
Mihin lupa tarvitaan?
Hanki lupaMusiikin julkiseen esittämiseen tarvitaan aina lupa
Julkista esittämistä on yleisesti ottaen kaikki muu, paitsi lähimmässä perhe- ja ystäväpiirissä tapahtuva musiikin esittäminen ja soittaminen.
Livemusiikkia eli elävää musiikkia on artistien, bändien ja orkestereiden esittämä musiikki. Äänitemusiikkia on digitaalisista palveluista, levyltä, radiosta, tv:stä tai karaokelaitteista soitettava musiikki.
Asiakkainamme olevat musiikin tekijät ja kustantajat ovat valtuuttaneet Teoston sopimaan musiikkinsa julkisen esittämisen ehdoista ja korvauksista eli lupien hinnoista, joten useimmissa tapauksissa lupa musiikin käyttöön hankitaan Teostosta. Äänitemusiikin käyttöön lupa tarvitaan Teoston lisäksi myös äänitetuottajilta (ns. master-oikeudet), joita edustaa Gramex. Netissä ja some-alustoilla julkaistavan äänitemusiikin käyttöön lupa kysytään kuitenkin äänitteen julkaisseelta levy-yhtiöltä.
Keikat, konsertit ja tapahtumat
Musiikin soittaminen keikoilla, konserteissa, tansseissa, näytöksissä, näyttelyissä ja muissa tapahtumissa on aina julkista esittämistä. Lupa musiikin esittämiseen tarvitaan sekä pääsymaksullisiin että ilmaisiin tapahtumiin. Myös yritysten ja yhteisöjen henkilökunnalleen, asiakkailleen tai kutsuvieraille järjestämiin tapahtumiin ja juhliin tarvitaan lupa, jos niissä soitetaan musiikkia: musiikin esitysluvan kannalta yritysten ja yhteisöjen tilaisuudet eivät ole yksityistilaisuuksia, vaan julkista esittämistä.
Luvan hankkii se taho, joka tapahtuman järjestää. Luvan voi hankkia myös tapahtumatuotannosta vastaava ammattimainen tapahtumajärjestäjä joko omiin tai asiakkaansa nimiin.
Musiikki netissä ja somessa: livestriimaukset, etäkeikat ja musiikkia sisältävät videot
Musiikin käyttöön netissä ja some-alustoilla tarvitaan myös musiikinkäyttölupa. Lupatarve riippuu siitä
- kuka musiikkia välittää tai jakaa: yksityishenkilö vai yritys tai yhteisö
- millä alustalla musiikkia jaetaan: Teoston jo lisensoimalla vai jollain muulla
- onko kyseessä live-esityksen vai musiikkia sisältävän tallenteen jakaminen
Katso infograafikuva lupatarpeesta netissä ja somessa (klikkaa kuva suuremmaksi). Lisätietoja luvista löydät myös Hanki lupa -sivulta eri lupien kuvauksista.
Videoihin liittyy synkronointi, yleisölle välittäminen ja esittäminen
Musiikkia sisältävien av-tallenteiden – videoiden – tekemiseen liittyy useampia eri oikeuksia. Kun livemusiikkiesityksestä tehdään tallenne myöhempää katselua varten tai erikseen tuotettuun liikkuvaan kuvaan liitetään kuvan ulkopuolista musiikkia tapahtuu ns. synkronointi eli musiikin liittäminen liikkuvaan kuvaan. Synkronointiluvan hankkimisesta ja kustannuksista vastaa tallenteen tuottaja eli se, joka tallenteen tekee.
Netissä ja somealustoilla julkaistaviin av-tallenteisiin riittää useimmiten Teoston Mediapienluvan Synkronointilisä. Livestriimauslupa sisältää myös synkronointioikeuden , kun tallennetta säilytetään enintään 7 vuorokautta.
Jos tehtyä tallennetta myös välitetään yleisölle tai esitetään julkisesti, siihen tarvitaan synkronointiluvan lisäksi erillinen lupa. Netissä ja somealustoilla musiikkia sisältävien videoiden yleisölle välittämiseen ja esittämiseen riittää useimmiten Teoston Mediapienlupa tai Livestriimauslupa.
Taustamusiikki asiakastiloissa
Julkista esittämistä on myös ravintoloissa, kahviloissa, terasseilla, kampaamoissa, kuntosaleilla ja erilaisissa muissa asiakastiloissa varsinaisen toiminnan taustalla soitettava taustamusiikki. Lisätietoa taustamusiikista ja taustamusiikin käyttöön tarvittavat luvat voi hankkia Teoston ja Gramexin yhteisestä Musiikkiluvat.fi-lupakaupasta.
Musiikki televisiossa, elokuvateattereissa ja radiossa
Televisiossa esitettävien ohjelmien ja muiden sisältöjen synkronointiluvat voi pääsääntöisesti hankkia NCB:ltä. Musiikin esitysluvista televisioon ja yleisölle välittämisestä sekä television että radion osalta sopivat kanavat ja Teosto keskenään.
Lupaa musiikin käyttöön mm. mainoksissa, kaupallisissa yhteistöissä ja pitkissä elokuvissa ei voi myöntää kukaan muu, kuin musiikin tekijät itse tai heitä edustavat musiikkikustantajat. Musiikin tekijöiden ja kustantajien tietoja voi tarvittaessa kysyä Teoston asiakaspalvelusta.
Milloin musiikinkäyttölupaa ei tarvita?
Omaan, yksityiseen musiikin kuunteluun, musiikin soittamiseen tai tallenteiden tekemiseen henkilökohtaista käyttöä varten ei tarvita lupaa. Lupaa ei tarvita myöskään musiikin esittämiseen yksityistilaisuuksissa. Yksityistilaisuuksia ovat esimerkiksi läheisen perhe- ja ystäväpiirin tapahtumat ja juhlat kuten syntymäpäivät, häät, valmistujaisjuhlat, hautajaiset jne.
Yksityishenkilöt eivät myöskään tarvitse lupaa musiikin livestriimaukseen tai tallenteiden jakamiseen Teoston lisensoimilla alustoilla (tällä hetkellä Youtube, Facebook ja Instagram).
Myöskään yritykset ja yhteisöt eivät tarvitse lupaa musiikin live-esityksiin Teoston lisensoimilla alustoilla. Jos yritys tai yhteisö haluaa kuitenkin tehdä ja esittää musiikkia sisältävää tallennetta millä tahansa alustalla – em. alustat mukaan lukien – ne tarvitsevat siihen Teoston Mediapienluvan ja Synkronointilisän.
Sekä yksityishenkilöt että yritykset ja yhteisöt tarvitsevat Teoston Mediapienluvan tai Livestriimausluvan sekä musiikin live-esitysten striimaukseen että tallenteisiin, jos niitä esitetään jollain muulla kuin Teoston lisensoimalla alustalla (esim. omat kotisivut, Vimeo, Teams, Zoom). Tallenteisiin tarvitaan myös Synkronointilisä.
Hanki lupa etukäteen
Hanki lupa ennen kuin käytät musiikkia eli esimerkiksi ennen kuin järjestät keikan, konsertin tai muun tapahtuman, jossa soi musiikki tai ennen kuin lataat musiikkia nettiin, someen tai omille nettisivuillesi.
Katso Hanki lupa -sivulta, mikä lupa sopii sinun tarpeisiisi ja paljonko lupa maksaa. Asiakaspalvelumme neuvoo sinua tarvittaessa oikean luvan löytämisessä.