Skip to content
Musiikintekijä Jenni Vartiainen

Ersättningar för musik

Kompositör-textförfattare Jenni Vartiainen
Teostos kund sedan 2004

Vi säljer användningslicenser för musik och redovisar de ersättningar som betalts för dem till musikskapare och förläggare.

När du är vår kund och musik som du skapat framförs offentligt eller spelas in på en ljud- eller av-upptagning får du ersättning för användningen av din musik via oss. Ersättningar redovisas till de kompositörer, textförfattare, arrangörer och musikförläggare vilkas musik har använts och de verk som Teosto administrerar.

Offentligt framförande av musik är att musiken spelas till exempel

 • i radio
 • i tv
 • på webben
 • på spelning eller konsert, på företagsevenemang
 • som bakgrundsmusik till exempel i en restaurang, butik, taxi eller annan kundlokal.

Du får ersättningar även när du själv framför din egen musik.

Faktorer som inverkar på ersättningen för framförande

 • mediet eller tjänsten i vilket musiken spelats
 • koefficienten för framförandegrupp, med vilken det är möjligt att bestämma en högre koefficient för livemusik som sänds på radio än för musik som spelas upp från en upptagning
 • framförandets längd
 • antalet framföranden

En upptagning uppkommer när musik spelas in till exempel

 • på cd eller vinylplatta
 • på DVD eller BluRay-platta
 • som en digital musikfil på dator eller en musiktjänst på webben
 • på minnessticka
 • på en extern hårddisk
Vänligen ge respons!

Den respons som vi får från användarna är viktig när vi utvecklar våra webbtjänster. Berätta om din erfarenhet av vår tjänst!

KAKOR PÅ TEOSTOS WEBBPLATS

Kakorna är små textfiler som sparas på din dator eller annan enhet och som sparar information om ditt besök på webbplatsen. Med hjälp av kakorna förbättrar Teosto användbarheten av sina tjänster.

Uppgifter som samlats in genom kakor kopplas som utgångspunkt inte ihop med en identifierbar persons personuppgifter, men vissa uppgifter som samlats in genom kakor kan indirekt kopplas till en identifierbar persons personuppgifter.

Läs mer i vår dataskyddsbeskrivning och vår beskrivning över kakor (på finska).

KATEGORIER AV KAKOR
Nödvändiga kakor

Dessa kakor är nödvändiga för att säkerställa tillgängligheten av vår webbplats. De laddar t.ex. en del av vår webbplats funktioner på förhand för att försnabba laddningen av webbplatsen. Nödvändiga kakor används även för att fastställa och komma ihåg de inställningar du valt. Du kan förbjuda användningen av nödvändiga kakor i dina webbläsarinställningar, men observera att alla funktioner på och delar av webbplatsen inte nödvändigtvis fungerar korrekt efter det.

Läs mer om kakor (på finska)

Kakor för analytik

Vi använder kakor för analytik för att utveckla funktionen av vår webbplats. Med hjälp av kakor för analytik samlar vi t.ex. uppgifter om hur användare använder vår webbplats och hur de navigerar mellan webbplatsens olika flikar. Uppgifterna används huvudsakligen i anonym form.

För mer information: dataskyddsbeskrivning och beskrivning över kakor (på finska)

Funktionella kakor

Med hjälp av funktionella kakor kan vi erbjuda olika funktioner på vår webbplats, t.ex. spellistor och en chattfunktion i realtid. Om du förbjuder användningen av funktionella kakor fungerar inte en del eller alla av dessa funktioner korrekt.

Läs mer om kakor (på finska)

Marknadsföringskakor

Marknadsföringskakor hjälper oss skräddarsy vår marknadsföring och erbjuda användarna av vår webbplats mer riktade tjänster i framtiden. Med hjälp av marknadsföringskakorna samlar vi t.ex. uppgifter om användarens beteende och preferenser på vår webbplats.

Läs mer om kakor (på finska)