Siirry sisältöön

Usein kysyttyä

Tietoa Teoston asiakkuudesta, musiikin käytöstä, korvauksista ja tekijänoikeuksista.

Säveltäjä Kaija Saariaho
Teoston asiakas vuodesta 1978

Tältä sivulta löydät tietoa aiheista:

Musiikintekijät 

Asiakassopimuksella valtuutat meidät lähtökohtaisesti hallinnoimaan kaikkia teoksiasi maailmanlaajuisesti, jolloin me sovimme ja neuvottelemme musiikkisi käyttöluvista ja korvauksista kattavasti. Sinun ei tarvitse itse huolehtia siitä, onko musiikkiasi hyödyntävä toimija hankkinut luvan musiikin esittämiseen, koska hoidamme asian puolestasi asiakassopimuksen puitteissa. 

Halutessasi sinulla on asiakassopimuksemme ehdoin mahdollisuus irrottaa oikeusluokkia tai maantieteellisiä alueita Teoston hallinnoinnista. Kun ilmoitat meille itsehallinnoinnista, neuvottelet tällöin itse teoksesi käytön ehdoista ja korvauksista. 

Vaikka asiakassopimuksemme on todella kattava, sen ulkopuolella ovat tietyt käyttöyhteydet, joita ovat pelimusiikki ja ns. suuret oikeudet (esim. ooppera, musikaali) sekä mainoskäyttö. 

Asikassopimuksemme ei myöskään ulotu ns. graafisiin oikeuksiin. Eli jos nuottejasi tai sanoituksiasi painetaan tai esitetään visuaalisesti, oikeuksien lisensointi kuuluu sinulle itsellesi tai vaihtoehtoisesti musiikkisi kustantajalle. 

Asiakkaat voivat saada Teoston kautta tekijänoikeuskorvauksia, mutta he eivät voi osallistua yhdistyksen päätöksentekoon.

Teoston jäsenillä on sen sijaan oikeus osallistua yhdistyksen kokouksiin ja olla mukana päätöksenteossa. Jäsenistö päättää jäsenkokouksessa Teoston toiminnan linjauksista ja nimittää hallituksen. Jäsen voi tulla myös valituksi hallitukseemme.

Jäseneksi voi hakea asiakkaanamme oleva musiikintekijä tai musiikinkustantaja sekä musiikin tekijöitä tai kustantajia edustava ammatillinen rekisteröity yhdistys, jolla on edellytyksiä edistää Teoston tarkoitusta ja toimintaa.

 Lue lisää jäseneksi liittymisestä: Päättävät jäsenet

Ilmoita verkkopalvelussamme:

 • teosilmoitukset uusista teoksistasi
 • esitysilmoitukset, kun esität omaa tai muiden musiikkia keikoilla ja konserteissa

Kun liityt asiakkaaksi, muistathan toimittaa meille myös kuluvan vuoden verokorttisi.

Ilmoita myös jatkossa, jos teet kesken vuoden muutoksia ennakonpidätysprosenttiisi. Voit lähettää meille kopion muutosverokortistasi osoitteeseen omateosto@teosto.fi.

Jos olet musiikintekijäasiakas, voit vaihtaa tunnukset sivuillamme itse. Jos edustat kustannusyhtiötä, ota yhteys asiakaspalveluumme.

Liittymismaksu on 100 euroa +alv (24 %) eli yhteensä 124 euroa. Maksu suoritetaan liittymisen yhteydessä. Liittymismaksu on kertamaksu, eli vuosittaisia maksuja ei ole.

Musiikintekijän ei ole pakko kuulua Teostoon. Voit toimia myös itsenäisesti tai liittyä johonkin toiseen tekijänoikeusjärjestöön. Valtaosa suomalaisista ammattimaisista säveltäjistä, sanoittajista, sovittajista ja musiikkikustantajista on kuitenkin valinnut kumppanikseen Teostoon. Teostolla on enemmän neuvotteluvoimaa kuin tekijällä yksin.

Kyllä voi. Asiakkuuden voi irtisanoa kokonaisuudessaan tai osittain.

Musiikin käyttö ja maksut

Moni yrittäjä tai organisaatio käyttää musiikkia oman liiketoimintansa edistämiseen tai lisätäkseen kohderyhmänsä viihtyvyyttäMusiikin käytöstä maksettavat lupamaksut ovat korvausta musiikintekijöille heidän tekemästään työstä ja tärkeä tulonlähde ammattimaisille musiikintekijöille.

Musiikin tekoon liittyy usein erilaisia kuluja, kuten studio- ja tuotantokuluja, laitteiden vuokrausta, omaa työaikaa tai yhteistä työaikaa biisileirillä sekä markkinointia. Usein kappaleesta maksettavat korvaukset jakautuvat usealle eri ammattilaiselle; esimerkiksi säveltäjälle, sanoittajalle, sovittajalle, tuottajalle, laulajalle ja soittajille.  

Musiikin käyttölupa tarvitaan lähtökohtaisesti aina, kun tekijänoikeuden suojaamaa musiikkia esitetään julkisesti tapahtumassa tai jossain mediakanavassa tai kun siitä valmistetaan teoskappaleita (tallentaminen).  

Lupaa ei tarvita läheisen syntymäpäiville

Lupaa ei tarvita silloin, kun musiikin käyttö on yksityistä. Se tarkoittaa esimerkiksi musiikin kuuntelua yksin, perheen tai kaveriporukan kanssa kotioloissa. Lupaa ei tarvitse hankkia myöskään silloin, kun musiikkia soitetaan ystävä- tai perhepiirin tilaisuuksissa, kuten häissä, syntymäpäiväjuhlissa, ristiäisissä tai hautajaisissa.

Lue lisää: tekijänoikeudesta tai musiikin käyttöluvan hankinnasta

Edustamme noin 33 000 kotimaista että yli kolmea miljoonaa ulkomaista musiikin säveltäjää, sanoittajaa, sovittajaa ja musiikkikustantajaa. Ohjaamme musiikin käytöstä keräämämme rahat näille tahoille Suomeen ja ulkomaille.

Teoston kautta kulkevien tekijänoikeuskorvausten kuluprosentti oli 15,4 prosenttia vuonna 2019. Luvussa on huomioitu Teoston sijoituksista saadut tuotot.

Kotimaahan tilitettävät korvaukset maksamme suoraan edustamiemme musiikin tekijöiden ja kustantajien tilille. Ulkomaiset korvaukset maksetaan sikäläisille saajille ulkomaisten sisarjärjestöjemme kautta. Meillä on vastavuoroisuussopimus noin 70 ulkomaisen tekijänoikeusjärjestön kanssa.

Bändin esiintyjät saavat esiintymisestä palkkansa työnantajalta eli ravintolalta tai ohjelmatoimistolta. Bändi saattaa esittää monen eri musiikintekijän – esimerkiksi säveltäjän ja sanoittajan – tekemää musiikkia.

Elävän musiikin tapahtumista maksettavat korvaukset ovat tärkeää tuloa myös musiikintekijöille eli heille, joiden tekemää musiikkia esitetään. Musiikintekijät eivät välttämättä itse keikkaile, vaan tekevät musiikkia muille esitettäväksi.

Kun ravintola maksaa Teostolle musiikin esityskorvauksen, me jaamme rahat musiikin tekijöille eli niille säveltäjille, sanoittajille ja sovittajille sekä musiikin kustantajille, joiden musiikkia on esitetty.

Esiintyjät saavat siis palkkionsa suoraan ravintolalta ja musiikintekijät Teoston kautta.

Lue lisää: musiikin käyttöluvan hankinnasta

Cover-biisin saa esittää julkisesti ilman tekijän suostumusta, jos noudattaa alkuperäistä sanoitusta, sävellystä ja sovitusta. Kappaleen muuntelu ilman lupaa on kuitenkin kiellettyä. Kappaleen muunteluun tarvitaan aina lupa tekijältä tai muulta tekijänoikeudet omistavalta taholta, kuten musiikkikustantajalta tai perikunnalta.

Oman cover-version yhteydessä on hyvä ilmoittaa tekijätiedot eli kappaleen alkuperäiset tekijät.

Improvisointi tai soitintaminen ei ole sovittamista

Kouluissa voi opetustarkoituksessa esittää sovituksia ilman lupaa, mutta julkiseen esittämiseen ja tallentamiseen tarvitaan lupa. Usein kouluissa kyse on kuitenkin esimerkiksi soitintamisesta, ei sovittamisesta, jolloin lupaa ei tarvita. Soolo tai improvisaatio eivät ole sovittamista.

Lupaa kannattaa kysyä ajoissa. Ulkomaisiin teoksiin luvan hakeminen saattaa vaatia hieman kärsivällisyyttä, koska vastausajat ovat usein huomattavasti pidemmät kuin kotimaisissa lupakyselyissä.

Kyllä. Musiikkikappaleen sämpläämiseen tarvitaan lupa sämplättävän musiikkikappaleen tekijöiltä, mikäli tallennetta on esim. tarkoitus hyödyntää kaupallisesti. Lisäksi lupa tarvitaan sämplättävän äänitteen tuottajalta ja äänitteellä esiintyviltä taiteilijoilta.

Jos sämpläät kappaletta itse ja vain omaan yksityiseen käyttöösi, et tarvitse lupaa. Tekijänoikeuslaki sallii muutaman kappaleen valmistamisen julkistetusta teoksesta laillisesta lähteestä yksityistä käyttöä varten. Kappaletta ei ole kuitenkaan lupa käyttää muuhun tarkoitukseen, kuten esim. soittamiseen julkisessa tilanteessa tai jakamiseen internetin kautta.

Keneltä tai mistä lupa hankitaan?

Teoston edustamien musiikin tekijöiden osalta tarvittavista tallennusluvista voi tiedustella Nordisk Copyright Bureausta (NCB). Löydät NCB:n yhteystiedot sivuiltamme.

Spotifyn käyttöehtojen mukaan Spotify on tarkoitettu vain henkilökohtaiseen, ei-kaupalliseen viihdekäyttöön. Tämä tarkoittaa sitä, että Spotifyta ei saa soittaa julkisesti yrityksissä, kuten ravintoloissa, kaupoissa tai tanssikouluissa. Työ- ja asiakastilojen taustamusiikkia tarjoavat esimerkiksi Soundtrack Your Brand, Streamec tai suomalaiset Maestro Pro, Audience First ja Mood Media. Saat taustamusiikkia varten tarvittavan Teoston ja Gramexin musiikin esitysluvan Musiikkiluvat.fi -sivustolta.

Musiikki Youtube-videolla

Kyllä. Kun video tehdään työhön, ansaintaan tai kaupalliseen tarkoitukseen, niin musiikin käyttöön videolla tarvitaan lupa. Tällaisia videoita julkaisevat esimerkiksi yritykset, yhdistykset, oppilaitokset, kunnat tai urheiluseurat. Se, mikä taho luvan myöntää, riippuu videon luonteesta.

Jos video on uutismainen eli esimerkiksi tapahtumasta tai näytöksestä tehty tallenne, Teostolta hankittava lupa on nimeltään mediapienlupa.

Jos musiikkia käytetään YouTubessa julkaistavassa mainoksessa,  varainhankintakampanjassa, elokuvassa (myös lyhytelokuvat ja dokumentit), yritysesittelyssä tai muussa vastaavassa videossa, lupa musiikin käyttöön on kysyttävä musiikin kustantajalta. Kustantajien yhteystietoja saat tarvittaessa Teoston asiakaspalvelusta.

Jos käytät YouTubeen julkaistavassa videossa digitaalisesti tai levyllä julkaistua musiikkia (ns. äänitemusiikki), tarvitset luvan myös äänitteen julkaisijalta, joka useimmissa tapauksissa on levy-yhtiö. Tieto julkaisijasta on yleensä mainittu julkaisussa. Jos käytät äänitemusiikkia ilman julkaisijan lupaa, YouTube voi blokata videon, vaikka musiikin tekijöiden ja kustantajien lupa olisikin kunnossa.

Et tarvitse musiikin käyttöön erillistä lupaa. Teoston ja YouTuben välinen sopimus antaa sinulle musiikin tekijöiden ja kustantajien luvan musiikin käyttöön. YouTube ja Teosto myös huolehtivat musiikin tekijöille ja kustantajille kuuluvista korvauksista.

Myös useimmilla levy-yhtiöillä (tai muilla äänitteiden julkaisijoilla) on YouTuben kanssa sopimukset, mikä mahdollistaa digitaalisesti tai levyllä julkaistun musiikin (ns. äänitemusiikin) käytön yksityishenkilöiden julkaisemilla videoilla. Jos äänitteen julkaisija ei kuitenkaan ole antanut lupaa, YouTube voi blokata videon, vaikka musiikin tekijöiden ja kustantajien lupa olisikin kunnossa.

Kyllä saa. Mikäli teoksella on kuitenkin muitakin tekijöitä, jotka eivät ole Teoston asiakkaita tai joilla ei ole sopimusta musiikin käyttämisestä YouTubessa, tarvitaan heiltä lupa. Lisäksi tarvitaan mahdollisten muiden oikeudenhaltijoiden (esim. ohjaaja, tuottaja) suostumus materiaalin käyttöön YouTubessa.

Kyllä vain. Tekijänoikeuden suoja-aika on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden jälkeen – Sibeliuksen kohdalla siis vuoteen 2027. Jos käytät Sibeliuksen musiikista digitaalisesti julkaistua tai levytettyä versiota, tarvitset luvan sekä Teostosta että äänitteen julkaisijalta.

Jos sinä itse tai joku muu soittaa Beethovenin sävellystä livenä tai vaikka viheltää sen, sävellyksen käyttöön ei tarvita lupaa. Teoksen eli sävellyksen suoja-aika on voimassa 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen, joten Beethovenin osalta se on päättynyt. Jos kuitenkin käytät esim. sinfoniaorkesterin levytystä jostain Beethovenin sävellyksestä, huomioi se, että äänitteillä ja esittäjillä on oma suoja-aikansa (70 vuotta esittämisestä), eli levytetyn version suoja-aika voi vielä olla voimassa.

Tieto äänitteen julkaisijasta on yleensä mainittu julkaisussa.  Lisätietoa löydät myös esimerkiksi Fono.fi-sivuilta.

Et tarvitse. Piippolan vaari on ns. kansansävelmä (trad.), jossa tekijä on tuntematon. Tällainen musiikki on vapaata alkuperäisessä muodossaan, kun sitä esitetään videolla livenä eli vaikkapa viheltämällä tai laulamalla itse.

Musiikintekijänä voit koska tahansa kieltää teostesi käytön YouTubessa huolimatta siitä, että Teostolla on sopimus musiikin käytöstä YouTuben kanssa. Jos olet musiikintekijä ja

 • haluat poistaa videon, voit käyttää tässä linkissä olevaa YouTuben lomaketta.
 • Voit myös olla yhteydessä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskukseen (TTVK) poistamispyynnön tekemiseksi.
 • Jos haluat kieltää teostesi käytön kaikkialla YouTubessa, ota yhteyttä Teostoon.

Tekijänoikeuskorvaukset Youtubesta

Lähtökohta YouTube-korvausten saamiselle on se, että sisällön yhteyteen on myyty mainontaa tai että musiikkiasi on kuunneltu palvelun maksullisen version kautta. Lisäksi musiikkiteoksesi pitää olla tunnistettu YouTubessa ja Teostossa.

Teosto maksaa tilitykset tekijöille, kun korvausten yhteissumma ylittää 25 euron rajan. Jos tilityssumma jää tämän alle, korvaukset jäävät odottamaan seuraavaa tilitystä, jolloin 25 euron raja mahdollisesti ylittyy.

Teosto-korvausten saamiseksi on tärkeää, että musiikin YouTube-jakelusta huolehtii joko digitaalinen jakelija (aggregaattori) tai levy-yhtiö, jolla on YouTuben Music Partner-status. Yksittäinen musiikintekijä, artisti tai masterin omistaja ei voi tehdä Music Partner -sopimusta suoraan YouTuben kanssa. Löydät Usein kysyttyä -sivultamme lisää tietoa digitaalisesta jakelijasta eli aggregaattorista.

Music Partner on toimija, joka saa pääsyn YouTuben kumppaneiden sisällönhallintajärjestelmään, jossa musiikkiin liittyviä oikeuksia voi hallinnoida. Music Partnerin lataama video on yleensä musiikkivideo tai tallenne keikalta.

Music Partner toimittaa YouTubelle referenssitiedoston musiikkiteoksesta sekä musiikkiteoksen tekijätiedot. Näiden avulla YouTuben sisällöntunnistusjärjestelmä Content ID voi tunnistaa, mitä teoksia palvelussa käytetään. Tekijätietojen avulla Youtube myös raportoi Teostolle musiikkiteosten käytöstä.

Teostolla ja YouTubella on sopimus, jonka mukaan korvauksia maksetaan edustamillemme musiikin tekijöille ja -kustantajille. Saat kauttamme korvauksia, kun musiikkiasi käytetään Suomessa tai ulkomailla YouTubessa.

Artistin ja musiikintekijän virallisten omien videoiden lisäksi tuloja voi kertyä myös muiden käyttäjien lataamista videoista, kun niihin on liitetty mainoksia.

Jotta YouTubessa käytetystä musiikista saa Teosto-korvauksia, teokset täytyy pystyä tunnistamaan.

Omasta teoksesta täytyy aina tehdä teosilmoitus Teostolle.

YouTubessa käytettävä teos voidaan tunnistaa silloin, kun siitä on toimitettu YouTubelle referenssitiedosto ja teoksen tekijätiedot. Nämä tiedot YouTubelle voi toimittaa esimerkiksi suuri levy-yhtiö tai jakelija (aggregaattori), joka on YouTuben Music Partner -kumppani.

YouTube käyttää Content ID -sisällöntunnistusjärjestelmää, jonka avulla YouTube tunnistaa musiikkiteoksia videoilta.  

 YouTubesta kertyvät korvaukset muodostuvat

 • videoilla käytetyistä musiikkiteoksista
 • videoiden mainostuloista
 • käyttäjämaksuista, jos kyseessä on YouTuben maksullinen versio

YouTube toimittaa raportit käytetystä musiikista yhteistyökumppanillemme Network of Music Partners A/S:lle (NMP). NMP käsittelee tiedot puolestamme ja laskuttaa korvaukset YouTubelta. NMP laskuttaa korvauksia puolestamme muidenkin online-palvelujen, kuten Spotifyn, osalta. Maksamme Youtube-korvauksia musiikin tekijöille neljä kertaa vuodessa.

YouTube käyttää Content ID -sisällöntunnistusjärjestelmää, joka tunnistaa videoilla soivaa  musiikkia teoksien referenssitietojen avulla. Referenssitiedostoja Youtubeen lataavat Music Partner –roolissa toimivat digitaaliset jakelijat ja levy-yhtiöt.  

Kun sisältö on tunnistettu, siihen sovelletaan oikeudenhaltijan valitsemaa menettelyä:

 • Sisältö poistetaan, tai
 • Sisältö kaupallistetaan mainosten tai käyttäjämaksujen avulla, jolloin ne kerryttävät tuloa oikeudenhaltijoille, tai
 • Sisältö jää ilmaiseen käyttöön

Spotify, Facebook ja muut netin palvelut

Mikä on musiikin digitaalinen jakelija eli aggregaattori?

Aggregaattori on kaupallinen yritys, joka jakelee äänitetuottajien musiikkia digitaalisissa kanavissa. Jotkut toimijoista jakelevat myös fyysisiä äänitteitä. Jakelija toimii siis digitaalisen musiikkipalvelun ja masterin (ns. ensimmäisen tallenteen) omistajan välisenä yhdyslenkkinä.

Jakelijoiden asiakkaat saavat musiikkiaan niihin palveluihin, joiden kanssa aggregaattorina toimiva yritys tekee yhteistyötä. Kumppaneita voivat olla esimerkiksi Spotify, Deezer, iTunes ja Apple Music. Asiakkaan tehtäväksi jää:

 • ladata jakelijan palveluun musiikkitiedostot, musiikin tekijätiedot ja muu materiaali
 • päättää, missä digitaalisissa palveluissa ja maissa haluaa musiikkia julkaista
 • halutessa suunnitella ja ostaa julkaisuilleen markkinointia

Markkinoilla on monia aggregaattoreita. Niitä ovat esimerkiksi CD Baby, United Screens, Distrokid, Record Union, Orchard, Tunecore ja Ditto. Myös Suomessa toimii muutama digijakeluun erikoistunut yritys.

Lue lisää Teostory-lehdestä: https://www.teosto.fi/teostory/kuka-tahansa-voi-julkaista-musiikkiaan

Miten saa musiikkiani Spotify-palveluun?

Saadaksesi musiikkisi Spotifyyn sinun on työskenneltävä digitaalisen jakelijan tai levy-yhtiön kanssa.

Digitaalinen jakelija huolehtii esimerkiksi musiikkisi metatietojen toimittamisesta Spotify-palveluun. Moni suoratoistopalvelu ei tee julkaisusopimuksia yksittäisten musiikintekijöiden tai edes pienten levy-yhtiöiden kanssa, minkä vuoksi avuksi tarvitaan ns. välikäsi. Maailmalla heitä kutsutaan aggregaattoreiksi (lue Usein kysyttyä -sivultamme lisää).

Ennen musiikin julkaisua kannattaa olla yhteydessä myös tekijänoikeusjärjestöihin, kuten Teostoon ja Gramexiin, ja tehdä kappaleista teosilmoitukset. Ne takaavat korvaukset lauluntekijöille ja esiintyjille, kun musiikkia kuunnellaan.

LUE LISÄÄ:

Teostory-lehti: ”Reittiohjeet Spotifyn soittolistoille”
Spotify for Artists: Usein kysyttyjä kysymyksiä

Teostolla on sopimus Facebookin kanssa. Sopimuksen myötä yksityishenkilöt voivat ladata musiikkia sisältäviä videoita Facebookiin ja Instagramiin. 

Yritysten ja muiden yhteisöjen on kuitenkin haettava (yleensä kaupallisiin) videoihinsa meiltä lupa, kun he julkaisevat videon Facebookissa tai Instagramissa. Katso lisätietoa luvasta: mediapienlupa Jos kyse on äänitemusiikista (digitaalisesti tai fyysisellä levyllä julkaistu musiikki), tarvitset lisäksi luvan myös äänitteen masteroikeuden omistajalta (yleensä levy-yhtiö).

Musiikin suoratoistoon eli striimaukseen Facebookissa ja Instagramissa ei sen sijaan tarvitse erikseen hankkia lupaa.

Meillä ei vielä ole sopimusta Twitchin ja TikTokin kanssa, joten emme voi myöntää lupaa edustamamme musiikin käyttöön Twitchissä ja TikTokissa julkaistavissa videoissa. Palvelut voivat itse mykistää tai blokata eli poistaa kokonaan niihin ladattuja videoita, jos videoissa on käytetty Teoston edustamaa musiikkia tai jotain muuta materiaalia, jonka käyttöön ei ole tarvittavia lupia.

Jos teet kaupallisessa tarkoituksessa ja ammattimaisesti podcastia, hanki meiltä mediapienlupa ladattavia tai striimattavia podcasteja varten.

Yksityishenkilöt voivat tehdä striimattavia podcasteja YouTubeen ilman erillisiä lupia. Lisätietoa voit lukea Usein kysyttyä -sivuiltamme.

Radioilla, joilla on sopimus Teoston kanssa, podcast sisältyy hinnoitteluun.

Jos julkaiset musiikkia sisältävän podcastin omilla kotisivuillasi (etkä esim. YouTubessa) ja musiikki ei itsesi tekemää, voit hankkia meiltä mediapienluvan.

Musiikin tekijänoikeudet

Musiikin alan tekijänoikeusjärjestöillä on käytännöllinen tehtävä. Ne toimivat välittäjinä musiikin oikeudenhaltijoiden ja musiikkia hyödyntävien toimijoiden, kuten yritysten, välillä. Ilman Teostoa jokainen suomalainen musiikkia käyttävä organisaatio ja yrittäjä joutuisi sopimaan kunkin suomalaisen ja ulkomaisen musiikin säveltäjän, sanoittajan, sovittajan ja musiikkikustantajan kanssa erikseen tämän teoksien käyttämisestä ja tekijänoikeuskorvauksen maksamisesta oikeudenhaltijalle.

.
Teoston tehtäviin kuuluvat myös musiikin tekijöiden ja kustantajien edunvalvonta sekä musiikin monimuotoisuuden edistäminen.

Teos on tekijän itsenäinen ja omaperäinen henkisen luomistyön tuote. Teoksia voivat olla esimerkiksi kirjat, maalaukset, elokuvat sekä sävelteokset musiikinlajista riippumatta. Teoksia suojataan tekijänoikeudella. Tekijänoikeus on voimassa luomishetkestä alkaen riippumatta siitä, onko tekijä rekisteröinyt teoksensa jotenkin tai esittänyt sen jossain.

Teoksen tekijällä on aina tekijänoikeus teokseensa riippumatta siitä, onko hän Teoston asiakas vai ei. Tekijällä on lakiin perustuva oikeus määrätä teoksensa käytöstä sekä oikeus tulla mainituksi sen tekijänä. Kenelläkään ei ole oikeutta muuttaa teosta ilman tekijän lupaa.

Tekijänoikeus myös antaa tekijälle mahdollisuuden ansaita teoksellaan.

Teosto edustaa musiikin luovia tekijöitä eli säveltäjiä, sanoittajia ja sovittajia sekä musiikin kustantajia. Me myönnämme heidän puolestaan luvat yrityksille ja yhteisöille musiikin käyttöön.

Gramex edustaa äänitteellä esiintyviä taiteilijoita / artisteita, musiikkituottajia ja muusikoita.

Jos teet itse musiikkia ja lisäksi esität sitä
joko tallenteilla tai konserteissa, voit olla sekä Teoston että Gramexin asiakas.

Sovittaminen on teoksen musiikin luovaa muuntelua. Jotta kyse on sovituksesta, sovittajan luovan panoksen teoksen uuteen asuun pitää olla selvästi tunnistettavissa. Sovittaja siis lisää teokseen uusia musiikillisia elementtejä, joita säveltäjän alkuperäisessä luomuksessa ei ole.

Sovittamista ei ole:

 • soitintaminen ilman luovaa panosta
 • helpompien versioiden laatiminen
 • sävellajin tai äänialan muuttaminen
 • sovitusjäljitelmien laatiminen kuulonvaraisesti
 • vähäiset muutokset ja esittäjän tulkinnallinen panos
 • kaksinnusten tai rinnakkaisäänien lisääminen tai poistaminen.

Sävellyksen sovittaminen edellyttää säveltäjän lupaa, tekstin kääntäminen alkuperäisen tekstinkirjoittajan lupaa. Teokset ovat suojattuja teokset tekijän elinajan ja 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Teoston asiakaspalvelu neuvoo tarvittaessa, keneltä lupa missäkin tapauksessa pyydetään ja auttaa yhteystietojen löytämisessä. Tekijänoikeudesta vapaiden teosten sovituksista päättää Teoston ohjelmistotoimikunta.

Suomalaiset teokset

 • Luvan myöntää: teoksen tekijä, kustantaja tai tekijän perikunta
 • Jos olet Teoston asiakas, löydät tietoa verkkopalvelustamme kohdasta ”yleinen teoshaku”.
 • Ilmoita saamasi lupa ja mahdolliset korvausosuudet asiakaspalveluumme: teoksen kustantaja tai säveltäjä tekee sovituksestasi teosilmoituksen

Ulkomaiset teokset

Ulkomaisen teoksen sovittamiseen, tekstin kääntämiseen tai uuden paikallisen tekstin tekemiseen myöntää luvan tavallisesti se teoksen kustantaja, jolla on teoksen kustannusoikeudet Suomea varten. Jos tällaista kustantajaa ei ole, lupa on pyydettävä teoksen alkuperäiseltä kustantajalta tai suoraan teoksen tekijöiltä.

 • Luvan myöntää yleensä: teoksen kustantaja (laadi sähköposti englanniksi)
 • Teoston asiakkaana löydät lisätietoa verkkopalvelustamme kohdasta ”yleinen teoshaku”
 • Yhteystiedot löydät kustantajan kotisivuilta.
 • Mainitse lupakyselyssä mahdollisimman paljon tietoa: mihin tarkoitukseen sovitus tai käännös tehdään (esitys, äänite tms.), kuka sovituksen tai käännöksen on tehnyt, kuka sen tulee esittämään sekä toimita sovitus kuunneltavaksi tai kerro, onko käännös tehty alkuperäistä sanoitusta mukaellen vai onko sitä kenties muutettu ja missä määrin.
 • Jos olet Teoston asiakas, ilmoita saamasi lupa ja mahdolliset osuudet meille. Lähetä saamasi lupa sähköpostitse meille osoitteseen: omateosto@teosto.fi

Nuottien ja laulujen sanojen julkaisemiseen verkossa pätevät samat säännöt kuin muuhunkin julkaisemiseen: siihen pitää saada teoksen tekijöiden lupa. Jos teos on kustannettu, luvan myöntää kustantaja, mutta muussa tapauksessa tekijä itse. Tekijöiden yhteystietoja voi tiedustella Teoston asiakaspalvelusta.

Julkisena pidetään yleensä kaikkea muuta paitsi lähimmässä perhe- ja ystäväpiirissä tapahtuvaa musiikin esittämistä.

Tekijänoikeuslaissa ei ole annettu määritelmää esityksen julkisuudesta, joten ongelmallisia tapauksia joudutaan arvioimaan oikeuskäytännön ja -kirjallisuuden valossa.

Julkiseksi esitys voidaan määritellä seuraavin perustein:

1. Tilaisuus on avoin yleisölle eikä osallistujia ole ennakolta yksilöllisesti määritelty. Esimerkiksi tilaisuus, johon kuka tahansa voi osallistua, on julkinen riippumatta siitä, kuinka moni tulee paikalle. Asiaan ei vaikuta myöskään se, onko tilaisuus maksullinen vai maksuton. 2. Teos esitetään suurelle suljetulle piirille. Tällaisia tilaisuuksia voivat olla vaikkapa eläkeläisten tai opiskelijoiden tanssit tai jonkin ammattiryhmän kokoontumiset.

3. Teos esitetään ansiotoiminnassa suurehkolle suljetulle piirille. Suurehko suljettu piiri voi olla kyseessä, kun musiikkia soitetaan työntekijöille työpaikalla, työpaikkaruokalassa tai yrityksen juhlissa jne.

Kun esitys on julkinen, teoksen tekijöillä on yksinoikeus määrätä esittämisestä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esityksen järjestäjä tarvitsee esittämiseen musiikin tekijöiden luvan.

Suomessa luvat myöntää Teosto edustamiensa tekijöiden puolesta. Teosto laskuttaa myös esityskorvaukset ja tilittää ne sitten musiikin tekijöille. Tekijän yksinoikeutta on rajoitettu joiltakin osin.

Ilman tekijän lupaa teoksen saa esittää jumalanpalveluksessa ja opetustoiminnassa (ei koske ansiotarkoituksessa harjoitettavaa opetusta) sekä tilaisuudessa, jossa teosten esittäminen ei ole pääasia ja johon pääsy on maksuton ja jota ei järjestetä ansiotarkoituksessa. Tällaiseen esittämiseen ei siis tarvita Teoston lupaa eikä Teosto laskuta esityksestä korvausta.

Jotta voidaan puhua plagiaatista, täytyy kappaleen olla oleellisilta elementeiltään melkeinpä yksi yhteen originaalin kanssa. Eli kynnys on korkea. Samankaltaisuus ei riitä. Lue lisää Teostory-verkkolehden artikkelista.

Musiikki opetuksessa

Pitääkö kunnallisen koulun hankkia Teostolta lupa musiikin esittämiseen?

Lähes kaikki kunnat ovat tehneet sopimuksen Teoston ja Gramexin kanssa, jolloin kunnallisen koulun lupa sisältyy siihen ja koulun ei tarvitse itse enää hankkia lupaa. Julkaistua musiikkia saa esittää opetuksen yhteydessä vapaasti, esimerkiksi cd-levyltä, tietokoneelta tai soittaa ja laulaa oppilaiden kanssa myös esimerkiksi joulu- ja kevätjuhlissa.

Kannattaa huomioida, että joillain palveluilla, kuten Youtubella ja Spotifylla, voi olla omat käyttöehtonsa, jotka rajaavat palveluiden käytön vain omaan henkilökohtaiseen käyttöön.

Kyllä. Esimerkiksi oppilaskonserttiin luvan saa Teostolta.

Äänitteeltä tai suoratoistona soitettavaan taustamusiikkiin luvan saa Musiikkiluvat.fi-palvelusta. Suoratoistopalvelun tulee olla tarkoitettu kaupalliseen käyttöön (löydät tiedot palvelun käyttöehdoista).

Musiikkiluvat-sivulta luvan voivat hankkia mm. yliopistot, yksityiset oppilaitokset, eri taideoppilaitokset, musiikkikoulut, kielikoulut, tanssikoulut ja kristilliset koulut. Lupa kattaa sekä Teoston että Gramexin luvat.

Koulut ja esitysilmoitus

Yleensä koulun juhlat ja konsertit ovat avoimia ja julkisia tilaisuuksia, joten niissä esitettävästä musiikista tulee tehdä meille esitysilmoitus. Esitysilmoituksien avulla saamme tiedon, kenen musiikkia on esitetty ja voimme maksaa korvauksia niille musiikin tekijöille ja -kustantajille, joiden kappaleita soitetaan ja esitetään.

Voit tehdä ilmoituksen täyttämällä lomakkeen kotisivuillamme tai verkkopalvelussamme.

 • kunnallinen koulu: kotisivuillamme olevan esitysilmoituslomakkeen voi lähettää osoitteeseen kunnat@teosto.fi
 • yksityinen oppilaitos: voit hankkia esitysluvan verkkopalvelussamme ja ilmoittaa siellä myös tilaisuudessanne esitettävän musiikin.

DJ ja musiikin esittäminen

Miksi ja mihin DJ-lisenssiä tarvitaan?

Lain mukaan sekä teosten tallentamiseen että niiden julkiseen esittämiseen tulee olla lupa. Tallentaminen ja esittäminen ovat kaksi eri käyttöoikeutta, joten lisenssit niihin hankitaan erikseen. Esitysluvan hankkii useimmiten ravintola tai tapahtuman järjestäjä.

Jos DJ tallentaa biisejä julkista käyttöä varten omille keikoilleen, hän tarvitsee siihen tallennusluvan. Lupa kattaa biisin tallentamisen (eli kopion tekemisen) sekä yksityiseen käyttöön tallennetun biisin julkisen käytön DJ-toiminnassa.

Hankkimalla DJ-lisenssin saa sekä Teoston että Gramexin tallennusluvan yhdellä kertaa. Luvan tulee olla voimassa ennen toiminnan aloittamista.

Lue lisää Musiikkiluvat.fi-sivuilta: www.musiikkiluvat.fi/dj-toiminta/

YouTuben tunnistusominaisuus Content ID tunnistaa striimejä ja tekee päätöksiä automatisoidusti, joten on vaikea antaa vastausta näkemättä jokaista tapausta erikseen.

Teostolla ja Youtubella on sopimus, joten edustamiemme musiikin oikeuksien osalta ongelmaa ei pitäisi olla. Ongelma voi liittyä levy-yhtiöiden ja YouTuben välisiin sopimuksiin ja käytäntöihin tai muiden tekijänoikeusjärjestöjen ja YouTuben välisiin sopimuksiin. DJ-toiminnassa ovat aina mukana myös ääniteoikeudet jollain tavalla.

Jos soitat pelkästään omia biisejäsi, jotka olet säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut kokonaan itse, et tarvitse DJ-lisenssiä.

Kyllä, muiden biiseistä tehdyt remixit eivät ole DJ:n omia kappaleita.

Musiikin soittaminen suoratoistopalveluista (esimerkiksi Spotify) ei ole DJ-lisenssin nojalla sallittua, koska Spotifyn omat käyttöehdot kieltävät palvelun julkisen käytön.

Musiikin soittaminen verkon tallennuspalveluista (esimerkiksi iCloud jne.) eli teosten yleisölle välittäminen kuuluu poikkeuksellisesti DJ-lisenssin piiriin Teoston edustamien teosten osalta. Käytön edellytyksenä on, että kyseessä on laillinen tallennuspalvelu ja että teos on aiemmin tallennettu tallennuspalveluun DJ:n toimesta.

Gramexilta (äänitteen esittäjät ja tuottajat) lupa pitää hankkia erikseen.

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!