Teosto testasi Session-palvelua musiikin tekijöiden kanssa

Vuonna 2019 aloitettu Teoston yhteishanke Session-palvelun kanssa on edennyt seuraavaan vaiheeseen. Kevään aikana sekä musiikin tekijät että kustantajat ovat testanneet palvelua, jolla musiikkikappaleiden metadata saadaan syötettyä tietokantoihin helposti, nopeasti ja oikein.

Session kehittää yhdessä tekijänoikeusjärjestöjen kanssa uutta alustaa, jonka avulla musiikin tekijätiedot saadaan tallennettua jo studioympäristössä, musiikin luomisvaiheessa. Syksyllä 2019 aloitetussa ensimmäisessä vaiheessa palvelusta rakennettiin rajapinta Teoston tietokantoihin. Nyt hankkeessa on edetty seuraavaan vaiheeseen, jossa yksittäiset musiikin tekijät ja kustantajat ovat päässeet testaamaan palvelua.

Mukana testauksessa on ollut yli 10 suomalaista musiikintekijää, -kustantajaa ja musiikkialan toimijaa. Piloteissa ei syötetä tietokantaan oikeita teoksia vaan testataan palvelun toiminnallisuuksia ja käytettävyyttä.

Helppoutta ja nopeutta 

Tulokset testauksesta ovat olleet hyviä. Yksi palvelun käyttäjistä oli Don Johnson Big Bandista tuttu musiikintekijä ja omaa INTO SCHOOL -yritystä pyörittävä Kari Saarilahti, joka loi testauksen aikana palveluun uusia kappaleita sekä käteviä pohjia  kappaleiden tallentamiseen esimerkiksi co-writing -tilanteissa.  

”Mitä helpompaa, sen parempi. Kynnys tehdä teosilmoitus uusista kappaleista on ammattitekijöillekin tuttu; ilmoitusten tekeminen sysätään kustantajalle, tiedot naputellaan vajaavaisina tai ilmoitus tehdään puoli vuotta kappaleen valmistumisen jälkeen. Teoston viime vuonna julkaistu palvelu oli jo merkittävä parannus ja Session-palvelu ottaa merkittäviä askelia eteenpäin.”

Saarilahti näkee Sessionin helpottavan erityisesti työryhmissä työskentelevien, ns. co-writing biisintekijöiden elämää.

”Esimerkiksi kätevien kustomoitujen ilmoituspohjien luominen on ehdoton juttu. Myös se, että kaikki tekijät ponnahtavat rekisteristä vaivatta pelkkää nimeä vilauttaen nopeuttaa ilmoitusprosessia todella paljon”, hän sanoo.

Oikeampaa dataa, yhtenäisessä muodossa

Hanke on osa Teoston strategiaa, jossa asiakkaille suunnattuja palveluita pyritään nopeuttamaan, parantamaan ja tehostamaan. Toteutuessaan Session-palvelun käyttö toisi merkittäviä parannuksia musiikin metadataan, joka on iso ongelma koko alalla. Musiikin tekemiseen liittyvästä monivaiheisesta ketjusta ei nykyisin saada tietoja kattavasti eikä yhtenäisessä muodossa. Tieto on usein sirpaleista ja epäyhtenäistä.

Sessionin palvelussa kappaleiden tiedot voidaan syöttää palveluun helposti jo siinä vaiheessa, kun musiikkia tehdään. Musiikin tekijä syöttää tiedot palveluun kerran ja tieto lähtee oikeassa muodossa monien eri tahojen tietokantoihin. Tämä nopeuttaa myös kappaleisiin liittyvien tekijänoikeustilitysten saamista ja virtaviivaistaa työtä tekijänoikeuksia hallinnoivissa järjestöissä.

Pilottijakso jatkuu kesään 2020 asti, minkä jälkeen neuvotellaan palvelun laajentamisesta kansainväliseen käyttöön. Mukana koordinoinnissa on tekijänoikeusjärjestöjen kansainvälinen kattojärjestö CISAC ja useita ulkomaisia tekijänoikeusjärjestöjä, joista Teosto on ensimmäisten joukossa kokeilemassa palvelun ominaisuuksia.

Session (aiemmalta nimeltään Auddly) on startup-yritys, jonka perustajiin ja rahoittajiin kuuluvat mm. ABBAsta tunnettu Björn Ulvaeus sekä maailmankuulu musiikintekijä ja tuottaja Max Martin.

Lisätietoja: Teosto, Turo Pekari, puh. 050 575 0357, turo.pekari@teosto.fi

Lue aiempi uutinen: Teosto aloittaa yhteistyön Session-palvelun kanssa - pilotin tavoitteena laadukkaampi metadata

 

 

 

"Mitä helpompaa, sen parempi. Teoston viime vuonna julkaistu palvelu oli jo merkittävä parannus ja Session-palvelu ottaa merkittäviä askelia eteenpäin."