Siirry sisältöön
Musiikin tekeminen ja säveltäminen, pieni haitari

Tekijänoikeuskorvausten tilitykset

Maksamme tekijänoikeuskorvauksia asiakkaanamme oleville musiikin tekijöille, säveltäjille ja musiikkikustantajille. Tilitämme korvauksia neljä kertaa vuodessa.

Voit lukea lisää siitä, miten tilitettävä summa muodostuu Musiikin käytöstä maksettavat tekijänoikeuskorvaukset -sivulta.

Maaliskuun tilitys 21.3.2024
Kesäkuun tilitys 13.6.2024
Syyskuun tilitys 19.9.2024
Joulukuun tilitys 12.12.2024

Voit katsoa tilityskalenterista tarkemmin, mistä lähteistä korvauksia maksetaan kunkin tilityksen yhteydessä.

Teoston tilityssääntö ja sen tilitysalueita koskeva liiite määrittävät periaatteet, joiden perusteella tilitämme musiikin käytöstä keräämämme korvaukset musiikin tekijöille. Tilityssäännöstä päättää yhdistyksen jäsenkokous, eli tekijät ja kustantajat päättävät itse, miten tulot jaetaan.

Teosten jako-osuuksista päättävät teoksen tekijät keskenään Tilityssäännön asettamissa rajoissa. Lisätietoja ja selittäviä esimerkkejä jako-osuuksista löydät Tee teosilmoitus -sivulta.

Kustantajalle tilitettävän osuuden määrästä sopivat tekijä ja kustantaja kustannussopimusta tehdessään. Jos teoksella on useita tekijöitä, kustantaja saa sovitun osuuden vain sen tekijän korvauksista, jonka kanssa hänellä on sopimus.

Pienin tilityksessä ulos maksettava summa on 25 euroa. Jos korvauskertymä jää alle tilitysrajan, korvaukset jäävät odottamaan tilitysrajan ylittymistä. Korvaukset tilitetään, kun 25 euron raja on ylittynyt.

Teosto voi tilittää huomattavan suurista ns. megakonserteista laskuttamansa esityskorvaukset musiikin tekijöille ja kustantajille tavallista nopeammin, jos he hakevat konsertille etukäteen nopeutettua tilitystä eli pikamega-käsittelyä. 

Pikamega-käsittelyssä maksetaan ainoastaan kyseisen konsertin lipputulojen mukainen esityskorvaus – ei esimerkiksi taustamusiikista sijaiskäyttösiirtoina tilitettäviä korvauksia. Siksi pigamegatilitys on pienempi kuin normaaliprosessissa tehtävä tilitys. 

Tutustu pikamega-käsittelyn ehtoihin ja toimintaohjeisiin alla. 

Kun liityt asiakkaaksemme, päivitä verotietosi verkkopalvelussamme. Liittymisvuoden jälkeen saamme ennakonpidätysprosenttisi suoraan Verohallinnolta jokaisen verovuoden alussa. Uusi veroprosentti päivittyy automaattisesti verkkopalveluun vuosittain aina 1.2. alkaen.

Katso ohjeet verotietojen päivittämiseen Ansiotulo-osiosta.

Verohallinnon Tulorekisteri on suurimmaksi osaksi korvannut erilliset tulotodistukset, joten et enää tarvitse Teostolta erillistä todistusta sinulle maksamistamme korvauksista.

Tiedon Teoston asiakkailleen maksamista korvauksista tai tuista saavat Verohallinnon Tulorekisteristä muun muassa työttömyyskassat, Kela, vakuutusyhtiöt, työeläkelaitokset, verohallinto, työllisyysrahastot ja monet muut tahot.

Jos tulotodistus täytyy toimittaa taholle, joka ei saa tietoja suoraan Tulorekisteristeristä, voit itse tulostaa oman tulorekisteriotteesi itse suoraan tulorekisteristä  Yksityishenkilöiden Tulorekisteri-sivulla.

Jos tarvitset tulorekisteriotteen oheen tiedon miltä ajalta sinulle maksetut korvaukset ovat näet sen verkkopalvelustamme Korvaukset-välilehden Maksetut korvaukset -osiossa.

ALV-rekisteriin merkityt yritykset voivat tulostaa edellä mainitulla Maksetut korvaukset -sivulla ALV-erittelyn sisältävän tositteen yritykselle maksetuista korvauksista.  

Tilityksiä voidaan maksaa joissain tapauksissa myös takautuvasti. Muun muassa radio- ja TV-kanavat sekä live-esiintyjät raportoivat meille säännöllisesti tietoja esittämistään teoksista. Esitysraporteissa ilmoitetut teokset kirjataan kansainväliseen tietokantaan.

Jos tietokannasta löytyy teoksia, joiden tekijäksi on merkattu henkilö, jolla on sama nimi kuin sinulla, saat asiakkaaksi liityttyäsi tarkistuslistan edellä mainituista teoksista. Teosten tarkistuslistassa on teoksen nimi ja teosnumero. Saat myös toimintaohjeet, mitä tehdä, jos tunnistat listalta omia teoksiasi.

Televisiossa ja radiossa esitetyn musiikin korvaukset voidaan maksaa takautuvasti Teostoon liittymisvuodelta ja kahdelta liittymistä edeltävältä vuodelta.

Keikoilta ja konserteista voidaan maksaa korvauksia liittymisvuodelta.

Teosto voi tilittää huomattavan suurista konserteista laskuttamansa musiikin esityskorvaukset teosten oikeudenomistajille tavallista nopeammassa aikataulussa, jos alla olevat ehdot täyttyvät ja musiikin tekijä tai hänen valtuuttamansa taho (esim. kustantaja) hakee konsertille etukäteen pikamega-käsittelyä.

Pikamega-käsittelyn ehdot (kaikkien ehtojen on täytyttävä)

 • Konsertti on yksittäinen konsertti, ei esim. festivaaliesiintyminen.
 • Sinä musiikin tekijänä tai sinun yhtyeesi on konsertin pääesiintyjä.
 • Sinun tai yhtyeesi konsertissa esittämistä teoksista 60 % on omia teoksiasi. Jos esimerkiksi esität(te) 20 teosta, joista 12:ssa teoksessa olet säveltäjänä tai sanoittajana, tämä ehto täyttyy.
 • Arvioit, että Teoston laskuttamat musiikin esityskorvaukset konsertin järjestäjältä ovat yli 15 000 euroa. Arvioinnin apuna voit käyttää Tapahtumaluvan hintalaskuria (valitse laskurissa Konsertti tai festivaali, arvioi yleisömäärä ja anna lipun hinta).
  • Todennäköisiä laskutukseltaan yli 15 000 euron konsertteja ovat ulkona tai suurissa halleissa (Olympiastadion, Nokia Areena, Ratina, jäähallit jne.) järjestetyt konsertit.

Jos ehdot täyttyvät, toimi näin

 • Toimita alla mainitut tiedot sähköpostitse Teostoon viimeistään yksi (1) kuukausi ennen konserttia osoitteeseen omateosto@teosto.fi
  • Konsertin pvm ja paikka (paikkakunta ja esityspaikka (venue)
  • Konsertit järjestäjän nimi ja yhteystiedot (yrityksen/organisaation nimi ja osoite,  yhteyshenkilön nimi ja yhteystiedot)
  • Lista teoksista, jotka konsertissa on tarkoitus esittää

Laskuttaessamme konsertin esityskorvaukset konsertin järjestäjältä ilmoitamme sinulle, ylittyikö 15 000 euron raja eli voimmeko maksaa konsertista kerätyt korvaukset sinulle nopeutettuna.

Kun saat ilmoituksen, että nopeutettu tilitys on mahdollinen, tee mahdollisimman pian verkkopalvelussa esitysilmoitus, jossa ilmoitat konsertissa esittämäsi teokset.  Hakuvaiheessa antamasi arvio esitettävistä teoksista ei riitä, vaan tarvitsemme varsinaisen esitysilmoituksen.

Tilitämme korvaukset viimeistään 28 päivän kuluessa siitä, kun konsertin järjestäjä on maksanut esityskorvauslaskun JA olet tehnyt lopullisen esitysilmoituksen verkkopalvelussa. Tilityksestä vähennettävät Teoston hallinnolliset kulut ovat enintään 15 %.

90 % konsertin esityskorvauksista maksetaan pääesiintyjiän ja 10 % sivuesiintyjien (lämmittelyesiintyjät) ohjelmistolle. Lämmittelijöiden tilitykset maksetaan normaalin tilitysaikataulun mukaisesti, ei nopeutettuna.

HUOM! Jos teet hakemuksen nopeutetusta tilityksestä puutteellisin tiedoin tai myöhemmin kuin yksi (1) kuukausi ennen konserttia, emme pysty käsittelemään hakemustasi, vaan konsertin korvaukset tilittyvät normaalin tilitysaikataulumme mukaisesti. Pikamega-käsittelyn eväämisestä ei tässä tapauksesa myöskään voi reklamoida.

Lisätietoa Megakonserttien tilityksistä: Tilityssäännön kohta 4.2.1.1.2. sekä Tilitysalueluettelon sivulla 9 oleva Megakonsertteihin liittyvä TAULUKKO 2.

Jos huomaat maksetussa tilityksessäsi puutteita tai korjattavaa, voit tehdä siitä reklamaation. Käsittelemme reklamaatiot saapumisjärjestyksessä ja ne pyritään käsittelemään mahdollisimman pian. Lue lisää reklamaatioista.

Tilityksissämme kertyy korvauksia musiikkiteoksille, joiden tekijätiedoissa on puutteita. Teoksista on saapunut meille esitysilmoituksia, mutta teosten kaikkia tekijöitä (esim. säveltäjiä tai sanoittajia) ei ole tunnistettu.

Alta löydät listan teoksista, joille on kertynyt korvauksia, mutta joita ei ole pystytty maksamaan kokonaan tai osittain.

Ohje listan tarkasteluun:

 • Kokonaan mustalla merkityistä teoksista saattaa puuttua teosilmoitus.
 • Eri väreillä korostettujen tunnistamattomien tekijöiden osuuksia ei ole pystytty tilittämään.

Jos löydät teoksiasi listalta, toimi seuraavasti:

Jos löydät listalta oman teoksesi, ilmoita teoksen oikeat tiedot meille sähköpostilla omateosto@teosto.fi. Tarvittavia tietoja ovat:

 • Tunnistamattomat-listalta löytyvä teosnumero ja teoksen nimi
 • Teoksen oikea nimi ja tekijöiden nimet niin kuin olet ilmoittanut ne teosilmoituksessa

Jos et ole tehnyt teosilmoitusta listalta löytyvästä teoksesta, tee teoksesta lisäksi myös teosilmoitus verkkopalvelussamme.

Lista tunnistamattomista teoksista

Tiedot uusista kustannussopimuksista on ilmoitettava Teostoon viimeistään

 • 5.1. kun teokselle on odotettavissa tilitystä maaliskuun tilityksessä
 • 1.4. kun teokselle on odotettavissa tilitystä kesäkuun tilityksessä
 • 20.7. kun teokselle on odotettavissa tilitystä syyskuun tilityksessä
 • 10.10. kun teokselle on odotettavissa tilitystä joulukuun tilityksessä

Uusien kustannusyhtiöiden on hoidettava Teoston asiakkaaksi liittyminen kolme kuukautta ennen seuraavaa tilitysajankohtaa.

Uusien kustannussopimusten tiedot ja teosilmoitukset on ilmoitettava yllä mainittujen aikataulujen mukaan.

Tee teos- ja esitysilmoitukset

Voit saada korvauksia, kun teostasi esitetään tai se tallennetaan äänitteelle tai av-tallenteelle. Muistathan siis tehdä teos- ja esitysilmoitukset verkkopalvelussamme.

Tilitysten maksaminen ennakkoon

Asiakkaanamme voit hakea itsellesi ennakkoa tekijänoikeuskorvausten tilityksestä. Päätös ennakon maksamisesta ja sen suuruudesta tehdään aina tapauskohtaisesti.

Valitse ansaintamalli

Musiikkia tehdään niin freelancerina kuin yrittäjänäkin. Mikäli sinulla on ansiotulomalliin tai verokorttiin liittyviä kysymyksiä, voit tutustua eri ansaintamalleihin alta.

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!