
Tilitykset
Musiikin tekeminen on oikeaa työtä, josta kuuluu tekijälle korvaus
Maksamme tekijänoikeuskorvauksia asiakkaanamme oleville musiikin tekijöille, säveltäjille ja musiikkikustantajille. Korvaukset maksetaan neljä kertaa vuodessa.
Musiikin tekeminen on oikeaa työtä! Yksittäiselle tekijälle maksettavan tilityksen määrää riippuu mm. siitä, kuinka paljon teosta on esitetty ja mikä on hänen osuutensa teokselle tilitettävästä korvauksesta. Tekijät sopivat teoksen jako-osuuksista itse, kun rekisteröivät uuden teoksen teosilmoituksella. Jako-osuuksien sopimisessa tulee noudattaa Teoston tilityssäännössä mainittuja rajoja.
Vuoden 2023 maksupäivät
Tilityskalenteri
Voit myös avata kuvan 2023 tilityskalenterista ja katsoa tarkemmin, mistä lähteistä korvauksia maksetaan.
Musiikin tekeminen ja tilityssääntö
Teoston tilityssääntö ja sen tilitysalueita koskeva liiite määrittävät periaatteet, joiden perusteella tilitämme musiikin käytöstä keräämämme korvaukset musiikin tekijöille. Tilitys- ja jakosäännöstä päättää yhdistyksen jäsenkokous, eli tekijät ja kustantajat päättävät itse, miten tulot jaetaan.
Kustantajalle maksettavan osuuden määrästä sopivat tekijä ja kustantaja kustannussopimusta tehdessään. Jos teoksella on useita tekijöitä, kustantaja saa sovitun osuuden vain sen tekijän korvauksista, jonka kanssa hänellä on sopimus.
Paljonko musiikin tekemisestä maksetaan korvauksia?
Se, paljonko rahaa kussakin tilityksessä on jaettavana, riippuu musiikin käyttäjiltä vuosittain kerättyjen korvausten määrästä.
Radio- ja televisioesityksistä kerättyjen korvausten määrään vaikuttavat muun muassa musiikin esityskanavan tavoittavuus, esityksen kesto ja esityskertojen määrä. Tapahtumien tilityksen määrään vaikuttavat mm. esityspaikan koko sekä maksullisissa tapahtumissa pääsylipputulot ja ilmaistapahtumissa yleisömäärä. Esityspaikan koko lasketaan sen mukaan, kuinka paljon yleisöä tapahtumapaikkaan enimmillään mahtuu.
Ennen tekijöille maksettavaa tilitystä vähennämme kerätyistä varoista toimintamme kulut sekä kansallisten varojen vähennyksen. Kansallisilla varoilla tuetaan kotimaisen musiikin esittämistä muun muassa Teoston jäsenjärjestöjen kautta myönnettävin avustuksin.
Musiikin tekemisestä maksettavat tekijänoikeuskorvaukset ovat ennakonpidätyksen alaista tuloa. Pidätämme tilityksistä ennakonpidätyksen veroprosenttisi mukaisesti.
Korvausten keräämisestä voi huolehtia myös Teoston kumppani
Musiikin tallennuslupia myöntää ja tallentamisesta kertyviä korvauksia kerää ja tilittää kumppanimme Nordisk Copyright Bureau (NCB). Pääosan kansainvälisten online-musiikkipalveluiden laskutuksesta ja musiikinkäyttötietojen käsittelystä hoitaa Network of Music Partners (NMP).
Teoston korvausten yhteydessä maksetaan myös NCB:n ja NMP:n keräämät korvaukset.
Tärkeää lisätietoa
Katso ohjeet verokortin toimittamisesta Verotus ja ansaintamallit -sivun Ansiotulo-osiosta.
Verohallinnon Tulorekisteri on suurimmaksi osaksi korvannut erilliset tulotodistukset, joten et enää tarvitse Teostolta erillistä todistusta sinulle maksamistamme korvauksista.
Tiedon Teoston asiakkailleen maksamista korvauksista tai tuista saavat Verohallinnon Tulorekisteristä mm. työttömyyskassat, Kela, vakuutusyhtiöt, työeläkelaitokset, verohallinto, työllisyysrahastot ja monet muut tahot.
Jos tulotodistus täytyy toimittaa taholle, joka ei saa tietoja suoraan Tulorekisteristeristä, voit itse tulostaa oman tulorekisteriotteesi itse suoraan tulorekisteristä Yksityishenkilöiden Tulorekisteri-sivulla.
Jos tarvitset tulorekisteriotteen oheen tiedon miltä ajalta sinulle maksetut korvaukset ovat näet sen verkkopalvelustamme KORVAUKSET-välilehden MAKSETUT KORVAUKSET -osiossa.
Alv-rekisteriin merkityt yritykset voivat tulostaa edellä mainitulla Maksetut korvaukset -sivulla alv-erittelyn sisältävän tositteen yritykselle maksetuista korvauksista.
Kyllä. Mm. radio- ja tv-kanavat sekä live-esiintyjät raportoivat meille säännöllisesti tietoja esittämistään teoksista. Esitysraporteissa ilmoitetut teokset kirjataan kansainväliseen tietokantaan. Jos tietokannasta löytyy teoksia, joiden tekijäksi on merkattu henkilö, jolla on sama nimi kuin sinulla, saat asiakkaaksi liityttyäsi tarkistuslistan em. teoksista. Teosten tarkistuslistassa on teoksen nimi ja teosnumero. Saat myös toimintaohjeet, mitä tehdä, jos tunnistat listalta omia teoksiasi.
Tv:ssä ja radiossa esitetyn musiikin korvaukset voidaan maksaa takautuvasti Teostoon liittymisvuodelta ja kahdelta liittymistä edeltävältä vuodelta. Keikoilta ja konserteista voidaan maksaa korvauksia liittymisvuodelta.
Tilityksissämme kertyy korvauksia musiikkiteoksille, joiden tekijätiedoissa on puutteita. Teoksista on saapunut meille esitysilmoituksia, mutta teosten kaikkia tekijöitä (esim. säveltäjiä tai sanoittajia) ei ole tunnistettu.
Alta löydät listan teoksista, joille on kertynyt korvauksia, mutta joita ei ole pystytty maksamaan kokonaan tai osittain.
Ohje listan tarkasteluun:
- Kokonaan mustalla merkityistä teoksista saattaa puuttua teosilmoitus.
- Eri väreillä korostettujen tunnistamattomien tekijöiden osuuksia ei ole pystytty tilittämään.
Jos löydät teoksiasi listalta, toimi seuraavasti:
Jos löydät listalta oman teoksesi, ilmoita teoksen oikeat tiedot meille sähköpostilla omateosto@teosto.fi. Tarvittavia tietoja ovat:
- Tunnistamattomat-listalta löytyvä teosnumero ja teoksen nimi
- Teoksen oikea nimi ja tekijöiden nimet niin kuin olet ilmoittanut ne teosilmoituksessa
Jos et ole tehnyt teosilmoitusta listalta löytyvästä teoksesta, tee teoksesta lisäksi myös teosilmoitus verkkopalvelussamme.
Tee esitysilmoitukset Suomesta mahdollisimman pian esityksen jälkeen. Tilaisuuden järjestäjältä joudutaan mahdollisesti pyytämään tietoja laskutusta varten ja laskuttamaan korvaukset, mikä vie oman aikansa. Olethan myös tarkkana järjestäjätietoa ilmoittaessasi: tapahtuman järjestäjä ja esityskorvauksen maksaja ei välttämättä ole se ravintola tai konserttisali, jossa esiinnyt. Voit selvittää järjestäjän esim. esiintymissopimusta tehdessäsi.
Ulkomaan esityksistä kannattaa ilmoittaa esitysvuoden aikana, jotta korvaukset kulkeutuvat esiintymismaasta tilitykseemme ilman turhia viiveitä . Ulkomailla tapahtuvia esityksiä voit ilmoittaa kuitenkin vielä kolmen vuoden ajan siitä, kun esiintyminen on tapahtunut.
Lue lisää sivuiltamme: Esitysilmoitukset
Teoston tilityssääntö määrittää periaatteet, joiden perusteella maksamme esityskorvaukset. Tilityssäännöstä päättävät Teoston jäsenet jäsenkokouksessa. Tilityssääntö uudistettiin vuonna 2021 ja uusi tilityssääntö astui voimaan vuoden 2022 alussa.
Tiedot uusista kustannussopimuksista on ilmoitettava Teostoon viimeistään
- 5.1. kun teokselle on odotettavissa tilitystä maaliskuun tilityksessä
- 1.4. kun teokselle on odotettavissa tilitystä kesäkuun tilityksessä
- 20.7. kun teokselle on odotettavissa tilitystä syyskuun tilityksessä
- 10.10. kun teokselle on odotettavissa tilitystä joulukuun tilityksessä
Uusien kustannusyhtiöiden on hoidettava Teoston asiakkaaksi liittyminen 3 kk ennen seuraavaa tilitysajankohtaa.
Uusien kustannussopimusten tiedot ja teosilmoitukset on ilmoitettava yllä mainittujen aikataulujen mukaan.
Reklamaatiot
Jos huomaat maksetussa tilityksessäsi puutteita tai korjattavaa, voit tehdä siitä reklamaation. Käsittelemme reklamaatiot saapumisjärjestyksessä ja ne pyritään käsittelemään mahdollisimman pian.
Valvontapyynnöt
Ulkomaisista esiintymisistä ja esityksistä kannattaa tehdä meille valvontapyyntö heti niiden toteutumisen jälkeen. Toisin kuin reklamaatiot valvontapyynnöt tehdään jo ennen odotettavissa olevaa tilitystä.
Lue lisää täältä>>

Voit saada korvauksia, kun teostasi esitetään tai se tallennetaan äänitteelle tai av-tallenteelle. Muistathan siis tehdä teos- ja esitysilmoitukset verkkopalvelussamme.

Asiakkaanamme voit hakea itsellesi ennakkoa tekijänoikeuskorvausten tilityksestä. Päätös ennakon maksamisesta ja sen suuruudesta tehdään aina tapauskohtaisesti.

Musiikkia tehdään niin freelancerina kuin yrittäjänäkin. Jos pohdit ansiotulomalliin tai verokorttiin liittyviä kysymyksiä, lue sivuiltamme lisätietoa verotuksesta.