Siirry sisältöön

Uusille asiakkaille

Teoston palvelut pähkinänkuoressa

Lämpimästi tervetuloa Teoston asiakkaaksi! Mahtavaa, että olet liittynyt osaksi Suomen suurinta musiikin tekijöiden yhteisöä. Tältä sivulta löydät tiiviin tietopaketin siitä, mitä asiakkuutesi pitää sisällään.

Olemme pitäneet musiikin tekijöiden puolia jo lähes vuosisadan ajan. Toimintaamme ohjaavat tänäkin päivänä jäsenemme, jotka ovat musiikkialan ammattilaisia itsekin. Tärkein tehtävämme on huolehtia siitä, että saat musiikistasi sinulle kuuluvat tekijänoikeuskorvaukset. Tuemme sinua myös muissa käytännön asioissa, jotta pääset musiikkiurallasi eteenpäin ja voit keskittyä luomistyöhön.

Sujuva yhteistyö sinun ja meidän välillämme on erityisen tärkeää. Jotta voimme kerätä ja tilittää sinulle korvaukset musiikistasi, tulee sinun ilmoittaa meille uusista teoksistasi ja esiintymisistäsi.

  • Rekisteröimme sinut ja musiikkisi kansainvälisiin tietokantoihin.
    • Sinä saat kansainvälisen tekijäidentiteetin eli IPI-numeron, joka toimii ikään kuin musiikin tekijän henkilötunnuksena.
    • Biisisi saavat yksilölliset ISWC-teostunnisteet. Tunnisteiden avulla tekemäsi teokset ja niiden esitykset tunnistetaan oikein ympäri maailmaa, ja voit saada niiden käytöstä tekijänoikeuskorvauksia.
  • Huolehdimme musiikkisi tekijänoikeuksista Suomessa ja ulkomailla.
    • Neuvottelemme puolestasi musiikin käytön sopimukset ja ehdot sekä kotimaisten toimijoiden että kansainvälisten palveluiden, kuten YouTuben, Spotifyn, Netflixin, Instagramin ja TikTokin kanssa, ja myymme luvat musiikkisi käyttämiseen.
    • Valvomme etujasi myös vaikuttamalla kotimaisiin ja EU-tason päättäjiin, jotta ammattimaisen musiikin tekemisen edellytykset, kuten verotus ja sosiaaliturva, saadaan paremmalle tolalle.
  • Keräämme, käsittelemme ja tilitämme sinulle musiikkisi käyttökorvaukset sekä esityksistä että esiintymisistä Suomesta ja ulkomailta.
  • Autamme sinua navigoimaan musiikkialalla.
    • Saat ajankohtaisia uutiskirjeitä, viestintää eri somekanavissa ja TeoStory-verkkomediassamme sekä kutsuja järjestämiimme tapahtumiin.
    • Asiakaspalvelumme on apunasi puhelimen välityksellä maanantaista perjantaihin klo 10–14. Lisäksi tarjoamme käyttöösi verkkopalvelumme, jossa voit hoitaa asioitasi 24/7.
  • Toimimme väylänä muiden uraasi edistävien palveluiden ääreen.
    • Voit liittyä myös jäsenjärjestöihimme, jotka tarjoavat käytännönläheisiä tukipalveluita, kuten neuvontaa ja mentorointia.
    • Saat käyttöösi Musiikin Edistämissäätiön soitinpankin, josta voit vuokrata arvosoittimia studioon, keikoille tai ihan vaan fiilistelyyn.
    • Voit hakea erilaisia apurahoja ja päästä Teosto-palkintoehdokkaaksi kilpailemaan yhdestä Pohjoismaiden suurimmista taiteen rahapalkinnoista.

Voimme maksaa sinulle tekijänoikeuskorvauksia vain, jos pidät meidät ajan tasalla siitä, mistä teoksista ja esiintymisistä sinun kuuluisi niitä saada. Muistathan siis tehdä meille ilmoitukset teoksistasi ja esiintymisistäsi!

Sait liittymisen yhteydessä teosten tarkistuslistan. Listalla on teosrekisteristämme jo löytyvät teokset, joiden tekijällä on sama nimi kuin sinulla. Käy lista läpi ja varmista, onko listalla sinun teoksiasi. Jos olet yhden tai useamman teoksen tekijänä, täytä lista saamiesi ohjeiden mukaisesti ja palauta tarkistuslista meille.

  • Miksi? Sinun tai kustantajasi tulee tehdä teosilmoitus, jotta voimme rekisteröidä biisisi kansainväliseen teostietokantaan. Jos sinulla on kustannussopimus, sovithan kustantajasi kanssa, että kustantaja tekee teosilmoitukset. Mikäli teoksestasi ei ole tehty teosilmoitusta, emme voi maksaa sinulle biisisi käytöstä tai esittämisestä tekijänoikeuskorvauksia.
  • Milloin? Tee teosilmoitus heti teoksesi valmistuttua tai viimeistään ennen sen julkaisua.
  • Miten? Teoston verkkopalvelussa (lisätietoa alempana).

Esiintymiset: Tee esitysilmoitus aina, kun esität musiikkia livenä tai striimattuna

  • Miksi? Jos esiinnyt itse ja esität omaa tai toisten tekemää musiikkia Suomessa tai ulkomailla, tee aina esitysilmoitus. Saat korvauksia myös siitä, kun esität itse omaa musiikkiasi tai joku muu esittää sinun musiikkiasi. Ilman esitysilmoitusta meillä ei ole tietoa live- tai striimatuista esiintymisistäsi eikä niistä voida maksaa tekijänoikeuskorvauksia.
  • Milloin? Tee esitysilmoitus mahdollisimman pian esiintymisen jälkeen, mutta viimeistään neljännesvuosittain olevaan määräaikaan mennessä. Emme voi käsitellä myöhästyneitä esitysilmoituksia tai tilittää niihin perustuvia esityskorvauksia.
  • Miten? Teoston verkkopalvelussa (lisätietoa alempana).

Huolehdi myös näistä

  • Pidä huolta siitä, että yhteystietosi, tilinumerosi ja verokorttisi ovat verkkopalvelussa ajan tasalla.
  • Tarkista saamasi tilitykset annettuihin määräaikoihin mennessä. Tilitämme korvauksia asiakkaillemme neljä kertaa vuodessa.
  • Verkkopalvelumme on sinulle tärkein kanava hoitaa asioitasi. Palvelussa voit tehdä esimerkiksi teos- ja esitysilmoitukset sekä ylläpitää asiakastietojasi. Verkkopalvelu kannattaa ottaa käyttöön heti, kun saat käyttäjätunnukset (asiakaspalvelumme lähettää tunnukset sähköpostitse, kun liittymisesi on käsitelty).
  • Voit valita verkkopalvelun profiilissasi asiointirooliksi tekijän, esiintyjän tai näiden yhdistelmän. Esitysilmoituksen tekeminen vaatii sen, että olet valinnut myös esiintyjän asiointiroolin.
  • HUOM! Olemme parhaillaan uudistamassa verkkopalveluamme, joten palvelusta on toistaiseksi kaksi eri versiota: vanha ja uusi. Uusi versio on helppokäyttöisempi ja selkeämpi, mutta joidenkin toimintojen tekemiseksi voit joutua vaihtamaan versiota. Jos esimerkiksi haluat kirjautua ulos verkkopalvelusta, sinun on siirryttävä vanhaan versioon ja kirjauduttava ulos sieltä.

Maksamme sinulle ”teostoja” eli tekijänoikeuskorvauksia musiikkisi julkisesta esittämisestä, yleisölle välittämisestä ja tallentamisesta, eli siitä, kun joku käyttää tekemääsi musiikkia omassa toiminnassaan.  

  • Musiikin tekijöiden palkkapäivä on neljä kertaa vuodessa, eli tilitämme korvauksia kolmen kuukauden välein.
  • Päätilitys, jossa on eniten livekeikkojen ja konserttien korvauksia, maksetaan kesäkuussa.
  • Pienin tilityksessä maksettava summa on 25 euroa, eli ensimmäisen kerran sinulle maksetaan tilitystä, kun tämä summa ylittyy.
  • Huomioithan, että jos musiikkisi ei soi paljon valtakunnallisessa radiossa, TV:ssä tai isoilla konserttiareenoilla, korvausten kertyminen voi viedä aikaa.

Olemme keränneet tälle sivulle konkreettisia esimerkkejä siitä, minkä verran soittoa esimerkiksi 124 euron liittymismaksumme kattaminen tekijänoikeuskorvauksilla vaatii.

Musiikin oikeudet voi jakaa kahteen pääluokkaan: teosoikeuksiin eli sävellykseen, sanoitukseen ja sovitukseen liittyviin oikeuksiin ja tallenneoikeuksiin eli äänitteeseen liittyviin oikeuksiin.

  • Teoksen ja sen tekijöiden oikeuksiin liittyviä asioita hoitaa Teosto. Teoksen eli biisin tekijöitä ovat säveltäjä, sanoittaja, sovittaja, kääntäjä ja musiikkikustantaja, jos biisi on kustannettu. Teoksesta ei välttämättä tehdä tallennetta.  
  • Tallenteen eli äänitteen ja sen tekijöiden oikeuksiin liittyviä asioita hoitaa Gramex (joissain tapauksissa levy-yhtiö). Jos biisistä tehdään tallenne eli siitä tehdään digitaalinen äänite tai se julkaistaan fyysisellä tallenteella (CD, vinyyli, kasetti), myös biisin esittäjille syntyy tekijänoikeus kyseisellä äänitteellä olevaan esitykseen. Esittäjiä ovat artistit ja bändit eli laulajat, soittajat ja myös levyn taloudellinen tuottaja eli levy-yhtiö.
  • Gramexin lisäksi osan tallenteisiin liittyvistä oikeuksista ja korvauksista hoitaa Teoston valtuuttamana yhteistyökumppanimme Nordisk Copyright Bureau (NCB).

Jos musiikkiasi julkaistaan ja soitat tai laulat sitä julkaisulla itse, sinun kannattaa liittyä Teoston lisäksi myös Gramexin asiakkaaksi. Gramexin asiakkuus on maksuton.

Musiikkialan rakenteissa vaikuttaa monia erilaisia toimijoita, joilla on erilaisia rooleja musiikin tekijöiden tärkeän työn tukemisessa. Meidän lisäksi voit saada tukea sekä solmia verkostoja myös muiden musiikkialan järjestöjen ja tukipalvelujen kautta.

Musiikkialan järjestöt

Olemme yksi etuasi ajavista yhteisöistä, mutta emme suinkaan ainoa. Teoston asiakkuus on portti myös kolme jäsenjärjestömme palveluiden ääreen. Jäsenjärjestömme ovat erikoistuneet erilaisten tekijäryhmien tarpeisiin: Suomen Säveltäjät ry taidemusiikin säveltäjien, Suomen Musiikintekijät ry musiikin tekijöiden ja Suomen Musiikkikustantajat ry musiikkikustantajien. Lisäksi alalla toimii monia muitakin tekijöille tärkeitä ja Suomen musiikkikentän kehitystä edistäviä järjestöjä.

Musiikkikustantajat  

Musiikin tekijän tärkeä kaupallinen yhteistyökumppani – etenkin jos haluat tehdä uraa ulkomailla – voi olla musiikkikustantaja. Musiikkikustantajan työnä on aktiivisesti tarjota edustamiensa kirjoittajien biisejä esitettäväksi eri artisteille ja yrittää saada niitä mukaan esimerkiksi mainoksiin, TV-ohjelmiin tai elokuviin. Myös nuorten tekijöiden kannattaa lähestyä kustantajia ja keskustella mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä.  

Top 20 – Future Hitmakers

Top 20 – Future Hitmakers on intensiivikurssi nuorille, lupaaville musiikintekijöille. Kurssin hakuaika on vuosittain syksyllä, ja uusi kurssi alkaa aina tammikuussa. Kurssin tavoitteena on auttaa musiikin tekijöitä etenemään urallaan, verkostoitumaan muiden biisintekijöiden ja musiikkialan ammattilaisten kanssa sekä inspiroida luomaan uutta musiikkia. Kurssin järjestävät yhteistyössä Teosto, Suomen Musiikintekijät, Suomen musiikkikustantajat ja Music Finland.

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!