Siirry sisältöön

Verotus ja ansaintamallit

Asiakkainamme on erilaisia musiikintekijöitä, joista osa tekee musiikkia päätoimisesti ja osa satunnaisesti. Musiikkia tehdään niin freelancerina kuin yrittäjänäkin. Osalla on myös oma musiikin kustannusyhtiö. Erilaisiin ura- ja elämänvaiheisiin soveltuvat eri toimintamallit myös verotuksen suhteen. Tutustu vaihtoehtoihin nykyisen ja tulevan tilanteesi kannalta.

Eri toimintamalleja

Ansiotulo

Kun musiikin tekemisestä saamasi tekijänoikeuskorvaukset ovat pienehköjä tai haluat helpon toimintamallin, kannattaa toimia verokortilla. Saatat tehdä musiikkia itsellesi, muille, olla kustannusyhtiön house-writer tai eläkkeellä.

Toiminimi

Voit ohjata henkilökohtaiset Teosto-korvaukset toiminimellesi. Toiminimen kautta voit laskuttaa myös keikoista ja muista töistä sekä tehdä verovähennyksiä  elinkeinotoimintasi kuluista.

Ansiotulo ja oma kustannusyhtiö

Olet Teoston asiakas musiikintekijänä ja -kustantajana. Voit tehdä yhtiösi kanssa kustannussopimuksen tekemästäsi musiikista, jolloin osa tilityksestäsi maksetaan kustannusyhtiöllesi.

Oma kustannus- ja osakeyhtiö

Olet Teoston musiikin kustantaja-asiakas, mutta myös henkilökohtaisia Teosto-korvauksia kertyy kohtalaisen hyvin. Tässä mallissa voit siirtää henkilökohtaiset korvausosuutesi osakeyhtiölle.

Oma osakeyhtiö

Yhtiömalli sopii ammattimaisille musiikintekijöille, joille musiikin tekeminen on merkittävä tulonlähde. Tässä mallissa sinulla tulee olla oma osakeyhtiö.

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!