Striimaus ja musiikin käyttö koronatilanteen aikana

Koronatilanteen vuoksi kokoontumista rajoitetaan ja tilaisuuksia siirretään digitaalisiin kanaviin. Monilla toimijoilla on jo voimassa olevat lupa musiikin käyttöön esimerkiksi perinteisiä keikkoja, konsertteja tai liiketilassa soitettavaa musiikkia varten. Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi olemme tehneet joihinkin lupiin väliaikaisia muutoksia, joiden myötä olemassa oleva lupa julkiseen esittämiseen sisältää luvan välittää sisältöä verkossa, eli striimata kokoontumisrajoitusten ollessa voimassa.

Julkaistu 16.3.2020
Päivitetty 27.5.2020

 

1. Saako Youtubessa, Facebookissa ja Instagramissa striimata musiikkia ilman erillistä Teostolta hankittua lupaa? 

Sekä yksityishenkilöt että yritykset / yhteisöt voivat aina tehdä live-stream -lähetyksiä näissä palveluissa. Teostolla on kyseisten palvelujen kanssa lisensointisopimus ja musiikin striimaus onnistuu niissä ilman erikseen hankittavaa lupaa. Sopimuksen ansiosta palvelut maksavat musiikista korvauksia Teostolle, ja me tilitämme korvaukset eteenpäin asiakkainamme oleville musiikintekijöille ja musiikkikustantajille. Voit esittää itse tekemääsi musiikkia tai muiden tekijöiden musiikkia.

Yksityishenkilöt voivat aina jättää julkaisemansa live-striimit em. palveluihin myös myöhemmin katseltaviksi. Koronatilanteen ajan myös yritykset ja yhteisöt voivat poikkeuksellisesti jättää live-striimin em. palveluihin livetilanteen jälkeen. Yritysten ja yhteisöjen osalta tämä on toistaiseksi voimassa oleva poikkeusmenettely kokoontumisrajoitusten ajan.

Jos yritys tai yhteisö haluaa julkaista näissä palveluissa muita musiikkia sisältäviä videoita, kuin live-striimejä (esim.  uutis- ja ajankohtaisohjelmia, lyhytelokuvia, opetusohjelmia jne.) on kuitenkin hankittava Teoston Mediapienlupa.

2. Voinko julkaista musiikkia sisältävän live-striimin jollakin muullalustalla, kuin Youtubessa, Facebookissa tai Instagramissa?  Esim. omalla kotisivullani?

Voit lähettää live-stream -lähetyksen myös muilta alustoilta seuraavissa tapauksissa 

1) Sinulla on olemassa oleva lupa musiikin julkisesta esittämisestä ja striimin katselu on maksutonta. Voimassa oleva lupa musiikin julkisesta esittämisestä sisältää koronatilanteen vuoksi poikkeuksellisesti myös luvan välittää musiikkia verkossa live-striiminä. Koronatilanteen ajan voit poikkeuksellisesti jättää live-striimin omille kotisivuillesi tai muuhun palveluun katseltaviksi myös livetilanteen jälkeen. Tämä on toistaiseksi voimassa oleva poikkeusmenettely kokoontumisrajoitusten ajan.

2) Sinulla on voimassa oleva Teoston Mediapienlupa.  Myös yksityishenkilöt tarvitsevat Mediapienluvan, jos he haluavat live-striimata tai julkaista musiikkia tai musiikkia sisältäviä videoita omilla kotisivuillaan tai muilla alustoilla kuin Youtubessa, Facebookissa ja Instagramissa, joiden kanssa Teostolla on lisensointisopimus. Mediapienluvan haltijat voivat jättää live-striimin omille kotisivuille tai muuhun palveluun katseltavaksi myös livetilanteen jälkeen. 

3. Tehdäänkö striimatusta keikasta esitysilmoitus Teostolle?

Suosituksemme on, että esiintymisistä tehdään esitysilmoitus Teoston verkkopalvelussa. Pyrimme tilittämään esityskorvauksia musiikin tekijöille ja kustantajille myös digikanavissa striimatuista esityksistä. Seurakunnat, kunnat, teatterit, musiikkioppilaitokset ja konservatoriot tekevät striimatuista esityksistä esitysilmoitukset samalla tavalla kuin muutenkin lomakkeilla, jotka löytyvät Teosto.fi:ltä lupien yhteydestä. 

4. Mikä lupa minun tulee hankkia, jos haluan esittää musiikkia verkossa maksua vastaan? 

Jos järjestät netissä striimattavan keikan, konsertin tai muun live-musiikkitapahtuman, johon myydään pääsylippuja eli maksullisia katseluoikeuksia, sinun on hankittava striimaamiseen erillinen lupa. Lue lisätietoja luvasta ja ohjeet sen hankkimiseen.

5. Voiko musiikkia hyödyntää liikuntatuntien striimauksessa?  

Poikkeuksellisen koronatilanteen aikana musiikin käyttö striimauksessa on luvallista, jos lupa on aiemmin hankittu liikuntatunteja varten esimerkiksi liikuntasalille. Lupa sisältää myös oikeuden jättää liikuntatunnit katseltavaksi verkkoalustalle livetilanteen jälkeen. Tämä on toistaiseksi voimassa oleva poikkeusmenettely kokoontumisrajoitusten ajan.

6. Voiko kaupunki hyödyntää musiikkia striimauksessa koskien kulttuuripalveluiden, palvelutalojen ja koulujen toimintaa? 

Poikkeuksellisen koronatilanteen takia kaupungit ja kunnat voivat nyt hyödyntää striimausta nykyisen lupansa puitteissa. Lupa sisältää myös oikeuden jättää esitys katseltavaksi verkkoalustalle livetilanteen jälkeen. Tämä on toistaiseksi voimassa oleva poikkeusmenettely kokoontumisrajoitusten ajan.

7. Voiko seurakunta käyttää musiikkia verkon ja sosiaalisen median striimauksissaan?

Poikkeuksellisen koronatilanteen takia tämä on mahdollista nykyisen luvan puitteissa. Lupa sisältää myös oikeuden jättää esitys katseltavaksi verkkoalustalle livetilanteen jälkeen. Tämä on toistaiseksi voimassa oleva poikkeusmenettely kokoontumisrajoitusten ajan.

8. Pitääkö Olympiakomitean alaisten urheiluseurojen hankkia lupa, kun musiikkia hyödynnetään striimauksessa?

Poikkeuksellisen koronatilanteen takia tämä on mahdollista nykyisen luvan puitteissa. Lupa sisältää myös oikeuden jättää esitys katseltavaksi verkkoalustalle livetilanteen jälkeen. Tämä on toistaiseksi voimassa oleva poikkeusmenettely kokoontumisrajoitusten ajan.

Lisätietoa:
Teoston asiakaspalvelun yhteystiedot sekä yhteydenottolomake
Toimintaohjeita musiikkia käyttäville asiakkaillemme 1.6.2020 alkaen

Katso myös esittävien taiteilijoiden ja äänitetuottajien järjestö Gramexin tiedote striimauksesta omilta kotisivuilta korona-aikana

Päivitämme sivua tilanteen muuttuessa ja meille esitettyjen kysymysten myötä. Tilanteen päivittyessä ilmoitamme myös, kuinka kauan nämä poikkeusjärjestelyt ovat voimassa.

"Koronatilanteen vuoksi olemme tehneet joihinkin lupiin väliaikaisia poikkeuksia, joiden myötä olemassa oleva lupa julkiseen esittämiseen sisältää luvan välittää sisältöä verkossa."