Kysymyksiä ja vastauksia teosten itsehallinnoinnista
Jos olet teoksen säveltäjä, sanoittaja tai kustantaja sekä Teoston asiakas, voit sopia teoksesi itsehallinnoinnista kaikkien teosten tekijöiden yhteisellä päätöksellä.
- Kun itsehallinnoit, sovit itse teostesi käytön ehdoista ja hinnoista valitsemasi itsehallinnointityypin mukaisesti. Laskutat itse myös korvaukset teostesi käytöstä ja hoidat mahdolliset perintätoimenpiteet. Teosto ei kerää eikä maksa sinulle korvauksia niistä teostesi oikeuksista, joita hallinnoit itse. Emme myöskään hoida esimerkiksi perintätoimenpiteitä puolestasi.
- Teoksen irrottaminen Teoston hallinnasta itsehallinnointiin koskee teoksen esitys-, tallennus- ja synkronointioikeuksia – joko kaikki oikeuksia tai osaa niistä.
- Kaikkien teosten tekijöiden ja kustantajien täytyy olla Teoston asiakkaita. Sovittaja ei voi irrottaa teosta itsehallinnointiin.
- Voit olla samaan aikaan sekä Teoston asiakas että hallinnoida itse osaa teoksistasi, joko kokonaan tai käyttötapauskohtaisesti.
- Voit irrottaa oikeuksia itsehallinnointiin silloin, kun sinun lisäksesi myös kaikki muut teoksen säveltäjät, sanoittajat ja kustantajat ovat Teoston asiakkaita.
- Et voi irrottaa teostasi itsehallinnointiin, jos siinä on myös muita tekijöitä tai kustantajia, joista jollakulla on sopimus toisen maan tekijänoikeusjärjestön kanssa
- Voit irrottaa teoksesi itsehallinnointiin joko kokonaan tai käyttötapauskohtaisesti, kun sinun lisäksesi myös kaikki muut mahdolliset teoksesi säveltäjät, sanoittajat ja kustantajat suostuvat siihen.
- Kaikkien teoksen säveltäjien, sanoittajien ja kustantajien tulee olla Teoston asiakkaita.
- Ilmoitathan Teostolle teoksesi itsehallinnoinnista kirjallisesti tekemällä meille itsehallinnointi-ilmoituksen joko verkkopalvelussamme tai sivuiltamme löytyvillä lomakkeilla viimeistään 30 päivää ennen haluttua itsehallinnoinnin alkamispäivää.
- Jos haluat palauttaa teoksesi uudelleen Teoston hallintaan, ilmoita siitä Teoston asiakaspalveluun.
Uudet teokset
Kun liityt asiakkaaksemme, luovutat Teoston hallinnoitavaksi lähtökohtaisesti oikeudet kaikkiin, myös tuleviin teoksiisi. Asiakkaanamme sinun täytyy siis tehdä uusista teoksistasi meille teosilmoitus, vaikka aikoisit heti sen jälkeen tai myöhemmin irrottaa ne itsehallinnointiin. Toimintamalli on sama sekä kokonaan että käyttötapauskohtaisesti itsehallinnointiin irrotettavien teosten osalta. Tarvitsemme tiedot voidaksemme kohdistaa tilitykset oikein.
Jos haluat irrottaa uuden teoksesi itsehallinnointiin, tee ensin normaali teosilmoitus ja sen jälkeen itsehallinnointi-ilmoitus joko verkkopalvelussamme tai sivuiltamme löytyvillä lomakkeilla. Jos haluat palauttaa teoksesi uudelleen Teoston hallintaan, ilmoita siitä Teoston asiakaspalveluun.
Kyllä, jos niin haluat. Vaihtoehto on, että Teosto hallinnoi ja valvoo kaikkia Teostolle luovuttamiasi oikeuksia.
Jos musiikkisi päämarkkina on muualla kuin Suomessa, voit haluta liittyä myös jonkin toisen maan tekijänoikeusjärjestön asiakkaaksi. Tämä on Teoston asiakassopimuksen puitteissa mahdollista. Voit irrottaa jotkut maat tai maantieteelliset alueet Teostosta ja luovuttaa korvausten keruun niiden osalta toisen maan järjestölle, jolloin saat korvaukset kyseiseltä alueelta nopeammin. Voit siis halutessasi olla samaan aikaan sekä Teoston että jonkun ulkomaisen tekijänoikeusjärjestön asiakas.
Eri järjestöissä on kuitenkin omat, Teoston vastaavista mahdollisesti poikkeavat lisensointikäytännöt, tilitysaikataulut ja kuluprosentit. Myös asiakkuuden tai jäsenyyden irtisanomiseen ja päättymiseen voi olla eri organisaatioissa erilaisia rajoittavia sääntöjä ja aikatauluja, jotka sinun kannattaa selvittää etukäteen.
Pohdi siis aina ensin, onko oikeuksien irrottaminen Teostosta sinulle kannattavaa, sillä Teosto hoitaa korvausten keräämisen kattavasti lähes koko maailmasta. Erityisen tehokkaasti, nopeasti ja edullisesti keräämme sinulle kuuluvat korvaukset Euroopan alueelta
- Teosto ei veloita käsittelykuluja muista Pohjoismaista maksettavista korvauksista (Ruotsi, Tanska, Norja, Islanti).
- Muualta Euroopasta tulevista korvauksista veloitamme käsittelykuluja vain 3,5 %.
- Pohjoismaista ja Euroopasta kerätyt korvaukset saamme kerättyä nopeammin ja edullisemmin kuin Euroopan ulkopuolinen järjestö.
Lue lisää maantieteellisen alueen irrottamisesta Teoston hallinnoinnista
Jos kuulut sekä Teostoon että jonkin toisen maan järjestöön, tee teosilmoitukset molempiin järjestöihin, paitsi jos toinen järjestö, johon kuulut, on jokin näistä
- PRS for Music
- STIM
- Sabam
- BumaStemra
- TONO
- Koda
Jos toinen järjestö johon kuulut on joku yllä mainituista, riittää, kun teet teosilmoituksen joko sinne tai Teostoon, sillä käytämme samaa ICE-nimistä teos- ja tilitystietokantaa.
Itsehallinnoinnista voivat päättää vain säveltäjä, sanoittaja ja kustantaja kaikkien yhteisellä päätöksellä.
Sovittajan lupaa ei tarvita teoksen itsehallinnointiin irroittamiseen, mutta sovittajan lupa tarvitaan silloin, kun itsehallinnoitua teosta esitetään.
Et voi. Yksittäistä teoksen teososuutta ei voi irrottaa Teoston hallinnoinnista ilman, että muutkin osuudet irrotetaan. Itsehallinnointi koskee siis koko teosta ja kaikkia teososuuksia.
Kun olet teoksen oikeudenomistaja, sinä ja teoksesi muut mahdolliset säveltäjät, sanoittajat ja kustantajat voivat yhteisellä päätöksellä ottaa itsehallinnointiin yhden tietyn teoksen ja myöntää itse luvan teoksen käyttämiselle yksilöidyssä käyttötilanteessa.
Teoksen säveltäjäjät, sanoittajat ja kustantajat voivat yhteisellä päätöksellä itsehallinnoida tiettyjä, yksittäisiä käyttötilanteita eli myöntää itse luvan musiikkinsa käyttämiselle yksittäisessä, tapauskohtaisessa käyttötilanteessa. Tällaisia käyttötilanteita voivat olla esimerkiksi yksittäinen konsertti, tv-ohjelma tai muu esitys.
Hae itsehallinnointia erikseen sekä originaaliteokselle että kaikille sen eri versioille. Sovitettu versio on mahdollista irrottaa itsehallinnointiin, vaikka originaali teos olisi Teoston hallinnoinnissa ja päinvastoin. Teos on mahdollista irrottaa teoksen säveltäjän, sanoittajan ja kustantajan yhteisellä päätöksellä, vaikka sovittaja ei antaisi lupaa itsehallinnointiin.
Et voi. Käyttöoikeutta ei voi myöntää sellaisten teosten osalta, joiden oikeudenomistajiin kuuluu muiden tekijänoikeusjärjestöjen asiakkaita, jos näiden tekijänoikeusjärjestöjen asiakassopimus ei mahdollista yksittäisen käyttöoikeuden myöntämistä järjestön ohi.
Et voi. Käyttöoikeutta ei voi myöntää sellaisten teosten osalta, joiden oikeudenomistajiin kuuluu muiden tekijänoikeusjärjestöjen asiakkaita, jos näiden tekijänoikeusjärjestöjen asiakassopimus ei mahdollista yksittäisen käyttöoikeuden myöntämistä järjestön ohi.
Et voi. Käyttöoikeutta ei voi myöntää sellaisten teosten osalta, joiden oikeudenomistajiin kuuluu muiden tekijänoikeusjärjestöjen asiakkaita, jos näiden tekijänoikeusjärjestöjen asiakassopimus ei mahdollista yksittäisen käyttöoikeuden myöntämistä järjestön ohi.
Kyllä voit, jos teoksen tekijänoikeusjärjestöön kuuluvat oikeudenomistajat ovat Teoston suoria asiakkaita. Käyttöoikeutta ei voi myöntää sellaisten teosten osalta, joiden oikeudenomistajiin kuuluu muiden tekijänoikeusjärjestöjen asiakkaita, jos näiden tekijänoikeusjärjestöjen asiakassopimus ei mahdollista yksittäisen käyttöoikeuden myöntämistä järjestön ohi.
Itsehallinnointia ei rajata maantieteellisesti vain Suomeen, vaan maailmanlaajuinen itsehallinnointi on mahdollista teostasolla, jos irrotat koko teoksen itsehallinnointiin. Teosto välittää tiedon Teoston hallinnoinnista irrotetuista teoksista muille järjestöille käytettävissä olevin tarkoituksenmukaisin keinoin.
Ei tarvitse. Voit ottaa yksittäisen äänitepainoksen itsehallinnointiin tekemällä siitä itsehallinnointi-ilmoituksen verkkopalvelussamme.
Et vielä tässä vaiheessa. Spotify ei ole yhteen käyttötilanteeseen verrattava palvelu vaan laajempi musiikin tarjonnan kanava. Samoin esimerkiksi kokonaista radiokanavaa ei voi ottaa yhden teoksen osalta itsehallinnointiin.
Kyllä voit. Musiikkivideo on yksittäinen av-tuotanto, joten siinä olevan musiikin käyttöoikeuksia voi itsehallinnoida. Itsehallinnointi ei kuitenkaan koske pelkästään YouTubea, vaan se koskee myös kaikkia muitakin kanavia ja julkaisualustoja, joissa musiikkivideo julkaistaan.
Jos päätät myöntää käyttölupia teoksiisi itse, sinun tulee hankkia siihen muiden oikeudenomistajien suostumus ja hoitaa itse myös oikeuksien hallinnointi, valvonta ja korvausten kerääminen.
Oikeudenomistajana voit jatkaa yhteistyötä Teoston kanssa entiseen malliin, jolloin Teosto hallinnoi ja valvoo kaikkia Teostolle luovuttamiasi oikeuksia. Tällöin sinun ei tarvitse itse huolehtia siitä, onko musiikin käyttäjä hankkinut luvan musiikin esittämiseen, vaan Teosto hoitaa asian puolestasi. Samalla varmistamme, että saat korvauksen, kun musiikkiasi käytetään.
Jos päätät hallinnoida itse yksittäisen teoksen tai teostesi käyttöoikeuksia, Teosto ei kerää eikä tilitä niistä korvauksia, vaan huolehdit siitä itse.
Yhteisellä päätöksellä teoksen säveltäjät, sanoittajat ja kustantajat voivat…
- irrottaa yhden tai useamman teoksen kokonaan Teosto/NCB:n hallinnoinnista ja itsehallinnoida teoksen tai teosten käyttöä av-alueella
- myöntää itse käyttöoikeuden oman musiikkinsa käyttöön yksittäisessä käyttötilanteessa, esim. tietyssä tv-ohjelmassa
- myöntää itse synkronointi-, tallennus- ja/tai esitysoikeuksille käyttöluvan tuotantomusiikkiin:
- pitkiin elokuviin, mainoksiin, kaupallisiin lyhytelokuviin ja dokumentteihin
- TV-tuotantoihin: kaikkiin tuotantotyyppeihin, joiden käyttötilanne on yksittäinen, esim. yksi tv-sarjan tuotantokausi tai tv-elokuva. HUOM! Tv-sarjan eri tuotantokaudet ovat erillisiä käyttötilanteita, eli niistä kaikista on tehtävä oma, erillinen itsehallinnointi-ilmoitus.
- ei-kaupallisiin av-tuotantoihin (esim. oppilasvideot, oppilastyöt, lyhytelokuvat, dokumentit, jotka eivät mene elokuvateatterilevitykseen).
Teoksen kaikkien tekijöiden ja kustantajien täytyy hyväksyä ja vahvistaa mahdollinen teoksen irrottaminen Teoston / NCB:n hallinnasta tai myöntää Teostolle / NCB:lle käyttöoikeus johonkin yksittäiseen käyttötilanteeseen. Musiikin tekijöiden ja/tai kustantajien itse myöntämä käyttöoikeus yksittäiseen audiovisuaaliseen tuotantoon on voimassa enintään kaksi vuotta, minkä jälkeen teokset palautuvat Teoston hallinnointiin.
Kyllä voi. Tekijät ja kustantajat voivat siis tehdä yhteistyötä Teosto/NCB:n kanssa malliin, jolloin musiikin synkronointi- ja tallennusoikeuksia hallinnoi NCB ja esitysoikeuksia Teosto.
Teosten irrottaminen tai käyttölupien myöntäminen itse ei ole mahdollista, jos Teostolla on sinulta maksamattomia saatavia.
Jos Teoston asiakkaina olevat oikeudenomistajat irrottavat teoksensa kokonaan Teoston hallinnoinnista eli käyttävät kielto-oikeuttaan, kyseinen teos ei sen jälkeen kuulu enää sopimuslisenssin piiriin. Jos yksikin teoksen tekijä on tekijänoikeusjärjestöön kuulumaton, Teoston asiakkaana olevat oikeudenomistajat sitoutuvat ilmoittamaan järjestöön kuulumattomalle osapuolelle, että myös hän luopuu itsehallinnoinnin myötä oikeudestaan mahdollisiin sopimuslisenssikorvauksiin.
Itsehallinnoinnin tarkoitus on lisätä säveltäjien, sanoittajien ja kustantajien valinnan mahdollisuuksia, mutta tätä valinnan vapautta ei ole pakko käyttää. Päätös mahdollisesta itsehallinnoinnista on aina säveltäjien, sanoittajien ja kustantajien. Teosto huolehtii musiikkisi lisensoinnista ja sinulle kuuluvien korvausten keräämisestä sekä tilittämisestä, jos niin toivot. Päätös asiassa kuuluu siis musiikin tekijälle ja kustantajalle, ei musiikin käyttäjälle.
Itsehallinnointiin liittyvää sanastoa
Elokuvassa tai muussa tallenteessa käytettyä musiikkia, jota ei ole sävelletty tilauksesta erityistä käyttöä varten. Esimerkkinä musiikki, joka on otettu äänitteeltä tv-ohjelmaan.
Elokuvassa tai muussa tallenteessa käytettyä musiikkia, joka on sävelletty tilauksesta erityistä tiettyä käyttöä varten (score-musiikki)
Taustamusiikiksi ääni- ja kuvatuotantoihin tarkoitettua musiikkia, jonka kopioinnista ja synkronoinnista on sovittu tekijänoikeusjärjestön ulkopuolella
Taustamusiikiksi ääni- ja kuvatuotantoihin tarkoitettua musiikkia, jonka tekijänoikeuksista on kokonaan sovittu tekijänoikeusjärjestöjen ulkopuolella, esim. Epidemic Sound -kirjasto
Äänen liittäminen liikkuvaan kuvaan (musiikki liitetään toisen taiteenlajin teokseen), esim. musiikin liittäminen elokuvaan
Musiikin tallentaminen eri tallennusalustoille audiona tai osana av-tuotantoa (audiovisuaalinen tuotanto), esim. elokuvan kopion valmistus
Teoskappaleen valmistaminen, käytetään yleissanana erottamaan tallennustilanteet julkisesta esittämisestä
Musiikin esitysoikeudet joko läsnä olevalle yleisölle tai välittäminen yleisölle vaikkapa tietoverkossa, esim. elokuvan esittäminen elokuvateatterissa tai striimaaminen verkon välityksellä