Siirry sisältöön

Teosto-rahasto

Teoston nimeä kantavan rahastomme tehtävänä on varmistaa aatteellisen toiminnan ja luovan säveltaiteen edistämisen jatkuvuus. Tuemme rahaston avulla esimerkiksi monia tahoja, jotka jakavat avustuksia ja apurahoja elävän musiikin tilaisuuksiin, musiikkivientiin ja moniin muihin musiikkihankkeisiin.

Teosto-rahasto perustettiin vuonna 2009 aatteellisen toiminnan turvaamiseksi ja musiikin edistämisen jatkuvuuden varmistamiseksi. Rahaston avulla tuetaan esimerkiksi Music Finlandin, Teoston jäsenjärjestöjen ja niitä lähellä olevien säätiöiden, kuten Malmstén-säätiön, Sibelius-rahaston sekä Musiikkikustantajien rahaston, toimintaa. Rahastosta rahoitetaan myös vuosittain jaettava Teosto-palkinto.

Teosto-rahasto turvaa luovaa säveltaidetta
3,9
Käytetyt varat 2022, milj. eur
45
Rahaston arvo 2023, milj. eur
3,8 %
Vuotuinen tuotto

Teosto-rahaston varallisuus

Teosto-rahaston varojen vuosittaisen karttumisen lähteenä ovat niin ns. kansalliset varat, joita yhdistys pidättää oikeudenomistajien sekä ulkomaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa solmittujen sopimusten mukaisesti. Rahastoon on varallisuutta tuonut myös Teoston omaisuuden myynti, kuten vuonna 2013 myyty toimitilarakennus ja tontti Lauttasaaressa. Omaisuuden arvo on noussut vuosien varrella.

Vuonna 2023 korvauksista pidätetty osuus oli kuusi prosenttia kotimaasta kerättyjen esityskorvausten jaosta eli noin 3,4 miljoonaa euroa. Yksityisen kopioinnin hyvitys kartutti Teosto-rahastoa 0,9 miljoonalla eurolla vuonna 2022.

Vuonna 2022 rahastosta käytettiin varoja yhteensä 2,8 miljoonaa euroa. Rahastosta käytettiin varoja muun muassa Teoston koronatukeen musiikin säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille.

Teosto-rahaston sijoituspolitiikka

Rahaston sijoituspolitiikan lähtökohtana on pitkä sijoitushorisontti, jonka myötä Teosto-rahasto kestää hyvin lyhyen aikavälin arvonvaihtelua. Vuonna 2022 rahaston sijoitusten kirjanpidon mukaiset tuotot olivat 0,7 miljoonaa euroa (0,7 miljoonaa vuonna 2022).  

Varojen allokointi eri sijoitusluokkiin (ns. neutraaliallokaatio)

  • Osakesijoitukset 50 %
  • Korkoinstrumentit 0 %
  • Vaihtoehtoiset 50 %

Käytännön sijoitustoiminta toteutetaan valittujen yhteistyökumppanien ja rahastojen kautta. Edellytämme sijoitustoiminnassamme toimivilta varainhoitajilta sitoutumista YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteisiin. Tarkastelemme varainhoitajiemme suoritusta tässä valossa vuosittain ja edellytämme aktiivista ESG-asioiden raportointia.

Teosto-rahaston sijoitustyöryhmä

Päätökset Teosto-rahastosta tekee sijoitustyöryhmä. Työryhmän puheenjohtajana toimii Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen.

Antti Auvinen
Hallituksen puheenjohtaja

Antti Auvinen (s. 1974) on työskennellyt päätoimisena säveltäjänä vuodesta 2004 lähtien. Hän on toiminut vuodesta 2014 alkaen myös Suomen Säveltäjät ry:n hallituksen puheenjohtajana.

Maija Ruuskanen
Hallituksen jäsen

Maija Ruuskanen (s. 1976) on säveltäjä, muusikko ja musiikin maisteri Sibelius-Akatemiasta. Ruuskanen on säveltänyt musiikkia näyttämöteoksiin, pyörittänyt Ruuskanen Railio Klubia ja toiminut Musiikkiteatteri Kapsäkin hallituksen puheenjohtajana.

Tommi Tuomainen
Toimitusjohtaja, Elements Music
Kustantaja, kauppatieteiden maisteri Tuomainen (s. 1977) on Elements Music Oy:n toimitusjohtaja ja Suomen Musiikkikustantajat ry:n puheenjohtaja.
Tomi Juntunen
Talousjohtaja
Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!