Siirry sisältöön

Tekijänoikeuskorvaukset ansiotulona tai käyttökorvauksena

Kun musiikin tekemisestä saamasi tekijänoikeuskorvaukset ovat pienehköjä tai haluat helpon toimintamallin, sinun kannattaa toimia verokortilla. Tässä mallissa sinulle maksettavat tekijänoikeuskorvaukset ovat ansiotuloa tai käyttökorvausta ja verotus hoituu verokortilla. Mallia voi käyttää riippumatta siitä, teetkö musiikkia itsellesi vai muille, oletko musiikkikustantajan house-writer tai jo eläkkeellä.

Ennakonpidätys tilityksestä

Teoston maksamat tekijänoikeuskorvaukset ovat ennakonpidätyksen alaista ansiotuloa. Pidätämme tilityksistä ennakonpidätyksen veroprosenttisi mukaisesti. Eläkemaksuja Teoston maksamista tekijänoikeuskorvauksista ei vähennetä.  

Kun liityt asiakkaaksemme, muista päivittää verotietosi verkkopalvelussamme. Löydät verotiedot Korvaukset-osiosta (Korvaukset > Maksetut korvaukset > Verotiedot). Jos emme saa verotietojasi, joudumme noudattamaan verohallinnon ohjeistusta ja pidättämään tilityksestäsi 60 prosentin ennakonpidätyksen. Katso ohjeita verkkopalvelutunnusten hankkimiseen ja verkkopalvelun käyttöön.

Liittymisvuoden jälkeen saamme ennakonpidätysprosenttisi suoraan verohallinnolta jokaisen verovuoden alussa. Uusi veroprosentti päivittyy verkkopalveluun vuosittain aina 1.2. alkaen. Tammikuussa käytämme edellisvuoden veroprosenttia (joko verottajan vuoden alussa ilmoittama tai toimittamasi muutosverokortin mukainen prosentti), vaikka se ei tammikuussa poikkeuksellisesti verkkopalvelussa näy.

Muutosverokortti päivitettävä verkkopalveluun viimeistään tilitystä edeltävänä sunnuntaina

Näet käytössä olevan veroprosenttisi verkkopalvelusta Korvaukset-osiosta (Maksetut korvaukset -välilehti). Tarkistathan säännöllisesti, että käytössämme on ajantasainen veroprosenttisi!

Jos teet kesken vuoden muutoksia ennakonpidätysprosenttiisi (tilaat muutosverokortin), emme saa muutoksesta tietoa verottajalta automaattisesti. Muistathan siis aina päivittää muuttuneet verotietosi verkkopalvelussa heti muutoksen tehtyäsi tai viimeistään tilityspäivää edeltävänä sunnuntaina. Jos lisäät muutosverokortin myöhemmin, sitä ei valitettavasti ehditä huomioida tilityksessä.

Eläkkeensaajat

Vaikka eläkekin on ansiotuloa, eläkettä varten saamaasi verokorttia ei voi käyttää tekijänoikeuskorvausten verotuksessa, vaan sinun on haettava verohallinnolta tekijänoikeuskorvausten verotukseen erillinen verokortti käyttökorvauksia varten. Jos olet eläkkeellä, mutta teet lisäksi palkkatyötä, myös palkkaa varten tarkoitettu verokortti kelpaa.

Eläkeläisten verotietoja emme saa automaattisesti verottajalta, joten eläkeläisten tulee päivittää verotietonsa verkkopalvelussa omiin tietoihinsa joka vuosi. Verotiedot päivitetään verkkopalvelun Korvaukset-osiossa. Katso ohjeita verkkopalvelutunnusten hankkimiseen ja verkkopalvelun käyttöön.

Asutko pysyvästi ulkomailla?

Kun asut pysyvästi ulkomailla, mutta saat Teoston maksamia tekijänoikeuskorvauksia, sinun kannattaa varmistaa, että ne verotetaan oikein.

Toimi näin

  • Mikäli olet asunut ulkomailla yli 3 vuotta ja olet verovelvollinen toiseen maahan, toimita meille kotipaikkatodistus paikalliselta henkilörekisterin ylläpitäjältä.
  • Mikäli olet asunut ulkomailla alle 3 vuotta, hae lähdeverokorttia Suomesta verotoimistosta ja toimita se meille

Saatuamme sinulta tarvittavat asiakirjat tiedämme, millainen verosopimus Suomella on asuinmaasi kanssa ja miten meidän tulee hoitaa tekijänoikeustulojesi verotus.

Toimita asiakirjat käyttämällä tietoturvallista Turvapostia osoitteessa turvaposti.fi/viesti/omateosto@teosto.fi. Anna viestillesi otsikko Kotipaikkatodistus/lähdeverokortti ja liitä asiakirja mukaan viestiin. HUOM! Lähetettyäsi Turvaposti-lomakkeen saat sähköpostiisi viestin turvaposti@turvaposti.fi -osoitteesta otsikolla “Vahvista turvapostin toimitus”. Vahvista lomakkeen lähetys klikkaamalla viestissä olevaa linkkiä.

Perittyjen tekijänoikeuksien korvaukset

Perintönä saaduista tekijänoikeuksista kertyvät tekijänoikeustulot eivät ole ansiotuloa, vaan pääomatuloa, joista maksetaan verottajan määräämä pääomatulovero. Näin ollen perillisten ei tarvitse toimittaa meille ansiotuloihin tarkoitettua henkilökohtaista verokorttiaan, vaan pidätämme tilityksistä kulloinkin voimassa olevan pääomatuloveron. Verottajalla on kuitenkin oikeus lisäveron perimiseen, jos tilitykset ovat huomattavia.

Käyttökorvaukset

Käyttökorvausta ovat esimerkiksi tekijänoikeuden tai käyttöoikeuden myynnistä maksettu korvaus. Käyttökorvaus voi olla veronalaista ansiotuloa tai pääomatuloa.

Lisätietoa ansiotulojen ja käyttökorvausten verotuksesta verottajalta

Lisätietoja verokortteihin ja verotukseen liittyvistä asioista saat verohallinnosta: Vero ja henkilöasiakkaat sekä verohallinnon chatistä tai palvelunumeroista.

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!