Siirry sisältöön

Kyllä. Kun video tehdään työhön, ansaintaan tai kaupalliseen tarkoitukseen, niin musiikin käyttöön videolla tarvitaan lupa. Tällaisia videoita julkaisevat esimerkiksi yritykset, yhdistykset, oppilaitokset, kunnat tai urheiluseurat. Se, mikä taho luvan myöntää, riippuu videon luonteesta.

Jos video on uutismainen eli esimerkiksi tapahtumasta tai näytöksestä tehty tallenne, Teostolta hankittava lupa on nimeltään mediapienlupa.

Jos musiikkia käytetään YouTubessa julkaistavassa mainoksessa,  varainhankintakampanjassa, elokuvassa (myös lyhytelokuvat ja dokumentit), yritysesittelyssä tai muussa vastaavassa videossa, lupa musiikin käyttöön on kysyttävä musiikin kustantajalta. Kustantajien yhteystietoja saat tarvittaessa Teoston asiakaspalvelusta.

Jos käytät YouTubeen julkaistavassa videossa digitaalisesti tai levyllä julkaistua musiikkia (ns. äänitemusiikki), tarvitset luvan myös äänitteen julkaisijalta, joka useimmissa tapauksissa on levy-yhtiö. Tieto julkaisijasta on yleensä mainittu julkaisussa. Jos käytät äänitemusiikkia ilman julkaisijan lupaa, YouTube voi blokata videon, vaikka musiikin tekijöiden ja kustantajien lupa olisikin kunnossa.

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!