Skip to content
Teosto
Kontakta oss

Teostopriset 2024 till Minna Leinonens och Tinyhawk & Bizzarros musikaliska verk

Teosto-palkintovoittajat Minna Leinonen ja Tinyhawk & Bizzarro 2024, kuvaaja Jussi Helttunen
22.04.2024

Vinnarna av Teostopriset 2024 är Minna Leinonens komposition …and we are rotating with it och Jenni Kinnunens kompositioner samt Kinnunens och arbetsgruppens arrangemang på Tinyhawk & Bizzarros skiva Nekorok.

Teostopriset, som beaktar modiga, originella och innovativa musikverk, är ett av Nordens största konstpriser. Prissumman på 40 000 euro fördelas jämnt mellan de vinnande verken. Teostoprisets sju kandidater och två vinnare valdes bland inhemska musikverk som publicerades eller uruppfördes under 2023. 

Vinnarna valdes ut bland kandidaterna av en fem personer stark jury, som består av Teostoprisvinnaren 2023 Helmi Kajaste alias Draama-Helmi, Mikko Sarvanne och Tapio Lappalainen samt Spotify Finlands music editor Ida Karimaa och lektor i pop/jazz-sång och musikskapare, musikdoktor Aija Puurtinen, som bjudits in av Teostos ledningsgrupp.

”Årets kandidater till Teostopriset var på riktigt hög nivå. De sju musikverk som förhandsjuryn valde ut gav en fantastisk och mångsidig inblick i hur originalitet, mod och innovation kan låta i den inhemska musiken idag”, berättar juryns ordförande Ida Karimaa.

Teostoprisets vinnare offentliggjordes vid en tillställning för inbjudna gäster i Musikhusets restaurang den 22 april.

Motiveringarna bakom valet av vinnare

Jenni Kinnunens kompositioner och Jenni Kinnunens och arbetsgruppens arrangemang på Tinyhawk & Bizzarros skiva Nekorok

Vänligen acceptera cookies för att komma åt detta innehåll.

Publicerad 29.9.2023, Humu Records. Musik Jenni Kinnunen, arr. Jenni Kinnunen, Teemu Aho, Markus Väisänen, Jaakko Pöyhönen, Tuukka Tervo, Niko Votkin, Jarkka Rissanen, Juuso Kolho.

Tinyhawk & Bizzarros Nekorok är en rolig, naturlig och uppriktig skiva som vågar bryta mot konventionerna. Verket är en fördomsfri blandning av olika musikgenrer som framhäver toner från progressiv rock, filmmusik, western och inhemsk schlager. Trots att skivan har tagit intryck från många håll, har arbetsgruppen skapat en imponerande helhet. 

Jenni Kinnunens skickliga kompositioner undviker att vara humorfria och skapar unika lekfulla världar. I verket fungerar Kinnunens gitarr som berättarröst och berättelserna behöver inga separata ord för att öppna sig för lyssnaren. Arbetsgruppens arrangemang är rika och påhittiga. Nekorok är en musikernas och dansarnas skiva, som rycker med sig lyssnaren att njuta av musikens sociala dimension.

Minna Leinonens komposition …and we are rotating with it

Vänligen acceptera cookies för att komma åt detta innehåll.

Uruppförande: Kamus-kvartetten, Vår festival 29.7.2023, Kallio-Kuninkala, Leonora-salen

Minna Leinonens …and we are rotating with it har sin utgångspunkt i vår känsliga och vackra planet och dess allt snabbare rotation i takt med klimatförändringen. Fysiska naturfenomen har inspirerat kompositören att komponera mycket rika ljudvärldar och innovativa speltekniska lösningar i verket. Stråkinstrumentens hela färgskala används naturligt i verket, från mycket sköra ackord till gripande, svängande väsen. Utökade stråktekniker, tal och sång är en del av verkets tema på ett gränsöverskridande och naturligt sätt. Stråkarna rytmiseras av väl genomtänkta texter som framförs av musikerna med hjälp av tal och sång.

Det självsäkra och fascinerande verket har en intensiv, till och med plågsam känsloladdning som fångar lyssnaren redan från första tonen. Verket låter inte åhörarna glömma jordens tillstånd och de oundvikliga förändringar som klimatförändringen orsakar.

Sju kandidater tävlade om Teostopriset

Utöver pristagarna var även följande verk kandidater:

  • Niko Katavainens och arbetsgruppens verk på MELOs skiva m<3lo
  • Outi Tarkiainens komposition Polar Pearls, konsert för kammarorkester
  • Orvokki Oittilas verk på Orvokkis skiva Kasvotusten
  • Verneri Pohjolas kompositioner på skivan Monkey Mind
  • Vilma Jääs och Mikko Renfors kompositioner, Vilma Jääs texter samt Vilma Jääs, Mikko Renfors, Hanna Ryynänens och arbetsgruppens arrangemang på Vilma Jääs skiva Kosto

Kandidaterna valdes ut av en förhandsjury som bestod av journalisten Katri Norrlin (ordf.), journalisten och radioprogramledaren Laura Vähähyyppä, DJ:n och forskaren FD Mikko Mattlar, bloggaren Pasi Virtanen alias Jazzpossu samt journalisterna Sonja Saarikoski, Auli Särkiö-Pitkänen och Oskari Onninen.

Teostopriset är ett erkännande till modiga, originella och innovativa musikaliska verk

Tanken med Teostopriset är att årligen ge ett erkännande till modiga, originella och innovativa musikaliska verk eller helheter. Verken kan representera vilken typ av musik som helst. Med priset vill Teosto också stödja mångfalden i musiken och höja den samhälleliga uppskattningen av musikskaparnas arbete.  Teostopriset, som delats ut sedan 2003, är ett av de största konstpriserna i Norden. Priset delades nu ut för 19:e gången.

Mer information och intervjuförfrågningar

Kommunikationschef Johanna Laitinen
Tonsättarnas Upphovsrättsbyrå Teosto r.f.
johanna.laitinen@teosto.fi
tfn 040 192 1900

Share on social media
Läs mera