
Mediamusiikin säveltäjille
Cue sheet tiivistettynä
Cue sheet on av-sisällön jakelijoille ja esittäjille tarkoitettu dokumentti, joka kokoaa yhteen kaikki tuotetun av-sisällön tekniset- ja tekijätiedot. Cue sheetillä näkyvät myös tuotantoon liitetyn musiikin tunnistetiedot.
Jos teosten nimet eivät ole samat cue sheetillä ja teosilmoituksessa, teokset eivät tunnistu musiikin käyttöraporteilta. Jos teosta ei voida tunnistaa, musiikin käytön korvauksia ei voida kohdistaa oikein eikä niitä voida tilittää musiikin tekijöille ja kustantajille.
Musiikin tunnistetietoja ovat
- Musiikkiteoksen nimi (Music Title)
- ISWC- ja ISRC-koodit (ei pakollisia)
- Tekijätiedot: säveltäjä, sanoittaja, sovittaja ja kustantaja (Music Interested Party Role)
✓ Tuotantoyhtiön vastuulla on kirjata cue sheetille myös musiikkitiedot, jotta ne seuraavat sisällön mukana, kun sitä jaellaan ja se esimerkiksi myydään ulkomaisille tv-yhtiöille.
✓ Musiikin tekijän tai kustantajan vastuulla on varmistaa, että musiikkitiedot ovat cue sheetillä oikein ja vastaavat teosrekisteriin ilmoitettuja tietoja. Teosilmoituksella ilmoitetut rekisteröidyt tiedot voi tarkistaa Teoston verkkopalvelussa Omat teokset -osiossa.
Musiikin tekijä saa korvauksia
- Synkronoinnista, kun hänen säveltämäänsä, sanoittamaansa tai sovittamaansa musiikkia liitetään liikkuvaan kuvaan
- Julkisesta esittämisestä tai yleisölle välittämisestä, kun musiikkia sisältävää elokuvaa tai ohjelmaa esitetään elokuvateatterissa, tv:ssä tai online-palvelussa
- Tallennuksesta eli kopioinnista, kun teatterilevityksessä olevaa musiikkia sisältävää elokuvaa esitetään eri elokuvateattereissa
Korvauksia maksetaan sekä olemassa olevasta musiikista (äänitemusiikki, jota liitetään elokuvaan tai ohjelmaan) että tilausmusiikista.
Tilausmusiikin tekijät sopivat työn tilaajan kanssa yleensä myös sävellyspalkkiosta. Palkkion suuruudesta tilaaja ja musiikintekijä sopivat keskenään.
Musiikin käyttöoikeuksien itsehallinnointi
Kuten NCB:n hinnastosta näkyy, musiikin säveltäjät ja kustantajat hallinnoivat lähtökohtaisesti itse suurta osaa elokuvissa ja ohjelmissa käytettävän musiikin oikeuksista, varsinkin olemassa olevan musiikin osalta.
Teoston asiakkaina olevat musiikintekijät ja kustantajat voivat irrottaa itsehallinnointiin myös NCB:n hallinnoimat synkronointioikeudet samoin kuin tallennusoikeudet (kopiokorvaukset) sekä esitysoikeudet. Oikeudet irrotetaan tekemällä Teostolle itsehallinnointi-ilmoitus. Ennen oikeuksien irrottamista kannattaa kuitenkin tutustua huolella siihen, mitkä kaikki vastuut siirtyvät itsehallinnoinnin myötä tekijälle itselleen tai hänen kustantajalleen.
Näin hallinnoit oikeuksiasi
Itsehallinnointi av-tuotannoissa
Lisätietoja teosilmoituksen ja cue sheetin käytöstä elokuva- ja ohjelmatuotannoissa
Kuka vastaa musiikkitietojen oikeellisuudesta? Kuka tiedot kerää ja mitä tapahtuu, jos tunnistetiedot eivät ole oikein kaikissa tuotannon eri vaiheissa?
Tee teosilmoitus mahdollisimman pian teoksen valmistuttua
Kun luot uuden mediamusiikin sävellyksen, syntyy teos, jota tekijänoikeus suojaa. Teoston asiakkaana voit saada tekijänoikeuskorvauksia aina, kun teostasi esitetään tai kun se tallennetaan äänitteelle tai av-tallenteelle.
Teosilmoitus kannattaa tehdä heti, kun uusi teos on valmis. Lue lisää teosilmoituksen tekemisestä.