Skip to content
Teosto
Kontakta oss
DIY -Musiikintekijä kuuntelee musiikkia

Teosto ur DIY-artistens synvinkel

Skriver och publicerar du egen musik utan förläggare eller skivbolag? Du hör till en växande grupp musikskapare med många namn: DIY-artist, independent-artist, indie-artist, självständig artist… Oavsett vilket av dessa som känns mest naturligt för dig lönar det sig för dig också att bli kund hos Teosto.

Om du gör musik för ditt eget konstnärsprojekt eller också för andra, är det oerhört viktigt att du är kund hos en upphovsrättsorganisation. Utan en sådan kundrelation får du inte upphovsrättsersättningar från streamingtjänster, liveuppträdanden eller spelning av din musik i radio och TV. 

Teostos viktigaste tjänst till sina kunder är upphovsrättsersättningar som vi samlar in från musikanvändare och betalar ut till de musikskapare som är våra kunder. 

Teosto samlar in och avräknar upphovsrättsersättningar kopplade till verk, dvs. kompositioner, texter och arrangemang. Om du redan har fått pengar från streamingtjänster (t.ex. via en distributör) inkluderar dessa avgifter inte upphovsrättsersättningar. 

Streamingtjänsterna betalar till dig endast mekaniseringsersättningar som är kopplade till den digitala inspelningen (ljudupptagning). Verkets upphovsrättsersättningar betalar tjänsterna endast till upphovsrättsorganisationer. 

Om du inte är kund hos en upphovsrättsorganisation får du inte personliga upphovsrättsersättningar för framförande av din musik på radio, TV, videor i sociala medier, livespelningar eller andra föreställningar. 

Vissa musikdistributörer, dvs. aggregatorer, erbjuder dig möjligheten (antingen som en del av bastjänsten eller mot en tilläggsavgift) att använda aggregatorns egen Publishing/Publishing Administration-tjänst. Om du väljer den här tjänsten gör du samtidigt distributören till förläggare av dina verk, vilket innebär att aggregatorn får en betydande del av upphovsrättsersättningarna. 

Du kan dock använda aggregatorn som distributör av din musik även utan en förläggartjänst. När du ansluter dig till Teosto får du dina upphovsrättsintäkter (även från utlandet) till fullo – utan att en förläggarandel dras av för aggregatorn. 

Utöver upphovsrättsavräkningarna får du också hjälp från vår kundtjänst som hjälper dig att navigera i upphovsrättsvärlden. Många av våra kunder har tackat oss för den information de fått, till exempel när någon vill använda deras musik i reklam – eller om musiken börjar spelas utomlands. 

Du når vår kundtjänst per telefon vardagar kl. 10–14 och vår webbtjänst är öppen dygnet runt. Du kan naturligtvis också skicka e-post till kundtjänsten när telefontjänsten är stängd. 

Som vår kund är du också bland de första att få information om våra evenemang och forskningsresultat. 

Du kan bli kund hos Teosto när minst en av dina kompositioner, texter eller arrangemang har framförts offentligt en gång eller getts ut som inspelning. Även gatuframföranden räknas som offentligt framförande. 

När du går med i Teosto registrerar vi dig som upphovsman i internationella verksdatabaser. När du ansluter dig får du en internationell identifikationskod, dvs. ett IPI-nummer, som identifierar dig som upphovsman. 

Vi registrerar också dina verk i internationella verksdatabaser, vilket ger dem unika ISWC-koder som används i hela världen. 

När du blir kund hos Teosto får du en lista över de verk som redan finns registrerade i verksdatabaser. Genom att koppla dessa verk till ditt IPI-nummer kan du också få upphovsrättsersättningar retroaktivt (för upp till två år när det gäller spelning i radio och TV). 

Om du publicerar din musik i streamingtjänster lönar det sig för dig att bli kund hos oss i god tid innan utgivningsdatumet, så att du hinner göra verkanmälningar om de verk som ges ut. Kundprocessen hos oss tar några arbetsdagar och du kan inte göra verkanmälningar som behövs för att registrera dina låtar förrän du är kund. 

Vänligen ge respons!

Den respons som vi får från användarna är viktig när vi utvecklar våra webbtjänster. Berätta om din erfarenhet av vår tjänst!