
Edunvalvonta
Sinä voit keskittyä musiikin tekemiseen, me valvomme etujasi yhteiskunnassa.
Säveltäjä-sovittaja Tido Nguyen
Teoston asiakas vuodesta 2015
Teosto on musiikkialan edunvalvoja, joka on jo 90 vuoden ajan toiminut asiakkaidensa äänitorvena sekä kotimaisilla että kansainvälisillä areenoilla. Vaikutamme siihen, että sinulla olisi hyvät edellytykset tehdä musiikkia ammattimaisesti. Luovalla työllä on iso merkitys niin yksilöille kuin yhteiskunnallekin ja me pidämme sen puolesta ääntä!
Edunvalvonnan tavoitteet
Edustamme 35 800 kotimaista musiikin säveltäjää, sanoittajaa, sovittajaa ja kustantajaa ja edistämme heidän asioitaan yhteiskunnassa. Tavoitteenamme on mahdollistaa musiikkia ammatikseen tekevien menestyminen nyt ja tulevaisuudessa.
- Turvaamme musiikkialan toimintaedellytyksiä yhteiskunnassa
- Tuomme säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikkikustantajien näkökulman esiin poliittiseen päätöksentekoon
- Tarjoamme päättäjille ja vaikuttajille laadukasta tietoa päätöksenteon pohjaksi
- Teemme yhteistyötä muiden musiikkialan toimijoiden kesken edunvalvonnan asioissa
Luovat alat muodostavat 3,3 % Suomen bruttokansantuotteesta ja kulttuurin parissa työskentelee noin 135 000 suomalaista.
Vaikuttamisen teemat vuosille 2023-2027
Musiikki on voima, joka tuottaa merkittävää kasvua ja hyvinvointia. Se leviää rajojen yli nopeasti ja ruokkii
yhä uusien innovaatioiden syntymistä, työllisyyttä ja koko maan kansainvälistä kilpailukykyä. Se hyödyntää uusia teknologioita ja varmistaa samalla inhimillisen luovuuden kukoistuksen. Tavoitteemme on Suomi, jossa musiikilla on entistä suurempi arvo niin yksilölle, yrityksille kuin koko yhteiskunnalle!

Musiikki tuottaa taloudellista hyötyä lukemattomille toimijoille. Teknologian kehittyessä keskiöön nousevat tekijöille reilut pelisäännöt ja tasavertaiset neuvotteluasetelmat. Vaikka suurin osa sisällöistä jaetaan ketterästi digitaalisilla alustoilla, kyse on omaisuudesta, jota ei voi käyttää ilman asianmukaisia lupia ja korvauksia. Musiikki on oikeaa työtä ja sen ammattimaisille tekijöille on taattava mahdollisuudet ammattinsa harjoittamiseen. >> Lue lisää esitteestä

Luova ala ja erityisesti musiikkiala kärsivät koronapandemiasta ennennäke-
mättömällä tavalla. Niillä on kuitenkin valtava kasvu-, työllisyys ja vientipo-
tentiaali, joka on otettava käyttöön kokonaisvaltaisesti, eri ministeriöiden
yhteistyönä. Tavoitteena on nostaa luovan alan osuus BKT:stä eurooppalaisen
keskiarvon (4,4 %) tasolle. Tämä tarkoittaisi kulttuurin toimialojen kansan-
taloudelle tuottaman arvonlisän nostamista nykyisestä 6,5 miljardista jopa 9
miljardiin euroon. >> Lue lisää esitteestä

Luovan työn tekijälle tulonmuodostuksen pirstaleisuus aiheuttaa liikaa ongelmia.
Sosiaaliturvauudistuksen yhteydessä on otettava erityisen tarkastelun
kohteeksi taiteilijoiden ja muiden luovaa työtä tekevien asema. >> Lue lisää esitteestä
Edunvalvonnan keinot

Annamme lausuntoja valmisteltaviin lakeihin ja osallistumme opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman tekijänoikeustoimikunnan toimintaan. Osallistumme myös muihin yhteiskunnallisia uudistuksia käsitteleviin työryhmiin ja seminaareihin.

Tapaamme säännöllisesti yhteiskunnallisia päättäjiä. Järjestämme kotimaassa tapahtumia, joihin kutsumme verkostojamme keskustelemaan ajankohtaisista aiheista. Kulttuurikummitoiminnassa päättäjät luovat luontevia yhteyksiä musiikintekijöihin, säveltäjiin ja kustantajiin. Osallistumme myös laajempiin yhteiskunnallisiin tapahtumiin ja kampanjoihin.

Hyödynnämme tutkimus- ja markkinatietoa, jota tuotamme itse sekä hankimme sitä ulkopuolisista lähteistä. Olemme mukana muun muassa immateriaaliaoikeuksiin liittyvää tutkimus- ja koulutustoimintaa harjoittavassa IPR University Centerissä. Kansainvälisten verkostojemme kautta saamme laajaa tietoa myös kehityksestä maailmalla.

Toimimme aktiivisesti verkostoissa sekä Suomessa että ulkomailla. Suomessa osallistumme Luovan alan tekijät ja yrittäjät Lyhty -projektin toimintaan. Maailman tekijänoikeusjärjestöjen kattojärjestö CISACin sekä eurooppalaisen GESACin kautta osallistumme kansainväliseen valmisteluun ja vaikuttamiseen sekä yhteisiin vaikuttamiskampanjoihin.
Tule mukaan vaikuttamaan!
Kysy lisää edunvalvonnasta
