Siirry sisältöön

Usein kysyttyä

Säveltäjä Kaija Saariaho
Teoston asiakas vuodesta 1978

Tältä sivulta löydät tietoa aiheista:

Musiikin tekijät ja Teoston asiakkuus 

Ensimmäiseksi sinun täytyy liittyä asiakkaaksemme. Asiakassopimuksen voit tehdä pankkitunnuksillasi.

Kun olet saanut meiltä vahvistuksen asiakkuudestasi ja käyttäjätunnukset verkkkopalveluumme, tee verkkopalvelussamme:

 • teosilmoitukset teoksistasi aina mahdollisimman pian niiden valmistuttua
 • esitysilmoitukset, kun esität omaa tai muiden musiikkia keikoilla ja konserteissa

Muista pitää ajan tasalla myös pankkitili- ja verotietosi sekä yhteystietosi. Muutokset tietoihisi voit tehdä verkkopalvelussamme.

Hoidamme puolestasi pääosin kaikki lupaneuvottelut, mutta voit irrottaa tiettyjä alueita sopimuksen piiristä ja hallinnoida niitä itse.

Kun teet kanssamme asiakassopimuksen, valtuutat lähtökohtaisesti meidät hallinnoimaan kaikkia teoksiasi maailmanlaajuisesti: me sovimme ja neuvottelemme musiikkisi käyttöluvista ja korvauksista. Sinun ei tarvitse itse huolehtia siitä, onko tietty toimija hankkinut luvan musiikkisi esittämiseen tai karhuta korvauksia musiikkisi esittämisestä.  

Jos haluat, voit irrottaa tiettyjä oikeusluokkia tai maantieteellisiä alueita Teoston hallinnoinnista ja hallinnoida niitä itse. Jos irrotat oikeuksia itsehallinnointiin, neuvottelet niiden osalta itse teoksesi käytön ehdoista ja laskutat itse myös korvaukset.  

Asiakassopimuksen ulkopuolella olevat asiat

Teoston asiakassopimuksen ulkopuolella ovat

 • pelimusiikki
 • ns. suuret oikeudet (esim. ooppera, baletti tai musikaali)
 • musiikin käyttö mainoksissa, trailereissa ja promoissa
 • musiikin intensiivinen käyttö (kannatuslaulut, musiikkitunnukset jne.)
 • musiikin käyttö teatterilevitykseen tulevissa elokuvissa, lyhytelokuvissa ja dokumenteissa
 • musiikin käyttö Pohjoismaiden ulkopuolella esitettävissä draamasarjoissa

Näissä tapauksissa luvan voi antaa vain sinä itse tai kustantajasi, jos sinulla on kustannussopimus. Sinä itse tai kustantajasi myös hinnoittelette musiikkisi.

Asikassopimuksemme ulkopuolella ovat myös ns. graafiset oikeudet eli teoksesi nuotit ja sanat. Jos nuottejasi tai sanoituksiasi painetaan tai esitetään jossain visuaalisesti (esim. karaokevideot), luvan nuottien ja sanojen julkaisuun annat sinä itse tai kustantajasi.

Lue lisää:

Teostoon liittyminen

Henkilön liittymismaksu on 100 euroa +alv (24 %) eli yhteensä 124 euroa, kustantajan liittymismaksu on 300 euroa + alv (24 %) eli yhteensä 372 euroa.

Henkilöt maksavat liittymismaksun verkossa liittymisen yhteydessä, kustantajat suorittavat maksun erikseen. Liittymismaksu on kertamaksu, eli vuosittaisia maksuja ei ole.

Mitä eroa on Teoston asiakkaalla ja jäsenellä?

Asiakkaat saavat kaikki samat palvelut kuin jäsenetkin, mutta he eivät voi osallistua Teoston päätöksentekoon.

Jäsenillä on sen sijaan oikeus osallistua vuosikokouksiin ja olla mukana päätöksenteossa. Jäsenistö päättää vuosikokouksissa Teoston toiminnan linjauksista ja nimittää hallituksen. Jäsen voi tulla myös valituksi hallitukseemme.

Jäseneksi voi hakea asiakkaanamme oleva musiikintekijä tai musiikkikustantaja sekä ammatillinen yhdistys, joka edustaa musiikin tekijöitä tai kustantajia. Teoston hallitus päättää jäsenvalinnoista juoksevasti vuoden kuluessa.

Lue lisää:

Liittyminen päättäväksi jäseneksi

Kyllä voi. Teoston asiakkuuden voi irtisanoa osittain tai kokonaan.

Jos olet musiikintekijäasiakas, voit vaihtaa tunnukset sivuillamme itse. Jos edustat kustannusyhtiötä, ota yhteys asiakaspalveluumme.

Musiikintekijän ei ole pakko kuulua Teostoon: voit toimia myös itsenäisesti tai liittyä johonkin toiseen musiikin tekijänoikeusjärjestöön. Oikeuksien hallinnoinnissa eli musiikin käytön ehtojen ja hintojen neuvottelemisessa ja korvausten laskuttamisessa on kuitenkin niin paljon työtä, että valtaosa suomalaisista ammattimaisista säveltäjistä, sanoittajista, sovittajista ja musiikkikustantajista on valinnut kumppanikseen Teoston, jotta me hoidamme nuo asiat heidän puolestaan. Teostolla on myös enemmän neuvotteluvoimaa kuin tekijällä yksin.

Tekijänoikeus teokseen on kuitenkin aina olemassa, vaikka tekijä ei kuuluisi mihinkään tekijänoikeusjärjestöön.

Musiikin käyttö ja maksut

Moni yrittäjä tai organisaatio käyttää musiikkia  liiketoimintansa edistämiseen tai lisätäkseen kohderyhmänsä viihtyvyyttäMusiikin käytöstä maksettavat lupamaksut ovat korvausta musiikintekijöille heidän tekemästään työstä ja tärkeä tulonlähde ammattimaisille musiikintekijöille.

Musiikin tekoon liittyy usein erilaisia kuluja, kuten studio- ja tuotantokuluja, laitteiden vuokrausta, omaa työaikaa tai yhteistä työaikaa biisileirillä sekä markkinointia. Usein kappaleesta maksettavat korvaukset jakautuvat usealle eri ammattilaiselle; esimerkiksi säveltäjälle, sanoittajalle, sovittajalle, tuottajalle, laulajalle ja soittajille.  

Musiikin käyttölupa tarvitaan lähtökohtaisesti aina, kun tekijänoikeuden suojaamaa musiikkia esitetään julkisesti tapahtumassa tai jossain mediakanavassa tai kun siitä valmistetaan teoskappaleita (tallentaminen). 

Lupaa ei tarvita läheisen syntymäpäiville

Lupaa ei tarvita silloin, kun musiikin käyttö on yksityistä. Se tarkoittaa esimerkiksi musiikin kuuntelua kotioloissa tai kun musiikkia soitetaan ystävä- tai perhepiirin tilaisuuksissa, kuten häissä, tai syntymäpäiväjuhlissa.

Lisätietoa

Hanki lupa

Musiikinkäyttölupien hinnastot löydät siirtymällä sivulle Hanki lupa. Kun valitset ja klikkaat auki tietyn luvan, löydät sen hinnaston.

Teoston lisäksi myös musiikin oikeudenomistajilla eli säveltäjillä, sanoittajilla ja musiikkikustantajilla on halutessaan mahdollisuus itse myöntää lupa musiikkinsa käyttöön eli itsehallinnoida oman musiikkinsa oikeuksia. Tällöin musiikin käytön ehdoista ja hinnoista on sovittava suoraan joko musiikin tekijän itsensä kanssa tai kustannetun musiikin osalta musiikkikustantajan kanssa. He myös laskuttavat itse korvaukset musiikkinsa käytöstä. 

Tiedon siitä, onko musiikki kustannettua vai ei näkee esimerkiksi fyysisen äänitteen (kuten cd- tai vinyylilevyn) etiketti- tai kansitiedoista tai striimauspalveluiden tekijätiedoista. Kustantajien yhteystietoja löydät Suomen Musiikkikustantajat ry:n nettisivuilta. Tarvittaessa voit kysyä kustantajatietoa ja sekä kustantajien että tekijöiden yhteystietoja asiakaspalvelustamme.

Oikeudenomistajien myöntämä lupa musiikin  käyttöön on voimassa vain ilmoitetussa käyttötilanteessa ja ilmoitetun ajan. Myös oikeudenomistajien myöntämistä käyttöluvista kannattaa tehdä kirjallinen sopimus, jossa sovitaan mahdollisimman tarkkaan luvan ehdoista ja hinnasta. 

Edustamme 34 000:ta kotimaista ja yli kolmea miljoonaa ulkomaista musiikin säveltäjää, sanoittajaa, sovittajaa ja musiikkikustantajaa. Maksamme musiikin käytöstä keräämämme rahat edelleen heille tilityksinä

Kotimaahan tilitettävät korvaukset maksamme suoraan edustamiemme musiikin tekijöiden ja kustantajien tilille. Ulkomaiset korvaukset maksetaan sikäläisille saajille ulkomaisten sisarjärjestöjemme kautta. Meillä on ulkomaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa vastavuoroisuussopimuksia, jotka kattavat noin 100 maata.

Tekijänoikeuskorvausten käsittelemisestä syntyy myös kuluja, jotka pitävät sisällään mm. Teoston järjestelmä- ja henkilöstökuluja. Niiden osuutta kuvaa Teoston kuluprosentti, joka raportoidaan vuosittain avoimuusraportissa.  Kuluja vähentävät Teoston sijoituksista saadut tuotot.

Lue lisää

Musiikinkäytöstä maksettavat korvaukset

Tilitykset musiikin tekijöille ja kustantajille

 

Bändin esiintyjät saavat palkkion nimenomaan esiintymisestä eli soittamisesta ja laulamisesta, mutta bändi saattaa esittää monen eri musiikintekijän – säveltäjän , sanoittajan ja sovittajan – tekemää musiikkia. Kaikki musiikkia tekevät henkilöt eivät itse keikkaile, vaan he tekevät musiikkia muille esitettäväksi, jolloin Teoston keräämät korvaukset voivat olla heidän ainoa tulonlähteensä.

Kun ravintola, konserttitalo tai festivaali maksaa Teostolle musiikin esityskorvauksen, me jaamme rahat musiikin tekijöille eli niille säveltäjille, sanoittajille ja sovittajille sekä musiikin kustantajille, joiden musiikkia on esitetty.

Lue lisää

Musiikin käyttöluvat

Korvaukset musiikin käytöstä

Cover-biisin saa esittää julkisesti ja tallentaa levylle ilman tekijän suostumusta, jos noudattaa alkuperäistä sanoitusta, sävellystä ja sovitusta. Kappaleen muuntelu ilman lupaa on kuitenkin kiellettyä. Kappaleen muunteluun tarvitaan aina lupa sen tekijältä tai muulta tekijänoikeudet omistavalta taholta, kuten musiikkikustantajalta tai perikunnalta.

Oman cover-version yhteydessä on hyvä ilmoittaa myös kappaleen alkuperäisten tekijöiden nimet (säveltäjät, sanoittajat, sovittajat ja kustantajat).

Jos haluat soittaa musiikkia esimerkiksi vaalitilaisuudessa, pyydä lupaa suoraan musiikin tekijältä itseltään tai hänen kustantajaltaan. Heillä on oikeus päättää, antavatko he luvan musiikin käyttöön vai eivät. Teosto ei voi myöntää lupaa musiikin käyttöön poliittisessa yhteydessä, kuten esimerkiksi vaalitilaisuuksissa, vaalivideoilla tai vaalilähetyksissä.

Useimpien musiikkikustantajien yhteystiedot löytyvät Suomen Musiikkikustantajat ry:n nettisivuilta. Musiikin tekijöiden yhteystiedot saat tarvittaessa asiakaspalvelustamme.

Musiikin tekijän luvan lisäksi tarvitaan musiikin esityslupa

Jos musiikin tekijä tai hänen kustantajansa antaa luvan musiikkinsa käyttöön poliittisessa yhteydessä, musiikin julkiseen esittämiseen tarvitaan lisäksi esityslupa, jonka saat Teostosta. Fyysisiin livetilaisuuksiin sopivin esityslupa on useimmiten Teoston Tapahtumalupa, netissä tai somessa livestriimattaviin tilaisuuksiin sopivin esityslupa on tilanteesta riippuen useimmiten joko Mediapienlupa tai Livestriimauslupa.

Lisätietoa: 

Miten poliittinen yhteys määritellään? Lue jäsenjärjestömme Suomen Musiikintekijöiden julkaisemasta artikkelista.

Kyllä. Musiikkikappaleen sämpläämiseen tarvitaan lupa sämplättävän musiikkikappaleen tekijöiltä, jos kappale, johon sämple liitetään, on tarkoitus tallentaa ja julkaista äänitteenä.

Musiikin tekijöiden lisäksi lupa tarvitaan myös sämplättävän äänitteen tuottajalta (levy-yhtiö)  ja äänitteellä esiintyviltä taiteilijoilta.

Jos sämpläät kappaletta itse ja vain omaan yksityiseen käyttöösi, et tarvitse lupaa. Tekijänoikeuslaki sallii muutaman kappaleen valmistamisen julkistetusta teoksesta laillisesta lähteestä yksityistä käyttöä varten. Kappaletta ei ole kuitenkaan lupa käyttää muuhun tarkoitukseen, kuten esim. soittamiseen julkisessa tilanteessa tai jakamiseen internetin kautta.

Musiikin tekijöiden yhteystiedot

Musiikin tekijöiden yhteystietoja voit tiedustella asiakaspalvelustamme tai esimerkiksi heidän omilta kotisivuiltaan tai sosiaalisen median palveluista.

Yleensä luvan musiikin käyttöön saa kappaleen kustantajalta. Teosto ei myönnä lupia musiikin käyttöön mainonnassa.

Jos kappaletta ei ole kustannettu, lupa täytyy kysyä musiikin säveltäjältä ja sanoittajalta. Neuvottelut kappaleen sävellyksen ja sanoituksen käytöstä ja siitä maksettavasta korvauksesta käydään siis joko musiikkikustantajan tai musiikin tekijöiden kanssa.

Valmis äänite vai oma cover-versio?

Jos mainoksessa halutaan käyttää levyllä tai digitaalisesti julkaistua versiota eli kappaleesta valmiiksi tehtyä äänitettä, lupa äänitteen käyttöön on saatava sen julkaisijalta, joka on yleensä levy-yhtiö. Neuvottelut äänitteen käytöstä ja sen hinnasta käydään siis julkaisijan kanssa.

Jos kappaleesta haluaa tehdä mainokseen oman version (ns. cover-versio), lupa tarvitaan vain sävellyksen ja sanoituksen käyttöön joko kustantajalta tai tekijöiltä. Tässä tapauksessa uuden version kappaleesta tekee mainoksen tuottaja itse omalla kustannuksellaan.

Jos mainosta esitetään televisiossa, radiossa tai vaikkapa YouTubessa, maksaa kanava sen käytöstä Teostolle esityskorvauksia, jotka ohjautuvat meidän kauttamme kappaleen tekijöille.

Musiikki Youtube-videolla

Olen tekemässä työhöni liittyvän videon, johon tulee musiikkia. Tarvitsenko luvan?

Pääsääntöisesti kyllä. Eli tarvitset luvan, jos video julkaistaan edustamasi työpaikan nimissä tai toimesta.
Jos julkaiset omasta työstäsi kertovan videon yksityishenkilönä, Teoston ja YouTuben välinen sopimus kattaa musiikin käytön videolla.

Minkä luvan tarvitset

Luvan tyyppi riippuu videon luonteesta. Jos video on uutismainen eli esimerkiksi tapahtumasta tai näytöksestä tehty maksuton tallenne, Teoston Mediapienlupa riittää.

Jos musiikkia käytetään YouTubessa julkaistavassa mainoksessa, varainhankintakampanjassa, elokuvassa (myös lyhytelokuvat ja dokumentit), yritysesittelyssä tai muussa vastaavassa videossa, lupa musiikin käyttöön on kysyttävä musiikin kustantajalta. Kustantajien yhteystietoja löydät Suomen Musiikkikustantajat ry:n nettisivuilta.

Jos käytät YouTubeen julkaistavassa videossa digitaalisesti tai levyllä julkaistua musiikkia (ns. äänitemusiikki), tarvitset luvan myös äänitteen julkaisijalta, joka useimmissa tapauksissa on levy-yhtiö. Tieto julkaisijasta on yleensä mainittu julkaisussa. Jos käytät äänitemusiikkia ilman julkaisijan lupaa, YouTube voi blokata videon, vaikka musiikin tekijöiden ja kustantajien lupa olisikin kunnossa.

Olen saanut tekijöiltä ja äänitteen julkaisijalta tarvittavat luvat, mutta mistä saan musiikin?

Musiikkia voi liittää videolle laillisesta lähteestä eli julkaistulta fyysiseltä tallenteelta (esim. cd- tai vinyylilevy) tai laillisesta latauskaupasta. Laillisia latauskauppoja ovat mm. Musa24.fi, iTunes ja Google Play. Tietoa musiikin julkaisijasta voit etsiä esim. Fono.fi-sivustolta tai latauskauppojen kappaleiden oheen listaamista tiedoista.

Musiikkia sisältäviin tallenteisiin tarvitaan synkronointilupa

Muistathan myös, että YouTuben omat käyttöehdot kieltävät YouTubeen ladattujen sisältöjen julkisen esittämisen eli esitämisen tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Julkista esittämistä ovat myös yritysten henkilökunnalleen tai asiakkailleen järjestämät tilaisuudet.

Jos haluat sen sijaan tehdä videotallenteen esim. omalle tietokoneellesi esitettäväksi erilaisissa tapahtumissa, hae tallenteelle synkronointilupa*. Useimmiten sopiva lupa on Tuotantokohtainen synkronointilupa.

*Synkronointi = musiikin liittämistä liikkuvaan kuvaan

Et tarvitse musiikin käyttöön erillistä lupaa. Teoston ja YouTuben välinen sopimus antaa yksityishenkilöille musiikin tekijöiden ja kustantajien luvan musiikin käyttöön. YouTube ja Teosto myös huolehtivat musiikin tekijöille ja kustantajille kuuluvista korvauksista.

Myös useimmilla levy-yhtiöillä (tai muilla äänitteiden julkaisijoilla) on YouTuben kanssa sopimukset, mikä mahdollistaa digitaalisesti tai levyllä julkaistun musiikin (ns. äänitemusiikki) käytön yksityishenkilöiden julkaisemilla videoilla. Jos äänitteen julkaisija ei kuitenkaan ole antanut lupaa musiikin käyttöön, YouTube voi blokata videon, vaikka musiikin tekijöiden ja kustantajien lupa olisikin kunnossa.

Kyllä saa. Mikäli teoksella on kuitenkin muitakin tekijöitä, jotka eivät ole Teoston asiakkaita tai joilla ei ole sopimusta musiikin käyttämisestä YouTubessa, lupa tarvitaan myös heiltä. Jos kyseessä on musiikkivideo tai muu musiikkia sisältävä teos, tarvitaan lisäksi ohjaajan, tuottajan yms. muiden oikeudenhaltijoiden suostumus materiaalin käyttöön YouTubessa.

Kyllä vain. Tekijänoikeuden suoja-aika on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden jälkeen – Sibeliuksen kohdalla siis vuoteen 2027. Jos käytät Sibeliuksen musiikista digitaalisesti julkaistua tai levytettyä versiota, tarvitset luvan sekä Teostosta että äänitteen julkaisijalta.

Jos sinä itse tai joku muu soittaa Beethovenin sävellystä livenä tai vaikka viheltää sen, sävellyksen käyttöön ei tarvita lupaa. Teoksen eli sävellyksen suoja-aika on voimassa 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen, joten Beethovenin osalta se on päättynyt. Jos kuitenkin käytät esim. sinfoniaorkesterin levytystä jostain Beethovenin sävellyksestä, huomioi se, että äänitteillä ja esittäjillä on oma suoja-aikansa (70 vuotta esittämisestä), eli levytetyn version suoja-aika voi vielä olla voimassa.

Tieto äänitteen julkaisijasta on yleensä mainittu julkaisussa.  Lisätietoa löydät myös esimerkiksi Fono.fi-sivuilta.

Et tarvitse. Piippolan vaari on ns. kansansävelmä (trad.), jossa tekijä on tuntematon. Tällainen musiikki on vapaata alkuperäisessä muodossaan, kun sitä esitetään videolla livenä eli vaikkapa viheltämällä tai laulamalla itse.

Musiikintekijänä voit koska tahansa kieltää teostesi käytön YouTubessa huolimatta siitä, että Teostolla on sopimus musiikin käytöstä YouTuben kanssa. Jos olet musiikintekijä ja

Tekijänoikeuskorvaukset Youtubesta

Lähtökohta YouTube-korvausten saamiselle on se, että

 • YouTuben sisällöntunnistusjärjestelmä pystyy tunnistamaan musiikin
 • musiikkisisällön yhteyteen on myyty mainontaa tai musiikkia on kuunneltu palvelun maksullisesta versiosta
 • olet tehnyt musiikistasi teosilmoitukset Teostolle verkkopalvelussamme

YouTubessa käytettävä teos voidaan tunnistaa silloin, kun siitä on toimitettu YouTubelle referenssitiedosto ja teoksen tekijätiedot. Nämä tiedot YouTubelle voi toimittaa esimerkiksi suuri levy-yhtiö tai jakelija (aggregaattori), joka on YouTuben Music Partner -kumppani.

Teosto maksaa tilitykset tekijöille, kun korvausten yhteissumma ylittää 25 euron rajan. Jos tilityssumma jää tämän alle, korvaukset jäävät odottamaan seuraavaa tilitystä, jolloin 25 euron raja mahdollisesti ylittyy.

Jos kaikki edellä mainitut asiat ovat kunnossa ja tiedät, että musiikkiasi on soitettu niin paljon, että korvauksia pitäisi tulla, voi tehdä verkkopalvelussamme tilitystäsi koskevan reklamaation asian selvittämiseksi.

Teosto-korvausten saamiseksi on tärkeää, että musiikin YouTube-jakelusta huolehtii joko digitaalinen jakelija (aggregaattori) tai levy-yhtiö, jolla on YouTuben Music Partner-status. Yksittäinen musiikintekijä, artisti tai masterin omistaja ei voi tehdä Music Partner -sopimusta suoraan YouTuben kanssa.

Music Partner on toimija, joka saa pääsyn YouTuben kumppaneiden sisällönhallintajärjestelmään, jossa musiikkiin liittyviä oikeuksia voi hallinnoida. Music Partnerin lataama video on yleensä musiikkivideo tai tallenne keikalta.

Music Partner toimittaa YouTubelle referenssitiedoston musiikkiteoksesta sekä musiikkiteoksen tekijätiedot. Näiden avulla YouTuben sisällöntunnistusjärjestelmä Content ID voi tunnistaa, mitä teoksia palvelussa käytetään. Tekijätietojen avulla Youtube myös raportoi Teostolle musiikkiteosten käytöstä.

Teostolla ja YouTubella on sopimus, jonka mukaan korvauksia maksetaan edustamillemme musiikin tekijöille ja -kustantajille. Saat kauttamme korvauksia, kun musiikkiasi käytetään Suomessa tai ulkomailla YouTubessa.

Artistin ja musiikintekijän virallisten omien videoiden lisäksi tuloja voi kertyä myös muiden käyttäjien lataamista videoista, kun niihin on liitetty mainoksia.

 YouTubesta kertyvät korvaukset muodostuvat

 • videoilla käytetyistä musiikkiteoksista
 • videoiden mainostuloista
 • käyttäjämaksuista, jos kyseessä on YouTuben maksullinen versio

Jotta YouTubessa käytetystä musiikista saa Teosto-korvauksia, teokset täytyy pystyä tunnistamaan. YouTube käyttää Content ID -sisällöntunnistusjärjestelmää, jonka avulla YouTube tunnistaa musiikkiteoksia videoilta.  

YouTubessa käytettävä teos voidaan tunnistaa silloin, kun siitä on toimitettu YouTubelle referenssitiedosto ja teoksen tekijätiedot. Nämä tiedot YouTubelle voi toimittaa esimerkiksi suuri levy-yhtiö tai jakelija (aggregaattori), joka on YouTuben Music Partner -kumppani.

Lisäksi teoksesta täytyy aina tehdä teosilmoitus Teostolle verkkopalvelussamme.

YouTube toimittaa raportit käytetystä musiikista yhteistyökumppanillemme Network of Music Partners A/S:lle (NMP). NMP käsittelee tiedot puolestamme ja laskuttaa korvaukset YouTubelta. NMP laskuttaa korvauksia puolestamme muidenkin online-palvelujen, kuten Spotifyn, osalta. Maksamme Youtube-korvauksia musiikin tekijöille neljä kertaa vuodessa.

YouTube käyttää Content ID -sisällöntunnistusjärjestelmää, joka tunnistaa videoilla soivaa  musiikkia teoksien referenssitietojen avulla. Referenssitiedostoja Youtubeen lataavat Music Partner –roolissa toimivat digitaaliset jakelijat ja levy-yhtiöt.  

Kun sisältö on tunnistettu, siihen sovelletaan oikeudenhaltijan valitsemaa menettelyä:

 • Sisältö poistetaan, tai
 • Sisältö kaupallistetaan mainosten tai käyttäjämaksujen avulla, jolloin ne kerryttävät tuloa oikeudenhaltijoille, tai
 • Sisältö jää ilmaiseen käyttöön

Spotify, Facebook ja muut netin palvelut

Mikä on musiikin digitaalinen jakelija eli aggregaattori?

Aggregaattori on kaupallinen yritys, joka jakelee äänitetuottajien musiikkia digitaalisissa kanavissa. Jotkut toimijat jakelevat myös fyysisiä äänitteitä. Jakelija toimii siis digitaalisen musiikkipalvelun ja masterin (ns. ensimmäisen tallenteen) omistajan välisenä yhdyslenkkinä.

Jakelijoiden asiakkaat saavat musiikkiaan niihin palveluihin, joiden kanssa aggregaattorina toimiva yritys tekee yhteistyötä. Kumppaneita voivat olla esimerkiksi Spotify, Deezer, iTunes ja Apple Music.

Asiakkaan tehtäväksi jää:

 • tärkeä: tutustua aggregaattorin palvelun ehtoihin ja hinnoittelutapoihin
 • ladata jakelijan palveluun musiikkitiedostot, musiikin tekijätiedot ja muu materiaali
 • päättää, missä digitaalisissa palveluissa ja maissa haluaa musiikkia julkaista
 • halutessa suunnitella ja ostaa julkaisuilleen markkinointia

Markkinoilla on monia aggregaattoreita. Niitä ovat esimerkiksi CD Baby, United Screens, Distrokid, Record Union, Orchard, Tunecore ja Ditto. Myös Suomessa toimii muutama digijakeluun erikoistunut yritys.

Lue lisää Teostory-lehdestä: https://www.teosto.fi/teostory/kuka-tahansa-voi-julkaista-musiikkiaan

Saadaksesi musiikkisi Spotifyyn sinun on työskenneltävä digitaalisen jakelijan tai levy-yhtiön kanssa. Moni netin suoratoistopalvelu ei tee julkaisusopimuksia yksittäisten musiikintekijöiden tai edes pienten levy-yhtiöiden kanssa, minkä vuoksi avuksi tarvitaan ns. välikäsi.

Digitaalinen jakelija huolehtii esimerkiksi musiikkisi metatietojen toimittamisesta Spotify-palveluun. Maailmalla heitä kutsutaan aggregaattoreiksi.

Jos tarvitset lisätietoa levy-yhtiöistä, voit olla suoraan yhteydessä niihin tai esimerkiksi Gramex ry:hyn.

Jos olet itse myös tehnyt julkaistavan musiikin sinun kannattaa liittyä Teoston asiakkaaksi ja tehdä kappaleistasi teosilmoitukset. Näin saat tekijänoikeuskorvaukset, kun musiikkiasi kuunnellaan.

LUE LISÄÄ:

Teostory-lehti: ”Reittiohjeet Spotifyn soittolistoille”
Spotify for Artists: Usein kysyttyjä kysymyksiä

Spotifyn omien käyttöehtojen mukaan Spotify on tarkoitettu vain henkilökohtaiseen, ei-kaupalliseen viihdekäyttöön. Tämä tarkoittaa sitä, että Spotifyta ei saa soittaa esimerkiksi webinaarissa tai julkisesti yrityksissä, kuten ravintoloissa, kaupoissa tai tanssikouluissa.

Työ- ja asiakastilojen taustamusiikkia tarjoavat esimerkiksi Soundtrack Your Brand, Streamec tai suomalaiset Feelment, Audience First ja Mood Media. Saat taustamusiikkia varten tarvittavan Teoston ja Gramexin musiikin esitysluvan Musiikkiluvat.fi -sivustolta.

Teostolla on sopimus Facebookin kanssa. Sopimuksen myötä yksityishenkilöt voivat sekä livestriimata musiikkia että ladata musiikkia sisältäviä videoita Facebookiin ja Instagramiin ilman erillistä lupaa Teostolta. 

Teoston ja Facebookin sopimus kattaa musiikin livestriimauksen myös yritysten ja yhteisöjen (esim. järjestöt) osalta, mutta se ei kata näiden tekemiä tallenteita. Jos yritys tai yhteisö julkaisee Facebookissa tai Instagramissa etukäteen tehdyn videon tai livestriimistä tehdyn tallenteen (poislukien keikat, konsertit ja musiikkitapahtumat), siihen tarvitaan useimmiten Teoston Mediapienlupa. Jos kyseessä on livestriimastusta keikasta, konsertista tai musiikkitapahtumasta tehty tallenne, Livestriimauslupaan sisältyy oikeus tarjota siitä tehtyä tallennetta 30 vuorokauden ajan.

Jos videolla on käytetty äänitemusiikkia (digitaalisesti tai fyysisellä levyllä julkaistu musiikki), Teoston luvan lisäksi tarvitaan lisäksi lupa myös äänitteen masteroikeuden omistajalta (yleensä levy-yhtiö).

Katso infograafi eri alustoille tarvittavista luvista

Meillä ei vielä ole sopimusta Twitchin ja TikTokin kanssa, joten emme voi myöntää lupaa edustamamme musiikin käyttöön Twitchissä ja TikTokissa julkaistavissa videoissa. Palvelut voivat itse mykistää tai blokata eli poistaa kokonaan niihin ladattuja videoita, jos videoissa on käytetty Teoston edustamaa musiikkia tai jotain muuta materiaalia, jonka käyttöön ei ole tarvittavia lupia.

Tarvitsenko luvan, jos käytän musiikkia podcastissa?

Kyllä tarvitset. Neuvottelemme parhaillaan suurimpien podcast-alustojen kanssa musiikin käytön ehdoista ja hinnoista, mutta neuvottelut ovat vielä kesken – siksi me emme vielä pysty antamaan musiikin tekijöiden ja kustantajien lupaa musiikin käyttöön, vaan se on toistaiseksi kaiken podcasteihin liittyvän musiikinkäytön osalta kysyttävä musiikin tekijöiltä tai kustannetun musiikin osalta musiikkikustantajilta itseltään. Musiikin tekijöiden ja musiikkikustantajien yhteystietoja voit kysyä asiakaspalvelustamme.

Jos haluat käyttää podcastissa äänitemusiikkia, tarvitset musiikin tekijöiden luvan lisäksi myös äänitteen julkaisijan luvan. Äänitteen käyttöluvan osalta ota yhteyttä Gramexiin, joka edustaa äänitteillä esiintyviä muusikoita, laulusolisteja, kapellimestareita ja musiikkituottajia eli levy-yhtiöitä.

Lisätietoa:

Teoston yhteystiedot

Gramexin kotisivut

Musiikin tekijänoikeudet

Musiikkialan tekijänoikeusjärjestöillä on käytännöllinen tehtävä. Ne toimivat välittäjinä musiikin oikeudenhaltijoiden ja musiikkia hyödyntävien toimijoiden, kuten yritysten, välillä.

Ilman Teostoa jokainen suomalainen musiikkia käyttävä organisaatio ja yrittäjä joutuisi sopimaan kunkin suomalaisen ja ulkomaisen musiikin säveltäjän, sanoittajan, sovittajan ja musiikkikustantajan kanssa erikseen musiikin käyttämisesn ehdoista ja hinnoista.

Teoston tehtäviin kuuluvat myös musiikin tekijöiden ja kustantajien edunvalvonta sekä musiikin monimuotoisuuden edistäminen.

Teos on tekijän itsenäinen ja omaperäinen henkisen luomistyön tuote. Teoksia voivat olla esimerkiksi kirjat, maalaukset, elokuvat sekä sävelteokset musiikinlajista riippumatta.

Teoksia suojataan tekijänoikeudella. Tekijänoikeus on voimassa luomishetkestä alkaen riippumatta siitä, onko tekijä rekisteröinyt teoksensa jotenkin tai esittänyt sen jossain. Musiikin tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta teoksen kaikkien tekijöiden kuolinvuoden päättymisestä.

Kyllä. Teoksen tekijällä on aina tekijänoikeus teokseensa riippumatta siitä, onko hän Teoston asiakas vai ei. Tekijällä on lakiin perustuva oikeus määrätä teoksensa käytöstä sekä oikeus tulla mainituksi sen tekijänä. Kenelläkään ei ole oikeutta muuttaa teosta ilman tekijän lupaa.

Tekijänoikeus antaa tekijälle myös mahdollisuuden ansaita teoksellaan. Kun teet kanssamme asiakassopimuksen, valtuutat lähtökohtaisesti meidät hallinnoimaan kaikkia teoksiasi maailmanlaajuisesti: me sovimme ja neuvottelemme musiikkisi käyttöluvista ja korvauksista lähes kaikkialla maailmassa.

Sinun ei siis tarvitse itse huolehtia siitä, onko musiikkiasi hyödyntävä toimija hankkinut luvan musiikin esittämiseen tai karhuta korvauksia musiikkisi esittämisestä.

Teosto edustaa musiikin luovia tekijöitä eli säveltäjiä, sanoittajia ja sovittajia sekä musiikin kustantajia. Me myönnämme heidän puolestaan luvat yrityksille ja yhteisöille musiikin käyttöön.

Gramex edustaa äänitteillä esiintyviä muusikoita, laulusolisteja, kapellimestareita ja musiikkituottajia eli levy-yhtiöitä.

Jos teet itse musiikkia ja lisäksi esität sitä sekä livenä keikoilla ja konserteissa että julkaistuilla levyillä tai digitaalisilla tallenteilla , voit olla sekä Teoston että Gramexin asiakas.

Lisätietoa: Gramex.fi

Sovittaminen on teoksen musiikin luovaa muuntelua. Jotta kyse on sovituksesta, sovittajan luovan panoksen teoksen uuteen asuun pitää olla selvästi tunnistettavissa. Sovittaja siis lisää teokseen uusia musiikillisia elementtejä, joita säveltäjän alkuperäisessä luomuksessa ei ole.

Sovittamista ei ole:

 • soitintaminen ilman luovaa panosta
 • helpompien versioiden laatiminen
 • sävellajin tai äänialan muuttaminen
 • sovitusjäljitelmien laatiminen kuulonvaraisesti
 • vähäiset muutokset ja esittäjän tulkinnallinen panos
 • kaksinnusten tai rinnakkaisäänien lisääminen tai poistaminen.

Improvisointi tai soitintaminen ei ole sovittamista

Kouluissa voi opetustarkoituksessa esittää sovituksia ilman lupaa, mutta julkiseen esittämiseen ja tallentamiseen tarvitaan lupa. Usein kouluissa kyse on kuitenkin esimerkiksi soitintamisesta, ei sovittamisesta, jolloin lupaa ei tarvita. Soolo tai improvisaatio eivät ole sovittamista.

Sävellyksen sovittaminen edellyttää säveltäjän lupaa, tekstin kääntäminen alkuperäisen tekstinkirjoittajan lupaa. Teokset ovat suojattuja teokset tekijän elinajan ja 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.

Jos teos on kustannettu, luvan myöntää kustantaja, muussa tapauksessa tekijä itse. Tiedon siitä, kuka teoksten kustantaja on löydät useimmiten julkaistulta äänitteeltä (esim. cd-tai vinyylilevy), nuoteista, latauspalveluiden tekijätiedoista tai netin hakupalveluista.

Kotimaisten musiikkikustantajien yhteystietoja löydät Suomen Musiikkikustantajat ry:n nettisivuilta, tekijöiden yhteystietoja voit tiedustella asiakaspalvelustamme.

Tekijänoikeudesta vapaiden teosten sovituksista päättää Teoston ohjelmistotoimikunta.

Ohjelmistotoimikunnan ja asiakaspalvelumme yhteystiedot löydät Ota yhteys -sivulta.

Suomalaiset teokset

 • Luvan myöntää: teoksen kustantaja, tekijä tai tekijän perikunta
 • Jos olet Teoston asiakas, löydät alkuperäisen teoksen tekijä- ja kustantajatiedot verkkopalvelustamme Teokset-välilehden kohdasta ”Yleinen teoshaku”.
 • Ilmoita saamasi sovituslupa ja mahdolliset korvausosuudet asiakaspalveluumme omateosto@teosto.fi. Teoksen kustantaja tai säveltäjä tekee sovituksestasi teosilmoituksen

Ulkomaiset teokset

Ulkomaisen teoksen sovittamiseen, tekstin kääntämiseen tai uuden paikallisen tekstin tekemiseen myöntää luvan tavallisesti se teoksen kustantaja, jolla on teoksen kustannusoikeudet Suomea varten. Jos tällaista kustantajaa ei ole, lupa on pyydettävä teoksen alkuperäiseltä kustantajalta tai suoraan teoksen tekijöiltä.

 • Luvan myöntää yleensä: teoksen kustantaja (laadi sähköposti englanniksi)
 • Jos olet Teoston asiakas, löydät alkuperäisen teoksen tekijä- ja kustantajatiedot verkkopalvelustamme Teokset-välilehden kohdasta ”Yleinen teoshaku”.
 • Yhteystiedot löydät kustantajan kotisivuilta.
 • Mainitse lupakyselyssä mahdollisimman paljon tietoa: mihin tarkoitukseen sovitus tai käännös tehdään (esitys, äänite tms.), kuka sovituksen tai käännöksen on tehnyt, kuka sen tulee esittämään sekä toimita sovitus kuunneltavaksi tai kerro, onko käännös tehty alkuperäistä sanoitusta mukaellen vai onko sitä kenties muutettu ja missä määrin.
 • Jos olet Teoston asiakas, ilmoita saamasi lupa ja mahdolliset osuudet meille. Lähetä saamasi lupa sähköpostitse meille osoitteseen: omateosto@teosto.fi

Lupaa kannattaa kysyä ajoissa. Ulkomaisiin teoksiin luvan hakeminen saattaa vaatia hieman kärsivällisyyttä, koska vastausajat ovat usein huomattavasti pidemmät kuin kotimaisissa lupakyselyissä.

 

Nuottien ja laulujen sanojen julkaisemiseen verkossa pätevät samat säännöt kuin muuhunkin julkaisemiseen: siihen pitää saada teoksen tekijöiden lupa.

Jos teos on kustannettu, luvan myöntää kustantaja, mutta muussa tapauksessa tekijä itse. Musiikkikustantajien yhteystietoja löydät Suomen Musiikkikustantajat ry:n nettisivuilta, tekijöiden yhteystietoja voit tiedustella Teoston asiakaspalvelusta.

Julkisena pidetään yleensä kaikkea muuta paitsi lähimmässä perhe- ja ystäväpiirissä tapahtuvaa musiikin esittämistä.

Julkiseksi esitys voidaan määritellä seuraavin perustein:

1. Tilaisuus on avoin yleisölle eikä osallistujia ole ennakolta yksilöllisesti määritelty. Esimerkiksi tilaisuus, johon kuka tahansa voi osallistua, on julkinen riippumatta siitä, kuinka moni tulee paikalle. Asiaan ei vaikuta myöskään se, onko tilaisuus maksullinen vai maksuton.

2. Teos esitetään suurelle suljetulle piirille. Tällaisia tilaisuuksia voivat olla vaikkapa eläkeläisten tai opiskelijoiden tanssit tai jonkin ammattiryhmän kokoontumiset.

3. Teos esitetään ansiotoiminnassa suurehkolle suljetulle piirille. Suurehko suljettu piiri voi olla kyseessä, kun musiikkia soitetaan työntekijöille työpaikalla, työpaikkaruokalassa tai yrityksen juhlissa jne.

Kun esitys on julkinen, teoksen tekijöillä on yksinoikeus määrätä esittämisestä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esityksen järjestäjä tarvitsee esittämiseen musiikin tekijöiden luvan.

Suomessa luvat myöntää Teosto edustamiensa tekijöiden puolesta. Teosto laskuttaa myös esityskorvaukset ja tilittää ne sitten musiikin tekijöille. Tekijän yksinoikeutta on rajoitettu joiltakin osin.

Ilman tekijän lupaa teoksen saa esittää jumalanpalveluksessa ja opetustoiminnassa (ei koske ansiotarkoituksessa harjoitettavaa opetusta) sekä tilaisuudessa, jossa teosten esittäminen ei ole pääasia ja johon pääsy on maksuton ja jota ei järjestetä ansiotarkoituksessa. Tällaiseen esittämiseen ei siis tarvita Teoston lupaa eikä Teosto laskuta esityksestä korvausta.

Tekijänoikeuslaissa ei ole annettu määritelmää esityksen julkisuudesta, joten ongelmallisia tapauksia joudutaan arvioimaan oikeuskäytännön ja -kirjallisuuden valossa.

Muiden järjestämissä tilaisuuksissa esiintymisen lisäksi monet kuorot järjestävät myös itse konsertteja ja tapahtumia, joissa kuoro esiintyy.  Olemme koonneet kuoroille lisätietoja sekä fyysisisten että livestriimattujen tapahtumien järjestämiseen ja videoiden julkaisemiseen netissä ja somekanavilla tarvittavista luvista.

Katso toimintaohjeita kuoroille

Jotta voidaan puhua plagiaatista, täytyy kappaleen olla oleellisilta elementeiltään melkeinpä yksi yhteen originaalin kanssa. Eli kynnys on korkea. Samankaltaisuus ei riitä.

Lue lisää Teostory-verkkolehden artikkelista.

Musiikki opetuksessa

Tekijänoikeuslaissa oleva ns. opetuspoikkeus mahdollistaa sen, että opetuksessa voi käyttää eli kuunnella ja esittää musiikkia ilman erillisiä musiikinkäyttölupia. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monet palvelut – kuten esimerkiksi Youtube ja Spotify – kieltävät omissa käyttöehdoissaan palvelunsa käyttämisen muuten, kuin yksityisessä ja henkilökohtaisessa käytössä, joten opetuksessa niitä ei tulisi käyttää.

Kuntaliitto ja Teosto ovat puolestaan tehneet sopimuksen, joka mahdollistaa valtaosan kunnallisten koulujen erilaisissa koulun järjestämissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa esitettävän musiikin käytöstä. Sopimus ei kuitenkaan kata musiikinkäyttöä sellaisissa tapahtumissa, jotka koulu järjestää yhteistyössä jonkun muun toimijan – esimerkiksi vanhempainyhdistyksen, koulun tukiyhdistyksen tai jonkun kaupallisen tahon kanssa – vaan yhteistyössä järjestettävien tapahtumien musiikinkäyttöön on aina hankittava erillinen Teoston Tapahtumalupa.

Opetuspoikkeus koskee myös yksityisiä kouluja eli musiikin käyttöön opetuksessa nekään eivät tarvitse erillisiä lupia. Yksityiset koulut eivät kuitenkaan kuulu kuntasopimuksen piiriin, joten niiden on hankittava kaikkien koulun tilaisuuksien ja tapahtumien musiikinkäyttöön luvat Teostosta (ja äänitemusiikin osalta myös Gramexista).

Lisätietoja ja ohjeita musiikin käyttämisestä kunnallisissa kouluissa ja muissa kuntien ja kaupunkien palveluissa löydät Musiikki kunnan toiminnassa -luvan alta.

Hyödyllistä lisätietoa löydät myös seuraavilta sivuilta:

Kopiraittila.fi – Inspiroiva ja innostava pelillinen nettisivusto tekijänoikeuksien oppimiseen ja opettamiseen.

Kopiosto: Tekijänoikeustietoa oppilaitoksille

IPR University: Operight.fi

Tekijänoikeuslaissa oleva ns. opetuspoikkeus mahdollistaa sen, että opetuksessa voi käyttää eli kuunnella ja esittää musiikkia ilman erillisiä musiikinkäyttölupia. Opetuspoikkeus koskee myös yksityisiä kouluja.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että monet palvelut – kuten esimerkiksi Youtube ja Spotify – kieltävät omissa käyttöehdoissaan palvelunsa käyttämisen muuten, kuin yksityisessä ja henkilökohtaisessa käytössä, joten opetuksessa niitä ei tulisi käyttää.

Toisin kuin kunnalliset koulut yksityiset koulut eivät kuulu Teoston ja Kuntaliiton välisen musiikinkäyttösopimuksen piiriin, joten erilaisiin koulun tilaisuuksien ja tapahtumien musiikinkäyttöön niiden on hankittava erilliset musiikinkäyttöluvat Teostosta (ja äänitemusiikin käyttämiseen myös Gramexista).

Yksityisille kouluille useimmiten sopiva lupa musiikin esittämiseen tapahtumissa on Tapahtumalupa, johon sisältyvät sekä Teoston että Gramexin luvat.

Hyödyllistä lisätietoa löydät myös seuraavilta sivuilta:

Kopiraittila.fi – Inspiroiva ja innostava pelillinen nettisivusto tekijänoikeuksien oppimiseen ja opettamiseen.

Kopiosto: Tekijänoikeustietoa oppilaitoksille

IPR University: Operight.fi

Koulujen juhlat ja konsertit ovat julkisia tilaisuuksia, joten niissä esitettävästä musiikista tulee tehdä meille ohjelma- eli esitysilmoitus.

Voidaksemme maksaa tekijänoikeuskorvaukset musiikin tekijöille tarvitsemme tiedot siitä, mitä musiikkia on esitetty. Ohjelma- eli esitysilmoituksista saatavien tietojen avulla pystymme maksamaan korvaukset juuri niille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille, joiden musiikkia on esitetty. Esitysilmoituksen teko ei maksa mitään, eikä se edellytä Teoston asiakkuutta.

Jos koulun tilaisuudessa tai tapahtumassa on esiintymässä ammattimainen esiintyjä, esitysilmoituksen tekeminen on ensisijaisesti hänen vastuullaan.

Jos musiikkia esittävät esimerkiksi koulun oppilaat tai opettajat, myös he tekevät esitysilmoituksen eli ilmoittavat esittämiensä kappaleiden tiedot Teostolle. Esitysilmoitukset tehdään toistaiseksi Kunnan/seurakunnan ohjelmailmoitus -nimisellä excel-lomakkella, joka löytyy Teoston nettisivuilta Musiikki kunnan toiminnassa -luvan ohesta sekä erilliseltä Lomakkeet ja sopimusehdot -sivulta.

Yksityiset oppilaitokset ilmoittavat tiedot esitetystä musiikista Tapahtumaluvan verkkopalvelussa, jonne saa käyttäjätunnukset luvan hankittuaan.

Musiikin käyttö netissä ja some-kanavilla ei sisälly Teoston ja Kuntaliiton väliseen musiikinkäyttösopimukseen, joten siihen sekä kunnallisten että yksityisten koulujen on hankittava Teostosta erillinen musiikinkäyttölupa.

Lupa tarvitaan, jos koulu haluaa laittaa omille nettisivuilleen tai ylläpitämilleen some-kanaville musiikkia sisältäviä videoita tai äänitiedostoja tai esimerkiksi livestriimata oppilaskonsertin.

Musiikin netti- ja somekäyttöön sopivat luvat myös kouluille ja oppilaitoksille ovat alustasta ja musiikin käyttötavasta riippuen Mediapienlupa tai Livestriimauslupa.

Jos videoilla tai äänitiedostossa käytetään äänitemusiikkia, siihen tarvitaan lupa myös äänitteen julkaisijalta (useimmiten levy-yhtiö). Lisätietoja äänitteiden käyttöluvista voi kysyä Gramexista.

DJ ja musiikin esittäminen

Miksi ja mihin DJ-lisenssiä tarvitaan?

Lain mukaan sekä teosten tallentamiseen että niiden julkiseen esittämiseen tulee olla lupa. Tallentaminen ja esittäminen ovat kaksi eri käyttöoikeutta, joten lisenssit niihin hankitaan erikseen. Esitysluvan hankkii useimmiten ravintola tai tapahtuman järjestäjä.

Jos DJ tallentaa biisejä julkista käyttöä varten omille keikoilleen, hän tarvitsee siihen tallennusluvan. Lupa kattaa biisin tallentamisen (eli kopion tekemisen) sekä yksityiseen käyttöön tallennetun biisin julkisen käytön DJ-toiminnassa.

Hankkimalla DJ-lisenssin saa sekä Teoston että Gramexin tallennusluvan yhdellä kertaa. Luvan tulee olla voimassa ennen toiminnan aloittamista.

Lue lisää Musiikkiluvat.fi-sivuilta: www.musiikkiluvat.fi/dj-toiminta/

YouTuben tunnistusominaisuus Content ID tunnistaa striimejä ja tekee päätöksiä automatisoidusti, joten on yksiselitteistä vastausta ei voi antaa käymättä erikseen läpi jokaista tapausta.

Teostolla ja Youtubella on sopimus, joten edustamiemme musiikin tekijöiden ja kustantajien teoksiin liittyvien oikeuksien osalta ongelmaa ei pitäisi olla. Koska DJ-toiminnassa ovat aina mukana myös ääniteoikeudet, ongelma voi liittyä levy-yhtiöiden ja YouTuben välisiin sopimuksiin ja käytäntöihin tai muiden tekijänoikeusjärjestöjen ja YouTuben välisiin sopimuksiin.

Jos soitat pelkästään omia biisejäsi, jotka olet säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut kokonaan itse, et tarvitse DJ-lisenssiä.

Kyllä, muiden biiseistä tehdyt remixit eivät ole DJ:n omia kappaleita.

Musiikin soittaminen suoratoistopalveluista (esimerkiksi Spotify) ei ole DJ-lisenssin nojalla sallittua, koska Spotifyn omat käyttöehdot kieltävät palvelun julkisen käytön.

Musiikin soittaminen verkon tallennuspalveluista (esimerkiksi iCloud jne.) eli teosten yleisölle välittäminen kuuluu poikkeuksellisesti DJ-lisenssin piiriin Teoston edustamien teosten osalta. Käytön edellytyksenä on, että kyseessä on laillinen tallennuspalvelu ja että teos on aiemmin tallennettu tallennuspalveluun DJ:n toimesta.

Gramexilta (äänitteen esittäjät ja tuottajat) lupa pitää hankkia erikseen. Gramexin luvat myy Musiikkiluvat.fi.

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!

Evästeet Teoston verkkosivustolla

Eväste on pieni tekstitiedosto, joka tallentuu tietokoneellesi tai muulle laitteellesi ja tallentaa tietoa käynnistäsi Verkkosivustolla. Evästeiden avulla Teosto parantaa palveluidensa käytettävyyttä.

Evästeillä kerättyjä tietoja ei lähtökohtaisesti yhdistetä tunnistettuun henkilöön liittyviin henkilötietoihin, mutta jotkut evästeillä kerättävät tiedot saattavat olla välillisesti yhdistettävissä tunnistettuun henkilöön liittyviin henkilötietoihin.

Lue lisää tietosuojalausekkeestamme ja evästeselosteestamme.

Evästekategoriat
Välttämättömät evästeet

Nämä evästeet ovat välttämättömiä verkkosivustomme saatavuuden varmistamiseksi. Ne esimerkiksi lataavat osan verkkosivustomme toiminnoista etukäteen nopeuttaakseen verkkosivuston latautumista. Välttämättömiä evästeitä käytetään myös valitsemiesi asetusten määrittämiseen ja muistamiseen. Voit kieltää välttämättömien evästeiden käytön selainasetuksissasi, mutta huomioithan, etteivät verkkosivuston kaikki toiminnot ja osat sen jälkeen toimi välttämättä kunnolla.
Lisätietoja evästeistä

Analytiikkaevästeet

Käytämme analytiikkaevästeitä kehittääksemme verkkosivustomme toimintaa. Analytiikkaevästeillä kerätään tietoa muun muassa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivustoamme ja miten he navigoivat verkkosivuston eri välilehtien välillä. Tietoja käytetään lähtökohtaisesti anonyymissä muodossa.
Lisätietoa: tietosuojalauseke ja evästeseloste

Toiminnalliset evästeet

Toiminnallisten evästeiden avulla voimme tarjota verkkosivustollamme erilaisia toimintoja, kuten soittolistoja ja reaaliaikaisen chatin. Jos kiellät toiminnallisten evästeiden käytön, osa tai kaikki näistä toiminnoista ei välttämättä toimi oikein.
Lisätietoa evästeistä

Markkinointievästeet

Markkinointievästeet auttavat meitä räätälöimään markkinointia ja tarjoamaan verkkosivustomme käyttäjille tulevaisuudessa yksilöllisempiä palveluita. Keräämme markkinointievästeiden avulla tietoja esimerkiksi käyttäjän käyttäytymisestä ja mieltymyksistä verkkosivustollamme.
Lisätietoa evästeistä

Käytämme sivustolla omia ja kolmannen osapuolten evästeitä sivuston välttämättömiin toimintoihin, analyyseihin ja seurataksemme palveluiden käyttöä sekä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen ja yksilöllisempien palveluiden tarjoamiseksi. Voit hyväksyä kaikki evästeet painamalla ”hyväksy kaikki” tai muokata evästeasetuksia painamalla ”vaihda evästeasetuksia”. Lue lisää evästeistämme.