Siirry sisältöön

Mihin lupa tarvitaan?

Hanki lupa

Musiikin julkiseen esittämiseen tarvitaan aina lupa

Julkista esittämistä on yleisesti ottaen kaikki muu, paitsi lähimmässä perhe- ja ystäväpiirissä tapahtuva musiikin esittäminen ja soittaminen yleisölle. Musiikkia voidaan soittaa livenä tai tallenteelta.  

Livemusiikkia eli elävää musiikkia on artistien, bändien ja orkestereiden esittämä musiikkia. Äänitemusiikkia on digitaalisista palveluista, levyltä, radiosta, tv:stä tai karaokelaitteista soitettava musiikki.   

Musiikin soittaminen keikoilla, konserteissa, tansseissa, näytöksissä, näyttelyissä ja muissa tapahtumissa on aina julkista esittämistä. Lupa tarvitaan myös yleisölle ilmaisiin tapahtumiin samoin kuin yritysten ja yhteisöjen henkilökunnalleen, asiakkailleen tai kutsuvieraille järjestämiin tapahtumiin ja juhliin, jos niissä soitetaan musiikkia.   

Julkista esittämistä on myös ravintoloissa, kahviloissa, terasseilla, kampaamoissa, kuntosaleilla ja erilaisissa muissa asiakastiloissa varsinaisen toiminnan taustalla soitettava taustamusiikki sekä radiossa, televisiossa, netissä ja somessa soitettava musiikki. 

Milloin lupaa ei tarvita?

Omaan, yksityiseen musiikin kuunteluun, soittamiseen tai tallenteiden tekemiseen omaa käyttöä varten ei tarvita lupaa.  Lupaa ei tarvita myöskään musiikin esittämiseen yksityistilaisuuksissa. Yksityistilaisuuksia ovat esimerkiksi läheisen perhe- ja ystäväpiirin tapahtumat ja juhlat kuten syntymäpäivät, häät, valmistujaisjuhlat, hautajaiset jne.  

Hae lupa etukäteen  

Hae lupa ennen kuin käytät musiikkia eli esimerkiksi ennen kuin järjestät keikan, konsertin tai muun tapahtuman, jossa soi musiikki tai ennen kuin lataat musiikkia nettiin, someen tai omille nettisivuillesi.  

Tässä vaiheessa asiakaspalvelumme voi myös tarvittaessa neuvoa sinua tarpeisiisi parhaiten sopivan luvan löytämisessä. 

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!