08.11.2013 Teksti: Mika Nikula. Kuvat: -

Helsinkiä mainostetaan satojen tapahtumien kaupunkina. Nyt ympäristökeskus on kuitenkin päättänyt lähteä käräjöimään tapahtumajärjestäjän kanssa Madonnan ja Springsteenin keikkojen venymisestä. Mika Nikulan mielestä tämä on selkeä viesti tapahtumille ja artisteille. Siirtyvätkö tulevaisuuden megakonsertit Tallinnaan?

”Helsinki on ainutlaatuinen tapaus Pohjois-Euroopan kaupunkien joukossa. Euroopan toiseksi pohjoisimman pääkaupungin elämäntyyli on täynnä vastakohtaisuuksia ja aktiviteetteja, satojen tapahtumien ja ystävällisten ihmisten muodossa. Helsinki on sekä lännen että idän kulttuuristen vaikutusten muokkaama.” (Lähde: visithelsinki.fi)

Näin hienosti Helsinkiä mainostetaan: satojen tapahtumien kaupunkina. Samaan aikaan Helsingin kaupungin ympäristökeskus on päättänyt lähteä käräjöimään tapahtumajärjestäjän kanssa tapahtuma-ajan ylittämisestä. On totta, että sekä Madonnan että Bruce Springsteenin keikat venyivät yli myönnetyn ajan, ja tämä on järjestäjän vastuulla. Pitäisikö kaupungin eri lupavirastojen jo alun perinkin myöntää megakonserteille helpommin lupa hieman pidemmälle iltaan? Helsinki on kasvanut monipuoliseksi tapahtumakaupungiksi – isona syynä tähän ovat nimenomaan lukuisat konsertit ja festivaalit, joista saamme nauttia.

Bruce Springsteen soitti ennätyspitkän keikan Helsingissä. Mediat ympäri maailman julistivat samaa sanomaa. Helsinki sai todennäköisesti kerralla enemmän mainintoja mediassa kuin koko kulttuuripääkaupunkivuotenaan yhteensä. Mikä olisikaan Helsingiltä hienompi tapa kiittää tästä julkisuudesta kuin haastaa vastuullinen tapahtumajärjestäjä oikeuteen. En tiedä miksi, mutta itseäni tällainen toiminta korpeaa todella paljon.

Kyseisessä konsertissa oli noin 40 000 katsojaa, jotka nauttivat keikasta täysin rinnoin. Monia ystäviäni oli paikalla ja he ovat varovaisesti lähes kaikki sitä mieltä, että keikka oli ikimuistoinen. Todennäköisesti tässäkin tapauksessa muutama naapurustossa asuva sekuntikellokyttääjä on tehnyt valituksen heti, kun ennalta tiedotettu aika on ylitetty. Miksi toiminnan pitää aina perustua siihen, että jos yhdellä ei ole kivaa niin kenelläkään ei saa olla kivaa?

Toivottavasti tulevassa käräjäoikeuden käsittelyssä huomioidaan myös se, mitä olisi tapahtunut, jos järjestäjä olisi keskeyttänyt keikan. Mikä olisi ollut seuraus, jos vaikkapa kesken Born to Runin lavalta olisivat hävinneet sähköt ja tämän jälkeen tapahtuman edustaja olisi marssinut mikrofoniin kertomaan että tilaisuus on ohi kellon ollessa ”jo” 23? Kenen olisi ollut vastuu seurauksena todennäköisesti syntyneestä mellakasta? Mielestäni kyseessä oli järjestäjän ja kymmentuhatpäisen yleisön kannalta ainoa oikea päätös.

Toivon, että tällä ei ole pitkäkantoisempia seurauksia, mutta valitettavasti en usko että syyte voi olla vaikuttamatta. Syyte on vahva steitmentti sekä tapahtumanjärjestäjille että artisteille. Pelkäänkin, että jatkossa isojen artistien saaminen Suomeen on entistä vaikeampaa ja etelänaapuri Tallinna isoine konserttialueineen on kiertueiden suunnittelijoille entistä houkuttelevampi vaihtoehto. Konserttivieraiden rahat eivät siinä tapauksessa jää Helsinkiin tai edes Suomeen, vaan menevät tyhjien kaljakärryjen kera lautalle. Meille jää käsiimme vain tyhjät pahvit ja pantittomat tölkit.

Onneksi Hämeenlinnaan ollaan rakentamassa isoa konserttipuistoa. Ehkä tämä auttaa pitämään edes osan megakonserteista myös Suomessa. Toivon, että ympäristökeskus saa tästä toimestaan runsaasti palautetta ja tämä johtaa järkevään toimintatapojen tarkasteluun. Jokin pessimisti minussa tässä kuitenkin on heräämässä ja pelkään, että kun vuoden päästä kysymme Ympäristökeskukselta, mitä tästä opittiin, niin vastaus on Huuugo Sörsselssönin lausahdus: ”Emme sitten yhtikäs mitään”.