Musiikki kunnan toiminnassa
Huom!
Vuoden 2024 hinnasto ja sopimus neuvotellaan uudelleen vuoden 2023 aikana. Nykyinen sopimus ja hinnasto on voimassa 31.12.2023 saakka. Tiedotamme asian etenemisestä vuoden 2023 aikana Kuntaliiton kanssa.
Musiikin käyttö on luvallista normaaliin tapaan myös sopimusneuvottelujen aikana.
- Kuntaliiton Teoston kanssa tekemä vuosisopimus musiikin käytöstä kuntien ja kaupunkien toiminnoissa ja palveluissa
- Kattaa pääsääntöisesti kunnan musiikin käytön kuntalain mukaisissa julkisissa tehtävissä sen itse ylläpitämien palvelujen (koulut, päiväkodit, hoivalaitokset, muut palvelut) itse järjestämässä toiminnassa sekä pienimuotoisen katusoiton*
- Ei kata yhteistoiminnassa järjestettyjä ja/tai tuotettuja pääsymaksuttomia tai pääsymaksullisia tapahtumia, lue lisää alta Ohje: mitä kuntien sopimus kattaa tapahtumien osalta?
- Ei kata musiikin netti- ja somekäyttöä (poislukien livestriimaus Teoston lisensoimalla alustalla)
- Lisätietoa sopimuksen sisällöstä ja tarvittavista lisäluvista Musiikki kunnan toiminnassa -esitteessä ja erillisissä ohjeissa
- Musiikin esitystiedot raportoitava Teostolle (katusoittoa lukuunottamatta) – lue lisää sivun alalaidasta.
- Äänitemusiikin soittamiseen tarvitaan lisäksi musiikin esittäjien ja tuottajien oikeudet kattava Gramexin Musiikki kunnan toiminnassa -lupa, jonka myy Musiikkiluvat.fi.
- Lisätietoa ja ohjeita kuntien ja kaupunkien työntekijöille alla!
Linkin takaa löytyvä Musiikki kunnan toiminnassa -esite konkretisoi ja esimerkittää mitä ja millaista musikinkäyttöä kuntien, kaupunkien ja Teoston väliseen sopimukseen sisältyy ja millaiseen musiikinkäyttöön kunnat ja kaupungit tarvitsevat erillisen lisäluvan.
Musiikki kunnan toiminnassa -vuosilupa 2023 |
9,82 senttiä/asukas/kalenterivuosi |
Luvan minimilaskutus on 25 e / vuosi. |
Hintoihin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero. |
Musiikki kunnan toiminnassa -vuosilupa 2022 |
12,04 senttiä/asukas/kalenterivuosi |
Luvan minimilaskutus on 25 e / vuosi. |
Hintoihin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero. |
Musiikki kunnan toiminnassa, käyttötapakohtaiset erityisehdot
Kunnan toiminnalla tarkoitetaan kuntalain (1995/365) 2 §:n mukaisia julkisia tehtäviä.
Kuntayhtymällä tarkoitetaan kuntalain 3 §:ssä tarkoitettua kuntien perustamaa pysyvää yhteistyötä jollakin tehtävä-alueella (kuten maakuntien liitto, sairaanhoitopiiri, kansanterveystyön kuntayhtymä, koulutuskuntayhtymä).
Edellytyksenä tämän sopimuksen soveltamiselle on, että tapahtumat, palvelut ja muut toiminnot ovat Kunnan yksinomaisesti järjestämiä tai tuottamia ja että Kunta myös on mahdollisten lipputulojen yksinomainen saaja. Sopimus kattaa myös Kunnan tehtävien hoidon edellyttämien palvelujen hankkimisen muilta palvelujen tuottajilta kuntalain 2 §:n 3 momentin puitteissa.
Ellei toisin ole erikseen sovittu, tämän sopimuksen Kuntaa tarkoittavia mainintoja sovelletaan yhtäläisesti myös Kuntayhtymään, jonka kaikki Kunnat ovat solmineet kuntasopimuksen Teoston kanssa. Tämän sopimuksen soveltamisalan ulkopuolelle jäävistä toiminnoista ja musiikin käyttötilanteista on sovittu kohdassa 2 III-V.
2. Musiikin käyttötavat
I MUSIIKIN JULKINEN ESITTÄMINEN LÄSNÄ OLEVALLE YLEISÖLLE JA MUSIIKIN YLEISÖLLE VÄLITTÄMINEN
A. Musiikki Kunnan henkilökunnan käytössä
B. Musiikki Kunnan Asiakastiloissa
C. Kunnan järjestämät konsertit
D. Musiikki Kunnan tapahtumissa
E. Jonotusmusiikki Kunnan puhelinvaihteessa
II MUSIIKIN TALLENTAMINEN
F. Tallentaminen musiikin julkista esittämistä varten
G. Tallentaminen kunnallisessa videopajatoiminnassa
H. Tallentaminen paikallisradioiden ja kaapelitelevisioverkkojen toiminnassa
I. Tallentaminen liikuntakäytössä
J. Koulujen ja oppilaitosten juhlien musiikkiesitysten tallentaminen
K. Yleiset ehdot ja rajoitukset kohtien F – J tallentamisoikeuteen
III TEKIJÄNOIKEUSLAIN MUKAINEN VAPAA KÄYTTÖOIKEUS
Selvyyden vuoksi todetaan, että musiikin tallentaminen on tekijänoikeuslain (404/1961) nojalla vapaata seuraavissa tilanteissa.
L. Tallentaminen opetustoiminnassa
Tallentaminen Kunnan opetustoiminnassa (kuten koulun musiikkitunnin laulu- tai soittoharjoitusten tallentaminen) tilapäisesti käytettäväksi tekijänoikeuslain 14 §:n 2 momentin laajuudessa.
M. Yleisölle välittäminen kirjastoissa
Välittäminen yleisölle tekijänoikeuslain 16a-b §:n laajuudessa ja siinä mainituin rajoituksin.
IV LUVAN ULKOPUOLELLE JÄÄVÄT KUNNALLISET TOIMINNOT JA TAPAHTUMAT
N. Orkesterit, musiikkioppilaitokset ja teatterit
O. Koulujen ja oppilaitosten tukitoiminnot
P. Kunnalliset yhtiöt ja liikelaitokset
Q. Ulkopuolisen järjestämät tapahtumat Kunnan tiloissa
R. Yhteistoiminnassa järjestettävät tilaisuudet
S. Ns. suuret yleisötilaisuudet
V LUVAN ULKOPUOLELLE JÄÄVÄT MUUT MUSIIKIN KÄYTTÖTILANTEET
3. Korvausperusteet
4. Raportointi
5. Kuntaliitokset
6. Muut ehdot
Mitä Teoston ja Kuntaliiton neuvottelema musiikinkäyttösopimus kattaa tapahtumien osalta?
Kuntien ja kaupunkien musiikkitapahtumat ovat viime vuosien aikana kasvaneet ja muuttaneet muotoaan. Monet tapahtumat ovat konsertteja tai festivaaleja, joissa musiikki on keskeisin tai ainoa osa sisältöä ja joihin myydään markkinahintaisia pääsylippuja. Kunta tai kaupunki on usein perustanut tapahtumien järjestämistä varten oman yhtiön tai tapahtumien tuottamiseen ja käytännön järjestelyihin osallistuu tai niistä vastaa kokonaan kunnan tai kaupungin ulkopuolinen toimija.
Myös erilaiset tapahtumien palveluita tai muita järjestelyitä koskevat yhteistyö- ja sponsorointisopimukset ovat yleistyneet. Em. syistä johtuen on aiheellista tarkentaa, mitä Teoston ja Kuntaliiton neuvottelema Musiikki kunnan toiminnassa -musiikinkäyttölupa kattaa ja millaiseen toimintaan tarvitaan erillinen musiikinkäyttölupa.
Teoston ja Kuntaliiton neuvottelema musiikinkäyttösopimus kattaa vain kunnan kokonaan itse tuottamat ja järjestämät tapahtumat
Teoston ja Kuntaliiton neuvotteleman sopimuksen tarkoitus on mahdollistaa kunnan itse tuottamien ja järjestämien tapahtumien musiikin käyttö vaivattomasti ja kustannustehokkaasti.
Sopimus kattaa sekä elävän musiikin että tallennetun musiikin (esimerkiksi levyltä tai digitaalisesta tiedostosta soitettava musiikki) julkisen esittämisen kunnan tai kaupungin tapahtumissa silloin, kun
• kunta järjestää ja tuottaa tapahtuman kokonaan itse ja
• kunta saa yksin tapahtuman mahdolliset lipputulot.
Musiikin käyttö tapahtumassa ei kuulu Teoston ja Kuntaliiton tekemän sopimuksen piiriin, vaan musiikin käyttöön ja korvauksiin sovelletaan Teoston Tapahtumaluvan ehtoja ja hinnastoa silloin, kun
• tapahtuma järjestetään ja/tai tuotetaan joiltain osin tai kokonaan yhteistyössä kunnan ulkopuolisen tahon kanssa
• tapahtuman järjestämisestä tai tuotannosta vastaa kunnan perustama erillinen yhtiö.
Tapahtumat, joihin kuntien on hankittava erillinen Teoston Tapahtumalupa
Kunta tarvitsee musiikinkäyttöön erillisen uvan, jos musiikkia sisältävän tapahtuman tuottaa ja/tai järjestää osittain tai kokonaan kunnan ulkopuolinen taho eli tapahtuma on yhteistuotanto. Kuntien ja tapahtuman muiden järjestäjien tulee sopia keskenään, kuka luvan hankkii.
Erillinen lupa voi olla Teoston Tapahtumalupa tai oikeudenomistajien itse myöntämä musiikinkäyttölupa. Teoston lisäksi myös musiikin oikeudenomistajilla eli säveltäjillä, sanoittajilla ja musiikkikustantajilla on niin halutessaan mahdollisuus itse myöntää lupa musiikkinsa käyttöön eli itsehallinnoida oman musiikkinsa oikeuksia tietyissä käyttötilanteissa. Tässä tapauksessa oikeudenomistajat itse myös hinnoittelevat ja laskuttavat korvaukset musiikkinsa käytöstä.
Teoston Tapahtumalupa tai oikeudenomistajien erillinen lupa tarvitaan, kun
- Kunnan hallitsemissa tiloissa järjestetään konsertti tai musiikkia sisältävä tapahtuma, jossa tapahtuman järjestäjä tai tuottaja on muu kuin kunta.
- Kunta tuottaa ja/tai järjestää konsertin tai musiikkia sisältävän tapahtuman yhteistyössä ulkopuolisen tahon kanssa. Ulkopuolisia tahoja ovat esimerkiksi
- Kunnan liikelaitos tai kunnan kokonaan tai osittain omistama yhtiö (esim. kunnalliset kehitysyhtiöt, yhtiöitetyt sairaanhoitopalvelut, kuntakonserniin kuuluvat yhtiöt).
- Kunnan toiminnassa mukana oleva erillinen yhdistys tai vastaava tukiorganisaatio (järjestö, yhdistys tai seura, myös koulujen ja oppilaitosten vanhempainyhdistys tai tukiyhdistys).
- Tapahtumalla on kunnan ulkopuolisia yhteistyökumppaneita tai sponsoreita, joiden kanssa tehdyillä yhteistyösopimuksilla katetaan osa tapahtuman kuluista ja kunta saa
- Rahallista tukea tapahtuman järjestämiseen ja yhteistyötaho esimerkiksi näkyvyyttä tapahtuman markkinoinnissa tai pääsylippuja vastaan.
- Sisältöä tai palveluita muiden rahoittamana esimerkiksi näkyvyyttä tai pääsylippuja vastaan (Esiintyjän teille tarjosi…, Kahvit teille tarjosi…, Esiintymissali maksutta seurakunnalta… jne.)
Kaikilla toimijoilla samat säännöt samanlaiseen toimintaan
Konsertteja, festivaaleja ja muita pääasiallisesti musiikin ympärille rakennettuja tapahtumia järjestävät useat erilaiset toimijat. Määräävän markkina-asemansa vuoksi Teoston on kohdeltava kaikkia tapahtumajärjestäjinä markkinoilla toimivia erilaisia tahoja samalla tavalla.
Jos kunnat järjestävät musiikkitapahtumia muuten kuin peruspalveluihinsa liittyen tai yhteistyössä erillisten organisaatioiden tai yhtiöiden kanssa, tapahtumat kilpailevat samoilla markkinoilla, missä kaupalliset tapahtumajärjestäjät toimivat. Siksi Teoston on silloin sovellettava samoja musiikinkäytön ehtoja kaikkiin toimijoihin.
Musiikin julkinen esittäminen kuntien muussa toiminnassa
Tapahtumien lisäksi Teoston ja Kuntaliiton tekemä sopimus kattaa musiikin käytön erilaisissa kuntien lakisääteisissä peruspalveluissa ja rajoitetusti myös musiikin tallentamisen tiettyihin käyttötarkoituksiin. Katso lisätietoja ja esimerkkejä Musiikki kunnan toiminnassa -esitteestä.
Sopimus kattaa myös kunnan alueella tapahtuvan pienimuotoisen katusoiton. Pienimuotoisella tarkoitetaan spontaania, satunnaista ja lyhytaikaista katusoittoa, johon kaupunki tai viranomainen ei edellytä erillistä luvan hakua, tilavarausta tai muuta toimenpidettä.
Mikäli katusoitto on säännöllistä, usein toistuvaa tai muutoin ammattimaisesti toteutettua, siihen tulee hankkia erillinen musiikinkäyttölupa. Sopivia lupia ovat Kymppilupa tai Tapahtumalupa riippuen soittokertojen määrästä. Luvan hankkimisen jälkeen katusoittajan tulee tehdä Teoston verkkopalvelussa esiintymisistään myös esitysilmoitukset, joiden perusteella kappaleiden säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille maksetaan esityskorvausta.
Jos sinulla on kysyttävää sopimukseen liittyen, otathan meihin yhteyttä!
Musiikin livestriimaus ja videot, joissa on mukana musiikkia
Koulun, oppilaitoksen tai päiväkodin juhlia ja muita tapahtumia (esim. joulujuhlat, kevätjuhlat, isän- tai äitienpäiväjuhlat jne.) halutaan usein livestriimata tai niistä halutaan tehdä videotallenteita myöhempää katselua varten.
Livestriimeissä ja tallenteissa on usein mukana myös musiikkia, jota voivat esittää lapset, koululaiset tai opiskelijat itse tai musiikkia voi esittää ammattimainen esiintyjä. Musiikkikappaleen tai -teoksen esittämiseen liittyvän Teoston luvan kannalta ei ole merkitystä, kuka musiikin esittää, vaan mitä musiikkia esitetään (tekijänoikeuden suojaamaa vai suojaamatonta musiikkia) ja onko kyseessä konsertti tai keikka vai tapahtuma, jossa musiikki ei ole tapahtuman pääasiallinen sisältö.
Teoston ja Kuntaliiton välinen sopimus ei kata musiikin käyttöä verkossa (nettisivut, alustapalvelut, some-kanavat), vaan kuntien ja kunnallisten palveluntarjoajien on useimmiten haettava Teostosta erillinen lupa musiikin käyttöön verkossa.
Opetuksen ja koulutuksen osalta nämä ohjeet koskevat seuraavia kunnallisia toimintoja
- Varhaiskasvatus (esim. päiväkodit)
- Aamu- ja iltapäivätoiminta (esim. iltapäiväkerhot)
- Peruskoulut
- Lukiot
- Ammatillinen koulutus
- Vapaa sivistystyö (esim. kansalais- ja kansanopistot)
Poikkeuksen lupatarpeeseen muodostavat pelkästään livestriimatut tapahtumat, jotka livestriimataan Teoston jo lisensoimalla alustalla, joita ovat Youtube, Facebook ja Instagram. Em. alustoilla esitettyihin pelkkiin livestriimeihin, joista ei jätetä tallennetta myöhempää katselua varten ei tarvita erillistä lupaa lainkaan: lupa-asiat on jo hoidettu Teoston ja alustojen välisillä sopimuksilla.
Alla kuvattuna eri tavoin toteutettuja kunnallisten koulujen ja oppilaitosten juhlia ja tapahtumia ja ohje niihin tarvittavista luvista.
Juhla tai tapahtuma, joka pelkästään livestriimataan
Jos livestriimaus tehdään Teoston jo lisensoimalla alustalla, eikä striimistä jätetä millekään alustalle tallennetta myöhempää katselua varten Teostosta ei tarvitse hankkia lupaa ollenkaan.
- Teoston lisensoimia alustoja ovat YouTube, Facebook ja Instagram. Lisensointisopimuksella Teosto on sopinut musiikinkäytöstä ja sen korvauksista suoraan em. alustojen kanssa.
- Teoston lupaa ei tarvita, vaikka livestriimissä olisi mukana myös joitakin etukäteen tehtyjä videoita.
- HUOM! Koska musiikkiin liittyy myös oikeuksia, joita Teosto ei hallinnoi (esim. äänitetuottajien oikeudet), on mahdollista, että YouTuben ja Facebookin omat sisällöntunnistusjärjestelmät tunnistavat livenäkin soitettavan musiikin ja estävät sen esittämisen, jolloin striimi todennäköisesti katkeaa.
Jos juhla livestriimataan jollain muulla alustalla kuin edellä mainitut (kaupalliset striimausalustat, Vimeo, Teams, Zoom, omat kotisivut tms.) livestriimaukseen tarvitaan Teoston Mediapienlupa.
- Em. alustoilla livestriimi ei katkea. Kaupalliset alustat ja Vimeo soveltuvat suurten julkisten tapahtumien striimaamiseen, joita voi katsella kuka tahansa, Teams ja Zoom soveltuvat pienemmän rajatulle ryhmälle suunnatun striimin katseluun.
Juhla tai tapahtuma, joka livestriimataan; livestriimistä jätetään tallenne myöhempää katselua varten
Jos juhlan tai tapahtuman livestriimistä jätetään tallenne myöhempää katselua varten mille tahansa alustalle (em. Teoston lisensoimat alustat mukaan lukien), tallennetta varten tarvitaan Teoston Mediapienlupa ja sen Synkronointilisä.
- Synkronointi = musiikin liittämistä liikkuvaan kuvaan
Juhla tai tapahtuma, joka videoidaan ja videotallenne laitetaan nettiin tai someen
Jos juhlasta tai tapahtumasta tehdään videotallenne, joka laitetaan katselua varten mille tahansa alustalle (em. Teoston lisensoimat alustat mukaan lukien), tarvitaan Teoston Mediapienlupa ja sen Synkronointilisä.
Jos musiikki videotallenteelle otetaan levy-yhtiön tai muun äänitetuottajan julkaisemalta levyltä tai muulta tallenteelta, tarvitaan äänitteen käyttöön myös sen julkaisijan lupa.
Konsertin, keikan tai muun pääasiallisesti musiikkia sisältävän tapahtuman striimaus
Konserttien, keikkojien tai muiden pääasiallisesti livemusiikkia sisältävien tapahtumien livestriimaukseen tarvitaan aina Teoston Livestriimauslupa.
Musiikkitietojen raportointi ja esitysilmoitukset
Koulujen ja oppilaitosten ei tarvitse raportoida musiikkitietoja Teostolle juhlista ja tapahtumista
- joihin ei tarvitse hankkia Teoston lupaa tai
- joiden järjestämiseen riittää Teoston Mediapienlupa
Teoston Mediapienluvasta keräämien korvausten tilittämisessä musiikin tekijöille käyettään muiden tilitysalueiden raportointitietoja.
Livestriimausluvalla järjestettävistä tapahtumista (konsertit, keikat ja muut pääsääntöisesti musiikkia sisältävät tapahtumat) musiikkitiedot tulee raportoida luvan esittelysivulta löytyvällä raportointilomakkeella.
Jos livestriimattavassa juhlassa tai tapahtumassa esiintyy ulkopuolinen ammattiesiintyjä, hän vastaa ensisijaisesti esittämänsä musiikin tietojen ilmoittamisesta Teostolle, elleivät koulu ja esiintyjä sovi keskenään, että koulu hoitaa esitysilmoituksen tekemisen.
Kuka luvan hankkii, mistä ja miten se hankitaan?
Koululle yksinkertaisinta on hankkia yksi lupa koulun kaikkea toimintaa varten. Luvan hankkii koulun hallinto, joka tekee muutkin koulua koskevat sopimukset.
Sekä Mediapienluvan että Livestriimausluvan voi hakea verkossa. Ennen luvan hankkimista on hyvä tutustua Mediapienluvan ja Livestriimausluvan lupaehtoihin ja hinnastoihin lupien esittelysivuilla. Linkki lupakemukseen löytyy samalta sivulta.
Lupa haetaan aina ennen striimausta tai tallenteen julkaisua.
Kuka esitysilmoituksen tekee?
- Jos oppilaitoksen tilaisuudessa tai tapahtumassa on esiintymässä ammattimainen esiintyjä, esitysilmoituksen tekeminen on ensisijaisesti hänen vastuullaan, Teoston verkkopalvelun kautta. Esitysilmoituksen tekeminen ei maksa mitään, eikä se edellytä Teoston tekijäasiakkuutta.
- Jos taas musiikkia esittävät esimerkiksi koulun oppilaat tai opettajat, he tekevät esitysilmoituksen itse eli ilmoittavat esittämiensä kappaleiden tiedot Teostolle. Esimerkiksi koulun kevätjuhlasta vastaava musiikinopettaja voi ilmoittaa kaikki musiikkiesitykset samalla ilmoituksella.
Missä ja miten esitykset ilmoitetaan?
- Kevätjuhlista, musiikkitilaisuuksista, tms. tulee ilmoittaa esitetyt teokset. Löydät raportointipohjan livetilaisuuksiin täältä.
- Ammattimainen esiintyjä voit ilmoittaa esitykset Teoston verkkopalvelun kautta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta ja tunnukset voi tilata tästä
*pienimuotoinen katusoitto = spontaania, lyhytkestoista ja satunnaista katusoittoa, josta ei tehdä esitysilmoituksia eikä makseta esityskorvauksia