Skip to content
Teosto
Kontakta oss

Teostopriset gick till Folk av Jesse Markin och Totte Rautiainen

04.05.2020

Teostopriset år 2020 gick på juryns enhälliga beslut till kompositionerna och texterna på skivan FOLK av Jesse Markin och Totte Rautiainen.

Beslut om tilldelningen av priset fattade en jury som bestod av fem personer. Valet gjordes bland sju verk och helheter av verk som en separat förberedande jury valt ut.

Juryns ordförande av skapande direktör Ville Vilén från Yle, och som medlemmar verkade dirigent Dalia Stasevka samt skaparna av de verk som fick Teostopriset i fjol, kompositör Sebastian Hilli och musikskaparna Stina Koistinen och Nicolas ”Leissi” Rehn. Eftersom Nicolas ”Leissi” Rehn gjort arrangemang till skivan FOLK, var han jävig och deltog inte i juryns diskussion som gällde skivan FOLK.   

”Vi tackar den förberedande juryn för det mångsidiga valet av kandidater som representerade mycket varierande stilar. Efter en period av intensivt lyssnande var juryn dock helt enig om det vinnande verket: FOLK, som består av fantastiska enskilda stycken är en helgjuten och genomtänkt helhet som är hänförande”, konstaterar rådet.

Teostopriset, som delats ut sedan 2003, är ett av de största konstpriserna i Norden. Då priset går till ett enda verk, är prissumman 25 000 euro.

Juryn karaktäriserar den prisbelönta skivan FOLK på följande sätt: 

De utmärkta styckena som behandlar temana med skarp blick kombinerar olika impulser och stilar på ett fint sätt. En skickligt genomförd, högklassig och balanserad helhet som bär från början till slut och är beredd på vad som helst.

Vid sidan av det vinnande verket ville juryn också lyfta fram helheten To Sappho av Signe. Juryn ansåg att det originella och insiktsfulla verket förtjänade ett hedersomnämnande.   

Lyssna FOLK på Spotify

Vänligen acceptera cookies för att komma åt detta innehåll.

Teostopriset

Genom Teostopriset vill vi lyfta fram djärv, innovativ och originell finländsk musik.

Läs mera
Share on social media