Lausunto: Yleisradion tehtävä ja rahoitus

Teosto on antanut lausunnon Yleisradio Oy:n julkisen palvelun tehtävää ja rahoitusta arvioivalle parlamentaariselle työryhmälle 18.3.2016. Liikenne- ja viestintäministeriön asettaman työryhmän toimikausi päättyy 31.5.

Yleisradion asema suomalaisen kulttuurin kentässä on ainutlaatuinen. Ylen radiokanavalla kotimaista musiikkia kuullaan huomattavan monipuolisesti ja tv-kanavilla musiikin kotimaisuusaste on huomattavasti suurempi kuin muilla kanavilla. Lisäksi Yleisradion toiminta on valtakunnallista ja mahdollistaa kaikille suomalaisille pääsyn monimuotoisen musiikin ja muun kulttuuritarjonnan äärelle.

Teoston mielestä Yleisradion panos suomalaisen luovan sisältöliiketoiminnan kehittämisessä ja kasvattamisessa on merkittävä. Yleisradion maksamat tekijänoikeuskorvaukset palauttavat panoksia mm. musiikin tuotannon alkulähteelle eli säveltäjille, sanoittajille ja musiikinkustantajille. Julkisen palvelun tehtävän erinomainen suorittaminen kotimaan markkinoilla lisää omalta osaltaan suomalaisen kulttuurituotannon kilpailukykyä myös kasvavilla eurooppalaisilla sisältömarkkinoilla.