Siirry sisältöön

Valvontapyynnöt

Jotta voimme maksaa sinulle mahdollisimman nopeasti esityskorvaukset musiikkisi esittämisestä ulkomailla, ulkomaisista esityksistä kannattaa tehdä meille valvontapyyntö heti niiden toteutumisen jälkeen. Teethän valvontapyynnön myös silloin, kun tiedät, että musiikkiasi on julkaistu tai tullaan julkaisemaan äänitteenä jossain muussa maassa – siis jo ennen odotettavissa olevaa tilitystä. 

Mikä on valvontapyyntö?

Valvontapyyntö on meille lähetetty pyyntö valvoa, että ulkomainen tekijänoikeusjärjestö kerää ja tilittää musiikkisi esityskorvaukset, jotta me voimme maksaa ne sinulle. Suomessa tapahtuneista esiintymisistä tai esityksistä valvontapyyntöjä ei tarvitse tehdä. 

Me lähetämme saamamme valvontapyynnöt kootusti neljä kertaa vuodessa (kvartaaleittain) niiden maiden tekijänoikeusjärjestöille, joissa esiintyminen tai esitys on ollut. Lähetyksen yhteydessä pyydämme järjestöjä varmistamaan, että esityskorvausten kerääminen ja tilittäminen näistä teoksista hoituu oikein.

Valvontapyyntö kannattaa tehdä esimerkiksi

  • jos olet säveltänyt musiikkia tv-sarjaan tai elokuvaan, jota esitetään ulkomailla
  • saat tietää, että tekemääsi musiikkia esitetään ulkomaisella tv- tai radiokanavalla tai ulkomaisessa online-palvelussa
  • ulkomailla julkaistaan fyysinen levy, jolla on tekemääsi musiikkia

Live-esiintymisistä ja esityksistä riittää pelkkä esitysilmoitus

Jos olet esiintynyt ulkomailla keikalla tai konsertissa, riittää, kun teet esiintymisestä esitysilmoituksen. Esitysilmoitus tehdään verkkopalvelun Esiintymiset-osiossa. Erillistä valvontapyyntöilmoitusta ei tarvitse tehdä: saamme kerättyä esitysilmoituksista myös valvontapyynnön lähettämiseen tarvittavat tiedot.

Omien keikkojesi osalta sinun kannattaa mahdollisuuksien mukaan varmistaa, että ulkomainen tapahtumajärjestäjä toimittaa tapahtuman tiedot paikalliselle tekijänoikeusjärjestölle. Jos ulkomainen tapahtumajärjestäjä pyytää sinua tekemään ulkomaisen esitysilmoituksen paikan päällä, tee tästä huolimatta esitysilmoitus myös Teoston verkkopalvelussa.

Tee esitysilmoitus Teostolle myös silloin, jos joku muu on esittänyt musiikkiasi ulkomailla keikoilla tai konserteissa (esim. taidemusiikin orkesteriesitykset), mutta ruksaa kohta Ulkomaan esityksen lisätiedot: Teoksiani on esitetty ulkomailla toisen esiintyjän tai orkesterin toimesta ja anna muiden tietojen lisäksi myös Esiintyjän nimi.

Ulkomaisten korvausten tilityksen aikataulu

Jokaisen maan tekijänoikeusjärjestöllä on oma tilitysaikataulunsa ja tilityssääntönsä, joissa on suuria vaihteluita. Pääsääntöisesti Teosto saa tilitykset ulkomailla tapahtuneista esityksistä 6-12 kuukauden kuluttua esityksestä. Sen jälkeen käsittelemme korvaukset ja maksamme ne sinulle viimeistään 6 kuukauden kuluttua siitä, kun olemme ne vastaanottaneet. Ulkomailta tulevien korvausten saamisessa voi kuitenkin kestää jopa 1,5 – 2 vuotta.  

Ulkomaisista esityksistä voi tehdä valvontapyynnön tai reklamaation myös takautuvasti vielä kolme vuotta esiintymisen tai esityksen jälkeen. Sen jälkeen tehtyjä valvontapyyntöjä tai reklamaatioita ei enää käsitellä eikä niiden perusteella voida maksaa korvauksia.  

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!