Siirry sisältöön
Keikka konsertti

Ilmoita esitykset

Esitysilmoitusten perusteella maksamme esityksistä tekijänoikeuskorvaukset musiikin tekijöille.

Ohjeita esitysilmoituksen tekemiseen

Jotta voimme maksaa tekijänoikeuskorvaukset musiikin tekijöille, tarvitsemme tiedon siitä, mitä musiikkia keikoilla ja konserteissa esitetään. Esitysilmoituksista saatavien tietojen avulla pystymme maksamaan korvaukset juuri niille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille, joiden musiikkia on esitetty.

Esitysilmoituksen teet helposti verkkopalvelussamme, jonne saat esiintyjän tunnukset tunnistautumalla pankkitunnuksillasi.
Esitysilmoituksen tekeminen on maksutonta, eikä se edellytä Teoston asiakkuutta.
Esitysilmoitukset on tehtävä määräpäivään mennessä, joka on pääsääntöisesti esiintymisjaksoa seuraavan kokonaisen kuukauden viimeinen päivä.

Missä tilanteissa esitysilmoitus tulee tehdä?

  • Artistien, bändien, orkesterien, kuorojen ja muiden musiikkia esittävien tulee tehdä meille esitysilmoitukset keikoistaan ja konserteistaan. Esitysilmoituksen tekeminen on erityisen tärkeää silloin, kun esität muiden tekemää musiikkia coverina. Monet säveltäjät, sanoittajat ja sovittajat eivät esiinny itse, joten heidän korvauksensa riippuvat täysin muiden antamista esitysilmoituksista.
  • Tee esitysilmoitus myös silloin, kun esität itse omaa musiikkiasi. Näin saat tekijänoikeuskorvaukset myös omasta esiintymisestäsi.
  • Yritysten ja yhteisöjen asiakkailleen tai henkilökunnalleen järjestämistä tapahtumista tulee tehdä esitysilmoitus. Ne eivät ole läheisen perhe- tai ystäväpiirin tapahtumien tavoin yksityistilaisuuksia, vaan kutsuvierastilaisuuksia.

Missä tilanteissa esitysilmoitusta ei tarvitse tehdä?

  • Läheisen perhe- ja ystäväpiirin tilaisuuksista – kuten häistä, syntymäpäivä- tai valmistujaisjuhlista, ristiäisistä tai hautajaisista – esitysilmoituksia ei tarvitse tehdä, sillä niihin ei tarvita musiikinkäyttölupaa eikä niistä kerätä korvauksia. 
  • Jos musiikkiasi käytetään suomalaisella TV- ja radiokanavalla tai suomalaisessa online-palvelussa, esitysilmoitusta ei tarvitse tehdä. Saamme esitysraportit suoraan kanavilta ja palveluntarjoajilta.

Verkkopalvelun käyttäjätunnukset

Teetkö ilmoitusta ensimmäistä kertaa? Hanki esiintyjän käyttäjätunnukset tai lisää esittäjän asiointirooli olemassa olevaan tekijäasiakkuuteen verkkopalvelussamme. Saat esiintyjän käyttäjätunnukset tunnistautumalla verkkopalveluun pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Esiintyjän tunnusten saaminen ei edellytä Teoston asiakkuutta.

HUOM! Jos olet jo liittynyt tekijäasiakkaaksi, mutta et näe verkkopalvelussa Esiintymiset-alasivua, jossa voisit ilmoittaa omat esiintymisesi, olet valinnut liittymisen yhteydessä ainoastaan tekijän käyttäjätunnukset. Voit lisätä itsellesi esiintyjän käyttätunnukset tunnistautumalla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella alla olevan Hae esiintyjän käyttäjätunnukset -linkin kautta ja vaihtamalla profiilisi Tekijä ja esiintyjä -vaihtoehtoon.

Tee esitysilmoitus ajoissa

Muistathan tehdä sekä kotimaan että ulkomaan esitysilmoitukset viimeistään seuraavan aikataulun mukaisesti. Emme voi käsitellä myöhässä tehtyjä esitysilmoituksia.

  • Esiintymiset ajalla tammi-maaliskuu: 30.4. mennessä
  • Esiintymiset ajalla huhti-kesäkuu: 31.8. mennessä
  • Esiintymiset ajalla heinä-syyskuu: 31.10. mennessä
  • Esiintymiset ajalla loka-joulukuu: seuraavan vuoden 31.1. mennessä

Kotimaan esitysilmoitukset

Esitysilmoituksessa kerrotaan muun muassa esiintymisen päivämäärä, esiintymispaikka, tapahtuman järjestäjä ja esitetyt teokset. Tee esitysilmoitukset mahdollisimman pian esiintymisen jälkeen, sillä ilmoitusten käsittely ja korvausten laskuttaminen vie oman aikansa.

Jotta korvaukset saadaan sujuvasti ja nopeasti tilitykseen, olethan tarkkana järjestäjätietoa ilmoittaessasi. Tapahtuman vastuullinen järjestäjä ei välttämättä ole se konserttitalo tai ravintola, jossa esiintyminen tapahtuu, vaan vastuullinen järjestäjä on voinut vain vuokrata tilan esiintymistä varten. Vastuullisen järjestäjän yksi tehtävä on hankkia tapahtumaansa musiikinesityslupa ja maksaa korvaukset Teostolle. Esiintymissopimuksen kanssasi tehnyt taho yleensä tietää, kuka on tapahtuman vastuullinen järjestäjä.

Ulkomaan esitysilmoitukset

Omat live-esiintymiset

Jos olet itse esiintynyt ulkomailla keikalla tai konsertissa, tee esiintymisestä esitysilmoitus verkkopalvelussa samalla sivulla, missä ilmoitat kotimaiset esiintymiset. Tee esitysilmoitus mahdollisimman pian esiintymisen jälkeen. Varmista omien esiintymisiesi osalta, esimerkiksi esiintymissopimuksen yhteydessä, että ulkomainen tapahtumanjärjestäjä toimittaa tapahtuman tiedot paikalliselle tekijänoikeusjärjestölle. Jos ulkomainen tapahtumajärjestäjä pyytää sinua tekemään ulkomaisen esitysilmoituksen paikan päällä, tee siitä huolimatta esitysilmoitus myös Teoston verkkopalvelussa.

Ulkomaan live-esiintymisistä tehty esitysilmoitus riittää, eikä sinun tarvitse tehdä erillistä valvontapyyntöä. Välitämme verkkopalvelussa tehdyt esitysilmoitukset eteenpäin ulkomaisille tekijänoikeusjärjestöille, joiden kanssa meillä on vastavuoroisuussopimukset. Sopimuksien perusteella ulkomaiset järjestöt keräävät Teoston asiakkaina olevien musiikintekijöiden ja säveltäjien tekijänoikeuskorvaukset ja välittävät ne meille, jotta voimme maksaa ne sinulle.

Muiden live-esitykset

Tee esitysilmoitus verkkopalvelussa myös silloin, jos joku muu on esittänyt musiikkiasi ulkomailla keikalla tai konsertissa. Esimerkiksi säveltäjä voi tehdä voi tehdä esitysilmoituksen teoksensa ulkomaisesta orkesteriesityksestä. Valitse esitysilmoituksessa kohta Ulkomaan esityksen lisätiedot: Teoksiani on esitetty ulkomailla toisen esiintyjän tai orkesterin toimesta ja anna muiden tietojen lisäksi myös Esiintyjän nimi.

Välitämme verkkopalvelussa tehdyt esitysilmoitukset eteenpäin ulkomaisille tekijänoikeusjärjestöille, joiden kanssa meillä on vastavuoroisuussopimus. Sopimuksien perusteella ulkomaiset järjestöt keräävät Teoston asiakkaina olevien musiikintekijöiden ja säveltäjien tekijänoikeuskorvaukset ja välittävät ne meille, jotta voimme maksaa ne sinulle.

Radio-, TV- ja online-esitykset ulkomailla

Radio-, TV- ja online-esityksistä ulkomailla ei tehdä esitysilmoitusta verkkopalvelussa, vaan sinun tulee tehdä niistä valvontapyyntö. Ohjeet löydät Valvontapyynnöt -sivulta.

Ohjeet ja ohjevideot

Löydät sivuiltamme myös kuvallisia ohjeita ja ohjevideoita helpottamaan esitysilmoitusten tekoa. Nämä vinkit kannattaa katsoa erityisesti silloin, kun teet ilmoitusta ensimmäistä kertaa.

Lue lisää
Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!