Skip to content
Teosto
Kontakta oss

Palavaa vettä det mest spelade stycket 2019

04.06.2020
Lauri Tähkä .Fotograf :Ville Juurikkala

Enligt uppgifter om framförande av musik som Teosto samlat in var Palavaa vettä det mest spelade stycket år 2019. Stycket framfördes hela 11 500 gånger i radio och tv och på spelningar.

Palavaa vettä har musik, text och arrangemang av Lauri Tähkä, Arto Tuunela, Timo Kiiskinen och Jukka Immonen, och stycket framförs av Lauri Tähkä. I fjol spelades stycket särskilt i de kommersiella radiokanalerna. 

Andra inhemska stycken som platsade på listan för de mest spelade styckena i de kommersiella radiokanalerna var Janne Rintalas och Mika Laakkonens stycke Suomen muotoisen pilven alla som framförs av Arttu Wiskari samt JVG:s Ikuinen Vappu, som skapats av artisterna själva tillsammans med DJPP och Eppu Kosonen. Även den tyska producent-DJ:n Robin Schulz stycke Speechless tog en hög placering på listorna. Den finländske musikskaparen Teemu Brunila har varit med om att komponera sången.

På Yles rikskanaler tog Uusia unelmia av Paula Vesala och Joonas Angeria första plats. Det fanns totalt fem finländska musikstycken bland de tio mest spelade styckena i Yles kanaler.

De upphovsrättsersättningar som Teosto betalar ut påverkas bland annat av hur många gånger ett verk framförs, verkets speltid och platsen där verket framförs. I fjol fick Ikuinen Vappu mest upphovsrättsersättningar. Bland tio i topp för ersättningar för framförande fanns bland annat Finlands bidrag till Eurovision Song Contest Look Away (musik och text Ville Virtanen och Sebastian Rejman) samt Jean Sibeliuks Symfoni 2 op. 43.

På dansbanorna spelas evergreens, utomlands Sibelius

Listan för den mest spelade levande musiken domineras på traditionellt sätt av inhemsk musik, och i toppen finns favoritstycken som spelas på dansbanorna kväll efter annan. Det mest spelade livestycket i fjol var Autiosaari med text och melodi av Tuure Kilpeläinen och Rocka MerilahtiParatiisi av Rauli Somerjoki och Arja Tiainen har hållit tätplatsen på dansbanor och i restauranger sedan år 2000, men fick nu backa till nummer två på listan för den mest spelade levande musiken.

Listan över kompositioner som framförs utomlands har i åratal toppats av verk av Sibelius, och år 2019 var inget undantag. Även klassikerna från 2000-talets början In The Shadows och Freestyler var bland de tio mest spelade styckena utomlands. Som en nyhet på listan för de mest spelade styckena i utlandet introducerades Bad Karma, som komponerats av Axel Thesleff och släpptes 2017.

Uppgifterna om de mest spelade styckena bygger på de anmälningar som Teosto får av organisatörer, radio- och tv-bolag, uppträdande artister och musiker. Utifrån dessa anmälningar betalar Teosto ut ersättningar för användningen av musiken till både inhemska och utländska musikskapare. 

År 2019 fick kompositörer, textförfattare, arrangörer och förläggare totalt 51,3 miljoner euro i ersättning från Teosto för användningen av deras musik. Av beloppet betalades 25 miljoner euro ut till inhemska och 26,3 miljoner euro till utländska musikskapare och -förläggare.

Share on social media