Usein kysyttyä
Katso myös: musiikkialan sanastoSäveltäjä Kaija Saariaho
Teoston asiakas vuodesta 1978
Täältä löydät tietoa aiheista:
- Musiikintekijä ja Teoston asiakkuus
- Nimenmuutos olemassa olevaan asiakkuuteen
- Musiikin käyttö, luvat ja maksut
- YouTube-videot | Spotify, Facebook, TikTok, Twitch
- Podcast ja musiikki
- Musiikin tekijänoikeudet | Gramex ja Teosto | Plagiointi | Cover-biisit
- Sovittaminen
- Musiikki opetuksessa
- DJ ja musiikin esittäminen
- Musiikkialan sanastoa
- Lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen
- Tarvitseeko joululaulujen esittämiseen luvan
- Tarvitseeko laulunsanojen julkaisuun tai painattamiseen luvan
- Teoston lisensoimat palvelut
- Musiikkialan ABC – perustietoa musiikkialasta pähkinänkuoressa
Musiikin tekijät ja Teoston asiakkuus
Ensimmäiseksi sinun täytyy liittyä asiakkaaksemme. Asiakassopimuksen voit tehdä pankkitunnuksillasi.
Kun olet saanut meiltä vahvistuksen asiakkuudestasi ja käyttäjätunnukset verkkkopalveluumme, tee verkkopalvelussamme:
- teosilmoitukset teoksistasi aina mahdollisimman pian niiden valmistuttua
- esitysilmoitukset, kun esität omaa tai muiden musiikkia keikoilla ja konserteissa
Muista pitää ajan tasalla myös pankkitili- ja verotietosi sekä yhteystietosi. Muutokset tietoihisi voit tehdä verkkopalvelussamme.
Hoidamme puolestasi pääosin kaikki lupaneuvottelut, mutta voit irrottaa tiettyjä alueita sopimuksen piiristä ja hallinnoida niitä itse.
Kun teet kanssamme asiakassopimuksen, valtuutat lähtökohtaisesti meidät hallinnoimaan kaikkia teoksiasi maailmanlaajuisesti: me sovimme ja neuvottelemme musiikkisi käyttöluvista ja korvauksista. Sinun ei tarvitse itse huolehtia siitä, onko tietty toimija hankkinut luvan musiikkisi esittämiseen tai karhuta korvauksia musiikkisi esittämisestä.
Jos haluat, voit irrottaa tiettyjä oikeusluokkia tai maantieteellisiä alueita Teoston hallinnoinnista ja hallinnoida niitä itse. Jos irrotat oikeuksia itsehallinnointiin, neuvottelet niiden osalta itse teoksesi käytön ehdoista ja laskutat itse myös korvaukset.
Asiakassopimuksen ulkopuolella olevat asiat
Teoston asiakassopimuksen ulkopuolella ovat
- pelimusiikki
- ns. suuret oikeudet (esim. ooppera, baletti tai musikaali)
- musiikin käyttö mainoksissa, trailereissa ja promoissa
- musiikin intensiivinen käyttö (kannatuslaulut, musiikkitunnukset jne.)
- musiikin käyttö teatterilevitykseen tulevissa elokuvissa, lyhytelokuvissa ja dokumenteissa
- musiikin käyttö Pohjoismaiden ulkopuolella esitettävissä draamasarjoissa
Näissä tapauksissa luvan voi antaa vain sinä itse tai kustantajasi, jos sinulla on kustannussopimus. Sinä itse tai kustantajasi myös hinnoittelette musiikkisi.
Asikassopimuksemme ulkopuolella ovat myös ns. graafiset oikeudet eli teoksesi nuotit ja sanat. Jos nuottejasi tai sanoituksiasi painetaan tai esitetään jossain visuaalisesti (esim. karaokevideot), luvan nuottien ja sanojen julkaisuun annat sinä itse tai kustantajasi.
Lue lisää:
Yksityishenkilön liittymismaksu on 100 euroa +alv (25,5 %) eli yhteensä 125,5 euroa, kustantajan liittymismaksu on 300 euroa + alv (25,5 %) eli yhteensä 376,5 euroa.
Liittymismaksu on kertamaksu eli maksettuasi liittymismaksun kerran, mitään vuosittaisia maksuja ei enää ole ja saat Teoston palvelut käyttöösi loppuelämäksesi.
Henkilöt maksavat liittymismaksun verkossa liittymisen yhteydessä, kustantajat suorittavat maksun erikseen. Lue lisää Teostoon liittymisestä.
Mitä eroa on Teoston asiakkaalla ja jäsenellä?
Asiakkaat saavat kaikki samat palvelut kuin jäsenetkin, mutta he eivät voi osallistua Teoston päätöksentekoon.
Jäsenillä on sen sijaan oikeus osallistua vuosikokouksiin ja olla mukana päätöksenteossa. Jäsenistö päättää vuosikokouksissa Teoston toiminnan linjauksista ja nimittää hallituksen. Jäsen voi tulla myös valituksi hallitukseemme.
Jäseneksi voi hakea asiakkaanamme oleva musiikintekijä tai musiikkikustantaja sekä ammatillinen yhdistys, joka edustaa musiikin tekijöitä tai kustantajia. Teoston hallitus päättää jäsenvalinnoista juoksevasti vuoden kuluessa.
Lue lisää:
Jos olet musiikintekijäasiakas, voit vaihtaa tunnukset sivuillamme itse. Jos edustat kustannusyhtiötä, ota yhteys asiakaspalveluumme.
Musiikintekijän ei ole pakko kuulua Teostoon: voit toimia myös itsenäisesti tai liittyä johonkin toiseen musiikin tekijänoikeusjärjestöön.
Teosto hoitaa puolestasi oikeuksien hallinnoinnin eli musiikin käytön ehtojen ja hintojen neuvottelemisen ja korvausten laskuttamisen. Tässä olisi yksittäiselle tekijälle paljon työtä – siksi valtaosa suomalaisista ammattimaisista säveltäjistä, sanoittajista, sovittajista ja musiikkikustantajista on valinnut kumppanikseen Teoston. Teostolla on myös enemmän neuvotteluvoimaa kuin tekijällä yksin.
Tekijänoikeus teokseen on kuitenkin aina olemassa, vaikka tekijä ei kuuluisi mihinkään tekijänoikeusjärjestöön.
Musiikin käyttö ja maksut
Spotifyn omien käyttöehtojen mukaan Spotify on tarkoitettu vain henkilökohtaiseen, ei-kaupalliseen viihdekäyttöön. Tämä tarkoittaa sitä, että Spotifyta ei saa soittaa esimerkiksi webinaarissa tai julkisesti yrityksissä, kuten ravintoloissa, kaupoissa tai tanssikouluissa.
Työ- ja asiakastilojen taustamusiikkia tarjoavat esimerkiksi Soundtrack Your Brand, Streamec tai suomalaiset Feelment, Audience First ja Mood Media. Vinkkejä taustamusiikin käyttöön sekä listan Teoston lisensioimista musiikkipalveluista näet täältä. Suomessa toimivien taustamusiikkioperaattoreiden listan löydät myös Musiikkiluvat.fi -sivustolta.
Saat taustamusiikkia varten tarvittavan Teoston ja Gramexin musiikin esitysluvan Musiikkiluvat.fi -sivustolta.
Moni toimija käyttää musiikkia liiketoimintansa edistämiseen tai lisätäkseen kohderyhmänsä viihtyvyyttä. Siksi on oikein, että musiikin käytöstä myös maksetaan sen tekijälle kuuluva korvaus.
Musiikin käytöstä maksettavat lupamaksut ovat tärkeä tulonlähde ammattimaisille musiikintekijöille. Musiikin tekoon liittyy erilaisia kuluja, kuten studio- ja tuotantokuluja, laitteiden vuokrausta, omaa työaikaa tai yhteistä työaikaa biisileirillä sekä markkinointia. Kappaleen valmistuminen kestää pitkään. Usein kappaleesta maksettavat korvaukset jakautuvat usealle eri ammattilaiselle; esimerkiksi säveltäjälle, sanoittajalle, sovittajalle, tuottajalle, laulajalle ja soittajille.
Musiikin käyttölupa tarvitaan lähtökohtaisesti aina, kun tekijänoikeuden suojaamaa musiikkia esitetään julkisesti tapahtumassa tai jossain mediakanavassa tai kun siitä valmistetaan teoskappaleita (tallentaminen). Lupaa ei tarvita silloin, kun musiikin käyttö on yksityistä. Se tarkoittaa esimerkiksi musiikin kuuntelua kotioloissa tai kun musiikkia soitetaan ystävä- tai perhepiirin tilaisuuksissa, kuten häissä, tai syntymäpäiväjuhlissa.
Lisätietoa
Musiikinkäyttölupien hinnastot löydät siirtymällä lupia esittelevälle sivullemme. Kun valitset ja klikkaat auki tietyn luvan, voit katsella mitä lupa sisältää ja mitä se maksaa.
Alta löydät suorat linkit käytetyimpien lupiemme hinnastoihin:
- Tapahtumalupa: hintalaskuri
- Kymppilupa (10 tapahtumaa vuodessa): hinnasto
- Mediapienlupa: hinnasto
Teosto maksaa lupamaksuina keräämänsä korvaukset edelleen musiikin tekijöille tilityksinä. Edustamme noin 40 000 kotimaista ja yli kolmea miljoonaa ulkomaista musiikin säveltäjää, sanoittajaa, sovittajaa ja musiikkikustantajaa.
Kotimaisten tekijöiden ja kustantajien korvaukset maksamme suoraan heille itselleen. Ulkomaisten tekijöiden korvaukset maksamme heille ulkomaisten sisarjärjestöjemme kautta. Meillä on ulkomaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa vastavuoroisuussopimuksia, jotka kattavat noin 100 maata.
Tekijänoikeuskorvausten käsittelemisestä syntyy myös kuluja, jotka pitävät sisällään mm. Teoston järjestelmä- ja henkilöstökuluja. Niiden osuutta kuvaa Teoston kuluprosentti, joka raportoidaan vuosittain avoimuusraportissa. Kuluja vähentävät Teoston sijoituksista saadut tuotot.
Lue lisää
Musiikinkäytöstä maksettavat korvaukset
Bändin esiintyjät saavat palkkion nimenomaan esiintymisestä eli soittamisesta ja laulamisesta. Bändi saattaa kuitenkin esittää monen eri säveltäjän, sanoittajan ja sovittajan tekemää musiikkia. Siksi esiintymisestä kuuluu palkkio myös niille, joiden tekemää musiikkia esitetään. Teostomaksuilla katetaan tämä osuus.
Kaikki musiikkia tekevät henkilöt eivät itse keikkaile, vaan he tekevät musiikkia muille esitettäväksi, jolloin Teoston lupamaksuina keräämät korvaukset voivat olla heidän ainoa tulonlähteensä.
Kun ravintola, konserttitalo tai festivaali hankkii Teostolta luvan, me jaamme rahat musiikin tekijöille eli niille säveltäjille, sanoittajille ja sovittajille sekä musiikin kustantajille, joiden musiikkia on esitetty.
Lue lisää
Jos haluat soittaa musiikkia esimerkiksi vaalitilaisuudessa, pyydä lupaa suoraan musiikin tekijältä itseltään tai hänen kustantajaltaan. Heillä on oikeus päättää, antavatko he luvan musiikin käyttöön vai eivät. Teosto ei voi myöntää lupaa musiikin käyttöön poliittisessa yhteydessä, kuten esimerkiksi vaalitilaisuuksissa, vaalivideoilla tai vaalilähetyksissä.
Useimpien musiikkikustantajien yhteystiedot löytyvät Suomen Musiikkikustantajat ry:n nettisivuilta. Musiikin tekijöiden yhteystiedot saat tarvittaessa asiakaspalvelustamme.
Musiikin tekijän luvan lisäksi tarvitaan musiikin esityslupa
Jos musiikin tekijä tai hänen kustantajansa antaa luvan musiikkinsa käyttöön poliittisessa yhteydessä, musiikin julkiseen esittämiseen tarvitaan lisäksi esityslupa, jonka saat Teostosta. Fyysisiin livetilaisuuksiin sopivin esityslupa on useimmiten Teoston Tapahtumalupa, netissä tai somessa livestriimattaviin tilaisuuksiin sopivin esityslupa on tilanteesta riippuen useimmiten joko Mediapienlupa tai Livestriimauslupa.
Lisätietoa:
Miten poliittinen yhteys määritellään? Lue jäsenjärjestömme Suomen Musiikintekijöiden julkaisemasta artikkelista.
Musiikin käyttö mainonnassa
Musiikin hyödyntäminen yrityksen kaupallisissa sisällöissä (mukaanlukien sosiaalisen median sisällöt) tai markkinoinnissa on aina luvanvaraista. Tämä koskee niin musiikista tehtyä äänitettä, kappaleen nimeä tai laulun tekstiä.
Teosto ei myönnä lupia musiikin käyttöön mainonnassa vaan lupa musiikin käyttöön mainonnassa kysytään yleensä kappaleen kustantajalta. Jos kappaletta ei ole kustannettu, lupa täytyy kysyä musiikin säveltäjältä ja sanoittajalta.
Myös neuvottelut kappaleen sävellyksen/sanoituksen käytöstä maksettavasta korvauksesta käydään siis joko musiikkikustantajan tai musiikin tekijöiden kanssa.
Valmis äänite vai oma cover-versio?
Jos mainoksessa halutaan käyttää valmiiksi levyllä tai digitaalisesti julkaistua versiota, lupa äänitteen käyttöön on saatava sen julkaisijalta, joka on yleensä levy-yhtiö. Neuvottelut äänitteen käytöstä ja sen hinnasta käydään siis julkaisijan kanssa.
Jos kappaleesta haluaa tehdä mainokseen oman version (ns. cover-versio), lupa tarvitaan vain sävellyksen ja sanoituksen käyttöön joko kustantajalta tai tekijöiltä. Tässä tapauksessa uuden version kappaleesta tekee mainoksen tuottaja itse omalla kustannuksellaan.
Jos mainosta esitetään televisiossa, radiossa tai vaikkapa YouTubessa, maksaa kanava sen käytöstä Teostolle lisäksi esityskorvauksia, jotka ohjautuvat meidän kauttamme kappaleen tekijöille.
Jos kappale, johon sämple liitetään, on tarkoitus julkaista äänitteenä, tarvitset luvan. Musiikkikappaleen sämpläämiseen tarvitaan lupa sämplättävän musiikkikappaleen tekijöiltä. Lisäksi lupa tarvitaan myös sämplättävän äänitteen tuottajalta (levy-yhtiö) ja äänitteellä esiintyviltä taiteilijoilta.
Jos sämpläät kappaletta vain omaan yksityiseen käyttöösi, et tarvitse lupaa. Tekijänoikeuslaki sallii muutaman kappaleen valmistamisen julkistetusta teoksesta laillisesta lähteestä yksityistä käyttöä varten. Kappaletta ei ole kuitenkaan lupa käyttää muuhun tarkoitukseen, kuten esim. soittamiseen julkisessa tilanteessa tai jakamiseen internetin kautta.
Musiikin tekijöiden yhteystiedot
Musiikin tekijöiden yhteystietoja voit tiedustella asiakaspalvelustamme tai esimerkiksi heidän omilta kotisivuiltaan tai sosiaalisen median palveluista.
Pitääkö katusoittoon ostaa lupa Teostosta?
Pienimuotoinen eli spontaani, lyhytkestoinen tai satunnainen katusoitto on sisältynyt 1.1.2019 alkaen Teoston ja Kuntaliiton tekemään kuntien ja kaupunkien musiikinkäyttösopimukseen. Siihen ei siis tarvitse ostaa musiikinkäyttölupaa erikseen. Koska kunnat eivät maksa katusoitosta erillistä musiikinesityskorvausta, katusoittajien ei tarvitse tehdä pienimuotoisesta katusoitosta esitysilmoituksia eikä siitä myöskään makseta esityskorvauksia.
Mikäli katusoitto on säännöllistä, usein toistuvaa tai muutoin ammattimaisesti toteutettua (katusoittaja on palkattu soittamaan esim. kaupan tai ravintolan edessä), siihen tulee hankkia erillinen musiikinkäyttölupa. Sopivia lupia ovat Tapahtumalupa tai Kymppilupa (10 soittokertaa) riippuen soittokertojen määrästä.
Luvan hankkimisen jälkeen katusoittajan tulee tehdä esiintymisistään myös esitysilmoitukset Teoston verkkopalvelussa, jotta hänen esittämistään kappaleista voidaan maksaa esityskorvaukset kappaleiden säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille. Esitysilmoituksen tekemiseen tarvitset esiintyjän verkkopalvelutunnukset.
Lisätietoa esitysilmoituksista ja esiintyjän verkkopalvelutunnuksista
Muiden järjestämissä tilaisuuksissa esiintymisen lisäksi monet kuorot järjestävät myös itse konsertteja, striimejä ja tapahtumia, joissa kuoro esiintyy. Olemme koonneet kuoroille lisätietoja sekä fyysisisten että livestriimattujen tapahtumien järjestämiseen ja videoiden julkaisemiseen netissä ja somekanavilla tarvittavista luvista.
Pitääkö hyväntekeväisyyskonserttiin hankkia lupa Teostosta?
Vaikka konsertin tai muun tapahtuman kaikki tuotot lahjoitettaisiin hyväntekeväisyyteen, se tarvitsee luvan. Teosto edustaa tapahtumissa oikeudenomistajiaan eli säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia ja musiikkikustantajia, eikä voi heidän puolestaan myöntää maksuttomuutta edes hyvään tarkoitukseen esitetylle musiikille.
Hyväntekeväisyystapahtumassa esitettyjen kappaleiden tekijät ja kustantajat voivat kuitenkin halutessaan lahjoittaa konsertista saamansa tekijänoikeuskorvaukset valittuun hyväntekeväisyyskohteeseen. Tämän he voivat tehdä joko omalta pankkitililtään tai Teoston kautta.
Mikäli konsertissa esitetään ainoastaan musiikkia, joka ei ole Teoston hallinnoinnissa, Teosto ei laskuta konsertissa tapahtuvasta musiikinkäytöstä. Teoston hallinnointiin eivät kuulu kappaleet, joiden tekijänoikeudellinen suoja-aika on päättynyt tai joiden tekijöitä emme edusta. Konsertissa soitettujen kappaleiden tekijät ja kustantajat voivat halutessaan irrottaa kyseisen konsertin Teoston edustuksesta. Tämä tapahtuu käyttämällä Teoston asiakassopimuksen mahdollistamaa itsehallinnointia.
Tavoitteemme on, että oikeudenomistajiemme oikeuksia kunnioitetaan ja he saavat korvauksen kaikista niistä esityksistä, joissa heidän musiikkiaan käytetään. Teosto voi kuitenkin maksaa korvaukset vasta, kun musiikkia käyttänyt taho on suorittanut Teostolle lupamaksun.
Mikäli musiikkia käyttänyt taho hakeutuu konkurssiin, se ei voi maksaa lupamaksuja Teostolle ennen, kuin yhtiön varat ja velat on selvitetty konkurssin pesänhoitajan toimesta. Mikäli Teostolle maksetaan korvauksia konkurssiselvityksen jälkeen, Teosto tilittää rahat oikeudenomistajilleen normaalin tilitysprosessin mukaisesti.
Musiikin käytöstä kerättyjen korvausten tilittämisessä ja jakamisessa oikeudenomistajille noudatetaan Teoston jäsenkokouksessa hyväksyttyä tilityssääntöä.
Jumalanpalvelus ja musiikin käyttö
Jumalanpalvelusten yhteydessä esitettävä musiikki on tekijänoikeuslain nojalla vapaata eli musiikkia saa esittää, ilman erillistä musiikin käyttölupaa. Tätä kutsutaan jumalanpalveluspoikkeukseksi.
Huomioithan, että jumalanpalveluspoikkeuksen piiriin kuuluvat vain jumalanpalvelukset, jotka pidetään läsnätilaisuutena. Muut seurakunnan tilaisuudet, kuten kerhot, kuorot, konsertit, etätilaisuudet tai muut tapahtumat tarvitsevat siihen soveltuvan musiikin käyttöluvan.
Mikä luokitellaan jumalanpalvelukseksi?
Jumalanpalveluksella tarkoitetaan evankelisluterilaisen kirkon osalta kirkkolain ja kirkkokäsikirjan mukaisia tilaisuuksia. Kirkkolaki ja kirkkokäsikirja asettavat yksityiskohtaiset säännöt evankelisluterilaisen kirkon jumalanpalveluksille.
Myös Tekijänoikeusneuvosto on todennut että jumalanpalveluksella tarkoitetaan useimmiten säännöllisesti toistuvaa tapahtumaa, jonka tapahtumisjärjestys ja käytettävät kirjalliset materiaalit ovat melko tarkkaan ennalta määriteltyjä. Jumalanpalvelus noudattaa yleensä ennalta säädettyä kaavaa ja päätoimijana on yleensä papin virkaan vihitty henkilö.
Uskonnollisten yhdyskuntien kohdalla jumalanpalvelukseksi rinnastetaan evankelisluterilaisen kirkon jumalanpalvelus. Uskonnollisten yhdyskuntien hengelliset kokoontumiset voivat olla toisistaan poikkeavia, mutta lainsäädäntö antaa rajoitukset sille, millainen tilaisuus on jumalanpalvelus ja näin ollen milloin jumalanpalveluspoikkeus toteutuu.
Mikäli uskonnollisen yhdyskunnan järjestämä tilaisuus poikkeaa selvästi muista sen järjestämistä uskonnon harjoittamiseen liittyvistä tilaisuuksista, sitä ei myöskään lasketa jumalanpalveluspoikkeuksen piiriin.
Tilaisuudet eivät täytä jumalanpalvelukseen rinnastettavan tilaisuuden tunnusmerkkejä, mikäli ne sisältävät esimerkiksi viihdeohjelmanumeroita, ruokailutuokioita tai kirpputoritoimintaa, joilla ei ole yhteyttä varsinaiseen hengelliseen toimitukseen.
Musiikin tekijänoikeudet
Musiikkialan tekijänoikeusjärjestöillä on käytännöllinen tehtävä. Ne toimivat välittäjinä musiikin oikeudenhaltijoiden ja musiikkia hyödyntävien toimijoiden, kuten yritysten, välillä.
Ilman Teostoa jokainen suomalainen musiikkia käyttävä organisaatio ja yrittäjä joutuisi sopimaan kunkin suomalaisen ja ulkomaisen musiikin säveltäjän, sanoittajan, sovittajan ja musiikkikustantajan kanssa erikseen musiikin käyttämisesn ehdoista ja hinnoista.
Teoston tehtäviin kuuluvat myös musiikin tekijöiden ja kustantajien edunvalvonta sekä musiikin monimuotoisuuden edistäminen.
Teos on tekijän itsenäinen ja omaperäinen henkisen luomistyön tuote. Teoksia voivat olla esimerkiksi kirjat, maalaukset, elokuvat sekä sävelteokset musiikinlajista riippumatta.
Teoksia suojataan tekijänoikeudella. Tekijänoikeus on voimassa luomishetkestä alkaen riippumatta siitä, onko tekijä rekisteröinyt teoksensa jotenkin tai esittänyt sen jossain. Musiikin tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta teoksen kaikkien tekijöiden kuolinvuoden päättymisestä.
Kyllä. Teoksen tekijällä on aina tekijänoikeus teokseensa riippumatta siitä, onko hän Teoston asiakas vai ei. Se tarkoittaa, että tekijällä on lakiin perustuva oikeus määrätä teoksensa käytöstä sekä oikeus tulla mainituksi sen tekijänä. Kenelläkään ei ole oikeutta muuttaa teosta ilman tekijän lupaa. Tekijänoikeus antaa tekijälle myös mahdollisuuden ansaita teoksellaan.
Kun teet kanssamme asiakassopimuksen, valtuutat lähtökohtaisesti meidät hallinnoimaan kaikkia teoksiasi maailmanlaajuisesti: me sovimme ja neuvottelemme musiikkisi käyttöluvista ja korvauksista lähes kaikkialla maailmassa.
Sinun ei siis tarvitse itse huolehtia siitä, onko musiikkiasi hyödyntävä toimija hankkinut luvan musiikin esittämiseen tai karhuta korvauksia musiikkisi esittämisestä.
Teosto edustaa musiikin luovia tekijöitä eli säveltäjiä, sanoittajia ja sovittajia sekä musiikin kustantajia. Me myönnämme heidän puolestaan luvat yrityksille ja yhteisöille musiikin käyttöön.
Gramex edustaa äänitteillä esiintyviä muusikoita, laulusolisteja, kapellimestareita ja musiikkituottajia eli levy-yhtiöitä.
Jos teet itse musiikkia ja lisäksi esität sitä sekä livenä keikoilla ja konserteissa että julkaistuilla levyillä tai digitaalisilla tallenteilla , voit olla sekä Teoston että Gramexin asiakas.
Lisätietoa: Gramex.fi
Sovittaminen on olemassa olevan teoksen musiikin luovaa jälkikäteistä muuntelua. Jotta kyse on uudesta sovituksesta, sovittajan luovan panoksen teoksen uuteen asuun pitää olla selvästi tunnistettavissa. Sovittaja siis lisää teokseen uusia musiikillisia elementtejä, joita säveltäjän alkuperäisessä luomuksessa ei ole.
Sovittamista ei ole:
- soitintaminen ilman luovaa panosta
- helpompien versioiden laatiminen eri soittimille tai kokoonpanoille
- sävellajin tai äänialan muuttaminen
- sovitusjäljitelmien laatiminen kuulonvaraisesti
- vähäiset muutokset ja esittäjän tulkinnallinen panos
- kaksinnusten tai rinnakkaisäänien lisääminen tai poistaminen
- fraseeraus- ja sormitusmerkinnät, sointumerkkien liittäminen melodiaan
- muiden vastaavanlaisten muutosten tekeminen.
Improvisointi tai soitintaminen ei ole sovittamista
Kouluissa voi opetustarkoituksessa esittää uusia sovituksia ilman lupaa, mutta julkiseen esittämiseen ja tallentamiseen tarvitaan lupa. Usein kouluissa kyse on kuitenkin esimerkiksi soitintamisesta, ei sovittamisesta, jolloin lupaa ei tarvita. Soolo tai improvisaatio eivät ole sovittamista.
Jos haluat tehdä teoksesta uuden sovituksen tai käännöksen
- Pyydä suojatun teoksen sovittamiseen tai kääntämiseen lupa alkuperäisen teoksen oikeudenomistajalta.
- Kysy lupa kustannetun teoksen sovitukseen tai käännökseen kustantajalta tai pyydä kustantamattoman teoksen sovitus- tai käännöslupaa sen tekijöiltä tai tekijöiden perillisiltä.
- Jos kyseessä on kotimainen teos, pyydä teoksen säveltäjää, sanoittajaa tai kustantajaa tekemään teosilmoitus.
- Jos kyseessä on tekijänoikeudesta vapaan teoksen muunnelma, tee teosilmoitus verkkopalvelussa. Ohjelmistoasiamies käsittelee ilmoitukset ja niihin liittyvät materiaalit. (Jos kiinnostaa, miten tämä tapahtuu, lue TeoStory-artikkeli aiheesta.)
Sävellyksen sovittaminen edellyttää säveltäjän lupaa, tekstin kääntäminen alkuperäisen tekstinkirjoittajan lupaa. Teokset ovat suojattuja teokset tekijän elinajan ja 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.
Jos teos on kustannettu, luvan myöntää kustantaja, muussa tapauksessa tekijä itse. Tiedon siitä, kuka teoksten kustantaja on löydät useimmiten julkaistulta äänitteeltä (esim. cd-tai vinyylilevy), nuoteista, latauspalveluiden tekijätiedoista tai netin hakupalveluista.
Kotimaisten musiikkikustantajien yhteystietoja löydät Suomen Musiikkikustantajat ry:n nettisivuilta, tekijöiden yhteystietoja voit tiedustella asiakaspalvelustamme.
Tekijänoikeudesta vapaiden teosten sovituksista päättää Teoston ohjelmistotoimikunta.
Ohjelmistotoimikunnan ja asiakaspalvelumme yhteystiedot löydät Ota yhteys -sivulta.
Suomalaiset teokset
- Luvan myöntää: teoksen kustantaja, tekijä tai tekijän perikunta
- Jos olet Teoston asiakas, löydät alkuperäisen teoksen tekijä- ja kustantajatiedot verkkopalvelustamme Teokset-välilehden kohdasta ”Yleinen teoshaku”.
- Ilmoita saamasi sovituslupa ja mahdolliset korvausosuudet asiakaspalveluumme omateosto@teosto.fi. Teoksen kustantaja tai säveltäjä tekee sovituksestasi teosilmoituksen
Ulkomaiset teokset
Ulkomaisen teoksen sovittamiseen, tekstin kääntämiseen tai uuden paikallisen tekstin tekemiseen myöntää luvan tavallisesti se teoksen kustantaja, jolla on teoksen kustannusoikeudet Suomea varten. Jos tällaista kustantajaa ei ole, lupa on pyydettävä teoksen alkuperäiseltä kustantajalta tai suoraan teoksen tekijöiltä.
- Luvan myöntää yleensä: teoksen kustantaja (laadi sähköposti englanniksi)
- Jos olet Teoston asiakas, löydät alkuperäisen teoksen tekijä- ja kustantajatiedot verkkopalvelustamme Teokset-välilehden kohdasta ”Yleinen teoshaku”.
- Yhteystiedot löydät kustantajan kotisivuilta.
- Mainitse lupakyselyssä mahdollisimman paljon tietoa: mihin tarkoitukseen sovitus tai käännös tehdään (esitys, äänite tms.), kuka sovituksen tai käännöksen on tehnyt, kuka sen tulee esittämään sekä toimita sovitus kuunneltavaksi tai kerro, onko käännös tehty alkuperäistä sanoitusta mukaellen vai onko sitä kenties muutettu ja missä määrin.
- Jos olet Teoston asiakas, ilmoita saamasi lupa ja mahdolliset osuudet meille. Lähetä saamasi lupa sähköpostitse meille osoitteseen: omateosto@teosto.fi
Lupaa kannattaa kysyä ajoissa. Ulkomaisiin teoksiin luvan hakeminen saattaa vaatia hieman kärsivällisyyttä, koska vastausajat ovat usein huomattavasti pidemmät kuin kotimaisissa lupakyselyissä.
Nuottien ja laulujen sanojen julkaisemiseen verkossa pätevät samat säännöt kuin muuhunkin julkaisemiseen: siihen pitää saada teoksen tekijöiden lupa.
Jos teos on kustannettu, luvan myöntää kustantaja, mutta muussa tapauksessa tekijä itse. Musiikkikustantajien yhteystietoja löydät Suomen Musiikkikustantajat ry:n nettisivuilta, tekijöiden yhteystietoja voit tiedustella Teoston asiakaspalvelusta.
Julkisena pidetään yleensä kaikkea muuta paitsi lähimmässä perhe- ja ystäväpiirissä tapahtuvaa musiikin esittämistä.
Julkiseksi esitys voidaan määritellä seuraavin perustein:
1. Tilaisuus on avoin yleisölle eikä osallistujia ole ennakolta yksilöllisesti määritelty. Esimerkiksi tilaisuus, johon kuka tahansa voi osallistua, on julkinen riippumatta siitä, kuinka moni tulee paikalle. Asiaan ei vaikuta myöskään se, onko tilaisuus maksullinen vai maksuton.
2. Teos esitetään suurelle suljetulle piirille. Tällaisia tilaisuuksia voivat olla vaikkapa eläkeläisten tai opiskelijoiden tanssit tai jonkin ammattiryhmän kokoontumiset.
3. Teos esitetään ansiotoiminnassa suurehkolle suljetulle piirille. Suurehko suljettu piiri voi olla kyseessä, kun musiikkia soitetaan työntekijöille työpaikalla, työpaikkaruokalassa tai yrityksen juhlissa jne.
Kun esitys on julkinen, teoksen tekijöillä on yksinoikeus määrätä esittämisestä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esityksen järjestäjä tarvitsee esittämiseen musiikin tekijöiden luvan.
Suomessa luvat myöntää Teosto edustamiensa tekijöiden puolesta. Teosto laskuttaa myös esityskorvaukset ja tilittää ne sitten musiikin tekijöille. Tekijän yksinoikeutta on rajoitettu joiltakin osin.
Ilman tekijän lupaa teoksen saa esittää jumalanpalveluksessa ja opetustoiminnassa (ei koske ansiotarkoituksessa harjoitettavaa opetusta) sekä tilaisuudessa, jossa teosten esittäminen ei ole pääasia ja johon pääsy on maksuton ja jota ei järjestetä ansiotarkoituksessa. Tällaiseen esittämiseen ei siis tarvita Teoston lupaa eikä Teosto laskuta esityksestä korvausta.
Tekijänoikeuslaissa ei ole annettu määritelmää esityksen julkisuudesta, joten ongelmallisia tapauksia joudutaan arvioimaan oikeuskäytännön ja -kirjallisuuden valossa.
Yleisölle välittäminen
Yleisölle välittämisestä on kyse silloin, kun yleisö ei ole läsnä itse esitystilaisuudessa, esimerkiksi kun teos välitetään radiossa tai netissä.
Jotta voidaan puhua plagiaatista, täytyy kappaleen olla oleellisilta elementeiltään melkeinpä yksi yhteen originaalin kanssa. Eli kynnys on korkea. Samankaltaisuus ei riitä.
Teostory-verkkolehdessä olemme käsitelleet sitä, mikä on plagiaatti ja mikä ei, sekä sitä, miten plagiaattiepäilyjä tutkitaan.
Cover-biisin saa esittää ilman tekijän suostumusta, mutta kappaleen muuntelu ilman lupaa on kielletty
Cover-biisin saa esittää julkisesti ja tallentaa levylle ilman biisin tekijän tai alkuperäisen esittäjän suostumusta, jos noudattaa alkuperäistä sanoitusta, sävellystä ja sovitusta. Huomioithan kuitenkin, että cover-version levyttämiseen eli tallentamiseen fyysiselle tallenteelle (cd-levy, vinyyli, DVD jne.) tarvitaan aina NCB:n tallennuslupa.
Oman cover-version yhteydessä on hyvä ilmoittaa myös kappaleen alkuperäisten tekijöiden nimet (säveltäjät, sanoittajat, sovittajat ja kustantajat).
Myös cover-biisien esittämiseen keikoilla, konserteissa tai muissa tapahtumissa tarvitaan musiikin esityslupa, jonka hankkii tapahtumajärjestäjä. Lisätietoa musiikin esitysluvista Musiikin käyttöluvat -sivulla.
Mikä lasketaan uudeksi sovitukseksi (kappaleen muunteluksi)?
Musiikin käyttö videoissa: YouTube ja some-videot
Olen tekemässä työhöni liittyvän videon, johon tulee musiikkia. Tarvitsenko luvan?
Musiikin käyttöön YouTube- tai somevideolla tarvitaan lupa, jos se julkaistaan yrityksen tai yhteisön nimissä tai toimesta. Jos julkaiset omasta työstäsi kertovan videon yksityishenkilönä, Teoston ja YouTuben välinen sopimus kattaa musiikin käytön videolla.
Luvan tyyppi riippuu videon luonteesta. Jos video on uutismainen eli esimerkiksi tapahtumasta tai näytöksestä tehty maksuton tallenne, Teoston Mediapienlupa riittää.
Jos musiikkia käytetään YouTubessa julkaistavassa mainoksessa, varainhankintakampanjassa, elokuvassa (myös lyhytelokuvat ja dokumentit), yritysesittelyssä tai muussa vastaavassa videossa, lupa musiikin käyttöön on kysyttävä musiikin kustantajalta. Kustantajien yhteystietoja löydät Suomen Musiikkikustantajat ry:n nettisivuilta.
Jos käytät YouTubeen julkaistavassa videossa digitaalisesti tai levyllä julkaistua musiikkia (ns. äänitemusiikki), tarvitset luvan myös äänitteen julkaisijalta, joka useimmissa tapauksissa on levy-yhtiö. Tieto julkaisijasta on yleensä mainittu julkaisussa. Jos käytät äänitemusiikkia ilman julkaisijan lupaa, YouTube voi blokata videon, vaikka musiikin tekijöiden ja kustantajien lupa olisikin kunnossa.
Olen saanut tekijöiltä ja äänitteen julkaisijalta tarvittavat luvat, mutta mistä saan musiikin?
Musiikkia voi liittää videolle laillisesta lähteestä eli julkaistulta fyysiseltä tallenteelta (esim. cd- tai vinyylilevy) tai laillisesta latauskaupasta. Laillisia latauskauppoja ovat mm. Musa24.fi, iTunes ja Google Play. Tietoa musiikin julkaisijasta voit etsiä esim. Fono.fi-sivustolta tai latauskauppojen kappaleiden oheen listaamista tiedoista.
Musiikkia sisältäviin tallenteisiin tarvitaan synkronointilupa
Muistathan myös, että YouTuben omat käyttöehdot kieltävät YouTubeen ladattujen sisältöjen julkisen esittämisen eli esittämisen tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Julkista esittämistä ovat myös yritysten henkilökunnalleen tai asiakkailleen järjestämät tilaisuudet.
Jos haluat sen sijaan tehdä videotallenteen esim. omalle tietokoneellesi esitettäväksi erilaisissa tapahtumissa, hae tallenteelle synkronointilupa*. Useimmiten sopiva lupa on Tuotantokohtainen synkronointilupa.
*Synkronointi = musiikin liittämistä liikkuvaan kuvaan
Et tarvitse musiikin käyttöön erillistä lupaa. Teoston ja YouTuben välinen sopimus antaa yksityishenkilöille musiikin tekijöiden ja kustantajien luvan musiikin käyttöön. YouTube ja Teosto myös huolehtivat musiikin tekijöille ja kustantajille kuuluvista korvauksista.
Myös useimmilla levy-yhtiöillä (tai muilla äänitteiden julkaisijoilla) on YouTuben kanssa sopimukset, mikä mahdollistaa digitaalisesti tai levyllä julkaistun musiikin (ns. äänitemusiikki) käytön yksityishenkilöiden julkaisemilla videoilla. Jos äänitteen julkaisija ei kuitenkaan ole antanut lupaa musiikin käyttöön, YouTube voi blokata videon, vaikka musiikin tekijöiden ja kustantajien lupa olisikin kunnossa.
Kyllä saa. Mikäli teoksella on kuitenkin muitakin tekijöitä, jotka eivät ole Teoston asiakkaita tai joilla ei ole sopimusta musiikin käyttämisestä YouTubessa, lupa tarvitaan myös heiltä. Jos kyseessä on musiikkivideo tai muu musiikkia sisältävä teos, tarvitaan lisäksi ohjaajan, tuottajan yms. muiden oikeudenhaltijoiden suostumus materiaalin käyttöön YouTubessa.
Teoston Luvan lisäksi
Erillistä lupaa ei tarvita
Yksityishenkilöt eivät tarvitse Teoston tai levy-yhtiön lupaa musiikin käyttöön YouTubessa tai some-alustoilla mikäli sisältö ei ole kaupallista. Kuten Teostokin, myös levy-yhtiöt ovat sopineet musiikin käytöstä suoraan alustojen kanssa. >> Lue lisää täältä
Erillinen lupa tarvitaan
Levy-yhtiöltä on kuitenkin aina kysyttävä lupa äänitteen käyttöön (ns. master-oikeudet) kaupallisissa videoissa, joissa käytetään musiikkia. Tällaisia kaupallisia videoita ovat esimerkiksi mainokset, sponsoroidut videot, kaupalliset yhteistyöt ja brändivideot.
Yritysten ja yhteisöjen kuten kuntien, seurakuntien, koulujen, yhdistysten jne. lupakäytännöt ei-kaupallisten videoiden osalta vaihtelevat levy-yhtiökohtaisesti. Siksi on hyvä varmistaa levy-yhtiöltä, tarvitaanko lupa vai ei, jos käytettävä musiikki on äänitemusiikkia eli levy tai muu musiikkitallenne.
Tieto levyn julkaisseesta levy-yhtiöstä löytyy fyysisen levyn kansista tai esim. Spotifyn Show credits -tiedoista Source-kohdasta. Levy-yhtiöiden kotisivut ja yhteystiedot löytyvät esimerkiksi Googlen avulla.
Levy-yhtiöillä on äänitteen käytölle ja master-oikeuksille erilaisia toimintatapoja ja hintoja, joista he päättävät itsenäisesti – Teostolla ei ole niistä tietoa.
Kyllä vain. Tekijänoikeuden suoja-aika on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden jälkeen – Sibeliuksen kohdalla siis vuoteen 2027. Jos käytät Sibeliuksen musiikista digitaalisesti julkaistua tai levytettyä versiota, tarvitset luvan sekä Teostosta että äänitteen julkaisijalta.
Vanhalla musiikilla tarkoitetaan tässä musiikkia, jossa säveltäjän kuolemasta on kulunut yli 70 vuotta. Tällöin teoksen suoja-aika on päättynyt ja sävellystä saa esittää vapaasti ilman, että käyttöön tarvitsee hankkia lupaa.
Teoksen eli sävellyksen suoja-aika on voimassa 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen, joten esimerkiksi klassisten säveltäjien kuten Bachin, Beethovenin ja Mozartin osalta se on päättynyt.
Jos kuitenkin käytät esim. sinfoniaorkesterin levytystä jostain vanhasta sävellyksestä, huomioi se, että äänitteillä ja esittäjillä on oma suoja-aikansa (70 vuotta esittämisestä). Levytetyn version suoja-aika voi siis vielä olla voimassa.
Tieto äänitteen julkaisijasta on yleensä mainittu julkaisussa. Lisätietoa löydät myös esimerkiksi Fono.fi-sivuilta.
Et tarvitse. Esimerkiksi Säkkijärven polkka ja Piippolan vaari ovat ns. kansansävelmiä (trad.), jossa tekijä on tuntematon. Tällainen musiikki on vapaata alkuperäisessä muodossaan, kun sitä esitetään videolla livenä eli vaikkapa viheltämällä tai laulamalla itse.
Musiikintekijänä voit koska tahansa kieltää teostesi käytön YouTubessa huolimatta siitä, että Teostolla on sopimus musiikin käytöstä YouTuben kanssa. Jos olet musiikintekijä ja
- haluat poistaa videon, voit käyttää tässä linkissä olevaa YouTuben lomaketta.
- Voit myös olla yhteydessä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskukseen (TTVK) poistamispyynnön tekemiseksi.
- Jos haluat kieltää teostesi käytön kaikkialla YouTubessa, ota yhteyttä Teoston Musiikintekijät- ja kustantajat -asiakaspalveluun.
Musiikki somessa: Facebook, Instagram, Twitch ja TikTok
Teostolla on sopimus Facebookin, Instgramin ja TikTokin kanssa. Sopimuksen myötä yksityishenkilöt voivat sekä livestriimata musiikkia että ladata musiikkia sisältäviä videoita Facebookiin, Instagramiin ja TikTokiin ilman erillistä lupaa Teostolta.
Teoston ja lisensoitujen somealustojen sopimus kattaa musiikin livestriimauksen myös yritysten ja yhteisöjen (esim. järjestöt) osalta, mutta se ei kata näiden tekemiä tallenteita. Jos yritys tai yhteisö julkaisee Facebookissa, Instagramissa tai TikTokissa etukäteen tehdyn videon tai livestriimistä tehdyn tallenteen (poislukien keikat, konsertit ja musiikkitapahtumat), siihen tarvitaan useimmiten Teoston Mediapienlupa. Jos kyseessä on livestriimastusta keikasta, konsertista tai musiikkitapahtumasta tehty tallenne, Livestriimauslupaan sisältyy oikeus tarjota siitä tehtyä tallennetta 30 vuorokauden ajan.
Jos videolla on käytetty äänitemusiikkia (digitaalisesti tai fyysisellä levyllä julkaistu musiikki), Teoston luvan lisäksi tarvitaan lisäksi lupa myös äänitteen masteroikeuden omistajalta (yleensä levy-yhtiö).
Meillä ei vielä ole sopimusta Twitchin kanssa, joten emme voi myöntää lupaa edustamamme musiikin käyttöön Twitchissä julkaistavissa videoissa. Palvelut voivat itse mykistää tai blokata eli poistaa kokonaan niihin ladattuja videoita, jos videoissa on käytetty Teoston edustamaa musiikkia tai jotain muuta materiaalia, jonka käyttöön ei ole tarvittavia lupia.
Teostolla on sopimus Instagramin ja Facebookin kanssa, joten yksityishenkilöt voivat lisätä musiikkia Instagram- ja Facebook-feediin tai stooreihin ilman erillistä lupaa Teostolta. Myös yritykset ja yhteisöt voivat toistaiseksi käyttää alustan kirjaston musiikkitarroja tai muuta musiikkia stooreissa silloin, kun stoorit eivät ole mainoksia tai kaupallisia yhteistöitä ja ne ovat katsottavissa vain 24h.
Jos yritykset tai yhteisöt kuitenkin jättävät tileilleen tarjolle stooreja myös myöhempää katselua varten, niihin (kuten muihinkin pidempään tarjolla oleviin IG-videoihin, joissa on musiikkia) yrityksen ja yhteisöt tarvitsevat Teoston Mediapienluvan, joka antaa musiikintekijöiden luvan tallenteen tekemiseen.
Yhteenveto musiikkia sisältävistä videoista ja stooreista Facebookissa ja Instagramissa:
- Stoorit, jotka eivät ole mainoksia ja jotka ovat katsottavissa vain 24h> erillistä lupaa ei toistaiseksi tarvita
- Julkaisut tai muut videot, jotka ovat katsottavissa pidempään kuin 24h > yritykset ja yhteisöt tarvitsevat Teoston Mediapienluvan
- IG-stoorit tai muut videot, jotka ovat mainoksia tai kaupallisia yhteistöitä > Teosto ei voi antaa lupaa musiikin käyttöön mainoksissa tai kaupallisissa yhteistöissä, vaan lupa on aina saatava musiikin kustantajalta tai kustantamattoman musiikin osalta musiikin tekijöiltä.
Musiikki Spotifyssa ja muissa nettipalveluissa
Saadaksesi musiikkisi Spotifyyn sinun on työskenneltävä digitaalisen jakelijan tai levy-yhtiön kanssa. Moni netin suoratoistopalvelu ei tee julkaisusopimuksia yksittäisten musiikintekijöiden tai edes pienten levy-yhtiöiden kanssa, minkä vuoksi avuksi tarvitaan ns. välikäsi.
Digitaalinen jakelija huolehtii esimerkiksi musiikkisi metatietojen toimittamisesta Spotify-palveluun. Maailmalla heitä kutsutaan aggregaattoreiksi.
Jos tarvitset lisätietoa levy-yhtiöistä, voit olla suoraan yhteydessä niihin tai esimerkiksi Gramex ry:hyn.
Jos olet itse myös tehnyt julkaistavan musiikin sinun kannattaa liittyä Teoston asiakkaaksi ja tehdä kappaleistasi teosilmoitukset. Näin saat tekijänoikeuskorvaukset, kun musiikkiasi kuunnellaan.
LUE LISÄÄ:
Teostory-lehti: ”Reittiohjeet Spotifyn soittolistoille”
Spotify for Artists: Usein kysyttyjä kysymyksiä
Mikä on musiikin digitaalinen jakelija eli aggregaattori?
Aggregaattori on kaupallinen yritys, joka jakelee äänitetuottajien musiikkia digitaalisissa kanavissa. Jotkut toimijat jakelevat myös fyysisiä äänitteitä. Jakelija toimii siis digitaalisen musiikkipalvelun ja masterin, eli ensimmäisen tallenteen, omistajan välisenä yhdyslenkkinä.
Jakelijoiden asiakkaat saavat musiikkiaan niihin palveluihin, joiden kanssa aggregaattorina toimiva yritys tekee yhteistyötä. Kumppaneita voivat olla esimerkiksi Spotify, Deezer, iTunes ja Apple Music.
Nämä jäävät asiakkaan tehtäväksi:
- Tutustua aggregaattorin palvelun ehtoihin ja hinnoittelutapoihin.
- Ladata jakelijan palveluun musiikkitiedostot, musiikin tekijätiedot ja muu materiaali.
- Päättää, missä digitaalisissa palveluissa ja maissa haluaa musiikkiaan julkaista.
- Suunnitella ja ostaa julkaisuilleen markkinointia niin halutessaan.
Markkinoilla on monia aggregaattoreita. Niitä ovat esimerkiksi CD Baby, United Screens, Distrokid, Record Union, Orchard, Tunecore ja Ditto. Myös Suomessa toimii muutama digijakeluun erikoistunut yritys.
Tarvitsenko luvan, jos käytän musiikkia podcastissa?
Kyllä tarvitset. Neuvottelemme parhaillaan suurimpien podcast-alustojen kanssa musiikin käytön ehdoista ja hinnoista, mutta neuvottelut ovat vielä kesken – siksi me emme vielä pysty antamaan musiikin tekijöiden ja kustantajien lupaa musiikin käyttöön, vaan se on toistaiseksi kaiken podcasteihin liittyvän musiikinkäytön osalta kysyttävä musiikin tekijöiltä tai kustannetun musiikin osalta musiikkikustantajilta itseltään. Musiikin tekijöiden ja musiikkikustantajien yhteystietoja voit kysyä asiakaspalvelustamme.
Jos haluat käyttää podcastissa äänitemusiikkia, tarvitset musiikin tekijöiden luvan lisäksi myös äänitteen julkaisijan luvan. Äänitteen käyttöluvan osalta ota yhteyttä Gramexiin, joka edustaa äänitteillä esiintyviä muusikoita, laulusolisteja, kapellimestareita ja musiikkituottajia eli levy-yhtiöitä.
Lisätietoa:
Tekijänoikeuskorvaukset somesta ja striimausalustoilta
Lähtökohta YouTube-korvausten saamiselle on se, että
- YouTuben sisällöntunnistusjärjestelmä pystyy tunnistamaan musiikin
- musiikkisisällön yhteyteen on myyty mainontaa tai musiikkia on kuunneltu palvelun maksullisesta versiosta
- olet tehnyt musiikistasi teosilmoitukset Teostolle verkkopalvelussamme
YouTubessa käytettävä teos voidaan tunnistaa silloin, kun siitä on toimitettu YouTubelle referenssitiedosto ja teoksen tekijätiedot. Nämä tiedot YouTubelle voi toimittaa esimerkiksi suuri levy-yhtiö tai jakelija (aggregaattori), joka on YouTuben Music Partner -kumppani.
Teosto maksaa tilitykset tekijöille, kun korvausten yhteissumma ylittää 25 euron rajan. Jos tilityssumma jää tämän alle, korvaukset jäävät odottamaan seuraavaa tilitystä, jolloin 25 euron raja mahdollisesti ylittyy.
Jos kaikki edellä mainitut asiat ovat kunnossa ja tiedät, että musiikkiasi on soitettu niin paljon, että korvauksia pitäisi tulla, voi tehdä verkkopalvelussamme tilitystäsi koskevan reklamaation asian selvittämiseksi.
Teosto-korvausten saamiseksi on tärkeää, että musiikin YouTube-jakelusta huolehtii joko digitaalinen jakelija (aggregaattori) tai levy-yhtiö, jolla on YouTuben Music Partner-status. Yksittäinen musiikintekijä, artisti tai masterin omistaja ei voi tehdä Music Partner -sopimusta suoraan YouTuben kanssa.
Music Partner on toimija, joka saa pääsyn YouTuben kumppaneiden sisällönhallintajärjestelmään, jossa musiikkiin liittyviä oikeuksia voi hallinnoida. Music Partnerin lataama video on yleensä musiikkivideo tai tallenne keikalta.
Music Partner toimittaa YouTubelle referenssitiedoston musiikkiteoksesta sekä musiikkiteoksen tekijätiedot. Näiden avulla YouTuben sisällöntunnistusjärjestelmä Content ID voi tunnistaa, mitä teoksia palvelussa käytetään. Tekijätietojen avulla Youtube myös raportoi Teostolle musiikkiteosten käytöstä.
Teostolla ja YouTubella on sopimus, jonka mukaan korvauksia maksetaan edustamillemme musiikin tekijöille ja -kustantajille. Saat kauttamme korvauksia, kun musiikkiasi käytetään Suomessa tai ulkomailla YouTubessa.
Artistin ja musiikintekijän virallisten omien videoiden lisäksi tuloja voi kertyä myös muiden käyttäjien lataamista videoista, kun niihin on liitetty mainoksia.
YouTubesta kertyy korvauksia, kun
- videossa on käytetty musiikkia
- videoon on liitetty mainontaa eli sille kertyy mainostuloja
YouTuben maksullisten versioiden osalta korvauksia kertyy lisäksi myös käyttäjämaksuista.
Jotta YouTubessa käytetystä musiikista saa Teosto-korvauksia, teokset täytyy pystyä tunnistamaan. YouTube käyttää Content ID -sisällöntunnistusjärjestelmää, jonka avulla YouTube tunnistaa musiikkiteoksia videoilta.
YouTubessa käytettävä teos voidaan tunnistaa silloin, kun siitä on toimitettu YouTubelle referenssitiedosto ja teoksen tekijätiedot. Nämä tiedot YouTubelle voi toimittaa esimerkiksi suuri levy-yhtiö tai jakelija (aggregaattori), joka on YouTuben Music Partner -kumppani.
Lisäksi teoksesta täytyy aina tehdä teosilmoitus Teostolle verkkopalvelussamme.
YouTube toimittaa raportit käytetystä musiikista yhteistyökumppanillemme Network of Music Partners A/S:lle (NMP). NMP käsittelee tiedot puolestamme ja laskuttaa korvaukset YouTubelta. NMP laskuttaa korvauksia puolestamme muidenkin online-palvelujen, kuten Spotifyn, osalta. Maksamme Youtube-korvauksia musiikin tekijöille neljä kertaa vuodessa.
YouTube käyttää Content ID -sisällöntunnistusjärjestelmää, joka tunnistaa videoilla soivaa musiikkia teoksien referenssitietojen avulla. Referenssitiedostoja Youtubeen lataavat Music Partner –roolissa toimivat digitaaliset jakelijat ja levy-yhtiöt.
Kun sisältö on tunnistettu, siihen sovelletaan oikeudenhaltijan valitsemaa menettelyä:
- Sisältö poistetaan, tai
- Sisältö kaupallistetaan mainosten tai käyttäjämaksujen avulla, jolloin ne kerryttävät tuloa oikeudenhaltijoille, tai
- Sisältö jää ilmaiseen käyttöön
Musiikki opetuksessa
Tekijänoikeuslaissa oleva ns. opetuspoikkeus mahdollistaa sen, että kunnallisen koulun opetuksessa voi käyttää eli kuunnella ja esittää musiikkia ilman erillisiä musiikinkäyttölupia. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monet palvelut – kuten esimerkiksi Youtube ja Spotify – kieltävät omissa käyttöehdoissaan palvelunsa käyttämisen muuten, kuin henkilökohtaisessa käytössä, joten opetuksessa niitä ei tulisi käyttää. Spotifyta ja YouTubea voi hyödyntää opetuksessa silloin, kun jokainen katsoo videoita tai kuuntelee musiikkia omalta laitteeltaan. Opetuspoikkeus ei koske ansiotarkoituksessa tapahtuvaa opetusta.
Lisätietoja koulujen ja oppilaitosten musiikin käyttöluvista löydät täältä.
Hyödyllistä lisätietoa löydät myös seuraavilta sivuilta:
- Kopiraittila.fi – Pelillinen nettisivusto tekijänoikeuksien oppimiseen ja opettamiseen.
- Tekijänoikeustietoa oppilaitoksille, Kopiosto
- Operight.fi, IPR University
Tekijänoikeuslaissa oleva ns. opetuspoikkeus mahdollistaa sen, että opetuksessa voi käyttää eli kuunnella ja esittää musiikkia ilman erillisiä musiikinkäyttölupia. Opetuspoikkeus ei kuitenkaan koske ansiotarkoituksessa tapahtuvaa opetusta.
Toisin kuin kunnalliset koulut yksityiset koulut eivät kuulu Teoston ja Kuntaliiton välisen musiikinkäyttösopimuksen piiriin, joten erilaisiin koulun tilaisuuksien ja tapahtumien musiikinkäyttöön niiden on hankittava erilliset musiikinkäyttöluvat. Yksityisille kouluille useimmiten sopiva lupa musiikin esittämiseen tapahtumissa on Tapahtumalupa, johon sisältyvät sekä Teoston että Gramexin luvat.
Lisätietoja yksityisen oppilaitoksen tarvittavista luvista löydät täältä.
Hyödyllistä lisätietoa löydät myös seuraavilta sivuilta:
- Kopiraittila.fi – pelillinen nettisivusto tekijänoikeuksien oppimiseen ja opettamiseen.
- Tekijänoikeustietoa oppilaitoksille, Kopiosto
- Operight.fi, IPR University
Spotify ja YouTube opetuksessa
Tekijänoikeuslain opetuspoikkeuksen ( 21 §) mukaan ei-ansiotarkoituksessa tapahtuvassa opetuksessa voi esittää musiikkia ilman erillisiä musiikinkäyttölupia. Tämä opetuspoikkeus ei kuitenkaan koske näytelmä- ja elokuvateoksia kuten videoita.
Sekä Spotify että YouTube ovat omien käyttöehtojensa mukaisesti tarkoitettu vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tällöin musiikin soittaminen opetuksessa esim. opettajan omalta Spotify-tililtä on käyttöehtojen vastaista. Näitä palveluita ei siis voi niiden käyttöehtojen mukaan käyttää musiikin soittamiseen tai videoiden esittämiseen opetuksen yhteydessä.
Spotifyta ja YouTubea voi hyödyntää opetuksessa silloin, kun jokainen katsoo videoita tai kuuntelee musiikkia omalta laitteeltaan. Lisäksi opetukseen löytyy useita muita sopivia striimauspalveluita, esim. Soundtrack Your Brand (ent. Spotify for Business), Streamec, Feelment, Audience First ja Mood Media.
Tuoreen tekijänoikeuslain 14a §:n mukaan julkaistua teosta voidaan tietyissä tilanteissa käyttää opetustoiminnassa myös ilman käyttölupaa opetuksen havainnollistamiseksi, jos käyttölupaa ei ole tarjolla tai se on vaikeasti saatavilla. Kyseisen rajoitussäännöksen puitteissa voi olla mahdollista käyttää erilaisia sisältöpalveluita opetuksessa, kunhan kaikki lain edellyttämät vaatimukset täyttyvät. Rajoitussäännös ei kuitenkaan koske ansiotarkoituksessa tapahtuvaa opetusta.
Lisätietoja musiikin käytöstä opetuksessa löydät täältä.
Lisää hyödyllistä tietoa tekijänoikeudesta opetustyössä löytyy muun muassa Operight-sivustolta.
Kyllä! Oppilaitosten ja koulujen juhlat ja konsertit ovat julkisia tilaisuuksia, joten niissä esitettävästä musiikista tulee tehdä meille ohjelma- eli esitysilmoitus.
Voidaksemme maksaa tekijänoikeuskorvaukset musiikin tekijöille tarvitsemme tiedot siitä, mitä musiikkia on esitetty. Ohjelma- eli esitysilmoituksista saatavien tietojen avulla pystymme maksamaan korvaukset juuri niille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille, joiden musiikkia on esitetty. Esitysilmoituksen teko ei maksa mitään, eikä se edellytä Teoston asiakkuutta.
Lisätietoja esitysilmoitusten tekemisestä löydät tältä sivulta.
Musiikin käyttö netissä ja some-kanavilla ei sisälly Teoston ja Kuntaliiton väliseen musiikinkäyttösopimukseen, joten siihen sekä kunnallisten että yksityisten koulujen on hankittava Teostosta erillinen musiikinkäyttölupa.
Lupa tarvitaan, jos koulu haluaa laittaa omille nettisivuilleen tai ylläpitämilleen some-kanaville musiikkia sisältäviä videoita tai äänitiedostoja tai esimerkiksi livestriimata oppilaskonsertin.
Musiikin netti- ja somekäyttöön sopivat luvat myös kouluille ja oppilaitoksille ovat alustasta ja musiikin käyttötavasta riippuen Mediapienlupa tai Livestriimauslupa.
Jos videoilla tai äänitiedostossa käytetään äänitemusiikkia, siihen tarvitaan lupa myös äänitteen julkaisijalta (useimmiten levy-yhtiö). Lisätietoja äänitteiden käyttöluvista voi kysyä Gramexista.
Lue myös
DJ ja musiikin esittäminen
Miksi ja mihin DJ-lisenssiä tarvitaan?
Jos DJ tallentaa biisejä julkista esittämistä varten omille keikoilleen, hän tarvitsee siihen tallennusluvan. Lupa kattaa biisin tallentamisen (eli kopion tekemisen) sekä tallenteen käytön DJ-toiminnassa.
Hankkimalla DJ-lisenssin saa sekä Teoston että Gramexin tallennusluvan yhdellä kertaa. Luvan tulee olla voimassa ennen toiminnan aloittamista.
Lue lisää Musiikkiluvat.fi-sivuilta: www.musiikkiluvat.fi/dj-toiminta/
YouTuben tunnistusominaisuus Content ID tunnistaa striimejä ja tekee päätöksiä automatisoidusti, joten yksiselitteistä vastausta ei voi antaa käymättä erikseen läpi jokaista tapausta.
Teostolla ja Youtubella on sopimus, joten Teoston osalta ongelmaa ei ole. Koska DJ:t soittavat musiikkia äänitteiltä, sitä koskevat myös ääniteoikeudet. Ongelma voi siis liittyä levy-yhtiöiden ja YouTuben välisiin sopimuksiin ja käytäntöihin tai muiden tekijänoikeusjärjestöjen ja YouTuben välisiin sopimuksiin.
Mikäli haluat varmistaa, ettei lähetys katkea kesken, suosittelemme käyttämään maksullisia striimausalustoja.
Jos soitat pelkästään omia biisejäsi, jotka olet säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut kokonaan itse, et tarvitse DJ-lisenssiä.
Kyllä, muiden biiseistä tehdyt remixit eivät ole DJ:n omia kappaleita.
Musiikin soittaminen suoratoistopalveluista (esimerkiksi Spotify) ei ole DJ-lisenssin nojalla sallittua, koska Spotifyn omat käyttöehdot kieltävät sen käytön julkisessa esittämisessä.
Musiikin soittaminen pilvipalveluista (esimerkiksi iCloud jne.) on yleisölle välittämistä. Se kuuluu DJ-lisenssin piiriin Teoston edustamien oikeuksien osalta. Käytön edellytyksenä on, että kyseessä on laillinen palvelu ja että teos on aiemmin tallennettu sinne DJ:n toimesta. Gramexilta (äänitteen esittäjät ja tuottajat) lupa yleisölle välittämiseen pitää hankkia erikseen. Gramexin luvat myy Musiikkiluvat.fi.
Oletko tuore musiikin tekijä ja haaveiletko menestyksestä? Musiikkialan ABC -juttusarjassa käymme läpi, miten musiikkiala toimii ja kuka kukin musiikkialalla on.
Lue lisää