Siirry sisältöön
Zachris Stierncreutz eli Knipi

Lupien hinnoittelu ja laskutus

Hanki lupa / Katso lupakohtaiset hinnat

Säveltäjä-sovittaja Knipi Stierncreutz
Teoston asiakas vuodesta 1993

Musiikin käytöstä maksettavan korvauksen suuruus eli eri lupien hinta perustuu musiikin merkitykseen sen käyttäjän toiminnassa: korvaus on suurempi eli hinta on korkeampi, jos musiikki on keskeinen ja merkittävä osa toimintaasi ja pienempi, jos soitat musiikkia varsinaisen toimintasi taustamusiikkina.

Teoston lupien laskutusväli vaihtelee: jotkut luvat laskutetaan kerran kuukaudessa, jotkut neljä kertaa vuodessa tai vain kerran vuodessa. Lupien hintoihin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero.

Katso laskutuskalenterista, milloin Teoston luvat laskutetaan.

Lisätietoa luvista, hinnoittelusta ja laskutuksesta

Verkko-, sähköposti- vai paperilasku?

Voit valita haluatko laskusi verkkolaskuna, sähköpostitse vai postitettuna paperilaskuna. Verkko- ja sähköpostilasku ovat turvallinen, nopea ja ekologinen tapa vastaanottaa laskuja. Ne ovat paperilaskuja kestävämpiä myös taloudellisesti: paperilaskuihin lisättäneen tulevaisuudessa laskutuslisä.

Lisätietoa verkkolaskuista löydät mm. Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry TIEKE:n nettisivuiltaJos otat käyttöön verkkolaskut tee sopimus haluamasi verkkolaskuoperaattorin kanssa ja ilmoita meille OVT-tunnuksesi.

Tee muutos laskutustapaan näin:

 1. Klikkaa auki nettisivujemme Ota yhteys -sivulla oleva Yhteydenottolomake ja valitse seuraavat vaihtoehdot
  1. Olen: Musiikin käyttäjä (lupa-asiat)
  2. Minulla on jo musiikinkäyttösopimus tai lupa
  3. Asiani: Laskutusta koskeva muutos tai kysymys
 2. Valitse Muutos laskutustapaan -otsikon alta haluamasi vaihtoehto
 3. Anna valintasi mukaiset tiedot

Huomioithan, että muutos koskee kaikkia laskuja, joita saat meiltä eri lupiin liittyen.

Voit jatkossakin saada laskusi paperilaskuina, jos niin haluat. Jos laskutusosoitteesi on muuttunut tai muuttuu, voi ilmoittaa myös siitä yllä mainitulla lomakkeella valitsemalla kyseisen vaihtoehdon ja ilmoittamalla pyydetyt tiedot.

HUOM! Lomakkeella voit ilmoittaa myös esimerkiksi viitteen, PO-numeron tai laskutusyhteyshenkilön muutoksesta kertomalla muutoksista lomakkeen vapaassa tekstikentässä.

Lupa eli musiikinkäyttösopimus voi olla vain yhden toimijan nimissä. Jos esimerkiksi tapahtumalla tai tilaisuudella on useita eri järjestäjiä, järjestäjien täytyy sopia keskenään, kuka musiikin esitysluvan hakee eli kenen nimiin sopimus tehdään ja kuka maksaa Teoston laskun.

Yritykselle, yhdistykselle tai muulle yhteisölle lupaa hakevalla henkilöllä on oltava valtuudet hakea lupaa (työsuhteen antama niin sanottu asemavaltuutus riittää, nimenkirjoitusoikeutta ei tarvita), yksityishenkilönä lupaa hakevan on oltava täysi-ikäinen.

Teoston lupa on useimmissa tapauksissa toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jonka irtisanomisaika on yksi kuukausi.  

Musiikin käytöstä maksettavan korvauksen suuruus eli luvan hinta perustuu musiikin merkitykseen sen käyttäjän toiminnassa: korvaus on suurempi, jos musiikki on keskeinen ja merkittävä osa toimintaasi ja pienempi, jos soitat musiikkia taustamusiikkina.  

Hinnastomme ovat julkisia ja ne löytyvät kunkin luvan omalta sivulta.

Tapahtumiin tarvittavien lupien hinta määräytyy esimerkiksi keikkojen lukumäärän, yleisömäärän tai pääsylipputulojen perusteella.

Nettikäytössä luvan hintaan vaikuttaa esimerkiksi musiikin käyttötapa ja musiikin määrä tai palvelun musiikkiprofiili (vähän vai paljon musiikkia) ja palvelun liikevaihto.

Radioiden, televisioiden ja isojen alustapalvelujen (esimerkiksi Spotify, Netflix, Youtube jne.) kanssa musiikin käytön ehdoista ja hinnoista neuvotellaan erikseen. 

Jos musiikin oikeudenomistajat eli säveltäjät, sanoittajat ja musiikkikustantajat itsehallinnoivat oman musiikkinsa käyttöoikeuksiahe myös hinnoittelevat musiikkinsa käytön itse. 

Teoston musiikinkäyttölupien hintoihin lisätään arvonlisävero, joka on 10 % vuonna 2021.

Tapahtumiin tarvittavien lupien osalta voit vaikuttaa luvan hintaan myös itse.  Jos ilmoitat keikkojen, konserttien ja muiden tapahtumien laskutukseen tarvittavat tiedot lupaehtojen mukaisesti verkkopalvelussamme, saat laskuusi 3 % alennuksenJos taas et ilmoita tietoja sovitusti, saat arviolaskun, joka on yleensä huomattavasti suurempi kuin todellisiin ilmoitettuihin tietoihin perustuva lasku. 

Ohjeet tapahtumatietojen ilmoittamisesta löydät niiden lupien kohdalta, joihin sisältyy tietojen ilmoittamisvelvollisuus. Näitä lupia ovat

 • Tapahtumalupa
 • Ravintolan kiinteä lupa, live
 • Ravintolan kiinteä lupa, äänite
 • Ravintolan prossalupa, live
 • Ravintolan prossalupa, äänite

Jos kuitenkin saat arviolaskun, voit oikaista sen ilmoittamalla meille tapahtuman oikeat, toteutuneet tiedot.

Jos vielä arviolaskun saamisen jälkeenkin ilmoitat ja vahvistat järjestämiesi tapahtumien  tiedot verkkopalvelussamme, kumoamme arviolaskun ja saat uuden laskun antamiisi tapahtuman toteutuneisiin tietoihin perustuen. Hyvitämme myös laiminlyöntimaksun.

Ilmoita ja vahvista järjestämiesi tapahtumien tiedot verkkopalvelussamme seuraavasti:

 • Kirjaudu käyttäjätunnuksillasi verkkopalveluun osoitteessa extranet.teosto.fi tai klikkaamalla Teosto.fi-etusivun oikean yläreunan Kirjaudu-linkkiä.
 • Ilmoita tapahtumatiedot verkkopalvelussa annettujen ohjeiden mukaan.

Minulla ei vielä ole verkkopalvelutunnuksia – miten saan ne?
Jos et ole vielä hakenut käyttäjätunnuksia verkkopalveluumme, saat ne asiakaspalvelustamme.

Jos et ole järjestänyt tapahtumaa, josta sait arviolaskun
Ota yhteys asiakaspalveluumme puhelimitse, niin poistamme tapahtuman tiedoistasi ja hyvitämme arviolaskun.

Säästä rahaa ilmoittamalla tiedot ajoissa!
Ilmoittamalla järjestämiesi tapahtumien tiedot kuukausittain saat täsmälliset, tekemiisi ilmoituksiin perustuvat laskut. Lisäksi saat 3 %:n lupatuotekohtaisen vuosialennuksen, kun ilmoitat kaikkien kuukausien tapahtumatiedot ajoissa.

Tapahtumatiedot ilmoitetaan verkkopalvelussa aina seuraavan kuukauden 15. päivään mennessä, esim. tammikuussa järjestettyjen tapahtumien tiedot ilmoitetaan viimeistään 15. helmikuuta. HUOM! Ilmoitukset on tehtävä myös niiltä kuukausilta, jolloin et ole järjestänyt tapahtumia. Klikkaa verkkopalvelussa kyseisten kuukausien kohdalla Ei tapahtumia tässä kuussa -nappia.

Ravintolalupien tasauslaskutus vuoden päätyttyä

Tasauslaskutettavia ravintoloiden musiikinkäyttölupia ovat

 • Ravintolan kiinteä lupa, live
 • Ravintolan kiinteä lupa, äänite
 • Ravintolan prossalupa, live
 • Ravintolan prossalupa, äänite

Ravintoloiden lupien hinnoittelu perustuu esityspaikan yleisökapasiteettiin ja vuoden aikana järjestettyjen tapahtumien lukumäärään. Kiinteä-luvissa kunkin tapahtuman yksikköhinta on hinnastotaulukon mukainen. Prossaluvissa hinnastossa määritellään  kunkin tapahtuman lipputuloista maksettava korvausprosentti.

Kun hankit luvan, annat meille arvion koko vuoden aikana järjestämiesi tapahtumien lukumäärästä. Musiikinkäyttölupasi tapahtumakohtainen hinta määräytyi antamasi arvion mukaan (hinnastojen hintakategoriat XS-L).

Luvan ehtojen mukaisesti sinun tulee ilmoittaa ja vahvistaa meille tiedot järjestämistäsi tapahtumista kuukausittain verkkopalvelussamme (tapahtumamäärä, esiintyjä, lipputulotiedot jne.) .

Vuoden päätyttyä tarkistamme seuraavan vuoden tammikuussa, täsmäsikö luvan hankintahetkellä antamasi arvio tapahtumien määrästä meille kuukausittain ilmoittamasi tapahtumamäärän kanssa.

Lopullinen tapahtumakohtainen hinta määräytyy meille verkkopalvelussa ilmoittamiesi ja vahvistamiesi tapahtumien lukumäärän mukaan.

Jos luvan hankintahetkellä arvioimasi tapahtumamäärä ja verkkopalvelussa ilmoittamasi ja vahvistamasi toteutunut tapahtumamäärä poikkeavat toisistaan niin paljon, että luvan hintakategoria ja sen myötä tapahtumakohtainen hinta muuttuu, saat tapahtumakohtaisesta hintamuutoksesta menneen vuoden osalta tasauslaskun (joko hyvitys- tai lisälasku).

Vuoden tapahtumatietoja voit ilmoittaa ja vahvistaa aina seuraavan vuoden tammikuun 15. päivään saakka, sen jälkeen teemme tasauslaskutuksen.

Jos et ole ilmoittanut ja vahvistanut vuoden kaikkien kuukausien tapahtumatietoja

Jos et ole ilmoittanut ja vahvistanut yhden tai useamman kuukauden tapahtumatietoja, vaan olet yhden tai useamman arviolaskun, arviolaskutettu tapahtumamäärä jää kyseisen kuukauden osalta voimaan, kun koko vuoden toteutuneiden tapahtumien määrä lasketaan.

Arviolaskutetuilta kuukausilta peritty tapahtumatietojen ilmoittamisen laiminlyöntimaksu jää myös voimaan.

Minimilaskutus, jos järjestit alle 10 tapahtumaa

Vuoden minimilaskutus on vähintään asiakaspaikkamääräsi mukaan määritetty 10 tapahtuman hinta.

Uuden, alkavan vuoden hintakategoria

Vuoden arvioiduksi tapahtumien lukumääräksi kirjataan aina tammikuussa edeltävän vuoden aikana järjestämiesi tapahtumien lukumäärä ja laskutus tehdään sen mukaisella hintakategorialla (XS-L).

Tarvittaessa voit muuttaa lupasi tapahtumamäärää ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Perintäämme hoitaa Intrum. Jos olet saanut maksumuistuksen Intrumista, otathan yhteyttä heidän asiakaspalveluunsa maksusuunnitelmia ja maksuaikatauluja koskien. Yhteystiedot löydät Intrumin lähettämästä viestistä.  

Kysymyksiin alkuperäisten laskujen sisällöstä vastaa Teoston asiakaspalvelu, jonka yhteystiedot löydät Ota yhteys -sivulta.

Teoston lisäksi myös musiikin oikeudenomistajilla eli säveltäjillä, sanoittajilla ja musiikkikustantajilla on halutessaan mahdollisuus itse myöntää lupa musiikkinsa käyttöön eli itsehallinnoida oman musiikkinsa oikeuksia. Tällöin musiikin käytön ehdoista ja hinnoista on sovittava suoraan joko musiikin tekijän itsensä kanssa tai kustannetun musiikin osalta musiikkikustantajan kanssa. He myös laskuttavat itse korvaukset musiikkinsa käytöstä. 

Tiedon siitä, onko musiikki kustannettua vai ei näkee esimerkiksi fyysisen äänitteen (kuten cd- tai vinyylilevyn) etiketti- tai kansitiedoista tai striimauspalveluiden tekijätiedoista. Kustantajien yhteystietoja löydät Suomen Musiikkikustantajat ry:n nettisivuilta. Tarvittaessa voit kysyä kustantajatietoa ja sekä kustantajien että tekijöiden yhteystietoja asiakaspalvelustamme.

Oikeudenomistajien myöntämä lupa musiikin  käyttöön on voimassa vain ilmoitetussa käyttötilanteessa ja ilmoitetun ajan. Myös oikeudenomistajien myöntämistä käyttöluvista kannattaa tehdä kirjallinen sopimus, jossa sovitaan mahdollisimman tarkkaan luvan ehdoista ja hinnasta. 

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!

Evästeet Teoston verkkosivustolla

Eväste on pieni tekstitiedosto, joka tallentuu tietokoneellesi tai muulle laitteellesi ja tallentaa tietoa käynnistäsi Verkkosivustolla. Evästeiden avulla Teosto parantaa palveluidensa käytettävyyttä.

Evästeillä kerättyjä tietoja ei lähtökohtaisesti yhdistetä tunnistettuun henkilöön liittyviin henkilötietoihin, mutta jotkut evästeillä kerättävät tiedot saattavat olla välillisesti yhdistettävissä tunnistettuun henkilöön liittyviin henkilötietoihin.

Lue lisää tietosuojalausekkeestamme ja evästeselosteestamme.

Evästekategoriat
Välttämättömät evästeet

Nämä evästeet ovat välttämättömiä verkkosivustomme saatavuuden varmistamiseksi. Ne esimerkiksi lataavat osan verkkosivustomme toiminnoista etukäteen nopeuttaakseen verkkosivuston latautumista. Välttämättömiä evästeitä käytetään myös valitsemiesi asetusten määrittämiseen ja muistamiseen. Voit kieltää välttämättömien evästeiden käytön selainasetuksissasi, mutta huomioithan, etteivät verkkosivuston kaikki toiminnot ja osat sen jälkeen toimi välttämättä kunnolla.
Lisätietoja evästeistä

Analytiikkaevästeet

Käytämme analytiikkaevästeitä kehittääksemme verkkosivustomme toimintaa. Analytiikkaevästeillä kerätään tietoa muun muassa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivustoamme ja miten he navigoivat verkkosivuston eri välilehtien välillä. Tietoja käytetään lähtökohtaisesti anonyymissä muodossa.
Lisätietoa: tietosuojalauseke ja evästeseloste

Toiminnalliset evästeet

Toiminnallisten evästeiden avulla voimme tarjota verkkosivustollamme erilaisia toimintoja, kuten soittolistoja ja reaaliaikaisen chatin. Jos kiellät toiminnallisten evästeiden käytön, osa tai kaikki näistä toiminnoista ei välttämättä toimi oikein.
Lisätietoa evästeistä

Markkinointievästeet

Markkinointievästeet auttavat meitä räätälöimään markkinointia ja tarjoamaan verkkosivustomme käyttäjille tulevaisuudessa yksilöllisempiä palveluita. Keräämme markkinointievästeiden avulla tietoja esimerkiksi käyttäjän käyttäytymisestä ja mieltymyksistä verkkosivustollamme.
Lisätietoa evästeistä