Siirry sisältöön

Tekijänoikeuskorvausten tilitys ansiotulona

Kun musiikin tekemisestä saamasi tekijänoikeuskorvaukset ovat pienehköjä tai haluat helpon toimintamallin, sinun kannattaa toimia verokortilla. Saatat tehdä musiikkia vaikkapa itsellesi, muille, olla kustannusyhtiön house-writer tai eläkkeellä.

Ennakonpidätys tilityksestä

Teoston maksamat tekijänoikeuskorvaukset ovat ennakonpidätyksen alaista tuloa. Pidätämme tilityksistä ennakonpidätyksen veroprosenttisi mukaisesti. 

Kun liityt asiakkaaksi, muistathan toimittaa meille kuluvan vuoden verokorttisi. Jos verokorttisi jää toimittamatta, joudumme noudattamaan verohallinnon ohjeistusta ja pidättämään tilityksestäsi 60 prosentin ennakonpidätyksen.

Asiakkaaksi liittymisvuoden jälkeen saamme ennakonpidätysprosenttisi suoraan verohallinnolta jokaisen verovuoden alussa, eikä verokorttia tarvitse toimittaa Teostoon. Tämä uusi veroprosentti päivittyy verkkopalveluusi vuosittain aina 1.2. alkaen. 

Näet kuluvan vuoden veroprosenttitiedon verkkopalvelustamme. Tarkistathan säännöllisesti, että meillä on oikea voimassa oleva veroprosenttisi. 

Tammikuussa käytämme edelliselle vuodelle viimeksi saamaamme veroprosenttiasi (verottajan ilmoittama tai toimittamasi muutosverokortti), vaikka se ei tammikuussa poikkeuksellisesti verkkopalvelussa näy.

Teoston maksamista tekijänoikeuskorvauksista ei vähennetä eläkemaksuja. 

Muutosverokortti

Jos teet kesken vuoden muutoksia ennakonpidätysprosenttiisi (tilaat muutosverokortin), Teosto ei saa tästä tietoa verottajalta. Muistathan siis lähettää muutosverokortistasi kopion meille osoitteella omateosto@teosto.fi. 

Eläkkeensaajat

Jos olet eläkkeellä, toimitathan Teostoon joka vuosi sivutuloverokortin, jotta emme joudu pidättämään tilityksistäsi 60 prosentin ennakonpidätystä. Eläkkeellä olevien verokorttia ei Teostolle tule automaattisesti. 

Asutko pysyvästi ulkomailla?

Mikäli olet asunut ulkomailla yli 3 vuotta ja olet verovelvollinen toiseen maahan, toimita meille kotipaikkatodistus paikalliselta henkilörekisterin ylläpitäjältä. 

Mikäli olet asunut ulkomailla alle 3 vuotta, voit hakea lähdeverollisuutta Suomesta lähdeverotoimistosta ja toimittaa kortin Teostoon. Lisätietoa saat verottajalta.

Perittyjen oikeuksien korvaukset

Perintönä saadut tekijänoikeustulot ovat pääomatuloa, joista maksetaan verottajan määräämä pääomatulovero. Näin ollen sinun ei tarvitse toimittaa omaa verokorttiasi Teostoon.

Teosto pidättää 30 %:n pääomatuloveron tilityksestä, kun kyseessä on perintönä saatu tekijänoikeuskorvaus. Verottaja kuitenkin pidättää itsellään oikeuden lisäveron perimiseen, mikäli tilitykset ovat huomattavia. 

Lisätietoa verottajalta

Lisätietoja saat verohallinnosta: Vero ja henkilöasiakkaat sekä chatistä tai palvelunumeroista.

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!