Siirry sisältöön

Online-palveluiden musiikinkäytöstä tehdyt sopimukset

Suomessa Teosto tekee sopimukset online-alustojen kanssa niistä korvauksista, joita palvelut musiikin tekijöille maksavat. Laskutamme korvaukset palveluilta ja tilitämme ne edelleen asiakkaanamme oleville musiikintekijöille ja kustantajille. 

Suurimpien kansainvälisten musiikkipalveluiden sopimusneuvottelut hoitaa Teoston, tanskalaisen Kodan ja norjalaisen Tonon yhteisyritys Polaris Hub, joka tekee sopimukset yhdellä kertaa kaikkien kolmen järjestön puolesta. Sopimukset kattavat pääsääntöisesti aina vähintään Euroopan (EEA-alueen), usein ne ovat laajempiakin.

Teosto neuvottelee itse sopimukset kotimaisten netti-tv-palveluiden sekä monien kansainvälisten tilausvideopalveluiden kanssa. Muiden maiden tekijänoikeusjärjestöjen kanssa tekemämme vastavuoroisuussopimukset kattavat ne palvelut, joiden kanssa järjestöt ovat tehneet suorat sopimukset omilla alueillaan.

Teoston suoraan lisensoimat palvelutPolaris Hubin lisensoimat palvelut
Audience FirstApple Music
BeatportiTunes
Digital TunesFacebook
DJ OnlineInstagram
Elisa ViihdeOculus
Keikalla.fiPrimephonic
MicrosoftTikTok
MoodMediaQobuz
Mtv.fiSingAlong
musa24.fiSoundcloud
MuvikaSpotify
NapsterYouTube
Netflix
Radiot.fi
Ruutu
Ruutu+
Semilive.fi
Sentina
Streamec
Telia TV
Tidal
Viaplay
Viihdeväylä
Yle Areena
Yle Elävä arkisto

Yllä oleva listaus lisensoiduista online-palveluista ei ole tyhjentävä. Näiden palveluiden lisäksi meillä on sopimuksia musiikin käytöstä verkossa myös useiden kotimaisten media- ja muiden yritysten sekä yleishyödyllisten toimijoiden (kuntien, kaupunkien, seurakuntien, oppilaitosten ja yhdistysten) kanssa. 

Spotify_musiikin_tulonjako
Tietoja Spotifyn rahavirroista

Suoratoistopalvelut tuottavat nyt maailmanlaajuisesti 61 % kaikista äänitetyn musiikin tuloista, ja Spotify on näistä palveluista suurin. Mutta miten palvelun keräämät rahat jakautuvat eri toimijoille?

Tido säveltää musiikkia
Korvaukset musiikista

Myymme musiikin käyttäjille lupia, jotta he voivat käyttää musiikkia oman liiketoimintansa edistämiseksi. Kun tekemääsi musiikkia esitetään julkisesti, saat asiakkaanamme korvauksen musiikkisi käytöstä.

Näin kertyvät musiikin korvaukset digikanavista

Online-alustoilta tilitettävät korvaukset ovat olleet viime vuosina tasaisessa kasvussa. Millaisia tuloja musiikin tekijä voi online-alustoilta saada ja mihin tulot perustuvat?

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!