Siirry sisältöön

Oma kustannus- ja osakeyhtiö

Olet Teoston asiakas musiikkikustantajana, mutta sinulle kertyy myös henkilökohtaisia tekijänoikeuskorvauksia kohtalaisen hyvin Teoston kautta.

Tässä toimintamallissa voit siirtää henkilökohtaiset korvausosuutesi osakeyhtiölle, jolloin Teosto maksaa tilitykset yhtiöllesi ilman ennakonpidätystä. 

  • Kustannusyhtiön tilitysosuudet yhtiöverotuksen mukaisesti
  • Henkilökohtaiset Teosto-korvauksesi siirretty osakeyhtiölle ja ne verotetaan elinkeinotulona
  • Toimintamallissa on vuosittaisia ylläpitokustannuksia koskien yrityksesi toimintaa

Edellytykset: 

  • Merkittävä osa toimeentulostasi muodostuu musiikintekemisestä
  • Yrityksesi on Teoston kustantaja-asiakas
  • Kustannusyhtiösi on osakeyhtiömuotoinen, jolloin voit siirtää sille henkilökohtaiset Teosto-korvauksesi. Vaihtoehtoisesti sinulla on toinen osakeyhtiömuotoinen yritys, jota voit hyödyntää. Huomioithan, että osakeyhtiön tulee olla kokonaisuudessaan Teoston tekijäasiakkaiden omistuksessa.

Voit tehdä oman yhtiösi kanssa kustannussopimuksia tekemästäsi musiikista, jolloin osa tilityksestäsi maksetaan kustannusyhtiöllesi. Omasta musiikistasi kertyvien tilitysten lisäksi yhtiölläsi tulee olla myös muuta laskutettavaa toimintaa.

Teoston tilitys- ja jakosäännön mukaan kustantajan osuus teoksen tilityksestä on tavanomaisesti 33,3 %. Erityistapauksissa osuus voi olla suurempi, kuitenkin enintään 50 %.

Mikäli haluat solmia sopimuksen oman kustannusyhtiösi kanssa siten, että kustannusosuus ylittää 33,3 %, sinun tulee tehdä tätä koskeva anomus Teostolle (lisätietoja ja anomuspohjamalli: omateosto@teosto.fi). Tällainen erityissopimus voi olla enintään viiden vuoden pituinen, minkä jälkeen sopimus voidaan uusia.

Tilitykset kustannusyhtiölle maksetaan veroja vähentämättä, koska yhtiösi vastaa itse verojen maksamisesta.    

Henkilökohtaisten osuuksien maksaminen yhtiölle 

Teoston kautta maksettavat henkilökohtaiset tekijänoikeustulosi voidaan tilittää yhtiölle, jolloin ne verotetaan yhtiön elinkeinotulona.

Yhtiömalli soveltuu ammattimaisille musiikintekijöille, joille musiikin teko on pääasiallinen elinkeino.

Järjestely ei koske muiden tekijänoikeusjärjestöjen hallinnoimia maksuja. Esimerkiksi Gramex, Kopiosto ja ulkomaiset järjestöt tilittävät sinulle korvauksia, mikäli olet suoraan niiden asiakas. Järjestely ei myöskään koske kustannusoikeuksia tai tilitysten kustantajaosuuksia.

Yhtiöön liittyvän toimintamallin käyttöönotto edellyttää musiikin tekijänoikeuksien käyttöoikeuden määräaikaista siirtoa musiikintekijältä hänen osakeyhtiölleen. Asiasta sovitaan tekijän, yhtiön ja Teoston välisellä sopimuksella. Yhtiöllä voi olla muitakin omistajia, mutta heidän kaikkien pitää olla Teoston tekijäasiakkaita.

Lue lisää

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!