Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät keinot tukea musiikkialaa koronakriisissä?
15.05.2020 Teksti: Vappu Aura. Kuvat: Teosto

Teoston kulttuurikummit on verkosto, joka tuo päättäjiä yhteen musiikin tekijöiden ja säveltäjien kanssa. Keskustelimme toukokuun puolivälissä koronapandemian vaikutuksista musiikkialaan, vieraanamme sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko. Viesti oli selvä: musiikin tekijän sosiaaliturvaan ja erityisesti työttömyysturvaan on saatava pikainen parannus.

Kulttuurikummien tavoitteena on lisätä molemminpuolista ymmärrystä, jakaa tietoa ja kokemuksia musiikkia työkseen tekevien arjesta ja vaikuttaa siihen, että Suomi olisi hyvä paikka tehdä luovaa työtä tulevaisuudessakin. Eilinen tapaaminen oli kummien historian ensimmäinen virtuaalitapaaminen. Teemana oli tietysti kevään koronatilanne. Tapaamisen epävirallinen ja vuorovaikutteinen rooli onnistuttiin säilyttämään hyvin myös digikanavassa – vaikka on samalla tunnustettava, että eihän se silti sama ole tavata ihmisiä ruudun takana.

Mutta keskustelua ja viestejä saatiin eteenpäin! Kun Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen piti alustuksen musiikkialan tämänhetkisestä tilanteesta, selvästi eniten keskustelua herätti taiteilijoiden sosiaaliturva. Myös tapahtuman aikana tehdyssä digitaalisessa kyselyssä se sai eniten kannatusta keinona tukea musiikkialaa.

Sosiaaliturvan ongelmat ratkaistava

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko vakuutti, että luovan alan ääni on kuultu päättäjien keskuudessa. Musiikkialan esittämää kriisi- ja elvytyspakettia hän piti erinomaisen hyvänä ja toisti alan näkemyksen, että koronan vaikutukset tulevat olemaan hyvin pitkäaikaisia. Puheenvuorossaan hän korosti, että musiikkiala on merkittävä sekä talouden mutta myös suomalaisten hyvinvoinnin näkökulmasta.

Vastaukseksi Risikko siteerasi valiokunnan tuoretta lausuntoa valtiovarainvaliokunnalle julkisen talouden suunnitelmasta:

Koronapandemia ulottuu hyvin laajasti… kaikkiin alan ammattilaisiin, taiteilijoihin ja muihin luovan alan toimijoihin, joiden työtilaisuudet ovat hyvin suurelta osin loppuneet.
…..

Valiokunta pitää erittäin tarpeellisena selvittää huolella kulttuurin ja taiteen alan poikkeustilanteesta aiheutuneet taloudelliset ja muut vaikeudet ja ryhtyä toimenpiteisiin niistä selviämiseksi.

Tärkeää on myös selvittää taiteen ja kulttuurin alan yksinyrittäjien ja freelancereiden sekä ammatikseen urheilevien poikkeusoloista aiheutuvat taloudelliset vaikeudet ja ratkaista heidän sosiaaliturvaansa ja työmarkkina-asemaansa koskevia ongelmia. Tulojen, tukien ja verotuksen kokonaisuutta helpottaisi merkittävästi, jos luovalla alalla toimiville tyypillisen eri lähteistä koostuvan tulonmuodostuksen (tekijänoikeuspalkkio, työtulo, apuraha, esiintymispalkkio jne.) yhdistettäisiin saman verotus- ja sosiaaliturvakäytännön piiriin

Valiokunnan lausunto kokonaisuudessaan on luettavissa täältä.

Musiikin tekijöistä puheenvuoron piti säveltäjä ja harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen. Jos olisimme tavanneet fyysisesti, hän olisi esittänyt meille jonkun upeista teoksistaan. Nyt videon välityksellä hän kertoi enimmäkseen ulkomailla keikkailevan taiteilijan arjesta: Koko vuoden keikkakalenteri on käytännössä tyhjentynyt. Jo loppusyksynkin tapahtumia peruutetaan, koska tapahtumajärjestäjät eivät halua ottaa riskejä. Työttömyyskorvausta ei saa, koska tekee samaan aikaan sävellystyötä työhuoneella ja tekijänoikeuskorvaukset pienentävät korvauksia.

Kimmo Pohjosen suulla tuli esiin koko luovan alan tärkeä viesti: taiteilijoiden sosiaaliturvan ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosikausia. Kauniit sanat eivät enää auta, kun ” Usko loppuu samaan aikaan kuin lapsilta leipä”, kuten eräskin tilaisuuden osallistuja kommentoi. Luova ala on kerännyt lähes kymmenen tuhatta nimeä adressiin, jossa vaaditaan työttömyysturvan epäkohtien korjaamista. Tämä olisi suhteellisen ripeästi toteutettavissa oleva korjaus, joka vaikuttaisi suoraan taiteilijoiden sosiaaliturvaan sekä nyt, mutta myös tulevaisuudessa. Toivottavasti tämä yksi asia lähtee valmisteluun pian.

Konkreettisia päätöksiäkin saatiin aikaan. Paula Risikko lupasi järjestää tapaamisen sivistysvaliokunnassa, jossa käytäisiin läpi konkreettisia esimerkkejä sosiaaliturvan ongelmista. ”Kokemusasiantuntijoina” mukaan tapaamiseen ilmoittautui heti useampi kulttuurikummeista. Yhdessä kuitenkin todettiin, että sosiaaliturvan kokonaisuudistusta valmistelevan komitean työ tulee liian verkkaisesti. Musiikin ammattilaiset tarvitsevat apua nyt.

Vappu Aura 
Teoston viestintä-, markkinointi- ja yhteiskuntasuhdejohtaja


Twitterissä @VappuAura

KATSO TALLENNE TEOSTON KULTTUURIKUMMIEN WEBINAARISTA 14.5.2020

 

 

Lue myös Helsingin Sanomien artikkeli
Korona vei taiteilijoilta toimeentulon, eikä tukalassa paikassa striimauksistakaan tule kuin senttejä – Lauluntekijät Saara Törmä ja Kanerva kertovat, miten heille on käynyt