12.06.2020 Teksti: Kaisa Huikuri. Kuvat: Jussi Helttunen

Suomi on satojen festivaalien maa, mutta miltä tuleva kesä näyttää koronapandemian myötä? Finland Festivals ry:n toiminnanjohtaja Kai Amberla toteaa tilanteen olevan haastava, mutta rohkaisee uusiin festarikokemuksiin etänä, mikäli tapahtumaa ei järjestetä paikan päällä.

”Käytännössä kaikki kesän festivaalit on tavanomaisessa muodossaan peruttu. Koronatilanne ja linjaukset ovat eläneet koko ajan, mikä on tapahtumien järjestäjille tosi hankalaa. Perinteistä festivaalikesää ei ole tulossa. Vaikka lopulta tapahtuman saisi järjestää, niin on epäselvää, uskaltavatko ihmiset tulla”, Kai Amberla kuvailee.

Festivaalien peruuntumisella on välilliset vaikutukset monille tahoille. Lukuisat esiintyjät, musiikintekijät, roudarit, taksiyrittäjät, hotellit ja ravintolat jäävät vaille kesän asiakkaita tai töitä.  

”Tapahtumien poissaololla on vaikutus myös paikallisiin turistimääriin. Kun esimerkiksi Pori Jazz ja Savonlinnan Oopperajuhlat jäävät pois, niin talousvaikutukset niillä alueilla on todella suuret. Nyt kaikki päättäjät varmasti ymmärtävät, että festivaalituet ovat nimenomaan investointeja, jotka tuovat ns. joulun keskellä kesää. Kyse on kymmenien miljoonien menetyksestä”, Amberla sanoo.   

Hän kuitenkin lisää, että hallituksen lisätalousarviossa varattu 9,6 miljoonaa euroa kulttuuritapahtumien korona-apuun on todella hyvä tukitoimi tilanteeseen.

Kulttuuria myös digitaalisina lähetyksinä

Amberla kertoo, että digipohjaisia ratkaisuja toteutetaan kesätapahtumissa Suomessa ja ulkomailla.

”Aika pitkälle sisältöjä jaetaan ilmaiseksi. Sekä festivaalin ylläpitäjien että musiikintekijöiden kannalta ansaintamalli näissä ratkaisuissa on valitettavan heikko”, Amberla toteaa.

Myös fyysisesti järjestettäviä tapahtumia löytyy ja tilannetta kannattaa seurata Festivals.fi-sivulta. Esimerkiksi Naantalin Musiikkijuhlilla on drive-in-konsertti ja Jyväskylän kesä järjestää ohjelmaa paikan päällä.

”Kyllähän tässä tajuaa kuitenkin sen, miten isosti tapahtumiin ja kokemuksiin vaikuttaa kokonaisuus. Festivaalikokemuksen ytimessä on elävien esiintyjien läsnäolon magiikkaa, akustisia tiloja, samassa tilassa koettuja elämyksiä ja drinkkejä esitysten välillä”, Amberla sanoo.

Kaikesta huolimatta hän kannustaa tänä kesänä ihan uudenlaisiin kulttuurikokemuksiin.

”Nyt pääsee helposti sellaisenkin musiikin äärelle, jonka luo ei muuten ehkä matkaisi tai johon ei tulisi hankittua lippua. Kannattaa seurata tapahtumien tiedotusta ja kokeilla jotakin uutta!”

Seuraa festivaalien uutisia osoitteesta: www.festivals.fi