Siirry sisältöön

Ansiotulo ja oma kustannusyhtiö

Voit olla Teoston asiakas samaan aikaan sekä musiikin tekijänä että musiikkikustantajana. Voit tehdä oman yhtiösi kanssa kustannussopimuksen tekemästäsi musiikista, jolloin kustantajan osuus tilityksistäsi maksetaan omalle yhtiöllesi. Henkilökohtainen osuutesi on ansiotuloa, joka verotetaan verokortilla.

Henkilökohtaisista osuuksistasi pidätämme ennakonpidätyksen kulloinkin voimassa olevan veroprosenttisi mukaan. Kustantajaosuudet kustannusyhtiöllesi maksetaan veroja vähentämättä, koska yhtiösi vastaa itse verojen maksamisesta. Omasta musiikistasi kertyvien tilitysten lisäksi yhtiölläsi tulee olla myös muuta laskutettavaa toimintaa, esimerkiksi muusikkopalkkioita.

Edellytyksiä oman kustannusyhtiön perustamiselle:

  • Kustannusyhtiösi liittyy Teoston kustantaja-asiakkaaksi.
  • Huolehdit kustannusyhtiösi nimissä musiikkikustantajan velvollisuuksista, kuten musiikkisi markkinoinnista.
  • Tiedostat, että oman kustannusyhtiösi pyörittäminen on yritystoimintaa, joka edellyttää muun muassa kirjanpitoa ja ennakkoverojen maksua.

Kustantajan jako-osuuden korottaminen

Teoston tilityssäännössä määritellään kustannusyhtiön osuudet kustannettavien teosten korvauksista. Tilityssäännön mukaan kustantajan osuus teoksen tilityksestä on tavanomaisesti 33,3 %, mutta erityistapauksissa osuus voi olla suurempi, kuitenkin enintään 50 %. 

Jos haluat tehdä kustannussopimuksen oman kustannusyhtiösi kanssa niin, että yhtiöllesi maksettava kustantajan osuus on 50 %, sinun tulee hakea korotettua kustantajan osuutta Teoston ohjelmistotoimikunnalta. Korotettua kustantajan osuutta koskeva erityissopimus voi kerrallaan olla enintään viiden vuoden pituinen, mutta sopimus on mahdollista uusia.

Jos haluat tehdä tai uusia kustannussopimuksen oman yhtiösi kanssa korotetulla kustantajan osuudella, toimi näin

  • Lataa tarvittavat, esitäytetyt lomakepohjat Lomakkeet ja sopimusehdot -sivulta (Kustannussopimus oman yhtiön kanssa ja Hakemus Teoston ohjelmistotoimikunnalle kustantajaosuuden korottamiseksi)
  • Täydennä sinisellä tekstillä merkittyihin kohtiin pyydetyt tiedot
  • Tulosta täytetyt lomakkeet ja allekirjoita ne
  • Skannaa allekirjoitetut lomakkeet ja lähetä ne sähköpostin liitteinä osoitteeseen omateosto@teosto.fi.

Lisätietoja:

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!