Siirry sisältöön
Zachris Stierncreutz eli Knipi

Lupien hinnoittelu ja laskutus

Etsi sopiva lupa

Säveltäjä-sovittaja Knipi Stierncreutz
Teoston asiakas vuodesta 1993

Musiikin käytöstä maksettavan korvauksen suuruus eli eri lupien hinta perustuu musiikin merkitykseen sen käyttäjän toiminnassa: korvaus on suurempi eli hinta on korkeampi, jos musiikki on keskeinen ja merkittävä osa toimintaasi ja pienempi, jos soitat musiikkia varsinaisen toimintasi taustamusiikkina.

Teoston lupien laskutusväli vaihtelee: jotkut luvat laskutetaan kerran kuukaudessa, jotkut neljä kertaa vuodessa tai vain kerran vuodessa. Lupien hintoihin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero.

Katso laskutuskalenterista, milloin Teoston luvat laskutetaan.

Voit valita haluatko laskusi verkkolaskuna, sähköpostitse vai postitettuna paperilaskuna. Verkko- ja sähköpostilasku ovat turvallisia, nopeita ja ekologisia tapoja vastaanottaa laskuja. Ne ovat paperilaskuja kestävämpiä myös taloudellisesti, sillä paperilaskuihin tullaan lisäämään tulevaisuudessa laskutuslisä.

Lisätietoa verkkolaskuista löydät muun muassa Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry TIEKE:n nettisivuiltaJos otat käyttöön verkkolaskut, tee sopimus haluamasi verkkolaskuoperaattorin kanssa ja ilmoita meille OVT-tunnuksesi.

Tee muutos laskutustapaan näin:

  1. Klikkaa auki nettisivujemme Ota yhteys -sivulla oleva yhteydenottolomake ja valitse seuraavat vaihtoehdot
   1. Olen: Musiikin käyttäjä (lupa-asiat)
   2. Minulla on jo musiikinkäyttösopimus tai lupa
   3. Asiani: Laskutusta koskeva muutos tai kysymys
  2. Valitse vapaan tekstikentän jälkeen Muutos laskutustapaan -otsikon alta haluamasi vaihtoehto
  3. Anna valintasi mukaiset tiedot

Huomioithan, että muutos koskee kaikkia laskuja, joita saat meiltä eri lupiin liittyen.

Ilmoita tai muuta laskujesi viitettä, PO-numeroa tai yhteyshenkilön nimeä näin:

 1. Klikkaa auki nettisivujemme Ota yhteys -sivulla oleva Yhteydenottolomake ja valitse seuraavat vaihtoehdot
  1. Olen: Musiikin käyttäjä (lupa-asiat)
  2. Minulla on jo musiikinkäyttösopimus tai lupa
  3. Asiani: Laskutusta koskeva muutos tai kysymys
 2. Kerro vapaassa tekstikentässä mahdollisimman yksityiskohtaisesti, minkä tiedon ilmoitat tai mitä tietoa haluat muuttaa

Musiikin käytöstä maksettavan korvauksen suuruus eli luvan hinta perustuu musiikin merkitykseen sen käyttäjän toiminnassa: korvaus on suurempi, jos musiikki on keskeinen ja merkittävä osa toimintaasi ja pienempi, jos soitat musiikkia taustamusiikkina.  

Hinnastomme ovat julkisia ja ne löytyvät kunkin luvan omalta sivulta.

Tapahtumiin tarvittavien lupien hinta määräytyy esimerkiksi keikkojen lukumäärän, yleisömäärän tai pääsylipputulojen perusteella.

Nettikäytössä luvan hintaan vaikuttaa esimerkiksi musiikin käyttötapa ja musiikin määrä tai palvelun musiikkiprofiili (vähän vai paljon musiikkia) ja palvelun liikevaihto.

Radioiden, televisioiden ja isojen alustapalvelujen (esimerkiksi Spotify, Netflix, YouTube) kanssa musiikin käytön ehdoista ja hinnoista neuvotellaan erikseen. 

Jos musiikin oikeudenomistajat eli säveltäjät, sanoittajat ja musiikkikustantajat itsehallinnoivat oman musiikkinsa käyttöoikeuksiahe myös hinnoittelevat musiikkinsa käytön itse. 

Teoston musiikinkäyttölupien hintoihin lisätään arvonlisävero, joka on 10 % vuonna 2024.

Tapahtumiin tarvittavien lupien osalta voit vaikuttaa luvan hintaan myös itse. Jos ilmoitat keikkojen, konserttien ja muiden tapahtumien laskutukseen tarvittavat tiedot lupaehtojen mukaisesti verkkopalvelussamme, saat laskuusi 3 % alennuksen. Jos taas et ilmoita tietoja sovitusti, saat arviolaskun, joka on yleensä huomattavasti suurempi kuin todellisiin ilmoitettuihin tietoihin perustuva lasku. 

Ohjeet tapahtumatietojen ilmoittamisesta löydät niiden lupien kohdalta, joihin sisältyy tietojen ilmoittamisvelvollisuus. Näitä lupia ovat:

 • Tapahtumalupa
 • Ravintolan kiinteä lupa, live
 • Ravintolan kiinteä lupa, äänite
 • Ravintolan prossalupa, live
 • Ravintolan prossalupa, äänite

Jos kuitenkin saat arviolaskun, voit oikaista sen ilmoittamalla meille tapahtuman oikeat, toteutuneet tiedot.

Ravintolan kiinteä- ja prossalupiin sekä tapahtumalupaan sisältyy velvoite ilmoittaa kuukausittain luvalla järjestettyjen tapahtumien tiedot verkkopalvelussamme.

Tiedot ilmoitetaan ravintolalupien osalta viimeistään seuraavan kuukauden 15. päivä. Tapahtumaluvan osalta viimeistään kaksi viikkoa tapahtuman järjestämisestä, monipäiväisten festivaalien osalta viimeistään 30 vuorokautta tapahtuman jälkeen.

Jos et ilmoita tietoja ajoissa tai ollenkaan, saat tapahtuman musiikin käytöstä arviolaskun, joka on yleensä huomattavasti suurempi kuin todellisiin ilmoitettuihin tietoihin perustuva lasku. 

Voi oikaista saamasi arviolaskun itse. Kirjaudu verkkopalveluumme ja ilmoita ja vahvista järjestämiesi tapahtumien pyydetyt tiedot. Tiedot saatuamme saat arviolaskusta hyvityslaskun ja järjestämistäsi tapahtumista uuden laskun, joka perustuu antamiisi tapahtuman toteutuneisiin tietoihin. Hyvitämme myös arviolaskussa mainitun laiminlyöntimaksun.

Ilmoita ja vahvista järjestämiesi tapahtumien tiedot verkkopalvelussamme seuraavasti:

 • Kirjaudu käyttäjätunnuksillasi verkkopalveluun osoitteessa extranet.teosto.fi tai klikkaamalla Teosto.fi-etusivun oikean yläreunan Asioi verkossa -linkkiä.
 • Ilmoita tapahtumatiedot verkkopalvelussa annettujen ohjeiden mukaan.

Minulla ei vielä ole verkkopalvelutunnuksia – miten saan ne?
Jos et ole vielä hakenut käyttäjätunnuksia verkkopalveluumme, saat ne asiakaspalvelustamme.

Jos et ole järjestänyt tapahtumaa, josta sait arviolaskun
Ota puhelimitse yhteys asiakaspalveluumme, niin poistamme tapahtuman tiedoistasi ja hyvitämme arviolaskun.

Jokaisen vuoden tammikuussa teemme tasauslaskutuksen, eli tarkistamme, täsmääkö luvan hankintahetkellä antamasi arvio koko vuoden aikana järjestettävien tapahtumien määrästä meille kuukausittaisen vahvistamiesi tapahtumien määrän kanssa.

Tasauslaskutettavia lupia ovat:

 • Ravintolan kiinteä lupa, live
 • Ravintolan kiinteä lupa, äänite
 • Ravintolan prossalupa, live
 • Ravintolan prossalupa, äänite

Ravintolalupien hinnoittelu perustuu esityspaikan yleisökapasiteettiin ja vuoden aikana järjestettyjen tapahtumien lukumäärään. Kiinteä-luvissa kunkin tapahtuman yksikköhinta on hinnastotaulukon mukainen. Prossaluvissa hinnastossa määritellään kunkin tapahtuman lipputuloista maksettava korvausprosentti.

Kun hankit luvan, annat meille arvion koko vuoden aikana järjestämiesi tapahtumien lukumäärästä. Musiikinkäyttölupasi tapahtumakohtainen hinta määräytyy antamasi arvion mukaan (hinnastojen hintakategoriat XS-L).

Luvan ehtojen mukaisesti sinun tulee ilmoittaa ja vahvistaa meille tiedot järjestämistäsi tapahtumista verkkopalvelussamme (esimerkiksi tapahtumamäärä, esiintyjä, lipputulotiedot ja muut tiedot).

Vuoden päätyttyä tarkistamme seuraavan vuoden tammikuussa, täsmäsikö luvan hankintahetkellä antamasi arvio tapahtumien määrästä meille kuukausittain ilmoittamasi tapahtumamäärän kanssa.

Lopullinen tapahtumakohtainen hinta määräytyy meille verkkopalvelussa ilmoittamiesi ja vahvistamiesi tapahtumien lukumäärän mukaan.

Jos luvan hankintahetkellä arvioimasi tapahtumamäärä ja verkkopalvelussa ilmoittamasi ja vahvistamasi toteutunut tapahtumamäärä poikkeavat toisistaan niin paljon, että luvan hintakategoria ja sen myötä tapahtumakohtainen hinta muuttuu, saat tapahtumakohtaisesta hintamuutoksesta menneen vuoden osalta tasauslaskun (joko hyvitys- tai lisälasku).

Vuoden tapahtumatietoja voit ilmoittaa ja vahvistaa aina seuraavan vuoden tammikuun 15. päivään saakka, sen jälkeen teemme tasauslaskutuksen.

Jos et ole ilmoittanut ja vahvistanut vuoden kaikkien kuukausien tapahtumatietoja

 • Jos et ole ilmoittanut ja vahvistanut yhden tai useamman kuukauden tapahtumatietoja, vaan olet yhden tai useamman arviolaskun, arviolaskutettu tapahtumamäärä jää kyseisen kuukauden osalta voimaan, kun koko vuoden toteutuneiden tapahtumien määrä lasketaan.
 • Arviolaskutetuilta kuukausilta peritty tapahtumatietojen ilmoittamisen laiminlyöntimaksu jää myös voimaan.

Minimihinta, jos järjestit alle kymmenen tapahtumaa

 • Ravintolan kiinteä- ja prossaluvilla on minimihinta: asiakaspaikkamääräsi mukaan määritetty kymmenen tapahtuman hinta
 • Minimihinta laskutetaan aina, kun lupa on voimassa eli tasauslaskusi on vähintään kymmenen tapahtuman hinta, ellet tee lupaasi muutoksia hyvissä ajoin ennen vuoden päättymistä.
 • Minimihinta laskutetaan, vaikka olisit ilmoittanut ja vahvistanut verkkopalvelussa joka kuukausi, että et ole järjestänyt vuoden aikana yhtään tapahtumaa.
 • Lupamuutokset teet helpoimmin ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme puhelimitse.

Uuden, alkavan vuoden hintakategoria

 • Vuoden arvioiduksi tapahtumien lukumääräksi kirjataan aina tammikuussa edeltävän vuoden aikana järjestämiesi tapahtumien lukumäärä ja laskutus tehdään sen mukaisella hintakategorialla (XS-L).
 • Tarvittaessa voit muuttaa lupasi tapahtumamäärää ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Ravintolaluvilla on minimihinta ja minimilaskutus

 • Ravintolan vuosiluvilla sekä kiinteä- ja prossaluvilla on niiden hinnastoissa mainittu minimihinta: asiakaspaikkamääräsi mukaan määritetty kymmenen tapahtuman hinta.
 • Minimihinta laskutetaan aina, kun lupa on voimassa eli tasauslaskusi on vähintään kymmenen tapahtuman hinta, ellet tee lupaasi muutoksia hyvissä ajoin ennen vuoden päättymistä.
 • Minimihinta laskutetaan myös silloin, vaikka olisit ilmoittanut ja vahvistanut verkkopalvelussa joka kuukausi, että et ole järjestänyt vuoden aikana yhtään tapahtumaa.
 • Lupamuutokset teet helpoimmin ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme puhelimitse.

Maksumuistutuksia ja perintää hoitaa puolestamme Intrum. Jos olet saanut maksumuistutuksen Intrumista, otathan yhteyttä heidän asiakaspalveluunsa maksusuunnitelmia ja maksuaikatauluja koskien. Yhteystiedot löydät Intrumin lähettämästä viestistä.  

Jos sinulla on kysyttävää alkuperäisen laskun sisällöstä (mistä sinua laskutetaan, miten luvan hinta on muodostunut), voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

Lupa eli musiikinkäyttösopimus voi olla vain yhden toimijan nimissä. Jos esimerkiksi tapahtumalla tai tilaisuudella on useita eri järjestäjiä, järjestäjien täytyy sopia keskenään, kuka musiikin esitysluvan hakee eli kenen nimiin sopimus tehdään ja kuka maksaa Teoston laskun.

Yritykselle, yhdistykselle tai muulle yhteisölle lupaa hakevalla henkilöllä on oltava valtuudet hakea lupaa (työsuhteen antama niin sanottu asemavaltuutus riittää, nimenkirjoitusoikeutta ei tarvita). Yksityishenkilönä lupaa hakevan on oltava täysi-ikäinen.

Teoston lupa on useimmissa tapauksissa toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jonka irtisanomisaika on yksi kuukausi.  

Jos musiikin tekijä tai musiikkikustantaja myöntää itse luvan musiikin käyttöön eli itsehallinnoi musiikkinsa oikeuksia, musiikin käytön ehdoista ja hinnoista on sovittava suoraan tekijän kanssa tai kustannetun musiikin osalta musiikkikustantajan kanssa. He myös laskuttavat itse korvaukset musiikkinsa käytöstä. 

Lupa musiikin käyttöön on aina kysyttävä tekijältä tai kustantajalta, jos

 • musiikkia käytetään kaupallisessa tarkoituksessa (esimerkiksi mainokset, sponsorointi, kaupalliset yhteistyöt)
 • musiikin käyttö on identifioivaa (esimerkiksi tunnusmusiikki, kannatuslaulu)
 • musiikkia käytetään poliittisessa, uskonnollisessa tai pornografisessa yhteydessä

Musiikin tekijöiden tietoja voi kysyä asiakaspalvelustamme. Tiedon siitä, onko musiikilla kustantaja vai ei näkee esimerkiksi fyysisen äänitteen (kuten CD- tai vinyylilevyn) etiketti- tai kansitiedoista tai striimauspalveluiden tekijätiedoista.

Jos musiikki on kustannettua, löydät kustantajien yhteystietoja Suomen Musiikkikustantajat ry:n nettisivuilta. Tarvittaessa voit kysyä myös kustantajatietoa ja kustantajien yhteystietoja asiakaspalvelustamme.

Oikeudenomistajien myöntämä lupa musiikin  käyttöön on voimassa vain ilmoitetussa käyttötilanteessa ja ilmoitetun ajan. Myös oikeudenomistajien myöntämistä käyttöluvista kannattaa tehdä kirjallinen sopimus, jossa sovitaan mahdollisimman tarkkaan luvan ehdoista ja hinnasta. 

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!