Siirry sisältöön

Uusille asiakkaille

Teoston palvelut pähkinänkuoressa

Teoston peruspalvelut ovat uusille ja vanhoille asiakkaille aivan samat. Palvelu ei riipu siitä, millaista musiikkia teet tai oletko liittynyt asiakkaaksi juuri äsken vai jo vuosia sitten. Tälle infosivulle on koottu tiivis tietopaketti tärkeimmistä Teoston asiakkuuteen ja tekijänoikeuskorvauksiin liittyvistä asioista.

Mistä Teosto huolehtii

Kun olet liittynyt asiakkaaksemme

 1. Huolehdimme musiikkisi tekijänoikeuksista Suomessa ja maailmalla.
 2. Asiakassopimuksemme joustaa: halutessasi voit sopia tietyistä asioista itse tai olla samaan aikaan sekä Teoston että jonkun muun maan tekijänoikeusjärjestön jäsen.
 3. Rekisteröimme sinut ja musiikkisi kansainvälisiin tietokantoihin: sinä saat kansainvälisen tekijäidentiteetin eli IPI-numeron ja biisisi saavat yksilölliset ISWC-teostunnisteet.
 4. Neuvottelemme puolestasi musiikin käytön sopimukset ja ehdot sekä kotimaisten toimijoiden että esimerkiksi YouTuben, Spotifyn, Netflixin, Instagramin ja TiktTokin kanssa ja myymme luvat musiikkisi käyttämiseen.
 5. Laskutamme musiikin käyttökorvaukset ja käsittelemme saamamme musiikkiraportit, jotta voimme tilittää ja maksaa korvaukset sinulle Suomesta ja ulkomailta. HUOM! Voit saada korvauksia myös takautuvasti: tv:stä ja radiosta Teostoon liittymisvuodelta ja kahdelta liittymistä edeltävältä vuodelta, keikoista ja konserteista liittymisvuodelta.
 6. Tarjoamme käyttöösi asiakaspalvelumme, joka auttaa sinua ja vastaa kysymyksiisi eri kanavissa sekä verkkopalvelun, jossa voit hoitaa asioitasi 24/7.
 7. Saat uutiskirjeitä, viestintää somessa ja Teostory-verkkolehdessämme sekä kutsuja järjestämiimme tapahtumiin.
 8. Valvomme etujasi myös vaikuttamalla kotimaisiin ja EU-tason päättäjiin, jotta ammattimaisen musiikintekemisen edellytykset kuten verotus ja sosiaaliturva saadaan kuntoon.
 9. Olemme väylä myös muiden palveluiden ääreen: voit liittyä erittäin hyviä ja käytännönläheisiä tukipalveluita tarjoavien jäsenjärjestöjemme jäseneksi, käyttää Musiikin Edistämissäätiön soitinpankkia, hakea apurahoja ja päästä Teosto-palkintoehdokkaaksi kilpailemaan yhdestä Pohjoismaiden suurimmista taiteen rahapalkinnoista.

Mitä sinun tulee itse muistaa?

 • Palauta liittymisvaiheessa meiltä saamasi teosten tarkistuslista meille allekirjoitettuna
  • Tarkistuslistalla on teosrekisteristämme jo löytyvät teokset, joiden tekijällä on sama nimi kuin sinulla.
  • Jos olet teoksen tekijä, vahvista se palauttamalla tarkistuslista meille ohjeiden mukaan – voit saada esityskorvauksia myös takautuvasti!
 • Ota verkkopalvelumme käyttöön heti, kun saat sinne tunnukset 
 • Tee verkkopalvelussa
  • Teosilmoitus aina, kun teet uuden biisin 
  • Esitysilmoitus aina, kun esität musiikkiasi itse livenä tai striimattuna 
 • Ylläpidä verkkopalvelussa omia yhteystietojasi, pankkitilitietojasi ja verokorttiasi  
 • Tarkista verkkopalvelussa saamasi tilitykset annettuun aikarajaan mennessä 

Lisätietoa teos- ja esitysilmoituksista alempana tällä sivulla!

Vinkkejä uusille asiakkaille

 • Jos sinulla on kysymyksiä tai tarvitset apua, etsi tietoa näiltä sivuilta tai ota yhteys asiakaspalveluumme 
 • Verkostoidu: kontaktoi muita musiikintekijöitä ja tee yhteistyötä heidän kanssaan 
 • Esitä musiikkiasi itse tai toimita sitä esitettäväksi muille ja pyydä siitä palautetta 
 • Jos sinulla ei ole levytyssopimusta, etsi levy-yhtiötä tai julkaise musiikkiasi itse  
 • Jos teet sopimuksia, pyydä niiden tarkistamiseen aina apua  
 • Tee paljon uutta musiikkia ja nauti sen tekemisestä!

Teoston verkkopalvelu

Verkkopalvelumme on sinulle tärkeä kanava, joten ota se käyttöösi heti käyttäjätunnukset saatuasi. Uudistamme verkkopalveluamme parhaillaan, joten siellä on toistaiseksi ”vanha puoli” ja ”uusi puoli”, joiden välillä joudut liikkumaan. Esimerkiksi palvelusta ulos kirjautuaksesi sinun on ensin siirryttävä ”vanhalle puolelle”. ”Uusi puoli” on selkeä ja helppokäyttöinen, mutta jos tarvitset lisäohjeita, niitäkin löytyy! 

Tee aina teosilmoitus

Jos et tee teosilmoitusta, emme voi rekisteröidä biisiäsi kansainväliseen teostietokantaan, eikä sen esittämisestä voida maksaa korvauksia. Tee siis teosilmoitus verkkopalvelussamme heti teoksesi valmistuttua tai viimeistään ennen kuin se julkaistaan jossain! HUOM! Jotkut kustantajat tekevät teosilmoitukset kirjoittajiensa puolesta. Jos sinulla on kustannussopimus, sovi kustantajasi kanssa kumpi teosilmoitukset tekee.

Miten tekijänoikeuskorvaukset jaetaan, jos biisissä on useita tekijöitä?

Biisien kirjoittaminen yhdessä muiden kanssa eli ns. co-writing on tänä päivänä hyvin yleistä. Jos biisillä on useita tekijöitä tekijät päättävät aina itse, miten haluavat eri tekijäroolit ja kunkin tekijän osuuden korvauksista jakaa. Teoston asiakassopimus kuitenkin määrittelee korvausten jako-osuuksille joitakin ehtoja: 

 • Osuuksien on yhteenlaskettuina oltava 100 % 
 • Säveltäjän ja sanoittajan (topliner, tracker, tuottaja) osuuden täytyy olla 20 – 80 % 
 • Sovittajan osuus voi olla korkeintaan 16,66 % 

Sovittajaroolia ei tunneta kansainvälisesti, joten biiseissä ei ole pakko olla sovittajaa. Jos säveltäjä on myös sovittaja, häntä ei tarvitse merkitä sovittajaksi, vaan hänen sävellys- ja sovitusosuutensa lasketaan yhteen ja yhteenlaskettu osuus merkitään kansainvälisen käytännön mukaisesti säveltäjäroolille.

Säveltäjän ja sanoittajan oikeudet ovat laajemmat, kuin sovittajan: sovittaja ei voi tehdä tai muokata teosilmoitusta, antaa sovituslupia tai irrottaa biisejä itsehallinnointiin.

Tee aina esitysilmoitus, kun esiinnyt itse 

Jos esiinnyt itse ja esität omaa tai toisten tekemää musiikkia, tee aina esitysilmoitus: saat korvauksia myös siitä, kun esität itse omaa musiikkiasi. Mutta ilman esitysilmoitusta meillä ei ole tietoa live- tai striimatuista esiintymisistäsi eikä niistä voida maksaa korvauksia!

Esitysilmoitukset voi ja kannattaa tehdä mahdollisimman pian esiintymisen jälkeen, mutta viimeistään kullekin vuosineljännekselle annettuun takarajaan mennessä.  Jos takaraja on ehtinyt mennä ohi, emme voi enää ottaa esitysilmoituksia vastaan ja tilittää niihin perustuvia esityskorvauksia.

Mistä kaikesta voi saada ”teostoja” eli tekijänoikeuskorvauksia eli tilitystä? 

Saat kauttamme ’teostoja’ eli tekijänoikeuskorvauksia musiikkisi julkisesta esittämisestä, yleisölle välittämisestä ja tallentamisesta eli siitä, kun joku käyttää sinun tekemääsi musiikkia omassa toiminnassaan.  

Musiikin käyttäjän maksaman korvauksen määrä riippuu siitä, kuinka tärkeä merkitys musiikilla hänen toiminnalleen on.  

Miten paljon ja koska saan ”teostoja”?

Musiikintekijöiden palkkapäivä on neljä kertaa vuodessa eli tilitämme korvauksia 3 kuukauden välein. Päätilitys, jossa on eniten livekeikkojen ja konserttien korvauksia maksetaan kesäkuussa. Maksuraja on
25 € eli ensimmäisen kerran sinulle maksetaan tilitystä, kun summa on sitä enemmän.  

Jos musiikkisi ei soi todella paljon valtakunnallisessa radiossa tai tv:ssä tai isoilla konserttiareenoilla, korvausten kertyminen vie aikaa.

Konkreettisia esimerkkejä siitä, minkä verran soittoa esimerkiksi liittymismaksumme (100 € + alv eli yhteensä 124 € ) kertyminen vaatii, löydät tältä sivulta>>

Miten saan musiikkini soimaan? 

Jos sinulla ei vielä ole levy-yhtiötä tai kustantajaa, joka auttaisi sinua musiikkisi julkaisemisessa ja markkinoinnissa, kannattaa olla itse aktiivinen. Oman musiikin saaminen soimaan vaatii persoonallisten ja kiinnostavien biisien lisäksi yleensä myös pitkäjänteistä markkinointityötä – satumaisia onnenpotkauksia sattuu erittäin harvoin. Tärkeää on myös tavata muita musiikintekijöitä ja verkostoitua ja yrittää päästä tekemään yhteistyötä muiden kanssa. Ole reilu, mukava ja ahkera yhteistyökumppani: lähes kaikki erittäin tunnetutkin musiikintekijät korostavat aina sitä, että yhteistyötä tehdään niiden kanssa, joiden kanssa on kiva tehdä hommia. 

Voit myös hakea mukaan Top 20 Future Hitmakers -kurssille tai opiskelemaan musiikintekemistä eri oppilaitoksiin. Ja ennen kaikkea tee paljon musiikkia: tekemällä oppii ja löytää oman äänensä!  

Omat nettisivut, Facebook-, Instagram- tai TikTok-tili ovat tärkeitä viestintä- ja markkinointikanavia.  Sivuilla tai seinällä tulisi olla lyhyt esittely itsestäsi (ns. bio eli biografia), listausta mahdollisista julkaisuista tai esiintymisistä, hyviä kuvia, mahdollisesti kuunneltavia biisinäytteitä tai videoita ja ennen kaikkea yhteystietosi.  

Myös näistä voi olla sinulle apua:

Musiikintekijöiden järjestöjä

Teoston asiakkuus on portti myös muiden hyvin palveluiden ääreen: voit liittyä erittäin hyviä ja käytännönläheisiä tukipalveluita tarjoavien jäsenjärjestöjemme jäseneksi, käyttää Musiikin Edistämissäätiön palveluita ja päästä Teosto-palkintoehdokkaaksi kilpailemaan yhdestä Pohjoismaiden suurimmista taidepalkinnoista. 

Teosto ja Gramex – mitä eroa niillä on?

Musiikin oikeudet voi jakaa kahteen pääluokkaan: teosoikeuksiin eli sävellykseen, sanoitukseen ja sovitukseen liittyviin oikeuksiin ja tallenneoikeuksiin eli äänitteeseen liittyviin oikeuksiin.

 • Teoksen ja sen tekijöiden oikeuksiin liittyviä asioita hoitaa Teosto. Teoksen eli biisin tekijöitä ovat säveltäjä, sanoittaja, sovittaja, kääntäjä ja musiikkikustantaja, jos biisi on kustannettu. Teoksesta ei välttämättä tehdä tallennetta.  
 • Jos biisistä tehdään tallenne eli siitä tehdään digitaalinen äänite (mp3 tms.) tai se julkaistaan fyysisellä tallenteella (cd, vinyyli, kasetti), myös biisin esittäjille syntyy tekijänoikeus kyseisellä äänitteellä olevaan esitykseen. Esittäjiä ovat artistit ja bändit eli laulajat, soittajat ja myös levyn taloudellinen tuottaja eli levy-yhtiö. Tallenteen eli äänitteen ja sen tekijöiden oikeuksiin liittyviä asioita hoitaa Gramex (joissain tapauksissa levy-yhtiö). 

Nordisk Copyright Bureau NCB on Teoston yhteistyökumppani, joka hoitaa Teoston valtuuttamana osan tallenteisiin liittyvistä oikeuksista ja korvauksista. 

Jos musiikkiasi julkaistaan ja soitat tai laulat sitä julkaisulla itse, selvitä, kannattaako sinun liittyä Teoston lisäksi myös Gramexin asiakkaaksi. 

Musiikkikustantajat  

Musiikintekijän tärkeä kaupallinen yhteistyökumppani – varsinkin jos haluaa tehdä uraa ulkomailla – voi olla musiikkikustantaja. Musiikkikustantajan työnä on aktiivisesti tarjota edustamiensa kirjoittajien biisejä esitettäväksi eri artisteille ja yrittää saada niitä mukaan esimerkiksi mainoksiin, tv-ohjelmiin tai elokuviin. Myös nuorten tekijöiden kannattaa lähestyä kustantajia ja keskustella mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä.  

Usein kysytyt kysymykset

Lisätietoa ja vastauksia meiltä usein kysyttyihin kysymyksiin löydät usein kysyttyä -sivultamme. Musiikkialan ABC -juttusarjasta taas löydät tietoa musiikkilan eri toimijoista ja heidän vinkkejään.

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!

Evästeet Teoston verkkosivustolla

Eväste on pieni tekstitiedosto, joka tallentuu tietokoneellesi tai muulle laitteellesi ja tallentaa tietoa käynnistäsi Verkkosivustolla. Evästeiden avulla Teosto parantaa palveluidensa käytettävyyttä.

Evästeillä kerättyjä tietoja ei lähtökohtaisesti yhdistetä tunnistettuun henkilöön liittyviin henkilötietoihin, mutta jotkut evästeillä kerättävät tiedot saattavat olla välillisesti yhdistettävissä tunnistettuun henkilöön liittyviin henkilötietoihin.

Lue lisää tietosuojalausekkeestamme ja evästeselosteestamme.

Evästekategoriat
Välttämättömät evästeet

Nämä evästeet ovat välttämättömiä verkkosivustomme saatavuuden varmistamiseksi. Ne esimerkiksi lataavat osan verkkosivustomme toiminnoista etukäteen nopeuttaakseen verkkosivuston latautumista. Välttämättömiä evästeitä käytetään myös valitsemiesi asetusten määrittämiseen ja muistamiseen. Voit kieltää välttämättömien evästeiden käytön selainasetuksissasi, mutta huomioithan, etteivät verkkosivuston kaikki toiminnot ja osat sen jälkeen toimi välttämättä kunnolla.
Lisätietoja evästeistä

Analytiikkaevästeet

Käytämme analytiikkaevästeitä kehittääksemme verkkosivustomme toimintaa. Analytiikkaevästeillä kerätään tietoa muun muassa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivustoamme ja miten he navigoivat verkkosivuston eri välilehtien välillä. Tietoja käytetään lähtökohtaisesti anonyymissä muodossa.
Lisätietoa: tietosuojalauseke ja evästeseloste

Toiminnalliset evästeet

Toiminnallisten evästeiden avulla voimme tarjota verkkosivustollamme erilaisia toimintoja, kuten soittolistoja ja reaaliaikaisen chatin. Jos kiellät toiminnallisten evästeiden käytön, osa tai kaikki näistä toiminnoista ei välttämättä toimi oikein.
Lisätietoa evästeistä

Markkinointievästeet

Markkinointievästeet auttavat meitä räätälöimään markkinointia ja tarjoamaan verkkosivustomme käyttäjille tulevaisuudessa yksilöllisempiä palveluita. Keräämme markkinointievästeiden avulla tietoja esimerkiksi käyttäjän käyttäytymisestä ja mieltymyksistä verkkosivustollamme.
Lisätietoa evästeistä