Skip to content

Palavaa vettä det mest spelade stycket 2019

04.06.2020
Lauri Tähkä .Fotograf :Ville Juurikkala

Enligt uppgifter om framförande av musik som Teosto samlat in var Palavaa vettä det mest spelade stycket år 2019. Stycket framfördes hela 11 500 gånger i radio och tv och på spelningar.

Palavaa vettä har musik, text och arrangemang av Lauri Tähkä, Arto Tuunela, Timo Kiiskinen och Jukka Immonen, och stycket framförs av Lauri Tähkä. I fjol spelades stycket särskilt i de kommersiella radiokanalerna. 

Andra inhemska stycken som platsade på listan för de mest spelade styckena i de kommersiella radiokanalerna var Janne Rintalas och Mika Laakkonens stycke Suomen muotoisen pilven alla som framförs av Arttu Wiskari samt JVG:s Ikuinen Vappu, som skapats av artisterna själva tillsammans med DJPP och Eppu Kosonen. Även den tyska producent-DJ:n Robin Schulz stycke Speechless tog en hög placering på listorna. Den finländske musikskaparen Teemu Brunila har varit med om att komponera sången.

På Yles rikskanaler tog Uusia unelmia av Paula Vesala och Joonas Angeria första plats. Det fanns totalt fem finländska musikstycken bland de tio mest spelade styckena i Yles kanaler.

De upphovsrättsersättningar som Teosto betalar ut påverkas bland annat av hur många gånger ett verk framförs, verkets speltid och platsen där verket framförs. I fjol fick Ikuinen Vappu mest upphovsrättsersättningar. Bland tio i topp för ersättningar för framförande fanns bland annat Finlands bidrag till Eurovision Song Contest Look Away (musik och text Ville Virtanen och Sebastian Rejman) samt Jean Sibeliuks Symfoni 2 op. 43.

På dansbanorna spelas evergreens, utomlands Sibelius

Listan för den mest spelade levande musiken domineras på traditionellt sätt av inhemsk musik, och i toppen finns favoritstycken som spelas på dansbanorna kväll efter annan. Det mest spelade livestycket i fjol var Autiosaari med text och melodi av Tuure Kilpeläinen och Rocka MerilahtiParatiisi av Rauli Somerjoki och Arja Tiainen har hållit tätplatsen på dansbanor och i restauranger sedan år 2000, men fick nu backa till nummer två på listan för den mest spelade levande musiken.

Listan över kompositioner som framförs utomlands har i åratal toppats av verk av Sibelius, och år 2019 var inget undantag. Även klassikerna från 2000-talets början In The Shadows och Freestyler var bland de tio mest spelade styckena utomlands. Som en nyhet på listan för de mest spelade styckena i utlandet introducerades Bad Karma, som komponerats av Axel Thesleff och släpptes 2017.

Uppgifterna om de mest spelade styckena bygger på de anmälningar som Teosto får av organisatörer, radio- och tv-bolag, uppträdande artister och musiker. Utifrån dessa anmälningar betalar Teosto ut ersättningar för användningen av musiken till både inhemska och utländska musikskapare. 

År 2019 fick kompositörer, textförfattare, arrangörer och förläggare totalt 51,3 miljoner euro i ersättning från Teosto för användningen av deras musik. Av beloppet betalades 25 miljoner euro ut till inhemska och 26,3 miljoner euro till utländska musikskapare och -förläggare.

Share on social media
KAKOR PÅ TEOSTOS WEBBPLATS

Kakorna är små textfiler som sparas på din dator eller annan enhet och som sparar information om ditt besök på webbplatsen. Med hjälp av kakorna förbättrar Teosto användbarheten av sina tjänster.

Uppgifter som samlats in genom kakor kopplas som utgångspunkt inte ihop med en identifierbar persons personuppgifter, men vissa uppgifter som samlats in genom kakor kan indirekt kopplas till en identifierbar persons personuppgifter.

Läs mer i vår dataskyddsbeskrivning och vår beskrivning över kakor (på finska).

KATEGORIER AV KAKOR
Nödvändiga kakor

Dessa kakor är nödvändiga för att säkerställa tillgängligheten av vår webbplats. De laddar t.ex. en del av vår webbplats funktioner på förhand för att försnabba laddningen av webbplatsen. Nödvändiga kakor används även för att fastställa och komma ihåg de inställningar du valt. Du kan förbjuda användningen av nödvändiga kakor i dina webbläsarinställningar, men observera att alla funktioner på och delar av webbplatsen inte nödvändigtvis fungerar korrekt efter det.

Läs mer om kakor (på finska)

Kakor för analytik

Vi använder kakor för analytik för att utveckla funktionen av vår webbplats. Med hjälp av kakor för analytik samlar vi t.ex. uppgifter om hur användare använder vår webbplats och hur de navigerar mellan webbplatsens olika flikar. Uppgifterna används huvudsakligen i anonym form.

För mer information: dataskyddsbeskrivning och beskrivning över kakor (på finska)

Funktionella kakor

Med hjälp av funktionella kakor kan vi erbjuda olika funktioner på vår webbplats, t.ex. spellistor och en chattfunktion i realtid. Om du förbjuder användningen av funktionella kakor fungerar inte en del eller alla av dessa funktioner korrekt.

Läs mer om kakor (på finska)

Marknadsföringskakor

Marknadsföringskakor hjälper oss skräddarsy vår marknadsföring och erbjuda användarna av vår webbplats mer riktade tjänster i framtiden. Med hjälp av marknadsföringskakorna samlar vi t.ex. uppgifter om användarens beteende och preferenser på vår webbplats.

Läs mer om kakor (på finska)