Skip to content
Teosto
Kontakta oss

Sex musikverk är kandidater för Teostopriset 2023

15.02.2023

Kandidaterna för Teostopriset 2023 valdes ut bland inhemska musikverk som publicerats år 2022. Teostopriset, som delas ut sedan 2003 och nu alltså för 18:e gången, är ett av Nordens största musikpriser. Tanken med priset är att ge ett erkännande till modiga, originella och innovativa musikaliska verk.

Prissumman kan delas mellan högst tre verk och är då 40 000 euro. Om endast en vinnare koras är prissumman 25 000 euro. De verk och verkshelheter som är kandidater har publicerats eller uruppförts under 2022.

Kandidaterna till Teostopriset 2023 är:

  • Helmi Kajastes och arbetsgruppens verk på Draama-Helmis skiva Draama-Helmi kuistilla
  • Petra Poutanens kompositioner, texter och arrangemang samt Joonas Outakoskis arrangemang på Pelkkä Poutanens skiva Pyhä veri vuotaa
  • Mikko Sarvannes kompositioner på Mikko Sarvanne Gardens skiva Heräämisen valkea myrsky
  • Sanna Ahvenjärvis och Tapio Lappalainens gemensamma komposition Water
  • Nino Ensio Mofus och arbetsgruppens verk på NCO:s skiva Addikti
  • Heinz-Juhani Hofmanns komposition och libretto i verket Aukio – ooppera kansannoususta

Kandidaterna valdes ut av en förhandsjury som bestod av DJ:n och journalisten Tytti Viljanen (ordförande), journalisten och radioprogramledaren Antti Granlund, musikvetaren och biträdande professorn FD Susanna Välimäki, bloggaren Pasi Virtanen alias Jazzpossu samt journalisterna Oskari Onninen, Auli Särkiö-Pitkänen och Katri Norrlin.

”Förhandsjuryn för Teostopriset fick lyssna på många modiga och intressanta verk. Musikåret 2022 förde med sig fina verk att lyssna på, från såväl kända musikskapare som nya namn. Att få lyssna till levande och ny tonkonst efter coronarestriktionerna för evenemang har varit betydelsefullt”, säger Tytti Viljanen, ordförande för förhandsjuryn som ansvarade för att välja ut kandidaterna till Teostopriset.

Vinnaren eller vinnarna av Teostopriset väljs ut bland kandidaterna av en fem personer stark jury, som består av Teostoprisvinnarna 2022 Cecilia Damström, Linda Fredriksson och Yona samt chefen för Yles musikprogram Miikka Maunula och chefdirektören för Finlands nationalopera och -balett Gita Kadambi, som bjudits in av Teostos ledningsgrupp.  Vinnarna offentliggörs vid en tillställning för inbjudna gäster i Musikhusets restaurang den 27 april.

Teostopriset uppmärksammar mångfalden i musiken

Genom Teostopriset vill Teosto ta sitt ansvar för att den finländska musiken ska vara framgångsrik och mångsidig även i framtiden. Med Teostopriset belönas modiga, originella och innovativa musikverk oberoende av musikstil eller verkets kommersiella framgångar.

Genom priset vill Teosto också lyfta fram att musikskaparnas och tonsättarnas arbete och primärproduktion är väldigt viktig för hela musikbranschens ekosystem.

Motiveringar för kandidaterna till Teostopriset

Helmi Kajastes och arbetsgruppens verk på Draama-Helmis skiva Draama-Helmi kuistilla

Draama-Helmis, det vill säga Helmi Kajastes, tredje album Draama-Helmi kuistilla är mjukt, avslappnat, märkligt och hemlighetsfullt – samt kantigt, direkt och personligt. Verkshelheten består av mångsidiga och även överraskande element. Musikaliskt hoppar albumet från westernfilmsstämningar till Kraftwerksrytmer och vidare till andra ställen. Humorn glimtar fram mellan de lakoniska rimmen.

Petra Poutanens kompositioner, texter och arrangemang samt Joonas Outakoskis arrangemang på Pelkkä Poutanens skiva Pyhä veri vuotaa

Pelkkä Poutanens debut Pyhä veri vuotaa innehåller fantastiskt mångsidig sång, från klassiska folksånger till psalmartade hymner och strupsång. Texterna, som utgår från människolivets flyktighet, skapar berättelser för lyssnaren om den kristna traditionen men också om politiska fenomen i vår tid. Verkets elektroniska produktionsmetod kombinerar inspelade loopar och olika skikt men får ändå helheten att låta som organisk och modern finländsk folkmusik. 

Mikko Sarvannes kompositioner på Mikko Sarvanne Gardens skiva Heräämisen valkea myrsky

Tonsättaren Mikko Sarvannes Heräämisen valkea myrsky rör sig smidigt över genregränserna. Mikko Sarvanne Garden, som består av musiker som arbetat med jazz och klassisk musik, kombinerar tre sångare, akustiska instrument, elektronik och ASMR-prassel till en enhetlig ljudvärld. Detta verk, som utvecklas sävligt och är inspirerat av Erkka Filanders dikter, tar lyssnaren till en annan, drömlik, värld för en stund.

Sanna Ahvenjärvis och Tapio Lappalainens gemensamma komposition Water

Sanna Ahvenjärvis och Tapio Lappalainens Water är vattenmusik från 2020-talet: vattnet tar ton. En droppe som faller från en läkemedelsspruta kan få ett långt eko, och när man fryser en hydrofon blir den ett slaginstrument. Det här är ingen kunglig nöjestur, utan den hotande klimatkrisen kastar en allt dystrare skugga minut för minut. Verkets symbolik hörs i de övertygande och mångsidiga klangfärgerna: rasslande regn, en impressionistisk bäck och en atonal storm som dundrar in. Det som återstår är ett allt överröstande, mörkt och virvlande blåsinstrument. 

Nino Ensio Mofus och arbetsgruppens verk på NCO:s skiva Addikti

NCO:s, det vill säga Nino Ensio Mofus, Addikti är finländsk 2020-talsrap när den är som bäst. NCO:s eget säkra och lätt igenkännliga flow övertygar genom hela albumet: texterna är insiktsfulla och artisten har gåvan att kunna hitta balansen mellan klichéer och trovärdighet samt mellan känslighet och ironi på ett uppiggande sätt. NCO:s framförande och texter förstärks ytterligare av den utmärkta produktionen.

Heinz-Juhani Hofmanns komposition och libretto i verket Aukio – ooppera kansannoususta

Aukio – ooppera kansannoususta för åtta sångare och elektronik tar Heinz-Juhani Hofmanns råa och nakna uttryck som använder den mänskliga rösten till en ny nivå och fortsätter på de ångestfyllda samhälleliga temana som är typiska för tonsättaren, men utan att upprepa de tidigare verken. Hofmann fyller rummet med en ljudmassa med en skickligt utformad rytm, ur vilken en obekväm och renande bild av det mänskliga samhället växer fram.

Läs mer om Teostopriset

Ladda ner pressfoton här (Foto: Jukka Mantere

Mer information

Kommunikationschef Johanna Laitinen
Tonsättarnas Upphovsrättsbyrå Teosto r.f.
johanna.laitinen@teosto.fi
tfn 040 192 1900

Share on social media