Mikko Joensuu, Amen, Teosto, Teostory
29.03.2017 Teksti: Kaisa Huikuri. Kuvat: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Mikko Joensuun albumit Amen 1 ja 2 ovat ehdolla Teosto-palkinnon saajaksi. Levyjen kappaleet ovat syntyneet usean vuoden aikana ja kauniisti soiva kokonaisuus ammentaa countrysta ja elektronisesta nykymusiikista. Joensuu kertoo sanoitusten käsittelevän sekä lohduttomuutta, uskontoa että elämänilon löytämistä.

Joensuun vuosien mittaan säveltämät ja sanoittamat kappaleet tulevat kaikkiaan jakautumaan yhteensä kolmeen levyyn. Ensimmäisen Amen 1 –levyn julkistamiskonserttia Joensuu kuvailee poikkeukselliseksi kokemukseksi.

”Ensimmäisen levyn julkistamistilaisuus oli Johanneksenkirkossa Helsingissä. Oli yllättävää, millainen tunnelma voi olla, kun soittaa kirkossa. Ihmiset istuivat hiljaa ja keskittyivät. He olivat siellä kuuntelemassa ihan vain musiikkia.”

Ennen soolouraansa Joensuu ehti kiertää perinteisempiä keikkapaikkoja ja keräsi positiivisia arvioita yhtyeellä Joensuu 1685.

Helluntailaisperheessä kasvanut Joensuu kertoo Amen 1 ja 2 -levyjen linkittyvän teemallisesti uskontoon, mutta olevan silti tunnemallisesti ja musiikillisesti keskenään erilaisia.

Ensimmäinen levy pitää sisällään ahdistusta, lohduttomuutta ja epätoivoa. Se liittyy paljon ajatuksiin synnistä tai Jumalasta. Toiseen levyyn on purkautunut vapautuminen ahdistuksesta ja elämänilon löytäminen. Siihen taltioitui uskosta luopumisen prosessi.

Ykkösosan musiikissa kuullaan akustisuutta, jousia ja kitaraa, kun taas Amen 2 –levyllä kappaleet voivat lähteä myös kohti orkestroitua melua.

Katso Mikko Joensuun haastattelu Teosto-palkintoehdokkaiden julkistustilaisuudesta.

 

 

TAUSTAA:
-Teosto-palkintoehdokkaiksi on valittu keväällä 2017 kuusi teosta tai teoskokonaisuutta.
-Vuodesta 2003 lähtien jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja.

LUE LISÄÄ:
Teosto-palkintoehdokkaana on kuusi teosta