Siirry sisältöön

Valvontapyynnöt

Valvontapyynnöllä voit ilmoittaa meille musiikkisi käytöstä ulkomaisissa radio-, TV- ja online-palveluissa. Valvontapyyntö kannattaa tehdä heti esityksen toteutumisen jälkeen. Teethän valvontapyynnön myös silloin, kun tiedät, että musiikkiasi on julkaistu tai tullaan julkaisemaan äänitteenä jossain toisessa maassa – siis jo ennen odotettavissa olevaa tilitystä.

Mikä on valvontapyyntö?

Valvontapyyntö on sinun ilmoituksesi meille siitä, että musiikkiasi käytetään ulkomailla. Valvontapyynnön avulla valvomme että ulkomainen tekijänoikeusjärjestö kerää ja tilittää korvaukset musiikkisi käytöstä, jotta voimme maksaa ne sinulle. Valvontapyyntöä ei tarvitse tehdä Suomessa tapahtuneesta käytöstä.

Me lähetämme saamamme valvontapyynnöt kootusti neljä kertaa vuodessa niiden maiden tekijänoikeusjärjestöille, joissa esiintyminen tai esitys on tapahtunut. Lähetyksen yhteydessä pyydämme järjestöjä varmistamaan, että esityskorvausten kerääminen ja tilittäminen näistä teoksista hoituu oikein.

Valvontapyyntö kannattaa tehdä esimerkiksi

  • jos olet säveltänyt musiikkia TV-sarjaan tai elokuvaan, jota esitetään ulkomailla
  • saat tietää, että tekemääsi musiikkia esitetään ulkomaisella TV- tai radiokanavalla tai ulkomaisessa online-palvelussa
  • ulkomailla julkaistaan fyysinen levy, jolla on tekemääsi musiikkia

Live-esiintymisistä ja -esityksistä riittää esitysilmoitus

Jos olet esiintynyt ulkomailla keikalla tai konsertissa, riittää, kun teet esiintymisestä esitysilmoituksen. Esitysilmoitus tehdään verkkopalvelun Esiintymiset-osiossa. Erillistä valvontapyyntöilmoitusta sinun ei tarvitse tehdä, koska saamme esitysilmoituksista kerättyä valvontapyynnön lähettämiseen tarvittavat tiedot.

Varmista omien esiintymisiesi osalta, esimerkiksi esiintymissopimuksen yhteydessä, että ulkomainen tapahtumanjärjestäjä toimittaa tapahtuman tiedot paikalliselle tekijänoikeusjärjestölle. Jos ulkomainen tapahtumajärjestäjä pyytää sinua tekemään ulkomaisen esitysilmoituksen paikan päällä, tee siitä huolimatta esitysilmoitus myös Teoston verkkopalvelussa.

Tee esitysilmoitus Teostolle myös silloin, jos joku muu on esittänyt musiikkiasi ulkomailla keikoilla tai konserteissa. Esimerkiksi säveltäjä voi tehdä voi tehdä esitysilmoituksen teoksensa ulkomaisesta orkesteriesityksestä. Valitse esitysilmoituksessa kohta Ulkomaan esityksen lisätiedot: Teoksiani on esitetty ulkomailla toisen esiintyjän tai orkesterin toimesta ja anna muiden tietojen lisäksi myös Esiintyjän nimi.

Ulkomaisten korvausten tilityksen aikataulu

Jokaisen maan tekijänoikeusjärjestöllä on oma tilitysaikataulunsa ja tilityssääntönsä, jotka vaihtelevat keskenään. Pääsääntöisesti Teosto saa tilitykset ulkomailla tapahtuneista esityksistä 6–12 kuukauden kuluttua esityksestä. Sen jälkeen käsittelemme korvaukset ja maksamme ne sinulle viimeistään 6 kuukauden kuluttua siitä, kun olemme ne vastaanottaneet. Ulkomailta tulevien korvausten saamisessa voi kuitenkin kestää jopa 1,5–2 vuotta.  

Ulkomaisista esityksistä voi tehdä valvontapyynnön tai reklamaation takautuvasti enintään kolme vuotta esiintymisen tai esityksen jälkeen. Sen jälkeen tehtyjä valvontapyyntöjä tai reklamaatioita ei enää käsitellä eikä niiden perusteella voida maksaa korvauksia.  

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!