Siirry sisältöön

Toiminimi ja tekijänoikeuskorvaukset

Jos haluat, voit ohjata Teoston maksamat henkilökohtaiset tekijänoikeuskorvauksesi myös omalle toiminimellesi. Edellytyksenä kuitenkin on, että toiminimesi kuuluu ennakkoperintärekisteriin.

Jos korvaukset maksetaan toiminimellesi

  • Teosto ei pidätä ennakonpidätystä tekijänoikeuskorvauksistasi, vaan huolehdit verotuksesta itse
  • Voit tehdä verovähennyksiä elinkeinotoimintasi kuluista 

Toiminimellä toimivan henkilön tulee antaa verottajalle etukäteen arvio tilikauden tuloksesta. Tämän arvion perusteella maksat ennakkoon veroa tuloksestasi eli ennakkoveroa. Tuloksen arviointi etukäteen voi olla haastavaa, mutta voit korjata antamaasi arviota ottamalla yhteyttä Verohallintoon.

Jos maksamme tekijänoikeuskorvaukset toiminimellesi, maksamme ne bruttona ja ilmoitamme tekijänoikeuskorvauksesi verottajalle henkilökohtaisena tulona. Tällöin verottaja selvittää, oletko maksanut riittävästi ennakkoveroja toiminimesi tuloksesta.

Toiminimesi kautta voit laskuttaa myös palkkioita sävellystöistä, keikoista ja muunlaisista töistä ja tehdä vähennyksiä toimintasi kuluista.

Ilmoita joka vuosi, haluatko tekijänoikeuskorvaukset toiminimellesi

Jos haluat meidän maksavan tekijänoikeuskorvauksesi toiminimellesi, sinun täytyy ilmoittaa meille jokaisen vuoden alussa, että jatkat toiminimellä toimimista eikä Teoston tule pidättää ennakonpidätystä sinulle maksetuista korvauksista.

Jos et tee ilmoitusta, joudumme pidättämään sinulle maksettavista korvauksista ennakonpidätyksen ansiotuloverokorttisi mukaisesti. Jos et ole toimittanut meille verokorttiasi, joudumme pidättämään ennakonpidätystä 60 %.

Tee ilmoitus korvaustesi maksamisesta toiminimellesi yhteydenottolomakkeella. Valitse lomakkeella Olen Säveltäjä, sanoittaja tai sovittaja > Olen jo Teoston asiakas > Muu. Kirjoita avautuvan lomakkeen otsikkokenttään Tekijänoikeuskorvaukset toiminimelle ja kerro Muu asia -tekstikentässä

  • Toiminimesi nimi
  • Toiminimesi Y-tunnus

Täytä myös lomakkeen yhteystietokentät.

Lue lisää:

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!