Siirry sisältöön

Näin hallinnoit oikeuksiasi

Palvelumme joustavat tarpeidesi mukaan.

Jare Brand Teoston asiakas vuodesta 2008
VilleGalle Teoston asiakas vuodesta 2011

Asiakkaanamme voit  halutessasi sopia joustavasti itse musiikkisi käytöstä ja olla samalla Teoston asiakas.

Asiakassopimuksessamme musiikin  säveltäjän, sanoittajan tai kustantajan eli oikeudenomistajan Teostolle luovuttamat oikeudet on jaettu oikeusluokkiin ja maantieteellisiin alueisiin. Oikeudenomistajana voit itse päättää, kuinka laajasti annat oikeuksiasi Teoston hallinnoitavaksi.

Lisäksi voit halutessasi irrottaa kokonaisia teoksia Teoston hallinnoinnista tai myöntää itse lupia teostesi käyttöön yksittäisissä käyttötilanteessa tai ei-kaupallisessa käytössä.

Teoston asiakassopimuksen tarjoamia jouston mahdollisuuksia ei ole pakko käyttää. Jos et itse ilmoita muutoksista Teoston hallinnoimiin oikeuksiin, hallinnoimme kaikkia teoksiasi maailmanlaajuisesti. Näin varmistamme, että saat korvauksia aina, kun musiikkiasi käytetään. Katso, millainen asiakassopimus on (pdf).

Kun sovit itse musiikkisi käytöstä, sinun täytyy:

  • neuvotella itse musiikin käytön ehdoista ja korvauksen suuruudesta
  • laskuttaa itse korvaukset, kun musiikkiasi käytetään
  • tehdä Teostolle kuhunkin tilanteeseen liittyvät ilmoitukset itsehallinnoinnista tai käyttöluvan myöntämisestä.

Sopimus musiikin käytöstä kannattaa tehdä aina kirjallisesti musiikkia käyttävän tahon kanssa. Sopikaa osapuolten kesken mahdollisimman tarkkaan musiikin käyttöluvan ehdoista, hinnasta ja maksuehdoista. Huomioithan, että Teosto ei lisensoi, kerää tai maksa korvauksia niille teoksille tai sellaisesta musiikin käytöstä, joka on irrotettu Teoston hallinnoinnista.

Tietoa ja toimintaohjeita

Kokonaisten teosten irrottaminen Teoston hallinnoinnista

Teoksen oikeudenomistajana (säveltäjä, sanoittaja, kustantaja) voit halutessasi siirtää teoksen kokonaan Teostolta omaan hallintaasi.

Oikeusluokkien tai maantieteellisten alueiden irrottaminen Teoston hallinnoinnista

Voit halutessasi irrottaa oikeusluokkia Teoston hallinnoinnista tai rajata Teostolle antamaasi valtuutusta koskemaan vain tiettyä maantieteellistä aluetta.

Luvan myöntäminen teoksen ei-kaupalliseen käyttöön

Voit itse myöntää lupia teostesi ei-kaupalliseen käyttöön.

Näyttämömusiikin itsehallinointi

Kustantamatonta eli nk. manus-musiikkia hallinnoi musiikin tekijän puolesta Teosto, ellei tekijä ilmoita Teostolle ottavansa repertoaarinsa itsehallinnointiin näyttämöteosten osalta.

Kysymyksiä ja vastauksia itsehallinnoinnista

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Teoston asiakassopimuksen ulkopuolelle on rajattu pelimusiikki ja suuret oikeudet (esim. ooppera). Myöskään pienten oikeuksien teoksista koottujen näyttämöteosten musiikki ei kuulu Teoston asiakassopimukseen, jos tietyt kustantajien määrittelemät kriteerit musiikin käytöstä täyttyvät.  Lue lisää näyttämöesitysten musiikin käytöstä.

Oikeusluokat

Teoston hallinnoimat oikeudet on jaettu asiakassopimuksessa oikeusluokkiin, ja irrotuksia on mahdollista tehdä näiden luokkien puitteissa (esittäminen, radio ja tv, internet, tallentaminen ja synkronointi). Oikeusluokkia ei ole mahdollista pilkkoa pienempiin osiin. Tutustu oikeusluokkiin

Kysymyksiä ja vastauksia itsehallinnoinnista

Maantieteelliset alueet, maanosat ja maat

Jos haluat, että Teosto ei hallinnoi tekijänoikeuksiasi koko maailmassa,  voit rajata Teostolle antamaasi valtuutusta edustaa oikeuksiasi koskemaan vain tiettyjä maita tai maantieteellisiä alueita.  Tutustu Teoston noudattamaan maantieteellisten alueiden jakoon.

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!