ja karaoke
 • Majoitustilat
 • Musiikkiautomaatit
 • Henkilökuntamusiikki
 • Linja-autot ja junat

Taustamusiikki, elävä -TILITYSALUE SISÄLTÄÄ MUSIIKIN KÄYTÖN SEURAAVILLA ALUEILLA

 • Ravintolat, mekaaninen
 • Asiakastilat
 • Ravintolat, mekaaninen tanssi ja karaoke

Huomasitko tilityksessä korjattavaa? Tee huomautus verkkopalvelussa

Jos huomasit tilityksessäsi puutteita tai korjattavaa, ilmoita niistä meille verkkopalvelun Huomautukset-osiossa viimeistään 31.8.2018. Käsittelemme tilitystä koskevat huomautukset saapumisjärjestyksessä mahdollisimman pian.

Huomaathan, että vuoden 2018 alusta olemme lisänneet tekijöiden verkkopalveluun uuden osion, jossa löydät tietoa tunnistamattomaksi jääneistä teoksista, joilla on ollut esityksiä Suomessa. Löydät listan jatkossa verkkopalvelun Teokset-osion sivupalkista otsikolla ”Tunnistamattomat teokset”. Jos löydät omia teoksiasi listalta, se tarkoittaa, että teoksen kaikki tekijätiedot eivät ole kunnossa. Seuraathan tällaisessa tapauksessa verkkopalvelussa olevia ohjeita ja ole meihin yhteydessä. 

Tee teosilmoitus heti teoksen valmistuttua

Muistathan, että voimme maksaa korvauksia vain niistä teoksista, joista olemme saaneet ajoissa teosilmoituksen. Teethän teosilmoituksen aina mahdollisimman nopeasti teoksen tekemisen yhteydessä. Näin varmistat, että teos on tietokannoissamme ja pystymme kohdistamaan sille ilmoitettuja esityksiä ja teokselle kuuluvia tilityksiä jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tällöin myös tilitysten korjaamisen ja reklamaatioiden tarve vähenee.